mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Annonce

Skoldkopper – hvad stiller man op?

Skoldkopper er en børnesygdom med feber og udslæt, der skyldes varicella-zoster virus. 

Skoldkopper
Jeg kan se i min blogstatistikker at nogle af de indlæg der bliver læst igen og igen, selvom de er flere år gamle, er dem jeg har skrevet om skoldkopper. Og jeg forstår det faktisk godt, for når man sidder der i nattens mulm og mørke med et grædende barn, der klør over hele sin lille skoldkoppeinvaderede krop, så googler man efter hjælp! Det gjorde jeg i alle tilfælde selv, for shit, hvor var vi hårdt ramt herhjemme. Eller altså, Peter var.

Skoldkopperne kom omtrent et halvt år efter jeg var sprunget ud som selvstændig og jeg husker tydeligt hvordan jeg lovpriste mig selv for ikke at være almindelig arbejdstager, da jeg i givet fald simpelthen ikke havde nogen idé om hvordan vi skulle have klaret alt det sygdom. Jeg skulle som et minimum have brugt to ugers ferie på det, for som tilfældet vist er for ret mange med flere børn, så smittede den ene selvfølgelig den anden og jeg endte således med at have syge børn hjemme i 16-17 dage. I træk, vel at mærke.

Det startede hos Jens, egentlig ret tilforladeligt, med let feber, 15-20 skoldkopper og en sygemelding fra børnehaven, der mest af alt bare var hyggelig. Selvom jeg var alene med drengene de fleste dage, så gik det fint og jeg tænkte, at det da slet ikke var så slemt med de der skoldkopper. Særligt ikke, fordi jeg jo bare kunne arbejde om aftenen når børnene var lagt i seng og på dén måde snildt klarede hverdagen på trods af lidt sygdom. Der skulle mere til at slå mig ud af kurs.

… Og så fik Peter skoldkopper.

Nu siger jeg “fik skoldkopper”, men han blev simpelthen direkte angrebet. Min lille næsten-to-årige havde skoldkopper overalt og jeg lyver ikke, når jeg siger at han mindst har haft 200! Heldigvis var det kun rigtigt slemt i et par døgn, lige inden de dannede sår, men hold min knallert, hvor var det synd for ham imens. Uh, mit hjerte krymper sig helt sammen når jeg tænker på det. Heldigvis havde jeg stadig mulighed for at holde fri, for jeg ved sgu næsten ikke hvad jeg havde gjort, hvis ikke jeg havde haft muligheden for selv at være sygepasser.

Men sådan er det jo langt fra for alle. For rigtigt mange kan to ugers syge børn blive et logistisk mareridt, hvor børnene passes af mor, far, bedsteforældre, venner, onkler og tanter, fordi hamsterhjulpet jo altså ikke går i stå, bare fordi et barn får skoldkopper.

Det må være benhårdt og alle jer, der har været igennem det, har min allerdybeste respekt!


Kort information om skoldkopper:

Skoldkopper er en børnesygdom med feber og udslæt, der skyldes varicella-zoster virus. Skoldkopper er den mest smitsomme af alle børnesygdomme. Der er som regel andre i barnets omgangskreds, der har skoldkopper. 

Skoldkopper er en meget almindelig sygdom. Hos børn med et normalt immunforsvar forløber sygdommen mildt til moderat. 

De fleste børn får sygdommen som små og bliver derved immune resten af livet. 

Inkubationstiden er omkring 2 uger, men ligger et stede mellem 10-21 dage. Det betyder, at det tager ca. 2 uger, fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud. 

Sygdommen begynder oftest med let feber, lige før der kommer et rødt udslæt. 

Kilde: Patienthåndbogen  


For det er ikke nødvendigvis “bare” skoldkopper, selvom de fleste børn får dem på ét eller andet tidspunkt. Det er ikke “bare” synd for børnene. Det kan altså også være en temmeligt stor udfordring for de voksne, som får sure chefer og kollegaer der ruller med øjnene over, at de – igen – er nødt til at løbe stærkere fordi en stakkels mor må blive hjemme med sit syge barn. For ikke at tale om dem, som ender med at måtte aflyse ferier på grund af det. Jeg har et vennepar, som blev nægtet adgang til et charterfly på vej mod Mallorca, fordi deres ældste datter havde skoldkopper. Bum.

Det er sgu da ikke for sjov og lige akkurat derfor synes jeg det er så vigtigt at vi taler om det. At vi hjælper hinanden med gode råd og vejledning, så forløbet bliver så smertefrit for alle parter som muligt.

Vi kunne i samme ombæring også tale om muligheden for vaccination. For selvom skoldkopper i udgangspunktet ikke er farlige, så kan det for nogen måske alligevel være at foretrække helt at slippe for dem. I nogle lande – Island og Finland for eksempel – er skoldkoppevaccinationen en fast del af børnevaccinationsprogrammet, hvorimod man herhjemme altså selv skal punge ud, hvis poderne skal vaccineres. Men det kan være en mulighed, som du kan drøfte med din læge, hvis du ønsker at forebygge skoldkopper med vaccination.

Jeg ved ikke om jeg selv ville have vaccineret mine børn på forhånd, hvis ikke de havde fået skoldkopper endnu. Måske. Mest fordi Peter var så hårdt ramt og jeg virkelig ikke ønsker det for nogen i verden at få sådan en omgang som han fik. Og hvis jeg havde haft et mindre fleksibelt arbejde, så skal jeg ikke afskrive at jeg ikke også godt kunne finde på at bruge dét som argument.

I don’t know og jeg vil så absolut heller ikke gøre mig til dommer over hvad der er rigtigt eller forkert her, men jeg kunne godt tænke mig at høre jeres bedste erfaringer.


Hvordan var det for jeres børn at have skoldkopper?

Hvad gjorde I i forhold til pasning?  

Er der noget I gerne ville have vidst, eller gerne ville have gjort anderledes? 


Jeg synes det er et super spændende emne og hvis I har lyst, så kan I finde meget mere information (inklusive en hel masse gode råd og vejledning) om skoldkopper på siden skoldkoppeinfo.dk lige HER. 

Skriv din kommentar

Kommentarer (42)

 1. Det var rocker hårdt! Vi var rimelig hårdt ramt her for et par år siden, da begge mine havde det samtidigt – og ingen bedsteforældre til at hjælpe med at passe. Jeg tog den den hårde tørn med de fleste dage, men delte med far, så jeg kunne tage på arbejde og få en pause indimellem. Heldigvis havde jeg også mulighed for at arbejde hjemmefra, så det ikke krævede så mange sygedage/fridage. Den store var ikke så hårdt ramt, men den lille? Nøøøj :-O Han havde dem overalt, selv i munden 🙁

 2. Jeg ville have betalt mig fra en vaccine, hvis jeg havde vidst man kunne få det. Det fandt jeg først ud af et par år efter min datter havde skoldkopper.
  I mange andre europæriske lande er vaccinen, så vidt jeg ved, en del af børnevaccinationsprogrammet.
  Det ville give mening for både forældre, børn og arbejdsgivere.

  1. Vaccinen giver desværre ikke altid livslang immunitet og så står man i stedet med problemet som voksen, hvor det potentielt er langt langt værre… 🙂

 3. Denne børnesygdom er ikke at undgå – og sørg for at få barnet smittet så tidligt som muligt – jo milder er forløbet – jeg stod som ung pige i huset med 2 drenge der fik den på sammen inde for et par dage – det jeg ikke viste som 19 årig – at jeg ikke havde haft den 😬Så i løbet af en uge lå jeg med høj feber og mit ansigt ukendelig fyldt med disse blærer og meget dårlig – tror aldrig har været så syg hele mit liv – så tag de små poder ud hvor smitten er og lad dem smitte – jo tidligere jo bedre – vi snakker ikke spædbørn – men børn i alderen 1,5 til 3 år 👍🏻

  1. Pyh, det lyder sørme ikke sjovt! Jeg er dog ikke helt enig med dig i, at forløbet nødvendigvis er mildere des yngre barnet er. Det er vidst ammestuesnak…

 4. Min søn havde det i december sidste år.
  Han var så ulykkelig pga. kløe. Vi prøvede med A-derma men det virkede ikke på ham. Så han blev smurt fra top til tå i zinklinement og det virkede mod kløen.
  Det jeg havde det værst med, var at jeg faktisk selv smittede ham, da jeg kort inden havde fået helvedesild (samme virus).
  Og samvittigheden over hvis han havde nået at smitte nogen i vuggestuen som så ville få dem omkring d.24 december

  1. Årh nej dog, stakkels de familier med skoldkopper til jul – men altså, sådan er det jo og det er selvfølgelig ikke din skyld <3

 5. Vi har vaccineret. Netop når det er en del af vaccinationsprogrammet i andre lande, så kan jeg ikke se, hvorfor jeg skulle undlade at give mine børn den beskyttelse.

 6. Vi var lidt heldige at vores ældste, og eneste på det tidspunkt, fik det i en mini ferie, så det blev “kun” til fem fraværsdage, som vi delte. Tilgengæld var hun 6 år og havde næsten 1000 kopper de var alle tænkelige steder udenpå og indeni, og jeg har aldrig set noget så klamt og ubehageligt. Hun var god til ikke at klø, og da de brød ud, mens vi var i Sverige, fik vi det mest vidunderlige middel med hjem – en skum som kunne fordeles på store områder ad gangen. Det var fantastisk. Vi havde aldrig klaret det kun med zink-laniment, når der var så mange. Frygter når det bliver søsters tur, og håber bliver en mildere omgang😱

 7. Min 2 årige havde det her julen over, og var virkelig hårdt ramt. Jeg havde ikke forestillet mig det kunne være så slemt, men de var under fødderne, i munden og nogle grusomme store nogen i hovedbunden. Heldigvis ramte det ind i at vi i forvejen havde ferie, så vi var ikke udfordrede på nogen måder i forhold til arbejdet – det gjorde det uden tvivl mere overskueligt.

  Som jeg har forstået det anbefaler man ikke vaccinen fordi man ikke ved i hvor høj grad den beskytter, eller om der er nogen senkomplikationer hvis man skulle få den som voksen, i tilfælde af at den ikke virker til evig tid.
  Det synes jeg selv lyder ret fornuftigt, og vil derfor til hver en tid hellere at mine børn får det overstået i en ung alder – også om der så kræver ekstra hjælp fra bedsteforældre, brug af feriedage etc., for at få det til at gå op ift. arbejdet😊

  1. Jeg tror helt ærligt at ikke at grunden til at vaccinen ikke er på vaccinationsprogrammet handler så meget om hvor godt den virker eller ikke – jeg tror at det, som det meste andet i sundhedsvæsenet, er et spørgsmål om økonomi. Dertil kommer desuden spørgsmålet om hvorvidt det ville gøre noget ved den generelle vaccinationsprocent, hvis skoldkoppevaccinen blev en fast del af programmet?

 8. Min datter klarede det igennem nogenlunde fint, men ved sønnen gik det fuldstændigt amok og både ham og jeg fik MAX to timers søvn de første to nætter pga kløen. Fandt så en kommentar om anti-histamin kunne virke og ringede dagen efter mega kampklar til lægen for at få det udskrevet, der var dog ingen problemer og det virkede fantastisk om natten og vi fik begge vores søvn, hvilket gjorde alt andet lige, dagene så meget nemmere…. Anbefaler det til ALLE der har børn, så de er forberedt på at der er lindring til kløen der VIRKER.

  1. Ej, hvor godt! Jeg har også ladet mig fortælle (via opslaget om indlægget her på min facebookside) at havrebade skulle være helt geniale 🙂

 9. Vores ældste fik det da han var 15 måneder og priste mig lykkelig for børnepanodil, når han fik høj feber om aftenen og a-derma sprayen fra apoteket, der gjorde de tørrede hurtigere ud. Der var det værste at skoldkopperne bankede hans immunforsvar helt ud af kurs, så i de efterfølgende 6 måneder fik han alle de virusser han kunne få i vuggestuen og mange dygedage både til ham og os forældre. Vores yngste fik det som 3 1/2 årig og endte efter flere dage med høj feber på Herlev børneafdeling i isolation med stafylikokker og drop hver 6. Time. Der var gået bakterier i en skoldkop i baghovedet!!! Jeg er helt enig i, at skoldkopper er hårdt både for barnet og forældrene – stafylikokker Don’t do it!!!

 10. Det rammer fuldstændig som fod i hose det her indlæg. Vi blev ringet hjem igår med den ældste som er 4 som har fået skoldkopper. De er begyndt at pible frem overalt, og kan allerede se nogle store i hovedbunden. Dog har vi undgået ansigtet indtil videre. Men gruer for de næste par dage.
  Her bliver det nok mig som primært kommer til at tage dagene normalt, da jeg har barnets 5. første syge dage igennem overenskomsten. Men det er bare ikke sjovt at efterlade kollegaer mv. og jeg har ikke mulighed for at arbejde hjemmefra, da arbejdsgiveren ikke vil give mig det, selvom de har muligheden for det. Og så er det bare endnu hårdere, at vi ikke har familien tæt på til at kunne hjælpe bare nogle af dagene.
  Men jeg har taget de gode råd til mig, og vi er også klar til natten.

 11. Min søn blev også virkelig hårdt ramt sidste sommer. ‘Heldigvis’ var jeg lige gået fra på barsel og havde ikke født endnu så jeg kunne have ham hjemme i 2,5 uge. Kopperne brød ud over lang tid og derfor gik der længe før den sidste havde dannet skorpe. Jeg tror også der var mindst 200 og han har stadig ar i dag! Jeg overvejer kraftigt at vaccinere min datter, for det er da en led led sygdom.

 12. Min Eske på 1 år havde mindst 500 skoldkopper (værst i hovedbunden) og var syg med 40 i feber. Det varede i 9 dage hvor han sov ovenpå mig hele dagen. Da han var rask gik der 5 dage og så blev et af sårene til en kæmpe byld der blev til børnesår og det spredte sig til fingre og ansigt (øjenbetændelse). Og han fik samtidig mund/hånd/fod syge som han havde fået i vuggestuen på de fem sygdomspausedage. Samtidig fik storebror (3år) så skoldkopper. 20 prikker og ingen feber. Han fik dem fredag aften og var i børnehave igen onsdag. Vi skal bare have den vaccine på vaccinationsprogram asap. Jeg ville betale de 1600 kr. for de 2 vacciner hvis jeg kunne vælge om. Så slipper man også for helvedesild senere.

 13. Jeg skubbede 1 uges ferie foran mig indtil begge børn havde haft skoldkopper. Den ene fik det mens jeg var på barsel (og inden jeg fødte win-win) og den anden mens hun gik i børnehave. Det eneste “plus” er at man ved det mindst tager 1 uge, så på dag 1 kontaktede vi alle relevante familiemedlemmer, og fyldte selv ud med feriedage. Der er bare ikke nogen genvej med skoldkopper 🤷🏼‍♀️

  1. Det lyder en smule omstændigt – men altså også vildt smart sådan at skubbe ferie 🙂

 14. Vores den store pige var slemt ramt i bestemte område – i underlivet og i hårbunden. Uhhhh jeg husker det som et mareridt – for hende.

  Vi er heldige med en forældre der arbejder skiftede arbejdstider – og en anden som rimeligt kan tilpasse arbejdstiderne. Så vi tog holdskift herhjemme – enten børnepasning eller arbejde i omkring 10 døgn + 2 hjemmedage de dage hvor det var værst.

  Nu har jeg så på det kraftigst overvejet at få den lille vaccineret. Dels grundet bekymringer fra tidligere – men også fordi når hun bliver syg, så får hun det bare x10 i kraft. Kombineret med en presset arbejdssituation og lige vendt tilbage fra en stressramt periode.

  Jeg vendte muligheden i min terminsgruppe – og er du tosset jeg blev pænt fortalt modsat !! Der er altså nogle heftige holdninger til vacciner. Så nu er jeg i tvivl… og lægen holder sig blot sin at når den ikke indgår – eller hun er særligt udsat grundet kritisk sygdom eller immunforsvar, så skal man ikke.

  Så jeg tænker fortsat …., nok lige indtil den dag hvor de første knopper ‘popper’ og jeg er for sent på den.

  1. Ja, der er altid mange forskellige holdninger til vaccination – uanset hvad det er imod. Så man finder nok ikke klokkeklare svar nogle steder…

 15. Efter at have set hvor ramt vores naboers børn var af skoldkopper, valgte vi at vaccinere vores tvillinger. Det kostede lidt, men vi ville hellere undgå svie og smerte.

 16. Alene ordet skoldkopper får det til at løbe koldt ned af ryggen på mig. For 5 år siden blev vores lille 3-årige pige ramt, de skulle bare overstås, og jeg husker tydeligt min kommentar “bare hun ikke får nogen slemme ar” – 2 dage senere blev vi indlagt på børneafdelingen, feber næsten 41, øjnene og hovedet var så hævet, at vi slet ikke kunne kende hende, og hun kunne ikke længere se. Lægerne snakkede meningitis (som åbenbart rammer en meget lille procentdel med skoldkopper), og var meget meget i vildrede men satte ind med alverdens antibiotika. Infektionstallet steg og steg, det nåede 400 før der endelig skete noget Det var ikke meningitis men streptokokker der angreb hende nærmest indefra. Det var den mest skræmmende uge i mit liv, og vi ved stadig ikke hvad der trickede inde i hende, men overlægen smittede mig med sin overbevisning om, at den vaccine nok burde have sin tilstedeværelse også i vaccinationsprogrammet. Som han sagde, så han flere tilfælde om året som ikke endte så lykkeligt som vores. Ja det er “normalt en harmløs sygdom som bare skal overståes” men som også mæslinger har skyld for, har skoldkopper også ulykkelige følger for mange om året.
  Og stadig her 5 år efter kan vores store piges smukke små skoldkoppe-ar få en lille tåre af taknemmelighed frem i mig 💕

  1. Ej men for fanden, Majken! Din besked giver mig tårer i øjnene og en knude i maven! Hvor er det bare godt, at det gik som det gjorde for jer <3 GUDSKELOV.

  2. Min dreng var 2 1/2, da han fik dem, og hvis jeg kunne have forhindret det med en vaccine, så havde jeg gjort det. Jeg anede bare ikke at den fandtes. Det undrer mig at lægerne ikke oplyser om muligheden?
   Han havde dem i halsen, på øjenlågene, på tissemanden, i ørerne, i numsen.. Alle steder, hvor man kan forestille sig at det vil gøre nas 😭 Nåja, og under fodsålerne.. Så toiletbesøg af alle arter var smertefulde, og han ville ikke gå.. Hvorfor skulle man ikke forsøge at undgå det for sit barn? Det er så skrækkeligt, når de er så syge. For ikke at tale om det logistiske mareridt.. Her holdt jeg barn syg 1+2, tre sygedage til mig selv (sød chef!), et par feriedage og bedsteforældre.. Shit, et puslespil!

   Det eneste der virkelig virkede for min dreng var havrebad. Jeg aner ikke om det har en reel effekt, men han ville det i hvert fald utroligt gerne ❤️

 17. Det er en rigtig interessant debat, det her med skoldkopper; skal man lade sine børn smitte med vilje? Må man tage dem med ud i åbne/offentlige rum, når de er ramt, fordi de keder sig derhjemme, selvom man risikerer at smitte andre? Skal man vaccinere eller lade være?

  Vores “store” pige på 8 fik skoldkopper som 2 årig, hun havde rigtig mange, havde feber, var generet og ondemor.dk måtte forlade syge-sengen på dag 2 for at tage på 4 dages kursus langt hjemmefra med arbejde. Far klarede heldigvis alt til perfektion. Jeg tænker ikke, hun var hårdere ramt end mange andre, og efter 10 dage hjemme var hun frisk igen.

  Vores 4 årige søn er vaccineret. Han er alvorligt syg, og det var sygehusets anbefaling, at han blev vaccineret. Især når søster allerede havde haft. Vi holder stadig (bevidst/ubevidst?) afstand til andre, der har skoldkopper, eller har været udsat for smitte, men han burde jo være “sikret”.

  Det ville da give rigtig god mening at vaccinere – også med tanken på hele flokimmunitet-princippet. Der er jo mange, som ikke kan tåle at få sygdommen, men som heller ikke kan tåle vaccinen, pg.a. f.eks. lavt immunforsvar. Dem kan vi hjælpe med at beskytte, hvis vi vaccinerer alle dem, der godt kan tåle det. (Præcis ligesom med mæslinger.)

 18. Vi valgte at få begge drenge vaccineret i mod det. Jeg læse rigtig meget om det inden og så hørte jeg bare om flere og flere børn der blev rigtig syge af skoldkopper og som fik nællefeber og helvedild bagefter. Da den store har alluminumsallergi og været hårdt ramt af det vil jeg ikke læbe risikoen sp begge to fik vaccinen og det er vi glade for i dag.

 19. Jeg rådspurgte læge og vaccinationssteder og fik info om, at den eneste årsag til at skoldkoppe-vaccinen endnu ikke er en del af det svenske system (og formentlig også det danske) er, at vaccinationen, som består af to doser, er relativ dyr og derfor vil være en stor økonomisk “belastning” at indføre. Ydermere er der ikke 100% bevis over varigheden, hvilket kan indebære behov for genvaccination efter 20år. Men som både læge og sygeplejerske sagde, formentlig kommer det til at indgå i programmet inden for 5-10 år. Af den årsag vaccinerede jeg begge mine børn da de var ca 1 år. En beslutning jeg aldrig har fortrudt.

 20. Vi fik vaccineret min datter, da vi boede i Asien. Hun fik alligevel skoldkopper på trods af vaccinen. Det sammen skete for min venindes søn, som også fik vaccinen i udlandet. De var ikke særlig hårdt ramt, og jeg havde en lidt hyggelig uge hjemme med min datter. Men så fik hun smittet min søn, som var 11 år på det tidspunkt, han havde ikke vaccinen, og shit han var syg. Han havde dem alle steder og til sidst gik der betændelse i nogen af dem, og han var tæt på at blive indlagt da han havde dem i halsen også. Så der havde jeg næste 2 uger hjemme med ham i helvede😞 så anbefaler klart af få vaccinen!!!!

 21. Mine børn havde det samtidig da den ældste var 3 og den yngste 10 måneder. Den ældste kom fint igennem det. Det tog 7 dage og jeg havde barsel, så var hjemme med dem. Ham på 10 måneder var rigtig hårdt ramt. De første 3 nætter vågnede han hver 10 minut og skreg en halv time ad gangen. Det var så synd for ham. Bagefter gik der betændelse i hans sår i hovedbunden. Han havde meget tykt hår og arp, som vi ikke kunne behandle pga. skoldkoppperne. Totalt skrøne at jo mindre børnene er jo bedre.

 22. Jeg har nu læst de forskellige kommentarer om må sige, at vi stærkt overvejer en vaccine. Hvis den er en del af programmerne i fx Tyskland, så er jeg også ret sikker på at det er et spørgsmål om økonomi, at den ikke gives i DK. Men hvornår indgår den i programmet i andre lande? Min datter er knap 8 mdr og skal starte i vuggestue om 2 mdr. så tænker det vel skal gøre snart?

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven