At føde er uden sammenligning én af de vildeste oplevelser man som kvinde kan få. Det er hårdt, smertefuldt, overvældende for de fleste og heldigvis også vidunderligt for mange. For nogen er det dog det stikmodsatte; en forfærdelig oplevelse, der kan sætte dybe spor i det spæde moderskab, hvorfor det altså, for langt de fleste, kan give vældigt god mening at forberede sig lidt på forhånd. For at højne sine chancer for at komme styrket ud på den anden side af en fødsel, som forhåbentligt ender med at blive en rigtigt god oplevelse.
Fra det sekund man står med en positiv graviditetstest, begynder tankerne hos de fleste at florere – man skal føde et barn. Altså, der skal komme et nyt lille menneske ud af éns krop! Det er simpelthen det største man som kvinde kan præstere. Uanset hvordan fødslen så forløber. Husk altid det.
Der er enormt mange aspekter i dét at skulle føde et barn, som er nødvendige, eller i hvert fald, relevante at tage fat i, hvis man ønsker at forberede sig godt på den forestående fødsel. Jeg vil i dette indlæg ikke komme så meget ind på smertelindring og direkte mestring af vesmerter, men i stedet forsøge at rådgive på et mere overordnet niveau.
Når du skal føde, er fødslen typisk inddelt i tre-fire faser: latensfasen, den aktive fase, overgangsfasen og pressefasen.
Latensfasen kan vare i alt imellem få timer, til flere døgn, uden det er problematisk. Her har man ofte lange pauser imellem veerne, som er uregelmæssige og vil starte som værende milde og langsomt stige i intensitet.
Den aktive fase er fra man er cirka 4 cm åben indtil man er helt åben. Denne fase tager typisk et sted imellem få timer til 14 timer, uden det er problematisk. Her kommer veerne typisk regelmæssigt og er kraftige.
Overgangsfasen er perioden fra du er helt åben til du må begynde at presse. Denne fase varer typisk fra få minutter til få timer, uden det er problematisk.
Pressefasen er der hvor du aktivt presser barnet ud. Det tager typisk mellem få minutter og 1 time uden det bliver problematisk.
Det allerførste du skal forsøge at lære inden en fødsel, er at lytte efter din krop.
Når man skal føde, skal man lytte til kroppen, give den hvad den har behov for og stole på, at den kan klare opgaven. Kroppen er skabt til opgaven.
Hvis man formår at lytte til kroppen, kommer det, som jeg oplever for mange er det allersværeste.
Man skal opgive kontrollen.
Dagens kvinder er – lidt groft skåret over én kam – selvstændige og ambitiøse kontrolfreaks. Men det spiller bare rigtig dårligt sammen med en fødsel, hvor man er nødt til at lægge kontrolbehovet på hylden og i stedet lade kroppen bestemme. Kroppen kan – nogle gange med lidt ekstra hjælp i form af igangsættelse eller vedrop – så ufatteligt meget.
Samtidig har kroppen behov for gunstige vilkår, hvis den skal kunne gøre et optimalt stykke arbejde. Det allervigtigste er, at hormonet oxytocin er så højt som muligt. ”Ja ja”, tænker du – ”jeg er pissehøjgravid og har fået veer, jeg kan sgu da ikke selv styre mine sindssyge hormoner” Men jo, det kan du faktisk til dels. Oxytocinniveauet højnes i takt med at du føler dig tryg og kærlighedsfyldt. Derimod sænkes oxytocinniveauet ved stress og angst.
Det betyder, at du skal finde ud af med dig selv, hvordan du bedst kan blive tryg i din fødsel.
De fleste fødsler starter i hjemmet, så forbered dig på hvad du kunne tænke dig der skulle ske, når fødslen går i gang derhjemme. Skal der være levende lys? Skal der være musik? Er der nogle møbler du tænker du vil kunne slappe bedre af i end andre? Hvad skal din mand? Skal han massere dig? Skal han kysse dig i håret i vepauserne? Skal han bringe varme klude til din lænd og fortælle dig at han elsker dig?
Brug tid på at visualisere fødslens start derhjemme. Brug tid på at lære dig at slappe af og lytte til kroppen. Mærk din krop og din baby. Stol på at du kan.
Ofte vil du være hjemme i hele latensperioden. Du kan altid ringe til fødeafdelingen og tale med en jordemoder, hvis du er i tvivl, men en tommelfingerregel er, at du først går ind i den aktive del af fødslen når der er 3-4 minutter imellem veerne, som varer cirka et minuts tid og du ikke længere kan tale/lytte når du har en ve.
Når den aktive fase begynder, vil dine veer typisk være regelmæssige og komme hyppigt. Du bliver forpint og kan have svært ved at slappe af. Her ringer mange til fødeafdelingen og aftaler med en jordemoder hvad næste skridt skal være. Nogle vælger at føde hjemme og får en jordemoder sendt ud til sig, andre vælger at føde på et hospital og selv komme til jordemoderen. Mærk efter hvor du forestiller dig du vil være mest tryg og planlæg efter det. Husk dog, at man kun kan planlægge – ikke fastlægge. En fødsel er foranderlig og man kan aldrig på forhånd sige hvordan den vil forløbe, men min erfaring siger mig, at det er rigtig godt at forberede sig på hvordan man bedst kunne tænke sig den.
Jeg har erfaring for at kvinder som har gået til fødselsforberedelse/yoga/pilates/ ofte føler sig mere trygge end uforberedte kvinder. Det er, efter min opfattelse, derfor klart en fordel at have gået til forberedende undervisning, som understøtter ro i kroppen og vejrtrækningsøvelser.
Når fødslen skrider frem, er det helt almindeligt at der i perioder godt kan være ”pauser” i veerne – der kommer måske lidt længere tid imellem dem og du kan hvile ind i mellem. Din krop har brug for pausen og det er helt naturligt at den lige skal ”lade op”, så nyd det og vær ikke bange for om det går i stå. Kroppen vil i langt de fleste tilfælde samle energi i løbet af få timer og igen producere hyppige veer.
Igen: Mærk din krop og din baby. Stol på at du kan.
I overgangsfasen kan du – hvis du ikke har fået sufficient smertelindring – være meget forpint. Veerne er nu meget kraftige, men vil ofte også reduceres lidt i hyppigheden. Det kan være svært ikke at presse, hvis du har pressetrang, men lyt til din jordemoder. Jordemoderen er hos dig hele tiden og vil guide dig igennem fødslen.
Når pressefasen indtræder, er det for nogle en lettelse. En lettelse endelig at kunne gøre noget aktivt. For andre, er det voldsomt smertefuldt. Igen: Mærk din krop og din baby. Stol på at du kan. Og lyt til din jordemoder. Forsøg at slappe så godt af som muligt i vepauserne – også selvom det kan gøre ondt.
Igennem alle fødslens faser er det vigtigt, at du forsøger at slippe kontrollen og stoler på, at din krop kan klare den opgave den står overfor. Du skal forsøge at følge kroppens anvisninger og ikke kæmpe imod. Slap af og stol på at veerne er gode og hjælper dig med at få dit barn ud til dig. Selvom veerne gør ondt, er de der for den allermest fantastiske grund i verden – de hjælper dig til at blive mor. Tag derfor godt imod dem og arbejd sammen med dem.
Undervejs, vil du naturligvis blive guidet af en jordemoder, som hele tiden vil forsøge at hjælpe dig til at slappe af og stole på at du kan. For du kan godt.
Pøj pøj.