Det er som om alt det her frostvejr bare kalder på søde sager, indehygge – og for mit vedkommende lige nu også en masse kleenex. Men med alle mulige anledninger til fint tøj lige rundt om hjørnet, er det altså i en lille smule i strid med hvad jeg egentlig ønsker at fylde i min krop med , bare at gå amok i chokolade og skumfiduser, så jeg har været igang med at skele lidt til de sundere alternativer, som med garanti også er bedre for min spirende forkølelse.
Jeg har ofte lavet alle mulige former for sundere snacks, som for eksempel mine super lette og sundere snickersagtige snacks HER, men der har altså altid været med tryk på sundere. Ikke sunde, men sundere.
Men! I weekenden hvor min far var kommet forbi og jeg ville vise ham min nye juicer, spurgte han mig hvorfor jeg ikke brugte alle de finthakkede frugt- og grøntsagsrester til noget. “Af og til bruger jeg dem i lasagne og den slags, men oftest ryger de ud”, svarede jeg, hvortil min far tydeligvis mente, at dét måtte jeg kunne gøre bedre. Han går ikke just ind for madspild og jeg er selvfølgelig enig med ham i, at man gerne må gøre en indsats for at minimere sit madskrald.
Derfor gik jeg straks i tænkeboks og afprøvede et par forskellige muligheder, inden jeg fandt på en – synes både jeg og mine børn – helt genial opskrift.
Sunde romkugler, selvfølgelig.
Der er godtnok et par dadler i dem, men det høje indhold af grøntsager taget i betragtning, så vil jeg bestemt mene at man godt man slippe afsted med faktisk at kalde dem sunde.
Især selvfølgelig hvis man drikker juicen fra grøntsagerne til. Den smager fortræffeligt hvis den lige får et skud lime også
Sunde romkugler (ca 20 stk)
2 små rødbeder
3-4 gulerødder
10 dadler
en lille håndfuld mandler
en lille håndfuld kokosmel
2 spsk kakao
1 tsk romessens
kokosmel eller krymmel til at rulle kuglerne i
Rødbeder og gulerødder juices i en juicemaskine (hvis man ikke har sådan én, rives grøntsagerne helt fint hvorefter saften presses godt ud af dem) og det overskydende grøntsagsfnuller kommes i en skål. Dadler og mandler hakkes fint i en minihakker og kommes herefter op i skålen, sammen med kokosmel, kakao og romessens. Massen æltes godt sammen og trilles til små kugler, som trilles i kokosmel eller krymmel efter eget valg.
Mine børn er helt pjattede med dem og jeg er helt pjattet med at kunne give dem “kage” uden dårlig samvittighed. Næste gang tror jeg endda jeg vil have dem med i køkkenet, for de er garanteret ligeså gode til at trille kugler som jeg og så får vi dobbelt op på kageglæden