mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Hjemmelavet keramik – sådan gør du

Det er slet ikke spor svært at have med hjemmelavet keramik at gøre. I hvert fald ikke hvis du – som jeg – holder ambitionerne på et niveau hvor man hverken behøver drejebænk eller lerovn, for at kunne være med 😉

hjemmelavet keramik kopper potter

Det kom til mig for nogle uger siden, at jeg ville kaste mig ud i at lave ler. Jeg undersøgte forskellige kurser og fandt faktisk ét hos AOF (eller måske var det FOF) som lød interessant. Problemet med kurset var bare, at det først skulle begynde om et par måneder. Og når man, som jeg, er sådan en type, som kun dårligt udholder alt for meget ventetid imellem tanke og handling, ja, så må man jo ty til alternativer.

Jeg er flere gange stødt på det hersens selvhærdende ler, så jeg tænkte, at jeg da til en begyndelse kunne give det et skud til at lave hjemmelavet keramik. (Hedder det egentlig overhovedet hjemmelavet keramik, når ikke det bliver brændt? Måske skal vi bare kalde det at “lege med ler” ligesom vi gjorde til formning i folkeren). Jeg fik fat i en pakke ler og så var det ellers bare om at gå igang.

Da jeg havde produceret min første lille potte var jeg simpelthen så stolt at jeg lagde et billede af den på instagram – og så skal jeg ellers lige love for at kommentarerne og beskederne tog fart. Jeg har fået så mange spørgsmål på, hvordan jeg gør, så nu forsøger jeg mig altså med en lille “guide” ud i hjemmelavede lerpotter.

hjemmelavet keramik kopper potter

Det krævede lige et par forsøg at få nogenlunde styr på teknikken, men nu føler jeg efterhånden at den sidder der. Jeg vil dog gerne lige indskyde og minde om, at min teknik på ingen måder er professionel, så hvis du har hørt noget andet et andet sted, så lyt endelig til dem i stedet for mig – jeg gør det kun på hobbyplan og det kan sagtens være, at eksperter synes at jeg gør det helt forkert.

Jeg laver potterne over nogle omgange og det vigtigste – udover selvhærdende ler – du skal væbne dig med er altså tålmodighed.

Undervejs i min proces med at lave ler, har jeg opdaget, at der er meget stor forskel på selvhærdende ler og det absolut bedste jeg har haft fingrene i, er fra FIMO. De andre slags jeg har prøvet, har simpelthen slået revner, så nu sværger jeg til FIMO, men det kan selvfølgelig være, at du oplever noget helt andet, så prøv dig lidt frem.

Jeg starter processen med at rulle en klump ler ud i ca 1/2 cm tykkelse. Så skærer jeg et bånd på den højde jeg synes potten skal have og ruller det så omkring en dåse (altså en dåseøl- eller sodavand). Så skærer jeg det overskydende ler fra (fordi båndet har været for langt) og sørger for at det ellers sidder nogenlunde til dåsen. Jeg samler ikke leret endnu, da det alligevel vil skille, når det tørrer, så enderne skal bare støde mod hinanden, men ikke hæftes sammen.

… Og så venter man.

Efter cirka et døgn, er leret tørt og du kan tagge det af dåsen og sætte samlingen sammen med lidt nyt ler, som du gnider glat med lidt vand på fingrene. Dernæst sætter du en bund på potten (rul ud, skær ud, hæft fast). og så er du klart til at forme hvad end du gerne vil forme på potten. Jeg har både lavet én med bryster, med en en diller og et par stykker med vaginaer. Jeg synes klart at sidstnævnte er de sjoveste at lave, men de er måske også – for nogen – de mest grænseoverskridende. Det skal være helt op til fantasien at afgøre hvad du laver og hvis ikke du er til de lumre potter som jeg, så er der jo en masse andre muligheder.

Det vigtige er, at du virkelig gør dig umage med at sætte det nye ler fast på det tørre, ved at glatte det rigtigt godt ud med vand – ellers kan det simpelthen falde af.

Når du er tilfreds med formen på din potte skal den tørre – igen.

hjemmelavet keramik kopper potter hjemmelavet keramik kopper potter hjemmelavet keramik kopper potter

Og så er du klar til at male! Jeg maler med helt almindelig akrylmaling. Jeg har en helt lys rosa (næsten hvid), en rød og en okker-gul som jeg blander farver ud fra. Og når malingen så er tør, så kan du give den en omgang vejrbestandig akryllak – så bilder jeg mig ind, at potterne kan tåle lidt mere.

Potterne er ikke til at drikke af, men til planter, kontorartikler eller tørrede blomster er de perfekte.

Hjemmelavet keramik potter kopper

Hvis du kaster dig ud i at lave dine egne potter, så pleeease tag mig @canabuttenschon på instagram hvis du lægger dem ud – jeg vil såååå gerne se! TAK – og rigtigt god fornøjelse. 

Skriv din kommentar

Kommentarer (7)

  1. De er så fine 🙂 Kan du ikke ligge et billede op af det ler du bruger. Synes ikke jeg kan finde at FIMO laver selvhærdende ler. Kun det, der skal i ovnen.

  2. Har du forsøgt dig med at lave kopper der kan drikkes af? Vil det virke hvis man kommer lak på? Jeg drømmer om at lave mit eget service i ler, og tænkte at selvhærdende lød som en sjov ide. Tror egentlig mit spørgsmål er,, om du har haft held i at lakere dem eller lign, så de kan tåle vand?

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven