mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Annonce

Min samvittighed kan ikke holde til andet end det

Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan min samvittighed ville have det, hvis én af mine drenge en dag fik en form for kræft, som jeg kunne have været med til at forhindre, ved at lade dem vaccinere med HPV-vaccinen. De får den jo helt gratis, så jeg ville ikke engang kunne argumentere med et “jeg havde ikke råd”.


Vi bliver nødt til at tale om en ting. Noget som måske ikke vedrører dig og mig direkte, men som alligevel er hammervigtigt, at vi sætter os godt ind i. Vi skal snakke om HPV-vaccination. Det er efterhånden ved at være en god håndfuld år siden vaccinen blev frigivet til de unge piger og for lidt over et år siden blev HPV-vaccination simpelthen også en del af børnevaccinationsprogrammet til drenge, som er født d.1.juli 2007 eller senere.

Det er selvfølgelig helt op til den enkelte (familie) at afgøre hvorvidt barnet eller børnene skal vaccineres eller ej, og jeg har al respekt i verden for at vi hver især skal træffe vores egne velfunderede valg, men jeg vil samtidig ikke lægge skjul på min personlige holdning som er, at børn – skåret over bred kam – bør følge samfundets vaccinationsprogram. Der kan selvfølgelig være børn for hvem man måske i samråd med sin læge eller andre eksperter vurderer, at det vil være mere anbefalelsesværdigt at undlade at vaccinere børnene. For eksempel hvis børnene lider af andre alvorlige sygdomme. Men netop for dem og deres ve og vel, er det ganske givet endnu vigtigere at vi andre – os med sunde og raske børn – gør vores bedste for at undgå spredning af potentielt meget farlige sygdomme. Og den bedste måde at gøre det på, er simpelthen at lade dem vaccinere. Simple as that. 

Sådan er det selvfølgelig også med HPV-vaccinationen. Den er ikke nødvendigvis for alle, men for at vi kan undgå spredningen af HPV, som vi ved er kædet sammen med flere forskellige former for kræft, som i øvrigt rammer både kvinder og mænd, så skal vi simpelthen have vaccinationsraten i vejret.

Som det ser ud i dag, så bliver godt og vel 80% af alle piger vaccinerede mod kræft med HPV-vaccinen, hvorimod det altså ser helt anderledes ud for drengene hvor hver fjerde dreng som fylder 12 år i år er blevet vaccineret. Og dét er altså ikke godt nok.

Set med mine øjne ville det optimale selvfølgelig være, hvis 100% af alle piger såvel som drenge blev vaccinerede, men det ved jeg godt at komplet utopi at forvente. På den anden side gør selv en lille stigning i andelen af vaccinerede jo også en forskel i det store billede,. Så hvis nu bare jeg kan prikke til et par stykker af jer, med min opfordring om, at I lader jeres børn vaccinere mod HPV når de fylder 12 år (eller indtil de bliver 18 år som tilbuddet gælder), så ville jeg blive så kisteglad. På egne vegne, på mine børns vegne og selvfølgelig også på alle de andre børn og voksnes vegne som ellers kunne blive berørt over de frygtelige sygdomme HPV-smitte i nogle tilfælde medfører.

HPV – som i øvrigt findes i over 100 forskellige varianter – er nemlig en meget almindelig kønssygdom– eller seksuelt overført virus, hvis vi skal være helt korrekte i termerne. Det er ikke en infektion man som smittet mærker til, fordi der ikke er nogle symptomer og kroppen i de fleste tilfælde selv formår at slå infektionen ned. Der er dog nogle typer HPV, som kan blive langvarige og på den måde udvikle sig til kræft, imens andre kan udvikle sig til kønsvorter.

HPV-vaccination kan beskytte mod op mod 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter.

Som det ser ud lige nu, er der intet mindre end 580 kvinder og 230 mænd i Danmark som årligt rammes af kræft, der skyldes HPV. Det er altså mere end 2 danskere hver dag! Den hyppigste kræftform er – som de fleste nok ved – er den frygtelige livmoderhalskræft, som man også forsøger at forebygge ved rutinemæssige undersøgelser af livmoderhalsen (undersøgelsen kaldes “smear”, som nogle af jer der følger mig på instagram måske husker at jeg selv fik foretaget for ganske få måneder siden – med negativt resultat, heldigvis!). Livmoderhalskræft er en krasbørstig lille satan, som typisk rammer relativt unge kvinder og som har en alt for høj dødelighedsrate, så dén er jeg simpelthen så glad for at vi efterhånden kan se frem til at minimere med den trods alt rimeligt store andel af piger, som bliver vaccinerede mod HPV. Derudover er også analkræft, peniskræft, kræft i skeden, kræft i kvindens ydre kønsorganer og mundsvælgkræft relaterede til HPV-smitte.

Så. Hvad gør vi herfra? Mit umiddelbare bud er, at vi snakker med vores børn om det når tid er og at vi fortæller dem ærligt hvad det handler om. For nogle børn er det måske nemmere at forstå at man skal vaccinere mod kønsvorter (vis dem evt et billede af det – det er ikke ligefrem noget kønt syn), som jeg tænker at ingen teenagere i verden har lyst til at få med sig i rygsækken, når den seksuelle debut på et tidspunkt skydes i gang. For andre kan det formentlig give god mening at tage den fulde snak – omend jeg selvfølgelig godt ved, at det er møghamrende svært som 12-13-årig at forholde sig til at man måske kan få kræft engang. Herregud, det er det også for mig, og jeg er 34!

Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, at mine drenge selvfølgelig skal vaccineres når tid er – både for deres skyld og for andres. Jeg ville i alle tilfælde ikke kunne leve med mig selv, hvis én af mine drenge en dag fik en form for kræft, som jeg rent faktisk kunne have været med til at forhindre, ved at lade dem vaccinere med HPV-vaccinen.

Hvis du er i tvivl eller ønsker mere information, så vil jeg gerne opfordre dig til at hoppe ind på stophpv.dk– eller tage en snak med din læge om det, næste gang du alligevel lige er der. Det vigtigste er at du føler dig tryg og velinformeret i dét valg du træffer for dig og for dine børn.

 

Skriv din kommentar

Kommentarer (8)

 1. I maj måned mistede jeg en nær veninde til netop livmoderhalskræft. Hun gik bort blot én måned før hendes 30 års fødselsdag..
  Hun havde ikke fået HPV-vaccinen eller gået til de indkaldelser der rammer i e-boks hvert 2-3 år. Jeg selv har fået vaccinen og går til tjek når brevet rammer e-boks.
  – Jeg husker så tydeligt at hun sagde til vores veninder “Husk at blive tjekket, I skal ikke igennem det samme som mig.”

  Jeg er LYKKELIG, TAKNEMMELIG for, at du bringer dette på bordet. Det kan redde liv. ❤️

 2. Jeg er heller ikke i tvivl om HPV vaccinen. Vores sønner , der nu er 30 og 25 år , fik vaccinen for maaaange år siden. Vi betalte selvfølgelig selv , og de fik ingen bivirkninger
  Jeg er sygeplejerske på en kræftafdeling , hvor vi giver strålebehandling , og alle vi sygeplejersker , vaccinere vores børn , OGSÅ drengene. Og det gør vi , fordi vi dagligt møder patienter med cancer pga HPV Hos mænd hyppigst i mund/hals regionen Rigtig mange tror , det kun er livmoderhalskræft . Mere info ville være godt

 3. Min datter på 18 er vaccineret, og min søn på 13 er selvfølgelig også – den første til sønnen betalte vi selv, ved den anden var han pludselig omfattet af en udvidelse af tilbuddet – tak for det, samfund. Siden har min kære veninde på 43 år fået konstateret alvorlig livmoderhalskræft, trods hun har fulgt smearprogrammet og endda fik en ekstra efter en fødsel – en prøve, der viste falsk “alt ok”, så tumor har kunnet vokse i fred i 1,5 år mere. Det har jo bare cementeret vigtigheden af den vaccine, som vi havde valgt til – og nu håber vi, at min veninde trodser alle odds og prognoser, så vi kan beholde hende i mange, mange år endnu.

 4. Er der samme risiko for bivirkninger, for drengene, som for piger? Altså er der set drenge, der er blevet syge efter vaccinationen?

 5. Hvor er det bare et utroligt vigtigt budskab, du kommer med her, Cana.
  Jeg har selv stået i den dybt uheldige situation, hvor min mor fik konstateret HPV-relateret kræft i underlivet. På det tidspunkt var mine søskende bare 3, 6 og 13 år, hvilket jo er en alt for tidlig alder at miste et af de vigtigste mennesker i sit liv. Dermed ikke sagt, at man nogensinde bliver gammel nok til det. Min mor er heldigvis jordens sejeste kvinde og kæmpede sig gennem operation på operation, mens jeg kæmpede for at agere mor for tre børn som bare 18-årig. Til sidst af vandt hun kampen, men tænk sig, at det med stor sandsynlighed kunne være undgået, hvis hun var blevet HPV-vaccineret.
  Både min søster og jeg er vaccineret i sin tid før min mors sygdomsforløb, og nu er min mor heller ikke et sekund i tvivl om, at mine brødre også skal vaccineres til den tid.

  Tænk, hvis du bare kan reddd ét menneskeliv ved at udgive det her blogindlæg. Dét er at bruge sin platform på en fantastisk måde – og en sejr i sig selv.

 6. Jeg kender en, som var meget i tvivl om hun skulle lade sine piger teste, pga de bivirkninger nogle mener at have fået af vaccinen.
  Lægen udtalte “det er kræft vi snakker om, jeg forstår ikke du tør overveje at lade være”
  Og den sætning sidder bare fast i mig – er bivirkningerne ikke måske bedre, end at blive ramt af så dødelig en sygdom?

  I tillæg skal det lige siges, at jeg ALDRIG, ville vælge fra. Jeg kender efterhånden 4 unge piger, som er ramt af denne kræftform, og desværre er ingen af dem her mere.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven