mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Byg din egen autocamper – nemt og billigt!

Byg din egen autocamper

Det er næppe gået nogens næse forbi herinde, at jeg har kastet mig ud i projekt byg din egen autocamper, for nyligt. Med succes, kan man vidst med rimelighed godt sige. Okay, autocamper er måske så meget sagt, men altså, jeg har købt en gammel Citroën Berlingo og lavet en lille tilbygning i den, således den nu – udover fem sæder – også rummer sovepladser til 2-3 personer (+1-2 mere, hvis man sætter et hæktelt på bagsmækken).

Det har været sådan et hyggeligt projekt at lave, og selvom vi endnu ikke har været på mere end to ture i den, så har det simpelthen været så super hyggeligt de gange vi har været afsted, at det for længst har været “besværet” værd.

I virkeligheden var det faktisk ikke så svært med selve byggeprocessen, efter jeg først fik regnet ud hvordan jeg gerne ville gøre. Sidstnævnte er klart dét jeg har brugt mest tid på! 🙂

Derfor har jeg naturligvis besluttet mig for at gøre livet lidt lettere for dig, hvis nu du skulle gå i overvejelserne om også at kaste dig ud i projekt “byg din egen autocamper” denne sommer.

Bilvalget:

I min søgen efter den perfekte bil at bygge om, startede jeg stort og flot med at kigge efter gamle folkevognsrugbrød, men fordi dén slags er så skide dyre (og ofte i meget dårlig stand) kiggede jeg hurtigt efter alternativer. De bedste alternativer – til væsentligt billigere penge – jeg lige kunne finde var VW Caddy, Peugeot Partner, Renault Kangoo og Citroën Berlingo. Og ganske hurtigt stod det mig klart, at den bil hvor jeg ville få absolut allermest for pengene, var en Citroën Berlingo.

Byg din egen autocamper

Vi endte med at slippe mindre end 25.000.- for vores bil, som blev synet ganske få dage forinden overdragelsen, som kører upåklageligt og som – som en kæmpe, kæmpe bonus – har de fineste vinduer i taget, så man kan ligge og kigge ud på himlen, når sengen er klappet ud. Tilmed har den sådan nogle små, indvendige “tagbokse” hvor man nemt lige kan have lidt småopbevaring, både under kørsel og under overnatning.

Man kan selvfølgelig sagtens nøjes med modeller med mindre udstyr og det er garanteret også muligt at bygge noget tilsvarende i lidt mindre biler – så bliver pladsen naturligvis bare en anden.

Udstyret: 

De fleste autocampere kommer jo både med toilet og én eller anden form for køkken, men den del har vi altså valgt fra, til fordel for offentlige toiletter, friluftsbade, mad over bål eller take-away og en 10-liters dunk med tappehane, som vi har stående under sengerammen. Hvis man vil, tror jeg sagtens man kan få plads til at placere et campingtoilet i bilen – det har vi bare valgt ikke at gøre.

Sengen:

Sengen er selvfølglig det aller-allervigtigste når det kommer til at kunne campere (eller raste, som det hedder, når man overnatter på parkeringspladser eller rastepladser rundt omkring) i sin bil.

Jeg har bygget en sengeramme som står (løst) i bagagerummet og ovenpå dén har jeg lagt en sengeplade, som kan foldes sammen til 3 x mindre størrelse, således den også kan være der, når bagsæderne er foldet op. Det var meget vigtigt for os, at sengen kunne foldes så meget sammen, at bagsæderne kunne tages i brug, da børnene ellers ikke kunne komme med på tur – og så går det sjove ligesom lidt af det.

Byg din egen autocamper berlingo

[Sådan ser det ud, imens sengen ligger foldet sammen bag i bilen – man ser den stort set ikke!]Byg din egen autocamper berlingo

[Når sengen skal foldes ud, lægges bagsæderne ned og forsæderne rulles helt frem for at skabe så meget plads som muligt ]

Byg din egen autocamper berlingo

 

 

Byg din egen autocamper – sådan gør du

Sørg for at måle din bil godt op. Hvor bred kan sengen være? Hvor stor kan sengerammen være, for at du stadig kan stille bagsæderne op? Hvor lang kan sengen være? Og til sidst; hvor høj skal sengen være? Det sidste afhænger af højden fra gulv til toppen af bagsæderne, når de er lagt ned, fordi det er dem, sengepladen – blandt andet – hviler på.

I vores bil kan sengerammen max være 117 cm bred og 178 cm lang, så det er altså ud fra de mål jeg har bygget løs.

(Og inden I tænker at det er for småt, så vil jeg lige skynde mig at sige at jeg selv er 178 cm og min kæreste er 190 cm – vi ligger bare med fødderne ud mellem forsæderne, hvis vi lige trænger til at strække benene. Det kan sagtens lade sig gøre). 

Byg din egen autocamper berlingo Byg din egen autocamper berlingo Byg din egen autocamper berlingo Byg din egen autocamper berlingo

[Her måler du højden på din sengeramme – fra gulv til toppen af sæderne der er lagt ned]

Byg din egen autocamper berlingo Byg din egen autocamper berlingo

[Fordi sengerammen er lavet af reglar, er der fint plads til opbevaring under den. Her har vi dyner, campingstole, vand og almindelig bagage liggende, når vi er afsted.]

Materialer:

Jeg brugte 1 stk 19 mm mdf-plade, som jeg fik skåret ud efter mål i byggemarkedet og 4 skillerumsreglar på 45 x 45 mm og 240 cm i længden. Til at samle sengepladen brugte jeg 4 stk hænglser – to på hver side af midterpladen, så de alle tre kan foldes helt sammen.

Pris: ca. 450 kroner.

(Skruer, som jeg har brugt til at samle rammen med, er ikke indregnet i prisen, da jeg havde nogle liggende i forvejen).

Madrassen består af 2 stk foldemadrasser fra Jysk. De var godt nok 10 cm for lange, men så afkortede jeg dem bare i den ene ende – det tog ikke mere end et par minutter, så var den fikset. De er lidt hårde at ligge på, men med en rullemadras ovenpå, går det helt fint an.

Pris: ca. 650 kroner.

For både at kunne have lidt privatliv og for at lukke det tidlige sollys lidt ude, har jeg syet gardiner til alle vinduer. Jeg købte 3 meter stof og to pakker gardinwire og syede derudaf. Gardinerne var faktisk ligeså dyre som madrasserne, så hvis du gerne vil spare nogle penge, så kan det måske godt svare sig at gå i genbrug og se om de måske har noget fint, gammelt sengetøj, som du kan sy gardinerne af.

Gardinerne er bare sat op med kroge, som vi har skruet ind i plastikken i bilen.

Pris: ca. 650 kroner.

Til at stabilisere sengen, har jeg lavet to intermistiske støtter, i samme højde som rammen, som står på gulvet foran sæderne, og støtter den inderste del af sengen.

Samlet pris: ca. 1750 kroner (+ bilen, naturligvis).

Det er virkelig ingen sag, at bygge sin egen autocamper – det handler bare om lidt velvilje, lidt fantasi og selvfølgelig en bil af en vis størrelse.

Rigtigt god fornøjelse!

Skriv din kommentar

Kommentarer (52)

  1. Tak for inspiration! Og – Hvordan kan sengerammen foldes sammen, så den kan være i bilen med sæderne slået op??

  1. Hvor er det smart lavet. Hvilken type Berlingo har du købt?
   Vil det være muligt at få dine tegninger tilsendt på mail?

   1. Tak! 🙂 Det er en 1,6 I 16V 🙂 Jeg kan desværre ikke sende dig tegningerne, da jeg kun har dem her på bloggen. God fornøjelse, hvis du skal igang med at bygge!

 1. Hvor ser den mega fed ud! Meget inspirerende 🙂
  Hvilket model Berlingo er det du har købt?

  1. Halløj

   Det er simpelthen bare en fed ide 🙂 Har du tjekket lovgivningen ud? Hvis man tager fejl og den bliver dømt som camper af politiet skal man jo omregistrere bilen som en camper.
   Hvilket er ret dyrt 😐

  1. Hej Cana

   Kæresten og jeg går igang med en tilsvarende inden længe, men vi tænkte over hvilken motor der ligger i jeres? Samt høre om du har fundet et hæktelt der passer til lige den model :). Pfht.

  2. Hej,
   Det er en 1,6 I 16V 🙂 Hækteltet er egentlig til en caddy, men med lidt god vilje, passer det også fint til berlingoen 🙂

 2. Hej – Hvor er det bare genialt altså! 👍😃 Må man spørge, hvor meget I fylder i længden mht at kunne strække benene? ☺️☺️

  1. Mange tak 🙂 Som jeg skriver i indlægget er vi ikke de mindste med 178 og 190 cm 🙂 Vi strækker bare benene ud imellem forsæderne.

 3. Hej Cana
  Super god idé, men hvad gør du med selve sengerammen når i slår bagsæderne op?
  Mvh.
  Jan

  1. Tak. Så står den bare i bagagerummet 🙂 (Hvis man skal bruge pladsen, tages den selvfølgelig bare ud, når man ikke bruger den).

 4. Vil du sælge en kopi af dine tegninger, jeg er ikke den store praktiker, men ville elske sådan en autocamper?

 5. Hej
  Er det lovligt, hvad siger SKAT.
  Hvad med ventilation om natten.
  Jeg har selv gået i samme tanker….👍

  1. Selvfølgelig er det lovligt – ellers havde jeg ikke gjort det 😉 Om natten kan du evt åbne et vindue på klem.

 6. Ser godt ud ! Har lige lavet noget lignende i en Toyota Yaris. Lille bil nu med stor dobbeltseng: 128cm gange 185cm. Skal ud i landet og prøve den af om lidt 🙂 God sommer ! ! !

 7. Det ser super fedt ud! Hvad er det du har liggende under sengestellet i højre side af bagagerummet? Er det en af de interimistiske støtter til at støtte den inderste del af sengen? Virker støtterne eller har du fundet en anden løsning siden da? 🙂

 8. Jeg går selv med en drøm om en mini camper i en Berlingo. Men jeg kan simpelthen ikke finde reglerne for afgifter mm. Koster det noget at lave en personbil om til camper? Hvad er reglerne i forhold til det? Jeg er elle vild med jeres resultat 😍

  1. Hvis du køber en bil på hvide planer, skal du ikke omregistrere til camper 🙂 Så kan du bare bygge i

 9. Hvor er du sej og dejlig positiv !
  Jeg har søgt på Berlingo med vinduer i taget, men desværre ikke fundet noget. Ved du om det er en speciel udgave eller årgang ?
  Er din en 1,6i 16V Multispace, 1,6i 16V Multispace Clim., 1,6i 16V Family, 1,6i 16V SX, eller ???

 10. Hej!

  Super fedt projekt det hele. Kæmpe inspiration 🙂

  Er der en speciel grund til at skriver at sengen står løst?
  Hvis bilen er en personbil på hvide plader, behøver sengen vel ikke stå løst? Eller tager jeg fejl? 🙂

 11. Jeg har en Berlingo space star
  Og jeg kan bestemt ikke få ryglænet helt ned som du har vist på foto???
  Ellers fedt at se

 12. Jeg er vild med dit projekt og virkelig flot udført med tegninger.
  Til det er jeg lidt nysgerrig, da jeg selv gerne vil lave en camper, men til det ikke gider at betale afgiften. I grove træk, kan du så fortælle mig lidt om lovgivningen?- jeg synes at det er lidt svært at forstå.

  1. Når du ikke laver en fast installation svarer det i grove træk bare til at have fyldt bagagerummet. Det må man selvfølgelig gerne. Bilen er forøvrigt på hvide plader – altså med den dyreste afgiftsform 😉

 13. Hej, hvor er det bare et sejt projekt altså Cana. Du giver mig troen på, at jeg kan gøre det selv 🙂

  Er nysgerrig på, hvad du betaler i årlig afgift for at have en Citroën Berlingo – kan du fortælle om det?

  Tak 🙂

 14. Superfint projekt ! Godt lavet. Ved du, om de andre Berlingoer har samme længde bagagerum, og om sæderne kan slås ned på samme måde? For der er langt mellem “clim modutop”. Desværre. vh Michael

  1. Det ved jeg desværre ikke noget om; jeg er langt fra bilekspert. Så du må ud til nogle forhandlere og måle op 😉

   1. Tak for svaret. Nu har jeg fundet en Clim Modutop og skal igang med projeket. Tak for den fine inspiration 🙂

 15. Fedt. Jeg vil da låne dit gode udkast .Taak
  Så må jeg bare finde mig en Berlingo – eller vw caddy , de ee vel nogenlunde ens

 16. Hej, jeg faldt over din blog, hvor er bilen fin! Hvilken Berlingo model og årgang er det? Jeg er på udkig nemlig, og vil gerne vælge den rigtige. Med tagvinduer også! Er du stadig glad for den?
  Tak for tips!
  Mvh Gitte 🌷

 17. Hvor er det fantastisk. Det er lige hvad jeg drøner om. Hvor mange ligger i i sengen og hvor gamle er ungerne ? For mig St se er der kun plads til to tætte voksne ?

 18. Det ser godt ud. kan man lave det sådan at man også kan køre en tur og parkere og sætte sig v et et bord eller lignende og drikke en øl ell kaffe

 19. Fantastisk. Håber jeg selv kan finde en Berlingo jeg kan få råd til. Hvor høj er din bil fra jorden og op? Skal gerne kunne stå i min garage til daglig

  1. Må man fjerne bagsæderne når man ikke har brug for dem og skal bruge bilen som en camper? Er set lovlig uden at skal betale for den som en camper. Tænker ikke at slå sengen slået op, men bare at ha det hele liggende løst bagi

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven