Ikke sjældent modtager jeg mails fra kvinder som frustrerede spørger ind til alt lige fra tidpunkter for befrugtning, til spændinger i brysterne og om ikke bare jeg kan give dem nogle gåde råd til at opnå graviditet – og det helst i en afsindig fart.
Rigtigt mange bliver nemlig allerede fra den første negative graviditetstest efter “projekt baby”, som mange benævner det, skuffede over ikke at være blevet gravide. Hormonerne raser, man håber, man mærker efter, man tror måske og så viser det sig, at det hele bare var kropsligt opspind. Skuffelsen er til at få øje på og selvom det i virkeligheden er ganske normalt, at det tager op til 1 år at opnå graviditet, så er processen for rigtigt mange en noget opslidende affære. For de fleste lykkedes det dog gudskelov på ganske naturligvis, men desværre er det ikke sådan for alle.
Op mod 20% af alle par oplever perioder med nedsat fertilitet, og i en fjerdedel af tilfældene ved man ikke hvorfor. Forskere ved Aarhus Universitetshospital har derfor iværksat en stor internetbaseret undersøgelse blandt kvinder, som forsøger at blive gravide. Projektet hedder SnartForældre.dk og har til formål at finde ud af om nogle – og i så fald hvilke – livsstilsfaktorer der måske påvirker evnen til at blive gravid.
Resultater fra projektet har blandt andet allerede vist, at hård motion i mere end fem timer om ugen reducerer kvinders chance for at blive gravid, og at selv mange års forbrug af p-piller ikke skader evnen til at blive gravid, som mange ellers fejlagtigt tror.
Undersøgelsen er altså på ingen måder ny og faktisk deltager allerede mere end 4.000 kvinder i SnartForældre.dk, men forskerne vil gerne have mange flere med, for at gøre undersøgelsen så god som overhovedet muligt. Deltagere i undersøgelsen bliver bedt om at udfylde et detaljeret basisspørgeskema, et skema om kostvaner samt et kort opfølgningsskema hver anden måned indtil de bliver gravide – eller i højst et år, hvis graviditeten mod forventning udebliver. Spørgeskemaerne omhandler livsstilsfaktorer som f.eks. rygning, fysisk aktivitet, kost, indtag af alkohol og kaffe samt forbrug af medicin.
I en tid hvor så mange par kæmper med at blive gravide og står med den ene negative graviditetstest efter den anden og hvor raterne for antallet af kvinder i fertilitetsbehandling ikke ser ud til nogensinde at gå ned igen, synes jeg det er ovenud vidunderligt, at livsstil bliver undersøgt i forhold til vores fertilitet. For tænk nu hvis undersøgelsens resultater på sigt kan gøre det lettere for os, vores veninder, vores søstre og døtre at blive gravide. Det ville dog være vidunderligt. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt med så mange deltagere som overhovedet muligt; og det helst fra alle samfundslag og typer af kvinder (og mænd) så undersøgelsen kan blive så præcis og “korrekt” som muligt og jeg vil derfor naturligvis gerne opfordre alle jer der måtte forsøge at opnå graviditet til, at stikke ind forbi og melde jer på banen, så I kan være med til at skabe fremtidens viden. Det nytter virkelig noget; hvis ikke for jer selv, så for mange andre.
Alle spørgeskemaer er internetbaserede og dermed nemme at udfylde og afsende.
For at det ikke skal være løgn kan mænd også deltage i undersøgelsen, hvis de sammen med deres partner forsøger at opnå graviditet og jeg tænker naturligvis om ikke det var oplagt at gøre det sammen, som en hyggelig lille fællesbeskæftigelse, som måske kan fjerne fokus en lille smule fra ægløsning og gode knaldetidspunkter.
I kan læse meget mere om projektet og tilmelde jer lige HER. Det kræver altså som sagt bare lige, at I rent faktisk prøver på at blive gravide Pøj pøj – med det hele!