mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Netflix i aften? Nej vel…

Jeg er helt med på, at man efterhånden ikke kan gå en tur igennem byen uden at få stukket en raslebøsse i hovedet, men hør mig nu lige ud…

Det er den tid igen. Tid til årets Danmarks Indsamling. Jeg er helt med på, at man efterhånden ikke kan gå en tur igennem byen uden at få stukket en raslebøsse i hovedet. Alligevel håber jeg, at du vil finde dit gode hjerte frem og se med. For årets indsamling går til børn på flugt, og dem er der altså mere end 35 millioner af på verdensplan. 35 millioner børn, der må forlade deres hjem og vokse op uden adgang til skole, sikkerhed og i værste tilfælde uden deres forældre. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt!

En del af årets indsamling går fx til de børn, der lige nu er på flugt fra den krise i Burkina Faso, som FN kalder den værste i regionens historie. En hverdag, hvor terrorangreb og drab på tilfældige civile gør store dele af landet så utrygt, at befolkningen må forlade alt de ejer og har og stikke af. Forleden kunne jeg læse, hvordan en skolebus var blevet sprængt i luften i landet – et angreb der kostede adskillige menneskeliv, blandt andet syv skolebørn. Vi taler angreb på skolebørn. Børn, som ligeså vel kunne være vores børns legekammerater. Eller – gys – vores egne børn. Mere hjerteskærende bliver det vel næppe?

En tryg barndom og retten til at gå i skole bør være en selvfølge for alle børn – uanset om de er født i Billund eller Burkina. I hvert fald, hvis man ellers mener, at FNs Verdensmål er noget, vi skal tage alvorligt. Og netop tryghed og skolegang er noget af det, du kan være med til at sikre de børn i Burkina, som har måtte flygte fra deres hjem og skoler for ikke at blive terroristernes næste ofre, hvis du ser med og støtter indsamlingen i aften.

Og inden du hiver argumentet frem om, at den slags ikke alligevel ikke hjælper, bliver jeg nødt til at stoppe dig. For jeg har jo for fa’en selv oplevet, hvor stor en forskel vi som land kan gøre, når vi står sammen om at samle ind. Jeg ved det, fordi jeg har set det. Jeg har været vidne til den store forskel velgørende arbejde gør, når jeg har rejst ud i verden sammen med PlanBørneFonden, som jeg er ambassadør for – og jeg ved at de midler vi sender ud i verden med de 12 nødhjælpsorganisationer som Danmarks Indsamling støtter, gør en kæmpe forskel. Jeg ved det.

Et år var jeg så heldig at få lov til at sidde i call-centeret under selve showet og tage imod opkald og donationer fra danskere med et stort hjerte. Jeg mærkede tydeligt deres store engagement og den kraft der ligger bag, når vi står sammen. Men endnu større indtryk gjorde det på mig, da jeg for nogle år siden besøgte Somaliland, hvor jeg med egne øjne så, hvordan midlerne fra netop Danmarks Indsamling havde gjort en forskel. Sådan ægte. Jeg mødte blandt andre en kvinde, der var blevet forældreløs som 15-årig.  Hun stod alene med ansvaret for sine syv yngre søskende. Uden uddannelse, uden arbejde. Med midler fra Danmarks Indsamling fik hun hjælp til at starte sin egen forretning. Det gjorde hende ikke alene i stand til at sørge for sig selv – hun kunne også brødføde familien og sende sine sine yngre søskende egne børn, som hun sidenhen fik, i skole. Det var hun med rette meget stolt af – og det kan vi også være. For uden vores hjælp havde både kvinden og hendes familie måske levet på gaden. Levet – i bedste fald.

Så hvad skal du lave i aften? Se en god film på Netflix? Come on, den er der jo også i morgen. Eller næste weekend. Jeg håber, du ligesom jeg skal se Danmarks Indsamling. For hvis vi vil gøre en stor forskel for de 35 millioner børn på flugt, så er det nu!

Skriv din kommentar

Kommentarer (5)

 1. Jeg ser aldrig Danmarks Indsamling da jeg foretrækker at støtte de lokale aktiviteter som “Hekse børn” i Afrika.
  Med al respekt for indsatsen og stor respekt for de penge der reelt kommer ind, så er der så meget “gensidig rygklapperi” at det bliver for meget til mig. Men det er kun min mening ❤️ Hav en skøn aften og selvfølgelig ved jeg godt at de fleste gør det af godt hjerte, og garanteret ville gøre det uden kamera og stor respekt for det!

  1. Heldigvis skal der være plads til os alle. Jeg kan rigtigt godt lide Danmarks Indsamling fordi man via dén har været i stand til at indsamle flere penge end via nogen anden indsamling her i landet. Og ja ja, jeg ved godt, at pengene muligvis sidder lidt mere løst på de fleste, fordi der er chancer for at vinde en bil (som er blevet fornemt sponsoreret til formålet), men det ændrer jo ikke på, at der kommer penge i en kasse til mennesker, der har behov 🙂 Så derfor synes jeg at Danmarks Indsamling er fantastisk! Også selvom jeg godt ved, at det ikke er for alle. Det synes jeg også er helt ok.
   God aften 🙂

 2. Jeg kommer ikke til at se showet i aften, netop fordi det i min optik er et show, hvor vi kan klappe hinanden på ryggen og vise hvor gode vi er mod omverdenen, hvor vi ved at deltage smider et lod i puljen i konkurrencen om at vinde en bil.
  Det er ikke fordi, formålet ikke er vigtigt, for det synes jeg det er. Men i stedet for et indsamlingsshow ville jeg ønske at danske politikere turde øge ulandsbidraget ved at hæve skatten. Men en skattestigning er ikke lige så cool som et indsamlingsshow, så politikerne har ikke vælgernes opbakning.
  Jeg synes, det er absurd.

  1. Hej Camilla,
   Jeg er i udgangspunktet helt enig med dig! Jeg ville også ønske, at der ikke var behov for et indsamlingsshow og at vi i stedet kunne støtte solidarisk igennem flere skattekroner i ulandsbistand. Men faktum er, at der er mennesker, som har brug for hjælp og at vi igennem Danmarks Indsamling faktisk kan gøre en verden til forskel for rigtigt, rigtigt mange. Og det er for mig det eneste der tæller 🙂
   KH Cana

 3. Helt enig med de andre, der kommenterer. Det bliver for selvgodt til mig, og så synes jeg bare generelt, at den slags shows er vildt kedsommelige at sidde og kigge på. Jeg giver et bidrag, mens jeg ser noget andet.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven