Gratis fragt ved køb over 499 DKK

IMG_8345

Jeg har mange vaner. Heldigvis flest gode. Nogle har jeg haft altid, nogle deler jeg med de fleste andre, imens andre af og til bliver sat på stand-by. Blandt sidstnævnte er mine bollevaner. Altså, mine bolle-bage-vaner, som er de eneste af dén slags, I får et nærmere indblik i. I hvert fald i denne omgang.

Det er nemlig sådan at boller, foruden kaffe og bland-selv-slik, er min største last. Hvis ikke til mig selv, så i hvert fald til mine børn. Oftest er de købt hos bageren, hvor jeg forventer at der ikke er alt for meget snavs i dem, men jeg tænker nu alligevel, at det – særligt her i vinterhalvåret – kan være smart at fylde kroppen med sunde ting og jeg håber derfor, at jeg kan få hanket op i mig selv og mine bollevaner.

Tidligere, vidstnok dengang jeg “kun” kunne brøste mig af at være mor til én, bagte jeg boller hver anden dag. Det var det nemmeste i verden, det var billigt og ikke mindst, var det lækkert. Faktisk kan jeg ikke komme i tanker om noget som helst, der kan retfærdiggøre at jeg, i hvert fald siden vi er flyttet, ikke har bagt boller én eneste gang.

I min verden smager alle slags boller godt, men til gengæld er der kun én slags, der er så nemme at lave, at jeg rent faktisk gider. Det er selvfølgelig de koldhævede af slagsen.

De findes i et hav af varianter og jeg laver kun sjældent de samme to gange i træk, men følles for alle er, at dejen røres sammen eftermiddagen/aftenen forinden de skal bages og som grundopskrift bruger jeg stort set altid:

Koldhævede – og super luftige – boller

1/2 liter vand

10 gram gær

1 tsk honning

1 tsk salt

500 gram hvedemel

100 gram rugmel

(Evt. en håndfuld kerner)

Gæren opløses i vandet og de øvrige ingredienser blandes i og SÅ skal der røres godt og grundigt og allerhelst i en halv times tid; så bliver de super lækre og luftige, når de bages. Jeg plejer (eller altså, plejede) at sætte røremaskinen igang, så er det ingen sag. Herefter kommes dejen i en oliesmurt skål og stille tildækket i køleskabet. Efter minimum 12 timer tages dejen ud og hældes ud på et meldrysset bord. Dejen hakkes/skæres i “bollestore” stykker, som kommes direkte (altså uden at formes) i almindelig ovn på 250 grader i cirka 12 minutter – eller indtil de er færdige. 

Velbekomme! Jeg vil i hvert fald røre en dej sammen i dag, så der igen kan komme styr på bollevanerne. Det hører sig jo nærmest en søndag morgen til 😉