mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Kære veganer

Allerførst vil jeg gerne sige at jeg synes du er sej. Men desværre synes jeg også at du er pisseirriterende…

I udgangspunktet kan jeg rigtigt godt lide veganere. Mennesker, som aktivt har valgt ikke at spise animalske produkter – hverken kød, fisk, æg, mælk, ost eller sågar vingummi, som jo i realiteten ofte også er lavet af døde dyr. Jeg synes det er skide sejt og jeg ville af og til også ønske, at jeg selv ville være i stand til det. Det er jeg bare ikke, fordi jeg simpelthen har mere lyst til en ostemad, end til at lade være. Det er mit valg og det står jeg naturligvis ved. Ligesom jeg synes at det er drønsejt at du står ved dit.

Du har med al sandsynlighed sat dig godt og grundigt ind i tingene og der er ingen tvivl om, at du vil kunne argumentere bukserne af de fleste, når det kommer til fødevarernes klimasyndere og dyrevelfærd. Fordi det betyder rigtigt meget for dig. Og det er skide sejt.

Der hvor det bare ikke længere er sejt, det er når du ikke skyer nogen midler for at udbrede din vidunderlige viden. Når du – som tilfældet var det i går – sætter en grisemaske på den lille havfrue, for at statuere et eksempel på hvor dumme vi danskere er, fordi vi til stadighed eksporterer en hulens masse svinekød, så synes jeg faktisk at du er tarvelig. Tilmed er jeg temmeligt overbevist om, at du skyder dig selv hårdt og eftertrykkeligt i foden.

Der sker nemlig dét med mange af os, at vi ikke bøjer os i støvet for latterliggørelse, tilsvininger eller moralske prædikener. Tværtimod.

Det ville selvfølgelig være dejligt, hvis alle gad lytte på din viden og tage den til sig med samme ildhu som du har gjort, men du må tro mig når jeg siger dig, at du ikke kan tvinge nogen til noget som helst.

Når du råber op om hvor dumme alle dem som spiser kød er, så lover jeg dig for at chancen for at de lytter til dig, er så godt som på et nulpunkt. Der er ingen, der gider at lytte når du råber. Ingen. Det eneste du får ud af det, er en øget distance. Selv jeg, som faktisk allerede spiser overvejende platebaseret, synes at du går over grænsen og jeg synes mildest talt at det er pisseirriterende, hver gang jeg skal høre på, hvor dum eller klam jeg er, bare fordi jeg i ny og næ får lyst til at spise en pita med dobbelt op på kebab ude fra den lille lokale i Hedehusene. Faktisk så giver du mig nærmere lyst til at trodse dig. Du giver mig lyst til at stikke langemanden højt op i vejret og gå ned til den lokale slagter og bede om hans allermest beskidte lille grisepølse, i ren og skær protest mod, at jeg i hvert fald aldrig nogensinde skal associeres med dig.

… Og jeg spiser som sagt allerede overvejende plantebaseret!

Tænk så på hr og fru hakkebøf derude, som spiser kød flere dage om ugen? Hvad tror du de tænker? Jeg ved det af gode grunde ikke, men jeg er faktisk temmeligt overbevist om, at de er enige med mig. Hvis veganere er sådan nogle tosser som dig, der render rundt og sætter grisemasker på den lille havfrue, så alle turisterne kan se hvor “ulækker” en befolkning vi er, så gider de sgu da ikke at gå ned ad den sti du står på.

Selvom jeg er sikker på, at din bagtanke er så ren som en nyvasket juledug, så skal du vide, at du mest af alt opfordrer den brede befolkning til at spise (endnu) mere kød, for hver eneste gang du gakker ud.

Altså: Information er ok. Moralprædikener, mediestunts og både direkte og indirekte tilsvininger  hører simpelthen ingen steder hjemme, hvis du gerne vil brænde igennem med dit budskab. Som jo i bund og grund er både godt og vigtigt.

Det var bare lige det.

Selv tak.

Ps. Jeg er selvfølgelig godt klar over, at de fleste veganere er ordentlige og samvittighedsfulde mennesker, som ikke prøver på at proppe selleri ned i halsen på alle de møder på deres vej. Indlægget her er ment som en stikpille til den lille procentdel, der ødelægger det for alle andre.

Kommentarer (77)

 1. Verden ville være så meget nemmere, hvis dialog og meningsudveksling skete på egen banehalvdel. Kend dine holdninger men kritiser ikke andres 😍 så enig Cana !!!

   1. Åha, hvor skal du da bare køre din egen dårlige samvittighed på “Veganere” At give veganere skylden for at du ikke selv vil tage et valg for dyrevelfærd, klimabeskyttelse og så begrunde det med dårlig dialog. La’ være med at beskylde mennesker som tager en vigtig sag i egen hånd, for at du ikke kan magte at gøre noget for dyrene og klimaet…

     1. Hvis du tager fint ansvar, ville du ikke prioritere en ostemad over at lade være 🙂 du bider dig selv i halen der 😊

     2. Jeg er nu absolut af dén overbevisning, at jeg sagtens kan være et menneske, der tager ansvar for det jeg kommer i munden, selvom jeg spiser en ostemad 😉 Det er trods alt mit ansvar.

     3. Hej Cana 👋 Jeg tænker du har ret i det meste af hvad du siger, og hatten af for at du siger det på en underholdende måde uden at miste den gode tone 🙂 Derudover også hatten af for at du også overvejer at spise plantebaseret meget af tiden – alt tæller! 👍 Som veganer (der ikke kan fordrage at irritere mine medmennesker) anmoder jeg om råd. Hvordan udbreder man sit budskab på en måde der ikke lyder som en moralprædiken? Jeg er nemlig ikke veganer fordi jeg føler mig hellig, hævet, eller for den sags skyld pga. dyrevelfærd. Jeg er det, fordi jeg er bange. Faktisk dødsens angst for den tilstand vores planet befinder sig i, og er på vej mod. For at sige det lidt overdrevet, så er jeg bange for verdens undergang, og hvis industrialiseringen af dyrelandbrug kunne fjernes, eller om ikke andet mindskes dramatisk, ville det give så, så meget. Men det kommer jo aldrig til at ske i tide hvis alle bare trækker på skuldrene fordi de lige har lyst til en ostemad? Jeg er lidt i krig med mig selv fordi jeg jo gerne vil unde alle mennesker det de gerne vil have – men samtidig ved at det jo ikke lader sig gøre på lang sigt. Har du nogen tanker? 🙂 God søndag og venlig hilsen Maria

     4. Hej Maria,
      Tak for din besked 🙂 Jeg tænker uden tvivl at det handler om information og inspiration, ikke mindst 🙂
      Jeg oplever at rigtigt mange – til stadighed – ikke aner hvad de skal stille op, hvis ikke de bruger kød som protein. Derfor tænker jeg at vi skal øve os i at lave, dele og fremme plantebaseret mad – og fortælle, hvad det rent faktisk kan. Fortælle det gode, i stedet for at lægge vægt på det dårlige (ved kød, mejeri etc).
      Jeg tror på at de fleste gerne vil gøre mere for vores klima især – og hvis bare vi viser vejen kærligt, inspirerende og med vægt på den gode smag (så dem der plejer at spise kød, ikke føler de savner det), så tror jeg på at vi kommer et godt stykke henad vejen 🙂
      Derfor har jeg bl.a. en kategori i mine opskrifter, som hedder “kødfri alternativer” – ikke fordi jeg bruger erstatningspordukter (det gør jeg nærmest aldrig) men fordi jeg tror mange gerne vil have et alternativ til de måltider de “plejer” at lire af derhjemme.
      God søndag!

    1. Måske bliver det her ‘censureret’ væk- men jeg fatter ikke at der er nogle der vil bruge tid på at følge en vegetars anskuelser om veganisme. Hun har ingen følelser overfor de dyr hun spiser, hun kan jo lide smaaaagen. Hun tjener endda penge på os fjolser. Har vi, veganere, ikke bedre steder at være, tak skal du have.

    2. Hej Chris, du mener nok dyrenes rettigheder (som er non- eksisterende pt). Jeg er træt af at høre om ‘velfærd’, det er kødindustriens favorit branding , større bur etc etc, ‘økologi’, den ‘grønne’ slagter, og ‘bæredygtighed’ . At høre de ord fra kødindustrien og dens mignioner er direkte misledende. De er beregnet at give kødspisere god samvittighed at handle deres produkter- på trods at det er både sundhedsskadeligt, miljøbelastende og moralsk forkert.

 2. Total enig!!
  Vi lever ikke vegansk, ja ikke engang vegatarisk, men vi prøver at leve med gode råvarer som er produceret med respekt. Respekt for miljøet, dyr og mennesker. Vi spiser næsten 100% økologisk og springer hellere noget over hvis det ikke lever op til vores standarder. Men det betyder ikke at jeg ikke sagtens ligge i sofaen hos min veninde til venindehygge og spise en klam pizza som aldrig har se skyggen af gode råvarer. Al ting til sin tid..

 3. Så enig – lige før jeg elsker dig lidt efter dette indlæg, man kan blive så træt af, ikke at kunne spise sin ostemad i fred, uden at få at vide hvor forkert det er…

 4. Sidder og klapper! Du har udtrykt lige præcis dét jeg tænker!
  Oplysning er fint, prædiken er det ikke.

 5. Tror bare du misser den kendsgerning at os kødspisere må tænke os godt om mht dyrevelfærd.. det er nemlig os forbrugere der har magten.. købte vi ikke de billige konvetionelt producerede landbrugsdyr, blev de ikke mishandlet så meget som de netop gør.. jeg tror veganerne ikke spiser kød fordi de netop synes det er synd at et væsen skal opleve så meget smerte for at vi kan sætte dem på vores middagsbord.. passede vi bedre på landbrugsdyrene, tror jeg også at veganerne ville slappe lidt af, med at omvende.. jeg spiser selv kød, men mindre og helst øko.
  Vh Pernille

  1. Hvor er det godt skrevet Cana. 😊

   Og ja forbrugerne har i en eller anden forstand “magten” (ift. teorien om udbud og efterspørgsel i hvert fald).
   Øko fortæller desværre bare intet om hvorvidt dyret har haft det godt eller ej inden slagtning. Øko mærket fortæller kun at det fodder som dyret har fået, ikke er sprøjtet med bestemte sprøjtemidler. Øko fortæller desuden eller ikke så meget om miljø belastning (udover igen sprøjtemidler selvfølgelig). Vil du gå efter det produkt indenfor sin kategori som er mindst belastende for miljø både under produktion og emballage afskaffelse så skal du kigge efter svanemærket. Nogle gange bliver Øko ophøjet til det helligste selvom det måske er transporteret halvvejs igennem Europa for at nå min lokale butik. Måske det var lige så klimavenligt at købe Danskproduceret og endnu bedre lokalproducerede fødevare?
   Tænker det for os alle handler om at være lidt kritiske med det vi køber, men gøre det på en måde hvor det hver især giver mening i vores hverdag. ❤️

   1. Men svanemærket er kun til non-food produkter, så det kan du ikke bruge som argument ift. kød og den slags produkter.
    I virkeligheden, skal man gå efter dyrevelfærdsmærket. Bare lige en indskydelse 🙌🏼

   2. Ej! Økologisk animalsk produktion- kød, æg, mælk mm sætter altså krav til andet end foder. Blandt andet skal dyrene også på græs, have mere strøelse, mere plads pr dyr mm, landmanden må ikke bruge pesticider, stråforkorter, sprøjtemidler der går ind og dræber insekter osv osv., så der er altså mange andre etiske overvejelser over at vælge økologiske animalske produkter (som også altid får tre ud af fire på den der dyrevelfærds ting – hvad der skal til for at det er 4, har jeg endnu ikke fundet ud af 🙂 )

    1. Det er sandt nok, at der er høje krav i Danmark.
     Problemet opstår i høj grad, hvis det ikke er dansk, det vi køber. I udlandet er der langt fra lige så høje krav til økovarer som vi har herhjemme i DK, desværre 🙁

   3. Kære Karina
    Det er en good idé, hvis du lige læser op på kravene for økologisk kød m.m. inden du skriver om dem – du har tydeligvis ikke sat dig ind i det, for så tænker jeg, du ikke ville skrive således. Problemet er, at du kommer til at sprede falsk – eller mangelfuld info. Det er vigtigt for en saglig debat at vi har fakta på det rene. Der er fx. regler for transporttid, regler for ophold på udearealer, regler mht. antibiotika osv. Man kan også vælge biodynamisk lød, der har endnu flere tiltag end økologisk. Der er mange muligheder – og hvis vi vil være med til at debattere offentligt, må vi som det mindste sætte os in i, hvad vi debatterer om.
    Vh Camilla

 6. Din pointe kan jo for den sags skyld overføres til mange andre emner i denne verden, ikke bare for og imod at spise vegansk. Man bør aldrig moralisere, prædike og pege fingre af andre som har en anden overbevisning end en selv. Det vil for det meste føre til den stik modsatte effekt end den tilsigtede og i nogle sørgelige tilfælde sågar krig og terror😢. Jeg synes det er fint at vi er forskellige, tror på noget forskelligt, spiser noget forskellig osv. Men det er op til en selv at bestemme hvad og hvordan😚

 7. Åh jeg har det præcist sådan. Det er som med religion. Folk må tro, hvad de vil men man skal passe på med at missionere for meget….

 8. Selv som veganer er jeg enig med dig. Jeg har ikke spist kød i tre år nu og blev ret hurtigt helt vegansk efter den beslutning var taget.
  Dog er jeg ikke veganer fordi det er synd for dyrene, hvilket mange produktionsmåder også er, men pga sundhed. Jeg har sat mig grundigt ind i det og er stadig ikke færdig med at læse om hvad forskellige fødevarer gør ved kroppen osv.
  begge mine forældre har haft blodpropper i hjertet. Min far døde af det da jeg var meget ung, faktisk den alder min datter har om lidt, så jeg er selv i højrisikogruppen for den slags.
  Det jeg egentlig ville frem til var, at jeg græmmes over at være i kategori med den slags veganere som går på gaden og i butikker med store skilte, som råber og demonstrerer, som netop som du skriver, presser folk over i den anden grøft. Det bliver så “os mod dem” og det behøver det slet ikke være.
  Man er selv nødt til at nå frem til den beslutning og så skal vi alle i øvrigt lade være med at kritisere hinandens valg. Skru ned for kødindtaget for dine blodårers skyld, for klimaets skyld, for pengepungens skyld eller hvad der nu giver mening for dig, ikke fordi du føler dig truet til det eller tvunget af andre. Jeg tror på at vi alle gør det vi kan feks for klimaet i det omfang det giver mening for os. For nogle er det mere, andre mindre. Nogle vælger plastikposen fra, nogle køber aflad for flyrejsen, nogle sorterer plastikken ud af hjemmet og nogle vælger kødet fra, elbilen til osv osv. Det hele er langt mere kompleks end sort/hvid. Lad os gøre det i vores eget tempo og af de rigtige grunde.

 9. Og grisemasken er ikke sat på fordi mange kinesere besøger den lille havfrue? Jeg har ikke lige fulgt med! Men er eng i det du skriver 😊

 10. Tja, jeg er ikke helt enig. Vegetarianisme og veganisme er til dels blevet så udbredt hos befolkningen fordi disse veganaktivister skaber opmærksomhed og forarger røven ud af folk. Men det får alligevel tankerne igang hos en del og så er der selvfølgelig efterfølgende kommet flere konstruktive vegetarer og veganere på banen der sobert argumenterer for at droppe kødet. Men lad os erkende at aktivisme af ekstreme grader er det der har skabt forandring historisk set.

  1. Hej Sofie
   Hvor har du din viden fra, at det er veganaktivisters skyld, at vegetarisk/vegansk livsstil bliver mere udbredt? Og at det er den provokerende tilgang, der får folk til det? Hvem siger, at det ikke er nogle mere positive oplysningskampagner, der virker? Der findes masser af andre tilgange, som også har en effekt, ende denne her negative, provokerende, udskældende, ekstreme måde.

 11. Det værste ved at være veganer,og her vil jeg gerne holde vegatarer ude…
  Når jeg stor shopper til min store familie som består af 5 og før 8. Er det værste at se folk kigger i min indkøbsvogn, og ser på mig med undrede øjne. For når jeg kigger i deres kurv er alt kun grøntsager. Jaa jeg elsker kød,rødvin og sovs med mindst 200 gram smør 😋 min favorit er “BACON” og jeg vejer altså kun 77 kg 😂 og har født 6 børn ❤️
  I vores familie sørger vi for at alt affald bliver sorteret korrekt. Og lærer vores børn det.
  Vi spiser rigtig meget kylling og massere af grøntsager. Har kød frie dage to gange om ugen.
  Men jeg synes at veganere burde ligge deres kærlighed i deres ønsker og behov. Og lade være med at dømme os, som elsker det de ikke gør!!!
  Hvis vi alle skal blive plante spisere så må vi nok sige farvel til landmanden!!!
  I min optik synes jeg det er skræmmende med de forældre der bestemmer at deres børn skal være veganer.. (bestemmer de selv) ?

  1. De bestemmer vel selv i lige så høj grad, som dine børn bestemmer selv 😊 Vi giver jo vores børn de værdier med videre, som vi hver især mener er de rigtige. At normen så er, at kød og mælkeprodukter er det rigtige, det gør det ikke forkert at vælge noget andet.

   Det kan virke uoverskueligt at sætte sig ind i vegansk kost til børn, hvis man selv spiser en traditionel dansk kost, men for veganere, der har brugt årevis på at sætte sig ind i den rigtige sammensætning af kosten, der er det altså ikke så svært.

   Vi vil alle det bedste for vores børn, og jeg nægter at tro, at nogen med overlæg kunne finde på at gøre noget, der ville skade deres børn.

   Jeg synes, vi skal se på det store billede. Hvor mange børn hører man om, der har negative følger af en vegansk kost? Og her tænker jeg ikke skrækhistorierne fra Ekstra Bladet om forældre i udlandet, der har ladet deres barn leve af rå gulerødder, men forældre, der giver deres børn en nøje planlagt vegansk kost. Hvis vi så sætter det op imod antallet af børn, der døjer med overvægt, fordi de f.eks. får alt for meget kød og mejeriprodukter og alt for få grøntsager og frugt.

   1. Hvilken forskning viser, at lige netop kød og mælkeprodukter er skyld i børns overvægt? Vi bliver overvægtige, hvis vi indtager flere kalorier end vi forbrænder – uanset om de kalorier kommer fra hakket oksekød, yoghurt, sojabønner eller mandler. Det eneste argument jeg kan finde er, at der er flere “lette løsninger” som ofte kan være ret kaloriefyldte for ikke-veganere på fx 7/11 end for veganere. Men det har intet med kød og mælk at gøre.
    Jeg er oprigtigt nysgerrig og håber du vil linke til forskning der underbygger dine påstande.

    1. Jeg påstår ingenting. Jeg siger, at børn på vegansk kost ikke er “stakler”, som det fremstilles, og at jeg synes, der er meget fokus på kost til de relativt få veganske børn, der er i Danmark, mens der ikke tales om overvægt hos altspisende børn eller vores uhyggelige tal omkring hjerte-kar-sygdomme, diabetes, kræft m.m., som alt sammen kan linkes sammen med kød.

     1. Du skriver at vi skal sætte det op imod hvor mange børn der er overvægtige fordi de spiser kød – det er da en påstand. Og altså noget jeg er nysgerrig på at se hvad forskning der underbygger det.

      Jeg arbejder med overvægtige børn og tro mig, det tales der meget om. Det er absolut ikke let at være overvægtigt barn. Bl.a ikke fordi folk fx peger fingre og finder på at sige, at det er fordi de spiser kød. Der er simpelthen ingen direkte sammenhæng. Du skriver også at kød er skyld i kræft – det er også en hård påstand. Den absolut største synder er rygning. Og inaktivitet. Hvis du ikke spiser mere rødt kød og kød med højere fedtindhold end Fødevarestyrelsen anbefaler, er der ingen forskning der peger på, at kød er skyld i alt det du påstår. Det er pseudovidenskab – lighedstegn vi gerne vil sætte, fordi det bestyrker vores overbevisning. Men ikke noget forskning kan underbygge.

      Jeg forstår mange af bevæggrundene for at leve vegansk – af moralske/etiske og ikke mindst miljømæssige årsager. Men at pege fingre og sige det er sundhedsskadeligt at spise kød, mangler nuancer. Mange nuancer.

    2. Jeg peger aldeles ikke fingre af nogen som helst. Og jeg siger på ingen måde, at overvægtige børn er overvægtige, fordi de spiser kød. Hvis det er sådan, du læser det, så kan jeg da hurtigt slå fast, at det IKKE er det, jeg mener.

     Jeg bider udelukkende mærke i, at Marianne synes, det er skræmmende, at veganere giver deres børn vegansk mad. Hele den anden diskussion vil jeg ikke gå ind i. Jeg prøvede egentlig bare at perspektivere og sige, at der bør være en generel bekymring om børns kost og ikke pinpointe veganske børns kost.

     1. hej Heidi
      Har du læst Kinastudiet?
      Har du læst artikler fra WHO?
      Der er SÅ meget valid forskning som anerkender at rødt kød øger chancen for kræft. Det samme med mælkeprodukter.

   2. Hej Marianne
    Når man først kender til sandheden om hvordan dyrene behandles og hvor skidt det er for miljøet og ens sundhed, så ja, så bestemmer jeg over mine børn.
    Heldigvis har mine børn empati og elsker dyr, og så elsker de alt den gode og nærende mad jeg serverer for dem.

    Rigtig god weekend

 12. Det er i grunden imponerende at læse at man ikke skal blande sig i andres liv, når det man ser er forkert. Slå dine børn, bank din hund. Slå en gris i gulvet og voldtag en ko. Hvad er forskellen? At I får andre til det?
  Hvis ikke en flok kvinder gik på gaden og var irriterende i sidste århundrende så havde I ikke stemmeret.
  Hvis ikke Greenpeace aktivister satte livet på spil og irriterede hvalfangerne, var hvalerne sandsynligvis forsvundet.
  Hvis Nelson Mandela ikke var irriterende, var der stadig apartheid. Han sad trods alt i fængsel i 27 år

  I er hvalfangerne og vi bliver ved med at være irriterende, for det der foregår er grundliggende forkert.
  Har lige lagt et par links, hvis I keder jer.
  Ha en rigtig god dag

  https://videnskab.dk/naturvidenskab/kaempe-udregning-saa-meget-ville-det-gavne-jorden-hvis-vi-spiste-mindre-koed  
  https://vgpt.dk/  
  https://xrdk.org/ 
  https://veganact.dk/

  1. Applause Rene 👏

   Der er alt for meget “mig, mig, mig” over det – også mht. forsvaret mod de irriterende veganere.

  1. Applause Rene 👏

   Der er alt for meget “mig, mig, mig” over det – også mht. forsvaret mod de irriterende veganere.

 13. Jeg vil starte med at takke dig for din tid og din spalteplads. Det betyder meget for det veganske budskab at folk melder sig i debatten. Tak for det. Dejligt at budskabet rykker noget i dig! Det mindste vi kan gøre når vi bruger levende væsener i vores kost, er selvfølgelig at være transparente omkring hvordan de produceres inden de slåes ihjel. Når industrien ikke selv vil være det, så er det jo fantastisk at der findes passionerede unge mennesker som vil. Som jeg ser det, så kan man reagere præcis som man vil. Der er mange der blot giver et smil og tager videre i netto og køber en flæskesteg. De er allerede videre. Hvis de er ok med den information veganerne giver, så rykker det ikke noget, og ingen skade er sket. Din reaktion fortæller mig at du ikke bryder dig om at blive mindet om, hvilke konsekvenser dine personlige valg om ost og kød har 🙂 Det lyder til du er godt på vej ! Bliv ved med at gøre det bedste du kan. Vi hepper alle sammen på dig <3

  1. Hvis jeg kunne, ville jeg like din kommentar! Jeg er ikke veganer – faktisk ikke engang vegetar – men det var både meget sandt og meget konstruktivt!

 14. Så fordi du ser grisehoved forbundet med et hærværk konkluderer du at det er veganere det har gjort det??? Hvordan har du nået til det konklusion?? Vil du bilde hele omverdenen at det er veganere der står bag det?? Kunne det ikke være en som spiser dyr – men ikke svin- og hader Danmark samtidigt? Den antagelse er mere logisk- omend kun en antagelse.
  Til din såkaldte stikpille af synspunkt har jeg kun at sige- at det er ikke noget nyt At vifte med sin ret til at spise hvad der passer en er som at sige ‘ det er fint du sorterer men jeg kan godt lide at smide batterierne i skrældespanden’. Det nye vil være hvis du tog lidt moral og etik i det- har vi ret til at tage andres liv? Har vi ret til at diskriminere blandt dyr? Er det moralsk og etisk korrekt at betale andre for uhyrligheder forbundet med dyrenes opdræt og drab? Dit brev har en agiterede karakter og er helt igennem fejt, baseret på en forkert antagelse, men tak fordi du bruger ordet vegan. Jo mere vi hører og ser det, jo bedre. VEGAN. Mvh.
  .

  1. Nu skal der ikke ret meget research til, før man kan finde ud af, at det er Veganerpartiet, der stod bag. Det har de meldt ud i en pressemeddelelse samt varslet til politiet. Så den der antagelse med en lidet skjult racistisk undertone er ærlig talt lidt langt ude.

 15. Jeg har læst indlægget nogle gange nu. Jeg tror ikke, jeg får noget ud af det indlæg, som jeg ikke har læst mange gange før. For det er jo en nem holdning at have; at folk, der er så meget anderledes end normen, er ekstreme.

  Mens vi kan blive enige om, at nogle aktivistiske tiltag måske giver større afkast end andre, og at nogle aktioner er decideret dumme og skadelige, så synes jeg også, det er værd at vende en finger eller to indad, mens vi peger af andre.

  Hvorfor er det, du bliver provokeret? Hvorfor generer det dig, at der laves en happening ved Den Lille Havfrue, som er lovligt varslet til politiet, og hvor de fjernede alle spor af begivenheden efterfølgende? Hvorfor føler du dig ramt af, at der er en lille gruppe mennesker ud af et helt land, som prøver på at nå igennem til beslutningstagerne, som ikke længere bare er politikere men også den almene befolkning?

  Når du så har stillet dig selv de spørgsmål, så kan du jo så begynde at blive konstruktiv. Nu har du brugt et helt indlæg på at fortælle om alt det, der IKKE virker, men hvad er det så, der skal til, for at folk ændrer sine vaner? Det er jo tydeligvis ikke fakta. For dem er der masser af og de er frit tilgængelige. Hvis det var fakta, så var der ingen kødspisere mere. Både af etiske årsager, sundhedsmæssige årsager og klimamæssige årsager.

  Spørg dig selv, hvorfor din lyst til en ostemad trumfer hensyntagen til dyr og miljø, og så spørg dig selv, hvorfor det provokerer dig så meget, at andre går imod traditionerne og lysten til en ostemad, netop fordi de sætter noget andet end deres smagsløg og impulser højere?

  En sidste note: Jeg synes, det er vigtigt, at når du omtaler en konkret handling, som den med Den Lille Havfrue, som Veganerpartiet stod for, at du så skiller Veganerpartiet fra “alle veganere”. For det er netop Veganerpartiets politik, at de går efter systemet og ikke efter den enkelte borger/forbruger. De ved, at det er systemet, der gør det muligt, at vi fortsat begår rovdrift på vores klima og miljø og at vi legaliserer systematisk dyremishandling i industrien, og ikke mindst at vi fortsat må markedsføre produkter som bacon og pølser, selvom de officielt er blevet erklæret kræftfremkaldende.

  Det er umuligt at perspektivere i den her debat, fordi folk med det samme går i forsvarsposition, men jeg vil alligevel plante frøet og tanken om, at der nok også har været nogen engang, som ikke var vildt begejstrede for flere rettigheder til kvinder, for en rygelov, for afskaffelsen af revselsesloven m.v., og i forbindelse med disse store ændringer i samfundet har der med garanti også været happenings, demonstrationer og lignende for at skabe debat og opmærksomhed, og disse har med garanti også forarget og provokeret.

  Én finger frem mod andre er tre ind mod dig selv, så husk at stille dig selv de vigtige spørgsmål, når du føler dig provokeret af en lille gruppe menneskers ihærdige indsats for vores alle sammens miljø, og for at være stemmen for de millioner af dyr, som ikke selv har en.

  1. Først: Jeg tror på, at de mennesker der er ansat i Fødevarestyrelsen faktisk er gode og dygtige mennesker. De har bl.a defineret de 10 officielle kostråd. Hvis det er sundhedsskadeligt for mig, hvorfor skulle veluddannede mennesker så ikke fraråde mig at spise kød? Jeg har tillid til, at så længe jeg ikke spiser mere end det fremgår i kostrådet, så er det ikke sundhedsskadeligt for mig. Problemet er vel mere, at mange spiser langt mere end kostrådet anbefaler. Jeg bryder mig bare ikke om, at det er enten/eller – det mangler nuancerne. Bla om typen af kød, fedtprocent og ikke mindst mængder.

   1. De er lavet ud fra kultur og tradition og ikke udelukkende, hvad der er mest sundt.
    Og uanset om det er sundt eller ej, så ændrer det hverken på klimapåvirkning eller dyreetik.

    1. Jeg kommenterede udelukkende på, at du skriver det er sundhedsskadeligt at spise kød. Klima og etik er en helt anden sag.

     1. Så langt kan vi være enige 😊
      Dette er fra Landbrug & Fødevarer:
      “Fødevarestyrelsens kostråd bygger på de Nordiske næringsstofanbefalinger (NNR), der udarbejdes på et videnskabeligt grundlag. For at den danske befolkning skal kunne efterleve kostrådene, tages der også højde for kulturelle forhold og spisevaner, når kostrådene udformes”.

      Så kultur og eksisterende vaner har altså også noget at skulle have sagt i forhold til anbefalingerne, og de er derfor ikke udelukkende lavet ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv. Det synes jeg er værd at have in mente.

  2. Til Cecilie , som svar til mit (det er ikke til at finde rundt i de her tråd)

   Fint perspektivering, kunne ikke have dækket det bedre.
   ( I mellemtiden har jeg også sat mig ind i nyheden og kan derfor se at min antagelse var , heldigvis, forkert. ) Min antagelse skal ses ud fra den kontekst at jeg ikke vidste hvem der stod for den, ikke viste hvordan ‘arrangementen’ så ud og forstillede mig havfruen påmalet et grisehoved- ergo et hærværk, et udtryk for had til Danmark, et typisk stignatisering af veganere. Ud af den kontekst fejler min ‘profil på gerningsmanden’ ikke noget, værende et resultat af et imaginær billede, om det er racistisk, kan det kun være en logisk resultat af min lille resonnement. Nå. Så er det andet punkt, at ikke alle veganere er ens, blot for ens parti laver forskellige aktioner. Jeg ville ikke have brugt Den lille havfrue til at rejse flere stemmer- jeg er bange for at den har stik det modsatte effekt, håber jeg tager fejl.

 16. Spændende opslag 😊

  Jeg tror ikke, at der er nogen veganer, som gider gå op i om du er mere til lyst brød eller fuldkornsbrød, men nu går dine valg jo udover levende, følelende og tænkende væsener. Den ostemad du snakker om, den kommer sig jo af babyer, som bliver taget fra deres mødre. Så denne her frihed til at gøre som du vil, er jo egentlig en frihed til at gøre dyr ondt. Og det er her grænsen går for mange veganere. Og så tror jeg iøvrigt, at mange fejlagtigt tror, at veganisme handler om mad, men det handler jo egentlig om retfærdighed ♥️♥️

 17. Tak for dit indlæg, det er godt at vi kan snakke sammen. Du bryder dig ikke om, når veganere “moralprædker”. Min påstand vil være, at det alene skyldes, at du ikke er enig i, at det er umoralsk at spise dyr. Men forestil dig, at noget, som DU finder moralsk forkert, foregik omkring dig hele tiden. Ville du så ikke føle dig kaldet til at forsøge at forhindre det, der for dig fremstod som moralsk forkasteligt, selvom samfundet ikke definerede det som sådan? Af hensyn til offeret?

  Du vurderer, at din smagsoplevelse af fx. en ostemad er vigtigere, end det store offer, som en anden part har gjort, for at gøre det muligt. Ja du regner sansynligvis ikke koen som en “part”, og det er det veganismen ønsker at gøre op med.

  Men tilbage står, at du desværre har ret: rigtig mange mennesker reagerer som dig, når det moralske i deres hverdagshandlinger anfægtes. Ja, folk føler sig – som dig – nærmest tilskyndet til at holde fast i handlingen, i trods – en logik vi ellers kender fra lavere alderstrin. At det derimod ikke afføder en nysgerrig undersøgelse og selvransagelse kan jeg undre mig over, men det ændrer ikke på, at sådan er det.

  Af samme grund er jeg selv ret lavmælt omkring min veganisme. Jeg skal som regel spørges ret insisterende, og ender alligevel med at svare undvigende, også selvom det er min hjertesag. Og på SoMe er jeg også meget påpasselig med at dele fakta bag kødproduktionen. Ja, det er her vi er – og så i et videnssamfund. Indtil videre trives flertallet bedst i uvidenhed.

  Men jeg hylder de, der har modet til at stå op for sagen, fx. Veganerpartiet. Ja, de taber en masse på vejen, men i sidste ende tror og håber jeg de er med til, at skabe et shift of awareness i befolkningen, ligesom vi fx. har set det med rygning her, over få generationer.

 18. Kære Cana.
  Jeg kan godt forstå, du er oprørt. Det er fuldstændigt uhørt, at du oplever at “ hver gang jeg skal høre på, hvor dum eller klam jeg er, bare fordi jeg i ny og næ får lyst til at spise en pita med dobbelt op på kebab ude fra den lille lokale i Hedehusene.” Det er ikke okay! Er det nogle veganere, der står udenfor kebabstedet? Er det de samme hver gang, eller er der mange forskellige, der har den utilstedelige opførsel?
  Grunden til, jeg spørger, er, fordi jeg hånden på hjertet ikke tror på, at det kan være sandt. Jeg tror, det er din kognitive dissonans, der drøner på fuld styrke inde i hovedet på dig. Den der stemme, der fortæller dig, at du ikke lever, som du i bund og grund ville ønske, du levede. Men det er altså noget inde i dig selv, og det er ikke veganernes skyld. Jeg kan også føle ubehag og sågar vrede, hvis en kvinde f.eks følger sine drømme og er ligeglad med omgivelserne. Men det har jo ikke noget med hende at gøre. Det er jo, fordi jeg selv ønsker at sprænge boksen og glemme hvad samfundet og mine nærmeste måtte mene om dette. Det er klart, at det er nemmere for mig at fordømme den kvinde fremfor at se indad og måske selv vove pelsen. Det mageligste er at blive i sin boks!
  Så jeg synes overhovedet ikke, at det er okay at lægge ord i munden på veganerne, når det er en stemme inde i dig selv, og din egen pegefinger, der peger.
  Mht. aktionen, så er jeg hverken for eller imod. Ingen skade er sket, og de ryddede op efter sig selv. Intet hærværk, men blot en happening. Du skriver, at oplysning er vejen frem. Og der foregår oplysning hver dag, men det er bare ikke altid nok. Det er så nemt at putte fingrene i ørene og kigge den anden vej. Scrolle forbi et Facebook opslag eller zappe med remoten. Derfor er provokationer og happenings et brugt middel til at få rystet op i folk og få dem til at reagere Bare se dig selv 😉. Og det er jo ikke kun indenfor veganismen, det gør sig gældende.
  Kærlig hilsen Iben

 19. Kan jeg forstå din holdning? På en måde – jeg bryder mig jo heller ikke om moralprædikener, eller at blive gjort forkert. Dét, som bare er underligt, det er, at kødspisere tager det så personligt, når aktionen ikke er en direkte personlig henvendelse. Jeg er ikke medlem af veganerpartiet, men arbejder med dyr, og vil gerne på sigt lave arbejde for Veganerpartiet, fordi her er nogle unge mennesker, som er radikale. Og den kødkultur vi har i Danmark har brug for at blive sagt radikalt imod. Dét, som meget af Veganerpartiets oplysningsarbejde går ud på, er at pege på nogle strukturer, politiske, økonomiske og kulturelle, som medfører det mest bestialske landbrug man kan forestille sig. Selv øko-dyr er nogle af de mest mishandlede. Det danske landbrug bliver ved med at påstå at vi har høj dyrevelfærd og for travle mennesker, så er det jo betryggende (og bedøvende) information. De danske forhold har der været oplysninger om længe – men der sker ikke nok og ikke hurtigt nok. 9/10 del af verdens landbrugareal bruges på dyrehold – det er den ultimativt største belastning for miljøet. Det danske landbrug forsøger at udvide markedet til vegetariske områder af verden, fordi vores kød er så billigt. Det er ikke nok, bare at spise grønt et par gange om ugen. Der skal STORE omvæltninger til.
  Som en der ved, at dyr har sanser og bevidsthed, tænker jeg, at der ikke bliver råbt højt nok – for, hvis folk virkelig satte sig ned og læste og undersøgte sagen, ville de jo ikke handle som de gør?! Så det det her tema skal være hverdag og belyses på alle niveauer. Hvis man føler sig personligt stødt, tror jeg det er fordi man bliver ramt på sin dårlige samvittighed. Når det så er sagt, så står det kødspisere, som spiser dobbelt sharwarma frit for at gøre, som de vil – det er trods alt deres krop og deres samvittighed. Man kan sige at chancen for at sætte tænderne i et liggesår eller en byld er stor. Det er i hvert fald et dyr, som har haft meget smerte, stress og angst. Men det er et valg man selv træffer. Man skal bare være bevidst om, hvad man gør – og hvis man siger, at det er et fuldbyrdet valg, så siger man også at dyremishandling er et valg. Sådan er det!

 20. Grov generalisering. Hvad jeg snart ikke har måtte høre på om min ” slags ” jeg har været veganer i over 25 år og er så af at blive generaliseret. Jeg er begyndt at bruge andre ord om mig selv pga at ordet veganer er blevet så tilsvinet

 21. Så fint og også respektfuldt indlæg. Handler jo på ingen måde om, hvorvidt vi bør være (mere) veganere eller ej, men hvordan vi opfører os over for hinanden og respekterer hinandens valg. Og en ting er helt sikkert og det er at nedgørelse, bedrevidenhed og latterliggørelse ikke ændrer nogens holdning eller adfærd. Det gør derimod nysgerrighed på hinandens valg og respektfulde diskussioner.
  Der er så mange nuancer ind i diskussionen omkring klimaet og hvad der skal til, for at det for alvor batter.
  Tak for et virkelig godt indlæg

 22. Det hele gælder vel om at respektere andres valg, også selv om man er uenig og uden at tvinge ens egen mening/overbevisning, ned over andres hoveder. Det gælder både madvaner, religion, ja stort set alt 😎

 23. Hej Cana,
  Jeg vil først og fremmest sige, at jeg næsten dagligt følger med dig på diverse sociale medier, og jeg er stor fan! Jeg elsker din ærlighed og at du fremstår så ægte, det er skønt at se i en tid, hvor alt skal være så fint og perfekt.
  Dog synes jeg, at det er et lidt ærgerligt opslag. Jeg er helt sikkert enig på mange punkter. Jeg synes selv det er skide irriterende, at den procentdel af ‘veganere’, der skaber konflikt, skal skabe et dårligt billede af den veganske livsstil, og på den måde øge distancen mellem os mennesker. Opslaget gør bare ikke noget godt for denne distance; det er egentlig bare med til fortsat at skabe et “os og dem”-forhold, som vil øge konflikten mellem veganere og ikke-veganere, fremfor at skabe dialog og forståelse. Det er ingen hemmelighed, at en stor procentdel i Danmark ryster på hovedet, når de hører ordet ‘veganer’ – og netop derfor synes jeg det er ærgerligt at komme med noget, der blot minder lidt om et surt opstød. I en tid hvor alle skal være så perfekte har vi ikke brug for en distance væk fra hinanden, men nærmere en accept af dem, vi er, og de værdier, vi har. Og igen – jeg er helt med på, at disse ‘veganere’ du refererer til, også skal lære dette – men det hjælper bare ikke at pege fingre af hinanden. Fingerpeg afholder os bare fra at være dem, vi egentlig er.
  Jeg spiser personligt selv ikke kød. Da jeg lige var fyldt 17 år, så jeg nogle videoer fra aktivister, der gav mig et andet syn på det. Men jeg har aldrig sagt til andre, at deres spisevaner er forkerte. Jeg blev dog først vegetar som 19-årig, fordi jeg ikke mødte accept for mit valg. Jeg var ung og usikker, og følte, at jeg blev nødt til at spise kød, for at ‘passe ind’. Det var et par hårde år, hvor jeg mildest talt havde det ad h.. til, og følte mig som en kæmpe fiasko. Heldigvis blev jeg mere selvsikker, og tog valget om at droppe kødet. Men det betyder ikke, at jeg har mødt accept hos min familie og venner. Jeg bliver dagligt rystet på hovedet af, fordi jeg er ‘en af dem’ (der har fravalgt kød). Min far især mener, som mange tusinder andre danskere, at alle burde spise kød. Og hvor er det så lige vi står? De veganere, du nævner, mener, at alle andre skal spise vegansk, hvor mange ‘kødspisere’ mener, at alle skal spise kød. Det bliver det rene fingerpeg og had, som ikke rigtig fører nogle veje. Denne diskussion har varet i flere år, men hvad har vi egentlig fået ud af den? Andet end en øget distance mellem ‘veganere’ og ‘kødspisere’…
  Jeg skriver ikke dette, for at fortælle, hvad man skal og ikke skal dele, men jeg synes blot, at det er noget vi danskere generelt skal tage til overvejning – hvad vi egentlig deler på de sociale medier, og om det er noget, der kunne fører til udvikling og mindske den distance, vi har skabt til hinanden – eller om det blot er en irritation, man brænder inde med.
  Jeg undskylder for, at min kommentar blev så lang, men som du nok kan mærke, bliver jeg ret berørt over den distance, vi danskere har til hinanden. Du skal vide, at jeg ikke har noget som helst imod dig – jeg synes du er helt igennem fantastisk at følge, og jeg bliver glad, hver gang jeg ser, at du har postet det ene eller det andet sted. Og jeg glæder mig til fortsat at følge dig fremadrettet!

  Knus <3

  1. Kære Caroline,
   Mange tak for din meget fine besked. Jeg spiser selv overvejende plantebaseret (gætter på at jeg spiser kød 2-3 gange årligt) og jeg kan faktisk overhovedet ikke genkende det du siger med at det bliver nedgjort. Hverken i København hvor jeg bor, eller i Sønderjylland, hos min familie og mine venner der. Enkelte har gjort kærligt grin med at jeg spiser “kaninfoder” – men ikke på en nedladende eller belærende måde; altid med et smil, ligesom jeg også gør det med et smil, når jeg svarer, at jeg trods alt synes at kaninfoder er bedre end døde dyr 🙂
   Men så snart nogen tyer til den form for aktivisme som vi så i forgårs og når nogen råber højt og prøver at tvinge deres overbevisninger ned over andre, så skabes distancen. Og det er dét jeg skælder ud på.
   Indlægget kunne muligvis også have heddet “Kære kødelsker”, med stort set samme indhold – nu var det dog bare lige veganerpartiet, der stod bag aktivismen og så var det altså med dét in mente jeg tog mit afsæt.
   Summa summarum: Jeg er overbevist om, at veganere gør noget godt mod verden, men hvis hele verden skal med på vognen, så skal overtalelsesmetoderne ikke få alle andre til at få lyst til at stikke dem skråt op. Vi skal tale sammen med respekt og viden – uden at være nedladende.
   Knus!

   1. Men Cana, så er vi tilbage til dine anekdotiske fortællinger. DU oplever tilsyneladende at blive decideret svinet til, når du spiser kød, men DU oplever ikke at blive hånet for din pescetariske kost, ergo kan det ikke være sandheden for andre?

    Vi andre kommer så med samme anekdotiske fortælling med modsat fortegn. Vi kender inden, der står og råber og skælder ud, når folk går på gaden med deres kebab, men til gengæld oplever vi at blive hånet, gjort til grin, få dødstrusler m.v. for vores valg om ikke at ville spise (med dine egne ord) døde dyr.

    Jeg læser Carolines budskab som værende, om dette indlæg virkelig var nødvendigt. Om det skaber sammenhold eller splid. Og jeg må sige, at jeg er enig med hende i, at jeg tror, det skaber det sidstnævnte.

    Når nu du ikke vil svare på min kommentar længere oppe, så vil jeg bare lige endnu engang påpege, at det er urimeligt at påstå, at Veganerpartiet nedgør, ydmyger eller på anden måde håner kødspisere for at spise kød, da de netop ikke går efter den enkelte forbruger men prøver at ændre hele systemet og samfundsstrukturen omkring kødproduktion.

 24. Hej Cana

  Hvad handler dit indlæg her Egentlig om? Jeg er meget forvirret. Fordi at et politisk parti ønsker at skabe opmærksomhed på, at DK har fjernet stort set ALT vild natur for at dyrke grisefoder og lavegrisestalde, så er de pludselig nogle der propper selleri ned i halsen på nogen, og siger du er et forfærdeligt menneske? Den skal du godt nok længere ud på landet med 😀 😀 😀

  Har vi ikke ytringsfrihed i Danmark? Handler politik ikke om at åbne munden og skabe debat, for mere retfærdighed her i verden.

  Pinligt, at du som veluddannet, kvinde, og overvejende plantebaseret kan komme med så uvidende og fordømmende et indlæg.

 25. Der vil altid være nogle som går den forkert vej, men hvad er den forkert vej ?!
  Det er feks helt ok at lave Hollywood film hvor mennesker slagter hinanden på alle mulige og umulige måder med blodet sprøjtende alle vegne, men hvis man vil lave en dokumentar film om hvordan bagsiden af mælken, bøffen, ægget eller baconen se ud, er der ikke interesse fra landbrugets side…
  Så tænker jeg bare… er det fordi de ikke vil have det frem i lyset… det vi laver er kun et spørgsmål om $$$

 26. Rigtig rigtig trist… At du ser veganismens opråb, som en rød klud til at trodse og modarbejde veganisme! For det handler nemlig ikke om veganere – skide være med os! Det handler om dem hvis sag vi forsøger, med alle tænkelige og utænkelige midler, at sætte fokus på. Dyrene der ALDRIG får lov at leve, for andet end lynhurtig opfedning, lynhurtigt afsted til slagtning. Mødre der får frataget samværet, nærværet og hele relationen med deres afkom kort efter fødslen, fordi du og andre skal have happy hour på jeres forpulede kebab!

  Jeg troede måske, man nærede mere empati for levende væsener, med hvad jeg forstår der er en baggrund som jordemoder. Du ville have godt af et besøg i en grise- eller kostald – ikke Åbent Landbrug eller tilsvarende virkelighedsfjern og strategisk illusion. Men et ægte besøg, uden for lukketid – for at se det virkelige billede, ved konsekvenserne af din dobbelt op kebab!

  Jeg garanterer dig for, at en lille uskyldig grisemaske, på en fjollet bronzestøbning, herefter vil være absolut uden betydning. Andet end at fange medister-Danmarks fornægtende og selvtilfredse opmærksomhed.

 27. Men hvad med dyrene og deres ret til et ordentlig liv. Dagligt dør der 24.000 svin i de danske stalde osv. Mon ikke den trods mod veganer kommer sig af den dårlige samvittighed over at deltage i massemord og voldtægt på dyr, som har mistet enhver værdighed og reducerert til en vare.

 28. Så godt skrevet. Nu arbejder jeg i et køkken til daglig, og der har vi vegetar og lige p. t en veganer, vegetarne er dejligt at lave til da de fleste godt spiser mælk, æg og ost så er det nemmere at lave til dem. Veganer giver en en god udfordringer da man skal til at tænke over at det skal se indbydende ud at de får deres proteiner o. s. v jeg selv kunne aldrig blive veganer eller vegetar på fuldtid da jeg gerne vil have mine frikadeller og hakket bøf, men jeg spiser nok vegetarisk 2 gange om ugen og fisk 1 gang om ugen. Og generelt masser af grøntsager. Jeg er nok det der hedder flexitar.

 29. Kære Cana.

  Jeg er klar over at nogen mennesker (ikke kun veganere), ikke er i stand til at føre pædagogisk dialog og argumentførelse. Men at en grisemaske på den lille havfrue kan pisse dig så meget af, at du er nødt til at lave et “tudeopslag”, er over min forstand. Det er nemlig her at dit budskab falder til jorden, da det ikke indgår i den kategori😳. Ingen er kommet til skade og intet er ødelagt, andet end din tilsyneladende dårlige samvittighed, som du i dette indlæg forsøger at fjerne ved at retfærdiggøre dine handlinger.
  Jeg kan ikke se andre formål med dette indlæg🤷‍♀️
  Ellers må du forklare mig formålet og budsksbet, for det er i den grad lost in translation hos mig.

  Hvis man vi ændre noget i verdenen, så er man nødt til at gøre opmærksom på sin sag, og det har de gjort her uden nogen form for skade på andet end folks selvopfattelse. Det her “stunt” er faktisk ret genialt udtænkt😉 (og du faldt i med begge ben).

  Jeg har altid haft stor respekt for dig, Cana.

  Men her…. Wow, bare wow…😳

 30. Rigtig godt skrevet….. Jeg er veganer og synes de fanatiske veganer ødelægger mere end de gavner. Vi mennesker er som dyr, vi bliver drevet dels ved overlevelse, men nysgerrigheden er den der får flest mennesker til at prøve mere Plante baseret mad. Hvis jeg kan få en kød spiser til at smage på min mad, har jeg lagt et frø der vil stimulere deres nysgerrighed og vil gerne prøve det mere… Så ja din artikel får tommel op😍

 31. Kære Cana

  Først og fremmest vil jeg, som er veganer, give dig en stor tak for at du spiser overvejende plantebaseret og bruger plantebaserede produkter. Mange i Danmark har nok bemærket eksplosionen i plantebaserede alternativer i supermarkederne. Dette er ikke noget som vi veganere er årsag til.
  Markedet går ikke op i moral og etik omkring dyr og klima, men blot image og cold cash. Vi veganere udgøre iflg. statistikker blot 5-6 promille af befolkningen og er derfor relativt ubetydelige som et målgruppe for salg og profit. Anderledes forholder det sig til dem som udgør det langt største køber segment for køb af plantebaserede alternativer. Derfor er det folk som dig Cana, folk der synes det er lidt godt. lidt smart, lidt sundt og luner lidt på moralen ved at man ofte at spise plantebaserede alternativer.
  I er dem som får slagterier og mejerier til at ryste i bukserne ved at ramme dem på pengepungen og give dem drøje hug på det danske markede ved voksende tab af betydelige markedsandele til produktion af veganske alternativer. I er dem som skaber et marked hvor de veganske alternativer dukker op på hylderne i alle butikker (og hvor dovne veganere som jeg, kan glæde mig over at der er mange ting jeg ikke længere behøver at lave fra bunden selv.)
  I udgøre spydspidsen i kampen mod markedet mod kød og mælke produkter, for i er mange hvorimod vi veganere endnu blot er få. Så tak for det. 🙂

  Jeg må tilstå at jeg til stadighed er overrasket over hvor meget virak, vrede og had der kan opstå mod en lille gruppe 35.000 danskere som lever uden at indtage animalske produkter. Inde på Nationen på EB får hadet frie tøjler og næsten ingen censur fra moderatorer, modsat debatter om eks. indvandre som holdes i stram snor når det kommer til hadske ytringer. Grunden til at jeg nævner Nationen er at jeg synes at blogindlægets lavpunkt næsten når ned på Nationen-niveauet, når du ytre at du får lyst til i ren rebelskhed at købe en lille beskidt pølse… just to show those pesky angry vegans. Dette viser blot hvor misforstået budskabet er, for det er ikke de vrede veganere som bliver skadet eller påvirket af at du i trods køber en lille beskidte pølse.
  Hvis man skulle teste logikken bag dit rebelske statement i en anden sammenhæng, så ville det eks. kunne lyde sådan her. “Fordi at jeg synes at i som er pro-rights for ( Dette kunne eks. være rødhårerede / ældre / indvandre / kattekillinger / etc.) er pisseirriterende så føler jeg mig fristet til at gå ud og betale for at få gjort skade på et , for så kan i “pro rights for ” lærer det. Ha!”
  Det kommer nogen til skade, dog rammer det også fuldstændigt ved siden af, ligsom de tusindvis af andre semi- og fuldblown hadefulde kommentarer til veganere på eks. Nationen, hvor folk skriver at veganere får dem til at spiser mere kød eller giver dem et ønske om selv at slå dyr ihjel, fordi veganeres moralprædiken irriterer dem.
  Det er interessant at der er så mange mennesker der bliver butthurt over at folk udtrykker deres passion og moralske værdier.
  Sangerinde Alissa White-Gluz udtrykker det så fint ved at vende et anti-vegan meme på hovedet. “How do you know if some is vegan? They will tell you.. No. It’s more like: How do you know if someone is extremely defensive about their lifestyle? They will find a vegan and get mad.”

  Jeg er enig i at en militant tilgang ikke er en effektiv en konstruktiv måde at udbringe et budskab på. Desværre lever vi i en tidsalder hvor post-truth er populært og fakta, rationalitet og sandhed må vige for folks følelser og selvcentrerede behov. Derfor er det ofte vanskeligt at nå de brede masser med et budskab baseret på fakta og rationalitet. Folk vil ikke leve oplyst hvis det koster dem noget eller er ubelejligt. Derfor tager langt de fleste “The blue pill” (Hvis jeg lige skal citere Matrix) når det handler om sandheden om hvordan verden hænger sammen. De bliver irriterede, vrede og angste når noget eller nogen prikker til deres bobble af moral som uvilkårligt hænger sammen med deres selvopfattelse.

  De bedst hilsner

  Rune

 32. Hej. Interesant indlæg. Nu vil jeg være hudløst ærlig: Jeg er sikker på, at alle de dyr, der lider og dør hver dag også synes, du er pisseirriterende. Jeg er udmærket klar over, at du som forbruger i et supermarked har muligheden for at vælge mellem flere forskellige slags oste. “Der hvor det bare ikke længere er sejt”, er når der er et offer involveret, hvilket jo er tilfældet med animalskproducerede oste. Dit personlige valg er at støtte mejeriindustrien (og al den smerte og lidelse, den indebærer) økonomisk. Det er korrekt, at det er de færreste, der bryder sig om at blive prædiket til eller irettesat, men opråb og oprør har vist sig flere gange i menneskehedens historie som en nødvendig reaktion på uretfærdighed. Selvfølgelig gør det dig vred. Men det gør også mig vred, at utallige følende, sansende og bevidste dyr bliver unødvendigt indespærret, tvangsinsemineret, mishandlet og dræbt hver dag. Det, der gør mig allermest ked af det, er, når du siger, at protester imod disse grusomheder giver dig lyst til at spørge efter slagterens “allermest beskidte lille grillpølse” for så er det ikke bare mig, det går udover, men igen, fuldstændige uskyldige individer, der har et ønske og en ret til et langt liv fri for smerte, død og udnyttelse – præcis ligesom du og jeg. God dag.

 33. Kære veganere.

  Tak fordi I tager ansvar for dyr, miljø og klima.

  Jeg beklager, at I gang på gang skal tage ansvar og kunne svare for hvad alle, der er “ligesom jer” foretager sig. Det er jo desværre en almindelig reaktion, at dem der lever lidt anderledes gør andre utrygge, og alle skæres over en kam.

  Ligesom når folk nægter at forholde sig til ligestilling, fordi der “også findes mandehadende feminister”, som jo ødelægger det hele. Eller som Cana selv udtrykker det: “Indlægget her er ment som en stikpille til den lille procentdel, der ødelægger det for alle andre.”

  Ingen ødelægger det for alle andre. Ligesom jeg heller ikke mister lysten til at spise plantebaseret, selvom Cana , der spiser plantebaseret, skriver et indlæg jeg er uenig i. Men jeg gider til gengæld nok ikke læse hendes indlæg fremover.

  Men det glæder mig at læse de konstruktive kommentarer herinde fra folk der rent faktisk forholder sig til emnet når de tager stilling, i stedet for at flytte fokus over på alt muligt andet. Så tak for jer.

  Husk, at på trods af folk som Cana, som ikke kan holde øjet på bolden, så stiger efterspørgslen på plantebaseret mad eksplosivt, og flere og flere vælger animalske fødevarer fra. Selv 7eleven har havremælk til kaffen, så er vi sgu gået mainstream!

  Canas indlæg gør i n g e n forskel. Hun bekræfter højst dem der ikke handler i at de ikke skal handle, og så får hun sikkert lidt ekstra trafik på bloggen ved at nævne et af de emner, der virkelig kan få folk op af stolen.

  Bye, Felicia, vi andre er videre.

 34. Jeg kan ikke respektere din mening, når du bruger PISSE og SKIDE i dit indlæg.
  Du synes, man skal passe på DANSKE KLENODIER: Jeg synes, man skal passe på DET DANSKE SPROG ❗️❗️❗️

 35. Vedr. grisemaskekampagnerne er der mig bekendt ingen “der råber op og kalder alle for dumme”. Men det er da bedre end ingenting, at denne kampagne får dig til at føle noget. Hvis du har et hjerte, så synes du nok det er vigtigere at gøre noget ved, at en gris på 100 kilo har 0,65 kvm plads – end måden du har fået den oplysning på. At du vil styrte ned til slagteren efter en pølse pga det er bare en slidt, klassisk carnist bemærkning, sorry to say.
  Nogle mennesker inspireres bedst ved hyggelige madopskrifter, nogle ved videoer fra dyreproduktion, nogle læser afhandlinger med facts, nogle ved kampagner a la grisemaskerne etc. etc.
  Vi er alle forskellige. Også veganere, i øvrigt. Nogle veganere synes grisemaskerne er en genial måde at tydeliggøre budskabet på – andre ikke.
  Men én ting er sikkert. Dyrene i dansk landbrug (også øko) fødes, lever, transporteres og dør under rædselsfulde forhold og det skal vi have stoppet. Alene derfor, giv en vælgererklæring!

  https://mailchi.mp/vgpt/153

  🙂

 36. Jeg oplever at veganere gør opmærksomhed på dyrenes dårlige kår, fordi der er danskere der ikke er klar over hvordan det står til… Jeg har ikke oplevelsen af at vi vegnaere går med løftet pegefingre! Og jo der er da nok nogle stykker! Jeg oplever tværtimod at veganere udsættes for rigtig meget kritik! Jeg har en gang hørt nogen sige til mig at det var skide sejt at jeg var veganer fordi jeg gjorde en forskel for verden. Derudover har jeg mødt mennesker der var lidt nysgerrige og har spurgt ind, og mennesker der ikke har spurgt ind, og så har jeg oplevet en del markante meninger om veganere. Det kan føles som om vi er udskældt, som om vi skal gå og gemme os så kødspisere ikke skal få dårlig samvittighed over deres madvalg. Jeg passer oftest mig selv omkring en madsituation, og kan opleve friske irriterende kommentarer. Jeg siger intet til kødspisere da jeg ikke gider gå med løftet pegefinger… man tør dårlig nok sige et pip som veganer før man bliver stemplet som ekstrem økoflipper aktivist. Det er godt nok trættende! Det er sådan jeg oplever at være veganer… helt ind i hjertet har det heldigvis rigtig godt, og jeg insistere på at taget beslutninger i mit liv som jeg har det godt med og ikke nødvendigvis alle andre, for så var jeg tydeligvis ikke blevet veganer…

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven