Noget af det, jeg i mit virke som jordemoder har erfaret fylder rigtig meget hos gravide er, hvordan baby ligger placeret i maven. Det var også en af gengangerne, da jeg i mit ”spørg jordemoderen”-indlæg modtog graviditets- og fødselsrelaterede spørgsmål fra nogle af Jer. Hvad nu hvis den bette har numsen nedad, eller hvis hovedet ikke er ”korrekt” indstillet. Hvad betyder det? Er der noget man selv kan gøre for at fremme de mest gunstige vilkår, for at fødslen ikke skal kompliceres af, at barnet ikke ligger korrekt?
Igennem graviditeten tilbydes man flere kontroller hos både egen læge og hos en jordemoder. Disse besøg bliver planlagt så snedigt, at man skal komme hos jordemoderen omkring det tidspunkt, hvor barnet gerne skulle have lagt sig med hovedet nedad. Det betyder, at de mest kyndige hænder man kan tænke sig, vil vurdere hvordan barnet ligger og eventuelt henvise til en ultralydsscanning og et tilbud om vendingsforsøg, hvis den lille har numsen ned. Hvis ikke, er alt godt.
Næsten.
For selvom baby har hovedet nedad, er det ikke uden betydning hvordan det lille hoved så vender og drejer. Hvis ikke barnet, under fødslen, roterer regelmæssigt ned igennem bækkenet– en meget hyppig komplikation – vil fødslen i mange tilfælde forlænges. Med udgangspunkt i mig selv, kan jeg fortælle at min anden fødsel var betydeligt længere og meget mere smertefuld (!) end min første fødsel, fordi babys hoved ikke roterede ned igennem bækkenet.
Når jeg nu – et halvt år efter – tænker tilbage, er jeg klar over, at der var ting jeg selv kunne have gjort, som formentlig kunne have givet mig et lettere fødselsforløb anden gang. Ting, som jeg ikke skænkede en tanke, fordi jeg bare regnede med, at jeg selvfølgelig ville få en supergod og hurtig fødsel anden gang, nu hvor det gik så fint første gang.
Det er altså smaddervigtigt for ALLE gravide, at gøre en aktiv indsats igennem hele graviditeten, for at hjælpe baby til at komme lettest muligt ned igennem fødslen.
Allervigtigst er bevægelse. Gå, løb, cykel, svøm, dans og elsk – alt du overhovedet orker. Forsøg at undgå at vralte stift afsted; lad dine hofter svinge naturligt. Det hjælper med at holde muskulaturen i bækkenet afspændt.
Når du alligevel skal sidde ned, så forsøg at sidde lidt fremadlænet med hofterne over knæhøjde; lidt ligesom man sidder på en bedstemorcykel.
De fleste møbler er produceret så man falder tilbage i sædet. Derfor kræver det altså, at man selv er opmærksom på sin siddestilling. Vend stolen om (så længe maven ikke fylder hele sædet) eller sid på en stor yogabold, hvor det også kan være rigtig godt at sidde i rulle lidt i bækkenet. – Og hvis du har brug for at dase på divaen, så læg dig hellere på siden frem for at sidde tilbagelænet.
Et sidste råd er, at forsøge at holde maven godt varm. Selvom en højgravid mave er som en kæmpestor varmedunk, så er det vigtigt at den holdes varm; ellers ”kryber baby væk” fra maveskindet og vil lægge sig som stjernekigger.
Alt dette er naturligvis ingen garanti for hverken hovedstilling eller ukompliceret fødsel, men det giver væsentligt bedre odds og kræver nærmest ingenting.
Derfor, hvis du kender nogen som er gravide, så del gerne dette indlæg med dem – det kan betyde virkelig meget for deres fødselsoplevelse og første tid som mor.
Kys fra Cana
Hvis du har lyst, kan du følge med ved at trykke på nedenstående – så bli’r jeg glad 🙂