mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Annonce

Klimaaftryk og tomatmadder

Jeg kan faktisk ikke huske, om jeg har nævnt den for jer her på bloggen tidligere, eller om det kun har været forbeholdt instagram? Klimaberegneren – sådan en lille persontilpasset graf som giver et lynhurtigt overblik over det klimaaftryk man sætter via sine dagligvarer – som er blevet en del af COOPs app (som du kan finde HER, hvis du ikke allerede har det liggende på telefonen). Den er altså ret smart, hvis du spørger mig. Både fordi man kan få en indikator på, hvordan det egentlig går med éns personlige klimaaftryk og fordi man kan finde en masse små tips, tricks og ugentlige udfordringer, som er sat i verden for at hjælpe én til at sænke klimaaftrykket – eller CO2-udledningen, hvis vi skal være mere specifikke. Sidstnævnte allerhelst på en måde, som føles som om det er med minimal indsats, som jeg tror er alfa-omega for mange af os. Det er det ikke alle tilfælde for mig; jeg vil gerne gøre gode ting for klimaet, men jeg kan samtidig også mærke, at jeg ikke er klar til at gøre det helt store ofringer her og nu, så et lille klap i den rigtige retning, babysteps og alt dét der, er mere end kærkomment hos mig.

Det er som om at det har aftaget lidt, siden valgkampen, det her med at snakke om klimaet. Eller er det bare mig? Det kan selvfølgelig også skyldes at verden har været optaget af andre – og mere akut forestående – udfordringer det seneste halve års tid, men altså, klimaforandringerne er jo ikke en mindre realitet af dén grund. Desværre.

Personligt kan jeg hurtigt blive optaget af dét som er aktuelt i medierne og “glemme” lidt om alt dét, der ikke bliver italesat i hverken overskrifter eller fængende artikler; så det er ingenlunde fordi jeg vil pege fingre af dig, hvis du gør det samme. Tværtimod. Til gengæld kunne jeg godt tænkte mig, at snakke lidt om, hvad der så skal til..? Høre dine bedste erfaringer, hvis du vil ud med dem. For så vidt jeg har erfaret, så er det nemlig min klare opfattelse at de fleste af os godt ved at vi skal – eller i hvert fald bør – ændre nogle af vores vaner, for at afhjælpe de store klimaforandringer vi ellers kigger direkte ind i. Vi har måske nogle gange bare lidt svært ved at få det gjort. Vi ved godt, at vi bør flyve mindre (som naturen på én eller anden måde har fikset for os allerede – eller i hvert fald midlertidigt), vi bør spise mindre kød, forbruge mere bevidst, køre mindre bil (eller sammen med flere) og sørge for at bruge den mad vi køber, for bare at nævne nogle få ting, blandt mange, som ville gavne vores klima gevaldigt.

Jeg er sikker på at der vil være nogle ting, der falder os hver i sær meget let. For mig er det for eksempel ret let at skære ned på kødet, som jeg stort set aldrig spiser – imens det kniber andre steder. For eksempel kører jeg til stadighed rundt i en dieselbil – og så er jeg altså ikke altid lige god til at undgå madspild. I nogle perioder bliver det decideret pinligt, så meget mad jeg kasserer. (Please, døm mig ikke her – vi skal hellere hjælpe hinanden!).

Dog vil jeg sige, at jeg faktisk er blevet bedre…

De seneste tre måneders tid, hvor jeg af og til er tjekket ind på “klimaberegneren” inde i min COOP-app, har mit madforbrug (og dermed naturligvis også mit klimaaftryk, må man gå ud fra) faktisk været lidt mindre, end det plejer. Derinde får jeg nemlig syn for sagn, for hver uge der går og klimaberegneren fortæller mig, hvordan mit klimaaftryk ser ud, samtidig med at jeg nemt kan søge inspiration og små tips til at sætte den ned. For eksempel er jeg – udelukkende på grund af klimaberegneren – blevet bedre til at fryse mine næsten-for-gamle grøntsager til senere brug i fx supper eller gryderetter, i stedet for at smide dem ud. Jeg får det ikke altid gjort, men jeg øver mig!

Fordi jeg stort set aldrig køber kød (kun en enkelt gang imellem hvis Martha har ondt i maven og skal have kylling, eller hvis børnene craver én eller anden form for kødpålæg i madpakken), så ligger mit klimaaftryk alligevel ret pænt i forhold til den gennemsnitlige COOP-kunde (ja, det kan man nemlig også se derinde), men der er faktisk en ting jeg er blevet lidt overrasket over. Det handler om mejeriprodukter, som jeg på én eller anden måde ikke rigtigt havde fattet, havde så stor en indvirkning på klimaaftrykket, som de har. I hvert fald kan jeg se at de 6 mejeriprodukter jeg købte i sidste uge, faktisk stod for hele 53% af mit samlede klimaaftryk, på trods af at jeg samlet set havde købt 30 varer. Av, av, av…

Jeg kommer nok ikke til at droppe mejeriprodukterne helt, men efter at jeg har set det helt tydelige mønster i mit klimaaftryk, så vil jeg da klart overveje om jeg skulle skifte en ostemad eller to ud med tomatmadder i stedet.

For mig at se, handler det ikke om at vi skal dømme hinanden eller være små klimabetjente, som bestemmer hvad der er rigtigt og forkert, men om, at vi skal være bevidste omkring de ting vi gør. For når nu sagen er den, at vi allesammen sætter vores aftryk på klimaet, så kan vi da ligeså godt gøre det med én eller anden grad af omtanke, ikke sandt? Det giver – efter min mening – ret god mening <3


Hvis du vil følge med i dit klimaaftryk via klimaberegneren i COOP-app’en, kan du finde den HER. 

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven