mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Fødselsfredag – en smuk vandfødsel

Selvom jeg efterhånden er ved at være garvet udi at læse fødselsberetninger, så kunne jeg ikke lade være med at fælde en lille tåre (af glæde, bevares) over denne her fuldstændigt fantastiske fødselsberetning. Der er ikke så meget mere at sige om den, end at jeg håber at I vil tage godt imod – og nyde den!

D. 10. marts 2020 arbejder Mike hjemmefra. Der er fire dage til termin. Omkring klokken 09:00 mærker jeg en murren i min lænd og omkring mit kønsben. Det gør ikke ondt, men jeg siger til Mike at der er noget i gærde. Fordi jeg er førstegangsfødende siger han, drillende, flere gange ”jeg tror først, du går i fødsel om to uger”.

Jeg laver en masse i løbet af dagen; tager opvasken, skifter sengetøj, rydder op hist og her, bager boller og pakker hospitalstasken færdig. På et tidspunkt tegnbløder jeg en anelse (og får diarré) og er lykkelig; jeg er overbevist om, at min krop gør sig klar til fødsel og at det vil begynde næste dag – eller måske samme nat. Jeg snakker med baby om, at vi nok skal klare fødslen, og så sparker hun mig på en anderledes måde end hun plejer; det føles som om hun siger til mig, at hun er helt rolig og klar. Mike befaler mig at stoppe med mine mange gøremål og får mig installeret oppe på soveværelset med en varmepude og et afsnit Gilmore Girls. Lorelai og Rory når ikke til deres fredagsmiddag hos Emily og Richard før en rigtig ve bryder frem i min krop omkring klokken 16:45 og jeg må op på alle fire i sengen, som et lille dyr. Ind ad døren kommer Mike nærmest i det sekund jeg råber, at han skal komme. Få minutter forinden havde han for en sikkerhedsskyld aflyst et planlagt interview og var altså heldigvis blevet hjemme. Vi tæller spændt veerne og bliver overrasket over, at de kommer hvert andet minut og varer længere tid end et minut. Sådan fortsætter det lidt tid og ret pludselig begynder jeg at bløde en del. Selvom jeg tænker det er for tidligt at tage ind på hospitalet, så ringer jeg ind til fødemodtagelsen for at høre om det er normalt at bløde så meget, som jeg gør. Den venlige jordemoder jeg taler med lytter og foreslår at jeg venter en halv times tid hjemme – forudsat at jeg selvfølgelig ringer ind, hvis jeg bløder meget mere. Få minutter og to jumbobind fyldt med blod senere ringer jeg igen. Jeg tager nogle veer mens Mike ringer efter taxaen, på vej ned ad vores opgang og i selve taxaen. Ved Det Kongelige Teater begynder taxachaufføren at hoste. Det stresser mig langt mere end arbejdet med mine veer på grund af covid-19. Nå, men vi kom helskindet væk fra den hostende mand og inde på hospitalsgangene, i en elevator og ved skranken får jeg taget en del veer. Jeg går hele vejen, fordi Mikes plan med at opsnappe en kørestol til mig slår fejl. Med høflig og behersket stemme, trods en ve, får jeg meldt min ankomst. Inde i et lokale får jeg snakket med en jordemoder om mine veer og min blødning. Hun tjekker dernæst mit underliv og siger direkte – og til min overraskelse – ”Du bløder meget, fordi du er langt i fødslen. Du er 9 cm åben”. Nuvel, mine veer kan mærkes, men de gør ikke voldsomt ondt. Dét får jeg sagt højt og jordemoderen siger at min smertetærskel må være meget høj. En anden jordemoder og jordemoderstuderende kommer ind med en kørestol og jeg bliver kørt mod en af de to sansestuer på Rigshospitalet. De foreslår at jeg kommer i badekar, hvilket jeg er glad for. Jeg siger dog, at jeg har svært ved at forestille mig at føde i vand. Min jordemoder får mig alligevel ret nemt overtalt. Jeg kommer op ad stolen og hen i vandet. Det var inden da svært at tage mig sammen; overvejede lidt bare at føde i den kørestol. Sansestuen er smuk; lyskæder, lækkert anlæg, fine møbler og et stort badekar. Det er nu aften, klokken er 18.10, og verden udenfor er mørknet siden taxaturen. Mike kobler sin mobiltelefon til sansestuens anlæg og frem kommer harmonikalyd fra Neil Youngs Heart of Gold. Mike skal som det eneste derudover skiftevis holde hårdt fast på mine skuldre og blidt holde min hånd. 

I vandet får jeg længere vepauser, hvilket er dejligt. Jeg sidder det meste af tiden i karets fodende (hvis man kan kalde dét det) og har ikke lyst til at flytte mig. Jeg har det godt; stemningen er hyggelig. Vi snakker om løst og fast og jeg disker tilmed op med nogle jokes i mine vepauser. Mike står ved min venstre side og går kun én gang for at hente en rabarbersodavand.
Jeg klapper min mave flere gange for at holde kontakten med baby vedlige og kan sagtens klare mine veer; jeg ligger med ørene under vandet for at få helt ro og har lukkede øjne – det er med til at gøre mig fuldt koncentreret under mine veer. Det værste er næsten, at jeg er træt og godt kunne bruge 30 minutters søvn, hvilket jeg siger højt. 

Klokken 18:57 presser jeg klart fostervand ud og det føles skønt. Lidt tid efter er jeg fuldt udvidet og min seje jordemoder, som synes jeg er rolig, siger opmuntrende til mig, at mange fødende ofte vil være overvældet af smerter og for en stund fortryde det hele på dette tidspunkt. Hun fortæller, at hun sågar har hørt kvinder sige de hellere vil have en hundehvalp, hvortil jeg til hendes morskab tørt siger, ”jeg vil ikke ha’ en hundehvalp, jeg vil ha’ min baby”. Min baby som desuden har det strålende siger min jordemoder. Den studerende siger flere gange, at jeg er i god kontakt til min krop; min jordemoder mener jeg kunne føde alene; Mike siger til mig, at jeg ser smuk og naturlig ud i vandet; alt sammen ord jeg lapper stort taknemlig i mig.

Klokken 19:30 mærker jeg pressetrang. Babys isse stikker lidt tid efter ud og jeg får at vide, at jeg skal mærke efter. Issen er blød, hvilket føles mærkværdigt – jeg mærker desuden en del hår. Hovedet popper så ellers ud og jeg har i sandhed aldrig oplevet noget mere sært. Mike lister hen for at se på sceneriet; udbryder ”hvor er det vildt”. I slutningen på den næste ve ligger en rolig baby krøllet sammen i det varme og blodige vand. Jordemoderen og Mike løfter baby op til mig og jeg udbryder ”nej, hvor er hun smuk, hun er så smuk”, mens Mike græder og igen siger ordene: ”hvor er det vildt”. Baby fremstammer to bedårende sukkelyde og kigger roligt omkring sig inden det famøse vræl fylder i lokalet som den fineste fødselsdagssang. Klokken præcis 20:00 bliver vores dejlige pige på 3180 g og 51 cm altså født. 

Baby og jeg hænger sammen ved navlestrengen en lille halv times tid derefter, fordi jeg gerne vil give hende den sidste næring derfra, og så klipper den nybagte far ellers strengen over. Jeg føder moderkagen klokken 20:18, får bagefter mine 2. gradsbristninger syet og ammer før første gang med Mike ved vores side. Jeg aner vitterlig ikke hvad jeg laver og hvordan og hvorledes, men det føles lykkeligt. Fødslen blev af min jordemoder kaldt for en ”smuk vandfødsel”. 

Skriv din kommentar

Kommentarer (5)

 1. Hvor er det sjovt og vildt, hvor forskelligt vi lægger mærke til ting i en tekst. Absolut en skøn fødsel, lyder det til – men det jeg bider meget mærke i alle de gange,, hvor (implicitte) sammenligninger med andre fødende trækkes frem. Akkurat som ved amning, så skal man passe meget på med sammenligninger af fødende – og at gøre nogle fødende mere seje end andre. Jeg har selv haft tre ret forskellige fødsler – og jeg synes ikke, jeg var mere sej den ene gang end de andre.

  1. Sjovt ja – men i denne kontekst, så undrer jeg mig nu alligevel lidt over din kommentar. Jeg har netop genlæst beretningen og ser altså ingen “implicitte” sammenligninger med andre. Ikke udover da jordemoderen fortæller at mange “fortryder” i sidste øjeblik, inden pressefasen. En detalje jeg faktisk synes er både fin og relevant at få med. For det GØR mange.
   Jeg synes overhovedet ikke det er at sammenligne ❤️
   Alle kvinder, der føder børn er seje. Uanset forløb. Men det ændrer ikke ved at den enkelte selvfølgelig (hellere end) gerne må være flyvende efter at have født. Det er ingen konkurrence, men det er en stor oplevelse, som vi skylder hinanden at bakke op om alle følelser i. ❤️😘

  2. Jeg har ikke født på almindelig vis (5 kejsersnit) og jeg tænker at denne fødsel må være en optimal fødsel. Stort tillykke 🦋

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven