mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Det er jo HELT ude af proportioner!!

Det er efterhånden længe siden at jeg har råbt højt herinde på domænet. Eller altså, ytret min mening med caps lock og streg under, fordi den i dén grad har trængt til at komme ud. Men nu er det simpelthen nu.!Jeg kan ikke sidde på hænderne længere og jeg bliver nødt til (for min egen skyld alene), at få lidt luft for alt dét, der lige nu brænder for at komme ud.

Det handler om dagens varme kartoffel: Minkavlernes erstatning.

Jeg vil til en begyndelse gerne lige slå fast, at jeg absolut mener, at mennesker som med et snuptag får jævnet deres forretning og levebrød med jorden, selvfølgelig skal kompenseres. Selvfølgelig skal de det og jeg er så stolt over at være borger i et land, hvor dén slags rent faktisk kan lade sig gøre, i et rimeligt omgang.

Men så er der i dag sket dét, at kæden simpelthen må være hoppet af ét eller andet sted, midt imellem “rimeligt” og “omfang”, for det er jo fuldkommen ude af proportioner med den kæmpe erstatning.

18,8 milliarder kroner. Fordelt ud på cirka 3000 minkavlere – som forøvrigt, så vidt jeg kan forstå, for de flestes vedkommende drev lutter underskudsforretninger. Okay, og så er der alle underleverandører, som man mener kommer til at få 3-4 ud af de 18,8 milliarder.

Lad os lige lege lidt med tallene engang.

Hvis vi nu siger at underleverandørerne får 3,8 milliarder, så er der altså 15 milliarder tilbage.

Hvis vi nu – rent hypotetisk – tænkte, at det var os almindelige danskere der skulle betale regningen, ja, så ville den lyde på intet mindre end 2586 danske kroner. Fra os allesammen.

Til de 3000 mennesker.

… Men det er jo staten der betaler, så hvad betyder det egentlig? Ja, det ved jeg for at være ærlig faktisk overhovedet ikke. Men jeg ved, at statsgælden stiger dag for dag og jeg ved, at der kun er én befolkning til at råde bod på dét tab en anden dag. Ja, og så er spørgsmålet jo næsten, om ikke ligeså godt vi allesammen bare kunne smide beløbet via mobilepay med det samme?

Bevares, jeg vil da skide gerne hjælpe – og uagtet hvordan jeg ellers (virkelig) ikke bryder mig om pelsavl, så synes jeg da også at det er enormt synd for de mennesker der har måtte aflive alle deres mink (som de heldigvis alligevel planlagde at slå ihjel på et tidspunkt, så på dén måde kommer der næppe en særligt ond bøddel efter dem, for det ene drab er vel næppe værre end det andet?) og selvfølgelig synes jeg de skal kompenseres.

Jeg er som sagt stolt over at leve i et land, hvor én eller anden form for kompensation faktisk har været mulig for rigtigt mange. (Ikke alle, jeg ved det – og til jer, der har haft behov men ikke har fået, I har min største sympati). Mange har kunnet få op mod 26.000 kroner om måneden, som kompensation for ikke at kunne (eller måtte) arbejde. Et beløb der næppe dækker den indtjening alle landets største kunstnere ellers havde fået igennem deres koncerter i løbet af 2020, hvis vi nu skulle bruge dem som eksempel, men som man ét eller andet sted har vurderet til at være rimeligt. “Nok til at holde landet og de fleste mennesker på fode”. 

For det er jo sådan det er – og har været – med denne her pandemi. Der er sgu da ikke nogen af os, der lever på fuldt blus lige pt (medmindre man står bag nemlig.com eller ét af de hypede københavnske bagerier, så går det sgu nok lige an), men vi klarer os. Vi er solidariske, vi holder hævd, vi støtter hinanden og gør med det vi kan få og gør vores bedste for at få pengene til at række, imens vi balancerer hjemmeskole, hjemmearbejde, hjemmetræning, restriktioner, mundbind, kedsomhed og social isolation.

Vi lever med, at vi lever i en mærkelig tid, hvor rigtigt mange af os er gået ned i løn(kompensation) og hvor ballerne skal strammes lidt hårdere end sædvanligt i den store fælles skude vi allesammen sidder og forsøger at holde afstand i.

… Altså, bortset fra minkavlerne, som for rigtigt manges vedkommende nu kommer til at sidde gældfri tilbage, men til gengæld med en lille (eller stor) pose penge på lommen.

Altså, hvad fanden foregår der?!

Man kunne selvfølgelig mistænke at denne her fuldstændigt voldsomme overkompensation skyldes et ihærdigt forsøg på at dække over de kedelige omstændigheder med, at der vidst ikke rigtigt var lovhjemmel til at kræve samtlige mink aflivet. Ja, man skulle jo nødigt fratage Inger sit spotlight i rigsretten ved at sende den hele eller halve regering samme sted hen, vel?

Ej, jeg er så harm over det og jeg kan ikke forstå hvordan det kan lade sig gøre at vi gør så kæmpestor forskel på mennesker her i landet.

Mig bekendt er der i hvert fald ikke nogen guldske på vej ind i røven på hverken restauratørerne, piloterne, taxachaufførerne, de arbejdsløse, sygeplejerskerne, pædagogerne eller nogen som helst (andre end minkavlerne).

Jeg siger ikke at minkavlerne ikke skal kompenseres, for selvfølgelig skal de det. Men det nytter simpelthen ikke at overkompensere på dén måde, når der er så mange andre, der også trænger! For at løfte øjnene fra pandemien for et sekund, så kunne vi jo bare kigge på hvordan tilstanden egentlig ser ud fx på fødegangene eller de psykiatriske hospitaler, hvor jeg er temmeligt sikker på, at selv en brøkdel af de 18,8 milliarder kunne være med til at gøre en væsentligt forskel for rigtigt mange.

Nuvel, det sidste er en helt anden snak og jeg ved slet ikke rigtigt hvor jeg gerne ville hen med alt det her, men nu er det ude og I må bruge det lige som I har lyst. Tag det op, snak om det der hjemme, være enige, vær uenige, råb højt eller ti stille – jeg er bare glad for at have bragt jer hertil og for – måske – at have givet én eller anden form for perspektiv.

… Så med dét håber jeg, at I får en dejlig aften (eller dag, afhængigt af, hvornår I læser det her).

Kram herfra. Eller altså, skulderbank. Eller fodklap.

I ved, hvad jeg emner.

Skriv din kommentar

Kommentarer (69)

  1. Så godt brølet Cana, jeg kan ikke være mere enig, det redder måske røven på samtlige minkavlere et stykke hen af vejen, men ellers ville de alligevel have gået falludt, det har de jo selv ydret sig om, – ser ingen fornuft i dette foretagende, der er mange andre områder, som økonomisk er lige så hårdt ramt, får de nogen kompensationen næ nej det gør de ikke, de må klare sig selv, trods der var en blomstrende forretning inden pandemi en brød ud og blev bedt om at lukke ned. FØJ SIGER JEG BARE.

   1. Godt brøl . Hvis vi bliver arbejdsløse er der Max 2 års understøttelse. BOM.

    Klart de skal kompenseres, men mådehold må være på sin plads

    1. I hear you! Er fuldstændig enig I alt hvad du skriver!! Tak fordi du “tør” råbe op om det!

     Det er så vanvittigt at overkompensere minkavlerne på den måde når alt hvad sygeplejerskerne har fået er et sølle honninghjerte som tak. The Way to go Denmark! 😓🤥

     1. Jeg er så enig i dine betragtninger og udregninger. Det er helt ude i hampen!!! Og jeg er rasende….hvad f….sker der. Det lugter langt væk af et stort “hold kæft bolche”! Der foregår så meget uordentligt og faktisk indenfor politik, at jeg græmmes. Min “tillid” til politikere er gået fløjten og jeg efterlyser inderligt ordentlighed og ærlighed. Jeg blir’ så ofte skuffet, at jeg IKKE tror det fondes på Christiansborg! Enhver hytter sit eget skind! Føj!!

   2. Så godt skrevet!
    Min mand har en restaurant og skal da lige hilse og sige at der ikke er meget at hente af hjælp til at holde den kørende til han kan få lov at åbne igen.

 1. Jeg synes osse det er helt skævt at man ikke vil fjerne gensidig forsørgerpligt for gifte. Så dem der knokler røven ud af bukserne bliver straffet fordi deres partner er førtidspensionist. Jeg synes det er alt alt for mange penge at give til mikarverlene. Der er så lange andre områder der kunne bruge de penge.

 2. Hold nu K… Det er godt formuleret💪.
  Jeg er fuldstændig chokeret, magen til malplaceret kompensation, skal man lede længe efter.
  Også i denne tid hvor så mange andre lider.

  1. Jeg arbejder i rejsebranchen, en branche der lider. Jeg har droppet alt der hedder det gode liv, mine budgetter er planlagt ud fra min normale løn, så på nedsat tid og løn, siden midten af marts, så må jeg sige, jeg glæder mig også til igen at have råd til et nogenlunde normalt liv. Det gør vi alle! Forskellen er bare, at de fleste af os, vi lige om lidt får en hverdag igen, nogen før andre. Rejsebranchen kommer nok også til at tage nogle år før vi er tilbage på fuldt blus, men vi ved det kommer. Derimod minkfarmerne, deres erhverv kommer ikke tilbage. Ikke i de næste par generationer hvert fald. Danmark var kendt for nogle af de bedste minkpelse i verden, dette har taget generationer at opbygge. Alt blev taget væk. Vi kunne jo bede alle hoteller og fly om at lukke, rive ned, smide ud. Og så se om vi ville nøjes med lidt lønkompensation i rejsebranchen. Det ville jeg hvert fald ikke, for jeg ville vide at det ikke blev i min levetid at min branche kom op og køre igen.
   Så ja, det var det rigtige at lukke alle minkfarme, folkesundheden kommer først. Men de skal kompenseres og vi må stole på at regnestykket er lavet med bedste intentioner. Ikke kun for minkavlerne, men for hele Danmark.
   Samfundssind er ikke kun at vi holder afstand, det er også at vi holder sammen og støtter op om fællesskabet som griber os alle.

    1. Sine: Endelig én der har forstået, hvad det hele egentlig handler om. Og nej, jeg er ikke minkavler eller i øvrigt associeret med minkbranchen på nogen måde.

   1. Jeg er så enig Sine, godt sagt!
    Det tror jeg virkelig er noget, man skal huske på, inden man himler op med et beløb (som ja lyder højt), men det er menneskers hele livsværk, som bliver taget fra dem (for mange også det sted de bor osv.) Og de ved, at det aldrig kommer tilbage. De skal jo starte helt forfra..

 3. Kunne ikke være mere enig – hvad sker der lige!?!

  Jeg har bekendt hvor begge parter er selvstændige. Begge i brancher hvor man ikke kan/må arbejde. De går til deres faste udgifter i firmaet og noget til de ansattes løn, men bestemt ikke det hele.
  De finder penge i privaten til de ansatte og må klare sig uden en eneste krone i indtjening til dem selv. De er godt nok en barsk omgang!

  Alt bliver godt igen ❤️ Vi må stå sammen og komme godt igennem

 4. Jeg giver dig fuldstændig ret, det hører ingen steder hjemme at over kompenserer. Og ærligt så er jeg selv blevet opsagt og har så derfor også taget et valg om at holde mine børn hjemme både forår og nu her, og ja det er mit eget valg og så på opfordring fra Mette F. Men det kunne nu være rart at regeringen kompenserede nogle af de penge vi hver måned betaler til børnehave for 2 børn, når vi nu ikke bruger deres plads i børnehaven og “skåner” pædagogerne samt de forældre der virkelig har brug for pasning.

  Så godt råbt mht minkavlerne og undskyld mit sidespor mht institution men det er så frustrerende at nogen får kastet penge i nakken og vi andre skal betale.

  God aften 🎈

 5. Cana! Du er tilbage! Jeg har sådan savnet denne type indlæg fra dig. Du er knivskarp og sætter et godt perspektiv. Jeg er i hvert fald enig med dig i, at det er helt ude af proportioner.
  Godt brølt!

  1. Jeg er så enig, datter er vanvittigt. Herhjemme kæmper vi blot for overlevelsen og for at beholde huset.

 6. Mega godt indlæg! Jeg er virkelig også harm over, hvordan man har kunne skaffe så mange milliarder til hvad, der allerede var ret meget en underskudsforretning. Men man kan ikke finde det til så mange af de andre vigtige steder (som psykiatrien), hvor det ville gavne flere. Selvfølgelig skal minkavlere kompenseres, men sgu da ikke med over 18 milliarder.

 7. Hører netop i nyhederne at bankerne ellers havde afskrevet en del af minkavlernes store gæld, men nu med den lovede kompensation ser muligheden for at få inddraget minkavlernes gæld. Finanssektoren – ligesom revisorerne holder sig heller ikke tilbage… De fremviser ikke det samfundssind, som tilsyneladende kun gælder en del af samfundet!
  Jeg er helt enig med dig i, at minkavlerne selvfølgelig skal kompenseres, men det er også min opfattelse at pelsproduktionen var – og har været en underskudsforretning i årevis. Hvis ikke butikken kan løbe rundt, så må man lukke. Der er jo ingen der kommer andre forretningsdrivende til undsætning hvis det ikke kan løbe rundt. Hvis ikke en kunstner kan sælge egen kunst bliver personen jo heller kompenseret! Vi holder jo alle for i øjeblikket og lever på lavt blus.

  1. Hvad har revisorerne gjort? Håber ikke du kun kan henvise til den, helt igennem fejlagtige udlægning, der var i en tv udsendelse i slutningen af 2020.

 8. Bankerne må være rigtig glade.
  Selvfølgelig skal folk kompenseres når deres produktionsværdier bliver værdiløse. Det er jo ikke bare de døde mink, men for to cifrede millionbeløb i bygninger på hver gård, der ikke længere kan bruges. Jeg medgiver dog at det er svært ikke at være misundelig når man selv hører til i hotel og rejsebranchen. Her kommer også til at være flere der mister deres livsværk når der skal betales moms og skat og de kommer til at gå ud med stor gæld. Men erhvervene overlever.
  Reelt er det kun mellem 9 og 15 mio i erstatning til hver avler. Mange penge ja – men det er ikke billigt at købe en gård i Danmark.
  Jeg synes dog godt man kan diskutere om man skulle betale erstatning for skind de næste ti år om fem måske var nok.

 9. Vel brølt ! Det er vanvittigt ! Jeg arbejder som Sygeplejeske i psykiatrien , vores borger har fået en slags sommer pakke af kommunen altsår et beløb Per borger som kompensation for manglende aktiviteter! Men det er faktisk lidt svært at få dem afsat da de penge kommer med MANGE restriktioner ! Self er helt med på sprut og røg ikke kan betales af en kommune! Men ej listen var frygtelig lang over ting de ikke må! Også bare den parodi mine kollegaer på diverse sygehus afdelinger skulle stå model til i form af et honning hjerte ! Ahmen!! Pg pædagoger som skal stå forrest med de små og ikke ser en Mønt eller bliver rykket op på vaccine listen!! Ahmen jeg er så harm og rasende !!!

 10. Tja og jeg tænker på alle de som får f.eks. en arbejdsskade og bliver 100% invalide og skal have erstatning, de får ikke engang så meget og deres sager kan trække ud i årevis, så de går på tvang mv.
  Og de er vel at mærke 100% invalide og kan ikke klare noget som helst arbejde efterfølgende, det kan minkavlerne dog godt.
  Selvfølgelig skal de have erstatning, men igen hvorfor al gæld betalt og så oven i købet ca. 4 mill. hver oveni også !!!!
  Og ja rigtig mange må gå ned i løn under denne svære tid, mange mister job, hus mv. Mange mister deres virksomhed og som du selv nævner eksempler – det er uretfærdigt.
  Jeg synes det viser et tydeligt billede, de som råber højest får deres vilje igennem, de som ikke har ressourcerne til at råbe og kæmpe – de tabes/taber.

 11. Hej Cana,
  Jeg kan normalt godt lide dine indlæg og synes de er informerende og personlige. Dette er også et fint indlæg, men må indrømme at jeg synes det er lidt impulsivt og mangler fakta, i forhold til at udtale sig om at “overkompensere”.
  Jeg vil ikke gøre mig til herre over om det er det rigtige beløb. Det er et kæmpe beløb, men hvor meget får den enkelte avler og den enkelte underleverandør/følgevirksomhed egentlig?
  Flere nyhedsmedier beretter om, at også statens udgifter til hele nedrivning og bortskaffelse hører under det store beløb.. Endvidere at den enkelte minkavler vil blive individuelt vurderet.
  Så er der gælden, som de ikke får megen mulighed for at afvikle på, fordi deres erhverv er taget fra dem, med et trylleslag. De kan intet gøre i udgangspunktet. Gælden vil bankerne stadig inddrive, direkte hos virksomhederne og ellers går det jo egentlig ud over os som kunder, fordi pengene skal jo findes et sted. Har gælden været for høj? Muligvis, men inden vi dømmer, så lad os lige kigge på landbruget generelt.
  Så er der ejendommene, som igen med et trylleslag er så godt som ingenting værd…
  Så skal alle de her mennesker finde nyt job, i nyt erhverv – fordi erhvervet ikke længere eksisterer. I øvrigt i et marked hvor der i forvejen er krise og mange er afskediget allerede.
  Der er helt sikker flere spørgsmål jeg slet ikke har tænkt.

  Når jeg siger erhvervet ikke længere eksisterer passer det ikke helt. Men som jeg forstår det er mink ikke velkomne det næste stykke tid, mink får næppe et godt ry igen, det har taget generationer at opbygge den eftertragtede danske standard. Altså, er der ikke just udsigt til et “come back” i vores levetid.

  Igen vil jeg pointere, at jeg er enig i at det lyder som er højt beløb, men lad os nu lige se hvor meget der reelt lander hos den enkelte… Inden vi skælder lidt mere ud på et udskældt nu mere eller mindre dødt erhverv med mennesker i stor personlig krise, fordi det for mange ikke blot er arbejde, men livet, deres historie og deres arv.

  Og at jeg er helt enig i, at der er også andre områder der bestemt kunne bruge en økonomisk hånd.

  1. Enig! Det er vanvittigt overilet at udtale sig så nøgternt om noget så kompliceret……
   Jeg synes det er så vigtig en pointe at de her mennesker altså har fået frataget deres erhverv!
   Og tilmed på et (muligvis) ulovligt grundlag.
   En ting er den økonomiske last de lider, men de skal også have erstatning for det!
   Vi lever heldigvis i et land hvor den slags er muligt..
   og ja, mange erhverv lider pt, så jeg forstår godt frustrationen. Få mig endelig ikke igang med hvor dårligt jeg synes der bliver taget hånd om andre erhverv. Men, det er to ting der ikke kan sammenlignes. De har ikke fået taget der lager, med besked om at de ikke må åbne de næste mange år, så de kan forhåbentligt vende tilbage til deres jobs, når verdenen ser lidt mere lys ud!

   1. Jeg er fuldstændig enig. Det virker enormt usagligt med et indlæg der bygger på så minimalt med fakta. Der er endnu ingen der ved hvor meget den enkelte landmand reelt bliver kompenseret. Uagtet hvor hårdt presset alle andre brancher er kan det ikke sammenlignes da der her er tale om ekspropriation.

    1. Enig med Patricia, sys egentligt også du plejer at sige og være omhyggelig med fakta men her mangler der lige lidt (eller meget ) lad os nu lige se hva dér egentlig tilkommer minkavleren 👍
     Mvh Annegrethe Agerskov

   2. Jeg er helt enig i det, du skriver, Patricia!

    At forsøge – selvom det blot er som tankeeksperiment – at lave regnestykker over, hvor meget hver minkavler vil få osv., er virkelig overfladisk. Det er alle mulige forskellige beregninger involveret i det, og det har vi som almindelige borgere virkelig ringe indsigt i. Hvis jeg kender regeringen ret, så smider de ikke penge for sjov efter noget, så størrelsen på kompensationen, giver måske et overraskende indblik i, hvor voldsomt et indgreb det er at lukke et helt erhverv.

    Det er en sindssygt kompliceret sag. At lukke (praktisk talt) et helt erhverv er ikke det samme som, at andre brancher skal lukket i en periode. Jeg er helt enig i, at der er mange andre områder, der også godt kunne trænge til nogle flere penge, men den sammenligning, synes jeg er ret ubrugelig i denne sammenhæng.

    For at kunne sætte sig ind i om beløbet reelt set er ude af proportioner, at sætte sig ind i statsgæld, og hvad der ellers bliver snakket om her, er kompliceret stof. Ingen kan udtale sig kvalificeret om det ved blot at læse nogle mainstream-medier og så danne sig en mening ud fra det. Det er meget mere kompliceret end det, og ville kræve absurde mængder af tid og virkelig kritisk læsning at kunne komme med et kvalificeret bud på om det beløb er ude af proportioner eller ej.

    Dermed ikke sagt, at man ikke kan have en mening om det. Det kan man jo altid, og det er man jo i sin gode ret til. Det her bygger bare mere på nogle følelser frem for saglighed. Men det er der jo så meget, der gør i disse tider.

   3. Jeg er overrasket over så mange der slet ikke forstå hvordan det hænger sammen. Det er et erhverv det bliver lukket og eksproprieret. Sammenlign det med et hus. Hvis jeg har købt et hus til 4 millioner, og har renoveret det med henblik på at bo det de næste 20 år. Jeg har samtidig også en forventning om at huset stiger måske en million i værdi over de næste 10 år. Det jeg sparer op, afdrager jeg på mit hus, og mit hus er derfor min opsparing og til dels også min pensionsopsparing. Hvis staten så kommer og siger at jeg ikke kan fortsætte med at bo i huset så vil jeg da også kompenseres for det! Jeg vil ikke bare kompenseres for de to millioner jeg skylder i huset, fordi jeg har haft overskud i min økonomi gennem mange år til at nedbringe min gæld. Jeg vil da forvente de kompetente mig for mit tab nu hvor det er staten og ikke mig der bestemmer hvornår mit hus skal sælges og til hvilken markedsværdi.
    Jeg er stolt over at politikerne at turdet tage ansvar for den voldsomme beslutning det var, på få døgn at lukke et erhverve, og kompensere efter den ekspropriations lovgivning, der er på området. Men mannet det et mange af statens penge politikerne brugte på få dage, da de tog beslutningen tilbage i november.

  2. Meget enig i hvad Patricia skriver.
   Cana, du har ingen erhvervs- eller interessemæssig baggrund for at kunne gøre dig til dommer over det beløb, og ærligt, så stråler det ud af dit indlæg, at du er uinformeret om dette.

   Jeg forstår at beløbet er højt, men der er taget et valg for en hel branche, og dette kan ikke gøres, uden at kompensere. En stor del af minkavlerne kommer ikke tilbage til normal produktion, og derfor skal de have muligheden for at træde ud, uden gæld – netop fordi valget er taget for dem, af regeringen.

   Lad os nu se hvordan pengene ender med at blive fordelt.

   Og indtil da, skal vi så alle ikke lige sætte os lidt grundigere ind i problemstillingerne, inden vi stirrer os blinde på et beløb?

  3. Fuldstændig enig med Patricia. Syntes det er virkelig ærgerligt med et indlæg om så kompliceret et emne, som mest bygger på følelser og meget simple udregninger. Syntes virkelig der mangler fakta og nuancer. Et helt erhverv er blevet tvangslukket for altid, og minkavlerne står med stor gæld for nogle bygninger, der fra den ene dag til den anden er ubrugelige og usælgelige fordi ikke kan bruges til det de oprindeligt var indrettet til. Bare fordi der er mange andre brancher der helt klart også burde få mere hjælp end de gør, syntes jeg at det er usmageligt at lange sådan ud efter en økonomisk håndsrækning til alle de minkavlere, der aldrig får muligheden for igen at arbejde med det de brænder for og som de har opbygget gennem generationer. Flere minkavlere har allerede taget deres eget liv fordi hele deres livsværk er taget fra dem for altid, jeg syntes ikke vi kan tillade os at have ondt i rumpetten over deres kompensation før vi, baseret på fakta, ved hvor meget de kommer ud med på den anden side.

 12. Godt brølt
  Læste om en af minkavlerne som nu kunne gå på pension 10 år tidligere end hvis han havde haft minkfarmen stadig.
  Han blev så godt stillet nu at han kunne trække sig fra arbejdsmarkedet.
  Der er noget helt skævt

 13. Virkelig godt skrevet og jeg er fuldstændig enig. Det helt absurd det her. Alle iværksættere som satte alt på spil og tabte! Skal de også have kompensation for det de KUNNE have tjent til 2030!!! Come on det her er jo vanvittigt!!!! Alle brancher lider – nogle mere end andre. Det er Corona! selv hvis minkene ikke var blevet aflivet, ville minkavlerne bruge deres SYGE pels…. det er for sindssygt, hvormeget de minkavlere har fået sympati. Jeg synes det er dyreplageri. De har tjent millioner på dyreplageri og nu skal vi støtte dem for noget der aldrig skulle være foregået.

 14. Fantastisk godt skrevet og brølt – jeg er målløs over den måde, hvorpå man øser penge over i et erhverv, der, selvfølgelig og helt retsmæssige skal kompenseres, men hvad med de 3000,- ekstra sygeplejersker i nogen regioner kunne få for at være på covidafsnittene, det er sku da til grin, at man “kompenserer” med dette “flotte” beløb, når man så kaster så mange milliarder efter et andet erhverv – hvad med de andre erhverv der er fuldstændigt i knæ? Jeg vil aldrig mere høre politiker sige, at det har vi ikke råd til – mor er ikke vred, mor er hamrende skuffet

 15. Kan ikke være mere enig. Godt skriv, det er virkelig virkelig helt ide af proportioner det der er foregået. Og ja, mange af dem var på konkursens rand , det var heldigt for dem der lige kom er corona i vejen😢😢

 16. Jeg er vild med, at du bruger din kanal til at påpege det absurde. Det er så vigtigt at vi også bliver influeret fornuft og reflektion og ikke kun semla’er, tøj eller noget helt tredje (selvom jeg dæleme også elsker den del! 😅)

 17. Jeg er SÅ enig!
  Min mand er kok og blev opsagt både i foråret og da Nordjylland lukkede ned, sidste gang fordi restauranten blev nødt til at erklære sig konkurs – hvilket indebar at han i 2 måneder hverken fik sin løn for det han nåede at arbejde eller dagpenge. Og da jeg er hjemmegående med 3 børn, og vi normalt lever på én indtægt, så er 0 kr. i indkomst virkelig lidt! Og nu hvor han endelig er på dagpenge, så rækker de heller ikke langt nu hvor vi i forvejen blev tvunget i minus og der ikke er udsigt til at der er noget arbejde at få lige foreløbigt…. Ja, vi er bare SÅ trætte nu! Og endnu mere trætte af at der skal gøres så voldsom forskel – for der er SÅ mange brancher og familier der kæmper, og som ikke engang bliver nævnt. Øv.

 18. Jeg er så enig! Synes det er skræmmende at vi i en krise som denne, taber flere tusinde borgere på gulvet, men alligevel vælger at kompensere (et i forvejen udfordret erhverv) med så mange milliarder. Jeg begriber simpelthen ikke det regnestykke! Især ikke hvis man udtænker hvad det millionbeløb de får, udgir som månedsløn pr. den dag deres levebrød blev taget fra dem, og frem til nu. Ja lad os bare sige frem til krisens endeligt. Så har de altså også fået en langt bedre fortjeneste gennem det hele, end de som arbejder i kritiske funktioner – eller dem som har mistet deres job.

  Flere har i krisen jo været nødt til, at ændre deres kurs fuldstændigt. Og uanset hvordan vi ser på det, og uanset om deres levevej ligefrem er blevet fjernet (minkavlerne), så er det altså også politiske beslutninger som har frataget andre deres levevis. Skal de så ikke også kompenseres bedre?

  Jeg er simpelthen så vred over den her håndtering!

 19. Det må ses i et større perspektiv. Ja, de overkompenseres, for deres værdier svarer jo ikke til kompensationen. Mange ville lukke inden 2030. Men:
  1) vil du leve i en stat, hvor du kan blive eksproprieret let? Det er et kæmpe indgreb i det individuelle liv, et overgreb. Det skal koste klejner, hvis staten tyer til det, og det skal være sidste udvej.
  2) vi bliver som en positiv sidegevinst fri for minkavl nu, som er mishandling af dyr
  Derudover kan man ikke sammenligne sagen med andre grupper. Man kan sammenligne det med, hvis man som kok og restaurantejer får taget sin restaurant fra sig og aldrig kan arbejde som kok igen. Det er jo ikke tilfældet.

 20. 🙏🏻 Vi havde lige haft samme “snak” hjemme hos os … det er helt vanvittigt. Du har helt ret i, at den overkompensation virker som et forsøg på, at lukke munden på “kritikerne” for den UPS det var med den manglende lovhjemmel…
  Har lige fra starten hilst velkommen, at den industri skulle nedlægges både på grund af smitterisikoen – men så sandelig også pga dyrevelfærden.
  Selvfølgelig skal minkavlerne have en kompensation, men da ikke så de sidder tilbage med millioner på kontoen.

 21. Jeg er også forarget og langt henad vejen enig. Men så igen, det var en ekspropriation, dvs. en kæmpe indgriben. Og det kræver ekstra kompensation, mener jeg. Og så er jeg bare HELT utrolig lettet over, at den branche ikke længere findes her i Danmark…

 22. Hej, godt brølt!
  Det ærgrer også mig, at landets ledelse laver en så eklatant brøler (som tilmed er ulovlig), som efterlader os skatteydere med en gigantisk dummebøde på deres vegne mange år frem. Det må jeg jo som vælger ta’ med i betragtning, når jeg sætter mit X ved næste folketingsvalg .. Når det er sagt, så skal minkavlervirksomhederne selvfølgelig have erstatning, når de bliver udsat for den slags overgreb i et retssamfund.
  Jeg fik læst mig frem til, at det ikke nødvendigvis er alle 19 mio, der bliver udbetalt. Det kan blive mindre, men det kan så sandelig også blive MERE! Jeg har en forventning om, at det bliver nidkært håndteret, hvem der får hvad, fordi det er skattepenge. Penge, der således går fra velfærdssamfundet, som er forudsætningen for, at vi kan have velfungerende hospitaler, skoler, daginstitutioner m.v.
  Således, at man ikke får fx 8 mio til at udbetale gæld på sin nedlagte virksomhed, hvis du ikke har 8 mio i gæld. Mange minkvirksomheder har større gæld end årsindtægt, hvilket er normal virksomhedspraksis. Det er fx banklån til finansiering af investering i anlæg, bygninger etc, som skulle være afskrevet over de næste mange år. Det er ikke usædvanligt i virksomheder (og hos mange danske familier), at gælden er mange gange større end årsindtægten.
  Dyb indånding, nok om det. Man må max brokke sig i 2 minutter.
  Vil så bare tilføje, at du skriver fantastisk skarpt og underholdende. Food for thoughts. Jeg holder af, at du har meninger, du brænder for – og siger det højt her på bloggen – det er en fornøjelse at læse med her <3
  Mange hilsener
  Gitte

 23. Hvor er jeg dog enig👍
  Det lyder fuldstændig absurd med så mange penge, fordelt på så få.
  Helt på sin plads med et opråb – jeg ville gerne høre en minkavler forklare, hvordan det hænger sammen.

 24. Hej Cana
  Jeg er enig de skal kompenseres, det syntes jeg så alle der er tvunget til at lukke ned skal. Og jeg kan godt følge dig, når man lige høre tallet og ja udfra det jeg har hørt forskellige steder, så er de overkompenceret. Men man kan ikke bare divide antallet af mink avler med de 18, et eller andet… For det er forskelligt hvad de skal have, hvad de skylder m.m. så regnestykket er mere kompliceret. Der hvor kæden hopper af for mig det er løn x antal år frem.
  Hvis du mister dit job, feks. At dit firma flytter til udlandet eller går konkurs…. så er det hen på jobcenter eller omskoling, forenklet sagt. Hvis du kommer til skade på dit arbejde, skal du dokumentere og vurderes og der er takster med % procenter ift skadet legemsdel og der bliver ikke taget hensyn til gæld eller tab…..og der mister man jo ofte mulighed for sit erhverv. Men det er selvfølgelig en helt anden snak.

 25. Flere herinde skriver, at du ikke bør udtale dig, når du ikke kender fakta.
  Men på DR1 var ministeren på besøg og formanden for minkavlerne.
  Her kom det frem at minkavlerne får al deres gæld betalt, underleverandører får betalt mv.
  Når dette er betalt, så bliver minkavlerne kompenseret lønmæssigt ca. 9 år frem i tiden og herved får hver minkavler i gennemsnit 4,3 millioner kr. udover al gæld betalt.
  Det må da siges at være en rigtig god kompensation.
  Bliver man 100% invalid i en arbejdsskade og har 20 år tilbage på arbejdsmarkedet, hvor man slet ikke kan arbejde overhovedet, ja så er kompensationen lavere.
  Det er da noget vi kan undre os over !!!!!!!!!!!!!!!
  Desuden kan der gå mange år før en invalid får erstatning og denne er i mellemtiden gået fallit, mistet sit hjem osv.
  Jeg kunne nævne mange andre i vores samfund som lider under uventede vilkår, men som slet ikke får særlig megen hjælp om noget overhovedet.
  Det er jo derfor juristerne påpeger, at det er en pokkers god kompensation minkavlerne får.
  Og selvfølgelig skal de have hjælp, når man med et snuptag river tæppet væk under dem, men alt med måde……………….

 26. Hejsa
  For det første, Jeg er fuldstændig enig med regeringen i, at minkavlere skal have erstatning, men de skal ikke være millionærer fremover. Det er som om de er blevet overbetalt fordi regeringen har dårlig samvittighed. Der er så mange velfærdsområder i Danmark der halter, ældre, børn, handicappede og mange andre. Der bliver ihvertfald ikke tilført flere midler til de områder fremover kan man sige sig selv.
  Vi har en voksen handicappet søn (hjerneskade pga sygdom som lille) og hvis i vidste hvordan vi og mange andre forældre skal kæmpe bare for at få det som gør at han kan få et værdigt liv med de udfordringer han har, så virker det ret “provokerende” at så mange penge skal gå til de minkavlere som fremover kan leve som millionærer. Vi kræver ikke luksus, vi ønsker bare st vores søn kan få et værdigt liv. Han kan ikke engang tildeles pension selvom han ville være kandidat til dette. Nej så hellere jage han rundt i systemet på et ressourceforløb for at man kan spare nogen håndører. Det virker jo fuldstændigt skævt at man så godt kan give minkavlere så mange penge nærmest uden at blinke….

  1. Kære Henriette
   Bare lige: faktisk var regeringens udspil hen hel del, rigtig meget faktisk, mindre end det beløb det endte med. Så det med “dårlig samvittighed” stemmer nok ikke da det er blå blok der har krævet beløbet hævet. Forhandlingerne har taget så lang tid netop pga uenighed om beløb og beregningsmetoder mm

 27. Jeg er så enig med dig søde Cana. Jeg råber med dig.
  Jeg syntes mange er glemt i denne tid; om det gælde kompensation, støtte eller blot en tanke.

  Jeg er selv ansat i staten, så har arbejdet (dog hjemme) de sidste 10 måneder. 10 måneders vanvid (trods folk tror at man jo ikke rigtigt kan lave noget når man er hjemme) – Det Kan Man Godt.!
  Ydermere har der været overenskomstforhandlinger, som har besluttet af alle statsansatte skal gå en kvart procent ned i løn. Bevares det kunne være meget mere, men vi er mange som faktisk knokler Hverdag, og der er takken.

  Knus til dig og din ærlighed. Og derudover tillykke med din flotte mave og tillykke din den kommende farmand 🤍

 28. Jeg er ikke enig med dig. Det er et erhverv, der er lukket, ikke bare en arbejdsplads eller en midlertidig lukning.
  Det svarer til, at du får at vide, at du ikke må blogge/influere i 10 år og at når du så skal starte igen er det fra 0.

 29. Helt enig, det er så uhørt det her og i sidste ende er det sikkert vores børn og de ældre der kommer til at betale prisen… Jeg er forarget. Helt enig, de skal selvfølgelig kompenseres, men ligefrem at forære dem penge er noget l…

  Jeg håber virkelig der er nogen der kommer til fornuft

 30. Flot skrevet. Du har så ret i det du skriver. Det lyder fuldstændig ude af proportioner, at minkavletne skal kompenseres med et så tårnhøjt beløb. Jeg håber ikke, at deres overskud de må får vil få dem til, at genoptage deres erhverv, for det er absolut ikke dyrevelfærd den måde minkene lever inden de dør og pelses for, at nogen kan få minkpels, som de tror de ikke kan være foruden.

 31. Jeg er så enig, det er VIRKELIGT mærkværdigt, hvorfor er det værre end hvis en frisør/natklub/boghandler går konkurs.
  Men til den der med den dårlige samvittighed og den manglende lovhjemmel til at aflive nogle af minkene (ikke alle men nogle), så er det lige på sin plads at sige, at det er jo ikke regeringen der har ønsket denne fuldstændige mærkværdige store erstatning. Det er jo faktisk den anden side, som konstant de sidste måneder, hat råbt op om at er erstatningen var for lille.
  Og det er da så endnu mere mærkeligt…. medmindre man prøver at hale stemmer hjem fra alle de forargede…..? Eller…. kunne påpege hvor meget den manglende hjemmel til aflivning af mink uden for 7,5 km grænsen fra en anden smittet besætning har kostet. Er det mon den lokumskoldenkalkule der ligge bag? Man ved det ikke, men et erhverv der i årevis har kørt med underskud, og som alligevel har optaget lån til udbygning af stalde mm……kommer aldrig til at begribe det beløb, aldrig !

 32. Stop med at kommentere på noget, du slet ikke har noget viden på, end det du kan læse i medierne. Det kunne mange lære noget af.
  Få dine fakta på plads inden du laver sådan et opslag. Der er godt mange ting som du skriver, som ikke passer.

 33. Jeg kender ikke fordelingen af kompensation til de forskellige minkavlere og deres underleverandører endnu og det gør du tydeligvis og af gode grunde heller ikke.
  Dejligt, hvis du ventede med at skrive din uimodsigelige sandhed til du havde haft mulighed for at vide mere om hvad du taler om.
  Et ekstra plus ville være, hvis du undersøgte forholdene nærmere, så du havde mulighed for at se problematikken fra flere vinkler og ikke kun ud fra din egen næsetip, som du jo i et tidligere indlæg indrømmede, var i din egen gravide navle lige nu.
  Det kan jeg i øvrigt godt forstå den er. 😉

 34. Tak for et vigtigt indlæg Cana! Tak at du bruger din platform på noget så vigtigt!

  Personligt er jeg fuldstændig rystet over regeringens priotering.
  Det er løbet helt væk..

  Jeg er socialpolitisk for børnenes og familiernes sag. Ønsker en betydelig forbedring af vores manglende svangre- og barselsomsorg.
  Pengene skal bruges her og ikke på kompensation til en døende branche.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven