Der findes masser af skrøner omkring størrelsen på barnet og fødslens forløb, men hvordan er det nu lige det hænger sammen? Giver store børn lange fødsler? Netop dét modtog jeg forleden et spørgsmål omkring, som danner rammen for nærværende indlæg.
Hej Cana,
Jeg har faktisk gået med ét i baghovedet siden fødslen af mit andet barn for knap 2 år siden. Det er slet ikke et liv-eller-død-spørgsmål, men jeg har alligevel tænkt en del over det! Måske kan du hjælpe? Here goes:
Min datter fra april 2012 blev født 40+6 viste sig at være en stor basse på 4500 g – hele 900 g mere end skønnet. Jeg har selv et ret højt BMI, men fødte vaginalt og ukompliceret, dog fik jeg hjælp fra ve-drop i sidste del af fødslen pga. manglende fremgang – jeg var 10 cm åben i 3 timer uden at pressetrangen rigtig meldte sig… ved ankomst til hospitalet var jeg 5 cm åben, men min datter var først ude 12 timer senere. Så altså en relativt lang fødsel, men dog ikke unormalt for en førstegangsfødende, som jeg har forstået det.
Da jeg blev gravid med min søn 2 år senere, blev jeg scannet ekstra for at holde øje med hans størrelse. Alle jordemødre/læger var uenige hver gang, både ved skøn og scanninger, om hvor stor han egentlig var – men ved sidste scanning ca 38+0 så det ikke alarmerende ud, så jeg fik lov at gå tiden ud og fødslen gik igang naturligt, da jeg var 40+6, og jeg fødte dagen efter. Igen en fin og ukompliceret fødsel, hvor min søn dog også tog fusen på alle ved at være hele 4989 g! Jeg var ligesom første gang 5 cm åben ved ankomst til fødegangen, og denne gang var fødslen overstået 8 timer senere – igen en relativt lang affære, selvom det gik efter bogen.
Nu er mit spørgsmå så: er der egentlig en sammenhæng mellem størrelsen på barnet og fødslens varighed? Eller er det bare tilfældigt at jeg er en “langsom føder”? Op til begge fødsler gik jeg med småveer hjemme i ca 18 timer, før vi tog afsted.
Det er altid svært at sige noget generelt om fødsler (og deres varighed), da man selvklart ikke aner, hvordan en fødsel kunne være endt, hvis omstændighederne havde været anderledes, men ikke desto mindre, så vil jeg alligevel gerne forsøge at sætte et par ord på hvorvidt der kan være sammenhæng mellem størrelsen på barnet og fødslens varighed.
Det korte svar er ja og nej.
Der er mange faktorer der spiller ind under en fødslen, når det kommer til fødslens fremgang. Èn ting er selvfølgelig at der skal være nogle veer, som er de sammentrækninger der (hos de fleste ganske langsomt) får livmoderhalsen til at trække sig tilbage og livmodermunden til at åbne sig. Noget andet er, at barnets hoved helst skal dreje ned igennem bækkenet efterhånden som fødslen skrider frem, for at hjælpe med at “massere” livmodermunden til hurtigere at åbne sig.
Blandt andet derfor oplever mange kvinder, hvor barnets hoved står lidt skævt i bækkenet, at der opstår dårlig fremgang trods massive og ofte meget smertefulde veer. Det samme ser man af og til gør sig gældende, når barnet er meget stort, fordi passagen for barnet ned igennem bækkenet unægteligt for de fleste bliver lidt mere trang og barnet derfor “skal” dreje sig meget mere præcist ned igennem bækkenet, for at have en positiv effekt på veerne og fødslens fremgang.
Derudover er der selvfølgelig vores genetik, som spiller ind. For nogle er vævet i livmoderen af uransagelige årsager bare mere eftergiveligt og hurtigt til at åbne sig, end hos andre og dén slags kan man selvfølgelig ikke gøre noget ved, ligesom den faktor heller ikke har spor med barnets størrelse at gøre.
Man kan altså ikke direkte sige, at det tager længere tid at føde et meget stort barn end et lille barn, men der kan dog være nogle faktorer som i højere grad skal være opfyldt, for at fødslen kan forløbe så hurtigt som kvinden krop nu tillader det, som stiger eksponentielt med størrelsen på barnet – eller rettere, med diameteren på barnets hoved, hvis man skal være helt korrekt.
Med alt det sagt, synes jeg dog ikke at du, kære spørger, skal tænke på dig selv som “langsom føder”. Bevares, du har ingenlunde styrtfødsler, men i forhold til at det er ganske normalt at man åbner sig 1/2-1 centimeter i timen i den aktive fase og at latensfasen der går forud kan vare flere dage, så lyder det som om at du i virkeligheden er temmeligt gennemsnitlig, hvor kedeligt det end kan lyde