mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Jeg er ikke bange, men…

Jeg føler ikke rigtigt at vi kan komme udenom det længere. V bliver nødt til at kigge hinanden i øjnene og få snakket lidt om den meget omtalte coronavirus. Eller covid-19, som den vidst lidt mere korrekt hedder. Det fylder efterhånden hele mediefladen, hvadenten det er tv, radio eller aviser og deraf selvfølgelig også meget ude i samfundet. Vi snakker i hvert fald en hel del om det i de kredse jeg bevæger mig i. I begyndelsen var det med et let træk på skuldrene og et “ja ja, lad os nu lige trække vejret helt ned i maven engang og lade være med at flippe ud” hos de fleste, men efterhånden fornemmer jeg altså, at stemningen er ved at ændre sig.

Antallet af smittede i Danmark er eksponentielt stigende og det kan ikke være nogen overraskelse for nogen at vi allerede i løbet af ganske få dage – eller uger, hvis vi er heldige – vil opleve en væsentligt større smittespredning end dén vi allerede har i dag.

Personligt er jeg ikke længere bange for corona. Da den først brød ud i Hubeiprovinsen i Kina, var jeg parat til at pakke sydfrugterne og flytte til et lille ø-samfund et hemmeligt sted i verden, skulle uheldet være ude at den frygtelige virus skulle komme i nærheden af Danmark. Siden har det dog heldigvis vist sig, at corona ikke er spor farlig for børn – ligesom den heller ikke er det for raske voksne med et nogenlunde velfungerende immunforsvar. Jeg tror faktisk ikke jeg kender én eneste som ligger i risikogruppen for at blive alvorligt syg – du ved, med fatale konsekvenser – af corona og dét gør selvfølgelig, at jeg ikke render rundt og er tisse i bukserne af skræk for at hverken jeg, eller de mennesker jeg holder af, bliver smittede. Vi skal nok klare den.

Men! Det er jo desværre ikke alle der har det sådan. Der sidder masser af mennesker derude, unge såvel som ældre, for hvem det kan være ganske alvorligt at blive smittet med corona. Særligt hvis rigtigt mange bliver smittede på samme tid, kan det være meget alvorligt, da vi i givet fald simpelthen risikerer, at vores sundhedssystem ikke kan følge med. For der vil unægteligt blive et øget pres på sundhedssystemet. Flere vil få behov for at komme i respirator for simpelthen at overleve og for lige akkurat deres skyld, så håber jeg eddermamer af der er en ledig seng (og respirator!) til dem når sygdommen buldrer derudaf!

Derfor skylder vi hinanden at være varsomme; også selvom vi ikke er spor bange på egne vegne.

Det er irriterende og det er tveægget, at skulle “gøre et stort nummer” ud af noget man ikke behøver personligt at bekymre sig synderligt om, det ved jeg godt. Men vi skylder hinanden at være varsomme med ikke at sprede smitten hurtigere end vi overhovedet kan komme afsted med det.

Vi skal udvise rettidig omhu og jeg vil derfor – på min beskedne lille bid af internettet her – gerne opfordre jer alle til at tænke jer godt om. Giv lige håndhygiejnen et nyk opad, tag en håndsprit med i tasken og lad så lige være med at snacke smagsprøver i supermarkedet, når vi nu er igang.

Tak.


Har du ændret adfærd i løbet af de seneste uger, siden corona-virus er kommet til Danmark? Hvis du har, må du meget gerne skrive en kommentar om hvorfor og hvordan du gør / ikke gør. 

Skriv din kommentar

Kommentarer (20)

 1. Jeg har været bange siden den brød ud. Jeg har taget det meget alvorligt og taget alle forholdsregler.
  Alligevel er jeg endt der hvor min familie og jeg er kommet i karantæne i 14 dage. Det er en følelsesmæssig rutsjebanetur og det eneste vi trøster os ved er at vi ikke har været i kontakt med andre end hinanden siden min mand kom hjem fra Østrig i søndags.
  Det ER alvorligt og det SKAL tages alvorligt så vi ikke spreder smitten til de ældre og svage.

 2. Hej Cana
  Virkelig dejligt at du laver det her indlæg! Jeg synes det er lidt skræmmende så mange der er “ligeglade” 🙁 Og du sætter jo netop fingeren på hvorfor: de er ikke selv udsatte.
  Det er nok faktisk også en tredje ting der gør mig udsat. Jeg har fire kroniske sygdomme. Ingen af dem sidder i lungerne og jeg er ikke pt immundæmpet. Så vidt jeg ved er jeg ikke i risiko for at blive alvorligt syg af corona. Til gengæld er jeg afhængig af at sygehuset bliver ved med at have kapacitet til at jeg kan komme ind og få min medicin i drop minimum hver 6. Uge. Da en af mine sygdomme et diabetes 1, er jeg afhængig af at jeg kan blive indlagt hvis jeg bliver almindelig syg, eller skal have lavet vigtige undersøgelser for mine andre sygdomme. Hvis vores sundhedssystem bliver overbelastet, kan mine pt ikke-livstruende kroniske autoimmune sygdomme meget hurtigt blive meget livstruende for mig. Og jeg kender mange andre som mig, det også ville gælde!
  Jeg synes ikke man skal gå i panik (jeg er absolut heller ikke selv i panik), men jeg håber og ber til at man følger anvisningerne fra myndighederne og ikke gambler med vores sundhedssystem!
  Tak til dig og alle andre influencere, bloggere og kendte der bruger deres reach til at minde om at det er en god idé lige at udvise lidt hensyn 🙂

 3. Jeg har også tænkt “ja, ja…”, men jeg har absolut en langt bedre håndhygiejne og tænker nok mere om at holde nalderne væk fra knapper, håndtage og gelænder på trapper og i metroen. Jeg ved ikke om det åndsvagt… for mit barn på 7 har små nysgerrige fingre som er overalt – og man er bare ikke særlig god til at vaske hænder (ordentligt) når man er fra 2012.
  Jeg arbejder i en klinik, hvor vi både har udenlandsk personale og selvfølgelig også turister der kigger forbi… hvor har de været? Skal jeg spritte mere af? Bør jeg tage afstand – hjælper det overhovedet, når min kollega har brugt en time på en behandling med personen, og vi bagefter drikker kaffe sammen i pausen? Skal håndklæderne på toilettet skiftes ud med engangsservietter? Og hvor ofte skal jeg egentlig selv benytte sæbe og håndsprit?

  Mest bekymret er jeg dog for min mor… som har KOL. Så i tilfælde af tegn på influenza, undgår jeg naturligvis et kaffe-visit der forbi.

  Jeg har en uges ferie tilgode – den skal jo holdes inden maj. Men… den er droppet! Og sommerferie har jeg bestemt heller ikke i sinde at booke lige nu… trods der lå en invitation til Dubai, med alt betalt.

 4. Vi skal ikke gå i panik over coronavirus i sig selv, men vi skal helt sikkert tage den alvorligt, for konsekvenserne af (for) mange smittede på samme tid vil berøre os alle. Sygehusvæsenet vil simpelthen ikke kunne magte et stort antal coronasmittede på én gang. For selvom langt størstedelen ikke bliver livstruende syge, så er de, der bliver indlagt meget ressourcekrævende isolationspatienter.
  Så vask hænder, brug håndsprit og almindelig sund fornuft.

 5. Det der bekymrer mig mest, er faktisk at andre går i panik.. folk hamstrer håndsprit så der ikke er til alle.. og jeg har hørt om flere der har tænkt sig at hamstre modermælkserstatning til deres barn fordi de er bange for en krise tilstand, hvilket gør mig super ked af det, da jeg selv har et lille barn der har behov for det.. tanken om at jeg i værste tilfælde ikke ville kunne give ham mad, det er ikke i orden.
  Tror det er rigtig vigtigt at slå koldt vand i blodet, og have omtanke for sine medmennesker.

 6. Kære Cana,- du har fuldstændig ret, vi skal passe på. Men vi skal ikke være hysteriske. Jeg befinder mig lige der i mellem, et sted hvor jeg har lyst til at sige fuck det og ja,ja, pas nu lige lidt på. Jeg har leddegigt og får medicin for at holde mit immunforsvar nede, d.v.s. at jeg er i farezonen. Da jeg selv tager en sprøjte med medicin en gang om ugen,- så bestemmer jeg jo selv hvornår jeg tager den I denne uge har jeg følt mig halvsløj og har udskudt indsprøjtningen. Jeg synes at det er svært. I Lørdags var vi hos min søn og svigerdatter og har krammet mine skønne børnebørn. Herregud man kan jo næsten ikke lade være. Så jeg kan godt forstå din tvivl omkring Coronavirus´en. Hav en dejlig dag!
  m.v.h. Susanne

 7. Tak Cana! Har selv idag måtte smide noget op på min Facebook fordi jeg synes folk har en lala holdning (det har ihvertfald været tendensen)

  Jeg selv arbejder som handicaphjælper for en borger som er særlig udsat. Det betyder at borgeren pt ikke kommer udenfor en dør.

  Jeg håber folk kan se udover deres egen næse og se det i et større perspektiv og gennemskue de “ringe der er eller kan være i vandet” selvom de ikke selv er ramt.

  Jeg har ikke ændret adfærd de sidste par uger fordi jeg faktisk allerede ved patient 0 gik igang. Kører i bil på arbejde og undgår kollektiv trafik og større forsamlinger.

  Tak fordi du råber vagt i gevær – TAK

 8. Jeg startet ud med at være så naiv og tænke at den ikke kom hertil. Nu er jeg hamrende bekymret! Både min datter og jeg har astma, så det ville ikke være godt for os at få Corona. Har også familiemedlemmer der ville lide mere. Kan slet ikke holde ud at tænke på hvis der bliver rigtig mange syge og der ikke ville være plads på sygehusene.
  Gør alt for at holde det for døren.

 9. At first tog jeg ret let på det… Sådan havde jeg det faktisk i en lang periode – faktisk indtil der var nye tilfælde hver dag her hjemme.

  Jeg er ikke bekymret for mig selv, men jeg er datter og barnebarn af kronisk syge. Det ville være det største mareridt hvis min far og/eller mormor blev ramt. Derfor er jeg ekstra opmærksom på god håndhygiejne og sørger for at tage forholdsregler i forhold til hvor/hvornår jeg færdes ude. “Heldigvis”, grundet mit arbejde, har vi alle været opmærksomme på hygiejne osv., så vi har været gode til at forebygge allerede inden covid-19 brød løs. 🙏🏻

 10. Jeg arbejder i børnehave og du kan tro der i forvejen bliver brugt rigeligt sprit for mit vedkommende 😅
  Men ser det simpelthen også som generel omtanke for sine medmennesker lige at tænke en ekstra gang over hygiejnen. Jeg er heller ikke bange men ser blot sagens alvor. Det kræver ikke meget af os lige at huske de gængse hygiejne regler.
  Tænker de fleste ville hjælpe en ældre op fra vejen hvis vedkommende var faldet. Den samme omtanke bør man vel tage i denne sag lige at huske på de svage.

 11. Jeg er en af dem der har taget det stille og roligt med denne virus, og en ting vi har snakket meget om her hjemme med vores datter på 6 år, vi har snakket om at os der er raske ikke skal frygte den, men dem der er syg og har dårligt immunforsvar der er den meget dårlig for… dette gjorder også at jeg idag ringede til lægen da jeg den sidste uge har gået og ikke har været hel på toppen, med ingen energi, kriller i halsen som slog over i tør hoste, tung vejrtrækning, hovedpine… men her fik jeg bare af vide at det var der mange der havde og at jeg skulle ringe igen hvis jeg fik ondt når jeg træk vejret og fik feber.
  Nu er jeg ikke denne person som fejler alt muligt når jeg høre om det, men tænker bare at der jo altid vil være en risiko ved at man er smitte et sted fra og hvis ikke engang lægen tager det alvorligt så er vores syg og svage i samfundet dårligt stillet i øjeblikket

 12. Ja, jeg rejser på job uden for myldertid, de dage jeg kan. Jeg har håndsprit med mig alle steder. Mit arbejde har lavet strenge, men nødvendige, restriktioner. Jeg er ikke selv nervøs for sygdommen, men jeg er nervøs for hvordan samfundet takler det på sigt. Går vi i stå? Jeg har angst, og det påvirker mig mentalt, så jeg undgår nyheder i det omfang det er muligt.

 13. Hej Cana.
  Tak for at sætte fokus på et top aktuelt emne.
  Jeg er kronisk syg og har været nødsaget til helt naturligt at tage mine forholdsregler, hvilket også for mig og min datter betyder ændringer i vores daglig adfærd. Vi har indtil nu undgået smitte og håber at forblive raske. Men i takt med at flere og flere bliver smittet, så vokser frygten også for selv at blive ramt. Jeg får infusion hver 4.uge på hospitalet. Derfor mener jeg ikke, at vi kan være for forsigtige ift smittefare. Derfor endnu engang tak for at sætte fokus på covid-19.
  Mvh
  Jane

 14. Gisp, jeg har lige hørt at folk er begyndt at hamstre i supermarkederne og den vare der først er udsolgt er….. toiletpapir!!!!
  Nu må vi lige tage os sammen og tænke fornuftigt.

 15. Jeg er selv netop i dag gået fra at være rimelig cool til at være ret bekymret.
  Udover at jeg naturligvis er bekymret for min far med astma, min gamle farmor og vores søde, gamle nabo, har jeg også nogle bekymringer på egne vegne.
  Jeg er især bekymret for det danske sundhedssystem. Jeg skal føde om en måned og tanken om overfyldte hospitaler og sundhedspersonale i karantæne er skræmmende. Dernæst er jeg lidt bekymret for mit job. Arbejder i en mindre virksomhed, og hvis vi bliver sendt ud i en større økonomisk krise i DK pga. virussen kan det meget vel gå ud over de ansatte.

  Prøver virkelig at lægge det fra mig, for bekymring hjælper ikke noget.

 16. Ja, det er vigtigt vi er opmærksomme nu. Vores yngste på nu to år, blev meget alvorligt syg som baby med en lang indlæggelse og hjemme-isolation i lang tid. OG jeg havde ALDRIG troet det ville ske for os!!! Vi kender godt det pres der kan være når der er alm. Travlt på vores hospital og det er ikke for sjov når politikerne siger at hospitalerne ikke vil kunne klare hvis Covid19 spreder sig for hurtigt.

 17. Jeg ER rigtig bange. Min søster har flere kroniske sygdomme – en af dem livstruende – og hvis hun bliver smittet, er det meget alvorligt. Hun er i starten af 30’erne og alenemor til en pige på 5 år. Corona fylder ekstremt meget for mig lige pt., og jeg er angst, bange og ked af det.

  Jeg er så ked af, at der stadig er danskere, som ikke vil hjælpe, bidrage eller arbejde for, at det her ikke løber løbsk. Det er SÅ lidt, der gør en kæmpe forskel. Vask og sprit alle sammen❤️

 18. Jeg har ændret syn. Jeg var i starten hunderæd for at min søn på 16 mdr. Skulle blive smittet, at vi som familie skulle blive smittet. Nu er det ændret til en bekymring for samfundet og for økonomien. Vi kan ikke klare i vores lille land hvis alle bliver syge og smittede. Samtidig deler jeg klart dit syn på, at vi som medmennesker bliver nødt til at tage forholdsregler for at sikre at vi ikke spreder smitten til mennesker som ikke har de fornødne ressourcer til at bekæmpe en virus. For eksempel har min gamle mormor ikke et immunforsvar der ville kunne håndtere en virus, så jeg ser på dette med stor alvorlighed for de mennesker omkring mig, men i højeste grad også samfundet, hvor tabet i kølvandet af en epidemi kan være fatal. Men vi tager en dag ad gangen og håber at det snart er forbi 🤞

 19. Hejsa
  Jeg har svigerforældre, som begge har kræft og ikke bliver kræftfrie. Plus en veninde der er terminal pga brystkræft. Altså hun er ikke ved at sætte træskoene lige nu, men hun bli’r ikke så gammel som os, der er sunde og raske.

  Jeg har vasket rigtigt meget hænder og sprittet både hænder og dørhåndtag af herhjemme. Jeg har nemlig været afhængig af sygehusvæsnet i denne uge pga en byld i panden, der skulle tømmes. Det har ikke været en super fed følelse at være på hospitalet i denne tid. Udover optrappet tandhygiejne har jeg holdt gå afstand til folk på gader og stræder og hospital og drejet hovedet væk, hvis jeg synes, vi var lidt for tætte. Måske det har set mærkeligt ud, men det kan jeg simpelthen ikke tage mig af. Better safe than sorry.

 20. Jeg er utrolig bange for coronavirussen, da jeg er gravid. Samtidig med synes min arbejdsgiver, at jeg skal på arbejde i stedet for ar arbejde hjemme, så jeg er Max presset af hele situationen. Jeg gør alt hvad jeg kan for at undgå kontakt til mine kollegaer samt at handle osv. som det nu er muligt.
  Jeg håber hele Danmark vil være med på denne forsigtighed for de svage, syge, ældre og gravides skyld, så vi også kommer sikkert igennem denne tid

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven