Gratis fragt ved køb over 499 DKK

Til en afveksling skete det sørme igen i aftes. Jeg så fjernsyn. På opfordring, siden min lille hyldest til bacon forleden, så jeg Cowspiracy. Arghmen altså!

Jeg har altid haft det sådan liiidt stramt med de prædikener jeg oftes synes det bliver, når overbeviste veganere eller vegetarer forsøger at forklare hvorfor de ikke spiser kød. Ofte ender det i, at det er synd for dyrene. Som jeg er enig i, men som jeg samtidig har enormt svært ved at forholde mig til – og som altså endnu ikke har været tungtvejende nok til overhovedet at få mig til at overveje at droppe at spise kød.

Cowspiracy derimod gjorde indtryk på mig. Sådan for alvor.

Filmen viser hvordan kødproduktionen er den største synder i forureningen af vores planet. Kødproduktion forurener mere end hele verdens samlede transport!

Det kommer frem, hvordan de store miljø-organisationer formentlig i høj grad er sponsoreret af kødproducenterne og hvordan de derfor ufravigeligt forsøger at undgå at adressere vores allesammens største problem: vores alt for store kødforbrug.

De fleste af os føler allerede at vi gør hvad vi kan i hverdagen, for at passe på planeten og sikre vores børnebørns liv her på Jorden. Vi slukker lyset når vi forlader rummet, vi tager korte brusebade og vi slukker vandet imens vi børster tænder. Vi gør det fordi vi selvfølgelig gerne vil bidrage til at vores verden forbliver et sted hvor mennesker kan leve. Fordi vi er opdragede til det. Fordi vi ved, at alt andet ville være spild af ressourcer.

Til gengæld spiser vi for meget kød. I følge Landbrug og Fødevarer har vi danskere dagligt gennemsnitligt omtrent et kvart kilo kød til rådighed – et tal, som for at vores madforbrug skal være bæredygtigt, bør nedsættes til en syvendedel. Allerbedst er det for vores planet, hvis vi helt kan lade være med at spise kød.

I filmen kritiseres det, at nogle med god samvittighed indfører Kødfri Mandag, fordi de mener at man udelukkende “gør det rigtige” 1 ud af 7 dage. At man stadig er et miljøsvin de resterende seks dage om ugen.

Den betragtning er der selvfølgelig noget ganske rigtigt i, men jeg tror simpelthen ikke på, at vi med et trylleslag kan revolutionere vores fælles madvaner og afskaffe al kødproduktion og den primære forurening af vores verden. Jeg tror ikke på, at vi i fælles flok kan blive hverken vegetarer eller veganere på et splitsekund.

Til gengæld tror jeg godt, at de fleste af os, med omtanke, kan nedsætte vores kødforbrug, bare en lille bitte smule. For selvom det ultimative ville lade være med at spise kød nogensinde igen, skal man ikke underkende at alt hjælper! Også hvis det – i hvert fald til en begyndelse – “bare” betyder kødfri mandage.

Hjemme hos os, vil jeg forsøge at begrænse kød til aftensmad, til højst et par gange om ugen, for jeg tror ærligt talt ikke, at jeg er parat til at opgive hverken bacon på min suppe eller spegepølse på min rugbrødsmad.

Happy-Cow-800x600

Foto: here