mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Fødselsfredag – en fars beretning fra en uplanlagt hjemmefødsel

Det er jo fars dag i dag – og hvilken bedre anledning end den, finder man egent til at dele en FANTASTISK beretning fra en far, der endte med selv at tage imod sit barn hjemme på stuegulvet? Ingen, tænker jeg. Tag rigtigt godt imod denne fuldstændigt vidunderlige beretning fra en far, som i dén grad formår at holde hovedet koldt og hjertet varmt.

Jeg plejer egentlig ikke at registrere det så meget, når min kone af og til er oppe om natten, men denne nat var det næsten umuligt at bemærke. Så da vores datter stod og hoppede ved siden af sengen tidligt om morgenen, stod jeg selvfølgelig op med hende. Havregrød, ramasjang, tøj på og afsted mod børnehave. Maria virkede usædvanligt groggy her til morgen, så selvom jeg egentlig havde planlagt at tage på kontoret, tog jeg en hjemmearbejdsdag.

Maria sov stadig da jeg kom hjem, gad vide om hun var ved at blive syg?

”Michaaeeel!” hørte jeg fra soveværelset. Åh åh…

”Hvad så?”

”Jeg tror jeg har fået veer”. A hva’?! Dén havde jeg ikke lige regnet med. Der var jo næsten to uger til termin. Men jeg kunne se på hende, at det var sandt. Jeg blev vildt glad.

Gik op i køkkenet og lavede kaffe og dækkede et morgenbord. Måske skulle vi se en film bagefter? Og tage en lur ovenpå den lidt lange nat. Ringede til min svigermor og fortalte hende de gode nyheder. Hun lovede at hente vores datter fra børnehaven og tage hende med hjem på overnatning. Det ville nok blive en lang dag.

Maria kom gående op i køkkenet. Hendes blik var træt. Træt, men kærligt, da hun bad mig koge hende et par æg. Hun fik en ve. Det så slemt ud, så da hun gik i bad, tænkte jeg at det nok ville tage lidt tid. Ventede en kvarter og kogte så et par æg og gjorde morgenbordet færdigt. Tændte stearinlys og satte phlakes nye album på, som Maria så godt kan lide.

”Michaael!” lød det igen, denne gang fra badeværelset. Kom ud og så Maria stå, drivvåd, bøjet ind over håndvasken, på et sjaskvådt gulv. ”Vandet er gået” sagde hun, helt opkogt i hovedet.

Det hele virkede lidt mere voldsomt end sidst hun fødte. Gav hende et håndklæde omkring og forsikrede hende om, at jeg nok skulle tørre op. Der var lidt blodspor i vandet. Maria brølede fra køkkenet. Jeg løb derud. Var bekymret for det der blod og for, at det gik hurtigt. Man har jo hørt om kvinder der ender med at føde i bilen på vej til sygehuset. Dét kunne jeg altså ikke lige overskue. ”Skal vi ikke ringe til jordemoderen?” Maria mente ikke det var tid, men da den næste ve kom og hun igen stod og brølede ved køkkenbordet, ringede jeg alligevel.

Jordemoderen i røret var vildt sød og mente at vi nok godt kunne komme ind, men hun ville gerne lige snakke med Maria for at være sikker. Det var trods alt kun halvanden time siden veerne var begyndt. Maria kastede op, så jordemoderen røg på hold, imens jeg gjorde mit bedste for at hjælpe. Da veen var ovre lå Maria henover køkkenbordet. Det lignede nærmest at hun sov. Håndklædet hun havde haft omkring sig var faldet af og lå på gulvet og sugede fostervand til sig. ”Jordemoderen vil gerne tale med dig” forsøgte jeg. Maria ville ikke tale. Hun stod bare med lukkede øjne og vuggede blidt i hofterne. Brummede.

Der kom endnu en ve. Jordemoderen mente at det var ok hvis vi kom. ”Se I bare at komme afsted, det kunne godt gå stærkt!” sagde hun. I samme øjeblik kom en helt ny lyd ud af Maria. Hun var helt krøllet sammen i ansigtet. Hun pressede.

Fuck.

FUCK!

”Michaaeeel!” råbte Maria igen. ”Hun presser!” råbte jeg. ”Få hende ned at ligge og sæt telefonen på højttaler” sagde jordemoderen

Fuck. Hun kunne sgu da ikke ligge på klinkegulvet. Fuck. Kom i tanker om den der hæslige blomstrede madras Maria kom slæbende hjem med for nogle uger siden. Hah! Foldede den ud og løb tilbage til Maria og fulgte hende ind på den. Hun var helt ved siden af sig selv. Fik hende ned at ligge og lagde så telefonen på højttaler funktion på bordet ved siden af hende.

”Jeg får en kollega til at ringe efter en ambulance til jer, men hvis du føder inden de kommer, Maria, så skal du tage imod barnet, Michael” sagde jordemoderen. ”Kan du se hovedet?”

Husker ikke om jeg svarede, men pludselig kom der endnu en ve og frem kom hovedet! ”Jeg kan se hovedet!” Det var en lille mørkhåret runding der kom frem, lige dér hvor jeg plejer at komme ind. Fuck. Det er nu! ”Har du et tæppe du kan pakke baby ind i?” spurgte jordemoderen. Jeg træk tæppet ned fra sofaen. Jordemoderen instruerede Maria i at trække vejret og bare gøre som kroppen bad hende gøre. Sagde til mig, at jeg ikke skulle gøre andet, end at samle min datter op, når hun kom ud, og lægge hende op til Maria og pakke hende varmt ind. Jeg svedte. Maria, som lå med lukkede øjne, svedte. Jeg ville ønske jeg kunne give hende en kold klud og et kys på panden. Kyssede i stedet hendes knæ, sagde at hun var sej og mindede hende om at trække vejret, da en ny ve satte ind.  Hovedet kom frem igen. Hørte jordemoderen sige, at jeg bare skulle holde hænderne hen og gribe vores datter. I næste sekund var hovedet født. Maria brølede. Min datters hoved var født. Shit. Maria pressede igen. Nu kom kroppen. Hun gled ned i mine hænder. Helt varm og glat. Hun skreg og jeg kunne ikke holde tårerne tilbage. Min datter.

Jeg lagde hende op på brystet af Maria, fik fat i tæppet og lagde det omkring det. Sjældent har jeg set noget så smukt. Vores datter, min kone og det her øjeblik, som vi pludselig havde haft helt for os selv. Lagde mig end ved siden af Maria. Kyssede hende. Verdens sejeste kvinde.

Ti minutter senere kom to falckreddere og ønskede os tillykke. Jeg klippede navlestrengen og så kørte vi ind på hospitalet, hvor Maria fødte moderkagen og blev syet, inden vi et par timer senere tog hjem igen. I tide til at vores store datter ikke behøvede at sove andre steder end hjemme hos os. Det var det vildeste jeg nogensinde har oplevet. Min kone er den sejeste i verden og jeg har det ultimative kort i ærmet til alletiders konfirmationstale en anden dag.


Beretningen blev delt første gang i min bog: 40 Ting du skal vide om din Fødsel – i hvilken man i øvrigt også kan læse Marias ret fantastiske version. Nårh ja, og så er der selvfølgelig også et lille lyn-kursus i jordemoderkundskab så de fædre, der måtte ende i samme situation som Michael her, er lidt bedre forberedt 😉 

Skriv din kommentar

Kommentarer (5)

  1. Dette er nok den skønneste og mest hjertevarme fødselsberetning jeg har læst herinde. Wauw. Sikke en kærlighed. Stort tillykke med den lille og med jer som familie.

  2. Skønt. Sidder med tårer i øjenen. Det er en SÅ fantastisk oplevelse atvære en del af. Lidt ligesom min anden gang. Udover det var en planlagt hjemmefødsel. At jordemoderen først kom efterfølgende og far måtte træde til, var så ikke planlagt. Det er det dog denne gang! Det er for vildt at kunne selv og at jordemoderen er hende der holder kameraet og vi glæder os til en gentagelse anytime now 😀

  3. Med tårer på kinderne er jeg lige blevet sendt tilbage til fødslen af min søn, som også endte med en meget hurtig og uplanlagt hjemmefødsel for snart 6 år siden ❤️ Dog nåede falck-redder lige at assistere den noget pressede kommende far på de sidste to presseveer 😅

  4. Ååh hvor er det bare fin læsning, jeg fødsel selv for fem måneder siden og tårerne sidder stadig meget løst. Derfor sidder jeg også med tårer ned ad begge kinder ❤️

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven