mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Du skal ringe til hospitalet hvis…

Det er ikke helt tilfældigt at de seneste to fødselsfredage har vist fødselsforløb, som lå lidt ud over det sædvanlige. Selvom de er meget forskellige, så er der nemlig alligevel en fællesnævner, som jeg synes vi skal tage fat i. Det handler om, hvornår man skal ringe ind til fødegangen.

Begge kvinder – som i øvrigt endte med at få akut kejsersnit inden de overhovedet havde fået veer – havde haft en fornemmelse af, at noget ikke var helt som det skulle være. Alligevel ringede de ikke da bekymringen opstod. De ville jo ikke være til besvær. Èn skrev sågar, at hun havde fået at vide igennem hele graviditeten, at hun altid bare skulle ringe, hvis hun blev bekymret; men den dag bekymringen bankede på, følte hun sig alligevel usikker og valgte altså ikke at ringe, før hendes kæreste kom hjem og befalede det. Igen: hun ville ikke være til besvær. Heldigvis endte alt godt for de to kvinder og deres børn, men tænk hvis det ikke havde gjort det.

Lige akkurat følelsen af ikke at ville være til besvær, kan jeg sagtens genkende fra mig selv, men jordemødrene og lægerne sidder jo for pokker ikke på hospitalerne for deres blå øjnes skyld. Det er deres job og de vil gerne hjælpe dig, uanset om det er med at afkræfte en bekymring i telefonen eller med at behandle eventuelle komplikationer, hvis de opstår.

Det er ikke første gang jeg skriver om dette emne, men som du måske fornemmer, så er det fordi det er så mega vigtigt. For at tydeliggøre min pointe bringer jeg derfor her et uddrag af min bog om graviditet: 40 Uger Inden. (Når jeg nævner den og laver et link, skal du vide at det er en slags reklame).

Det er ikke nødvendigvis nogen let sag at vurdere, hvornår man som gravid bør ringe til sin jordemoder på foranledning af foran- dringer i graviditeten, men derfor er der nu alligevel et par tommelfingerregler, som jeg synes, du skal have med dig.
Din vigtigste opgave som gravid er jo at passe bedst muligt på din baby, og for at du kan gøre det, er det selvfølgelig også vigtigt, at du ved, hvornår du skal reagere på noget, der ikke er normalt.

Og netop normalitetsbegrebet giver mig lyst til at slynge en af de mest gennemtæskede klichéer ud: Det er dig, der ved bedst. Du kender din krop og din baby, og du ved, hvordan det plejer at føles for dig at være gravid. Derfor må man også antage, at du er i stand til at vurdere, når noget ikke længere er, som det plejer. Når noget bliver ”unormalt”.
Du og din baby har helt sikkert nogle mere eller mindre vanlige mønstre, og hvis du pludselig bliver utryg i dem, eller hvis noget er markant forandret, så tøv ikke med at henvende dig til din jordemoder eller dit fødested. Især skal du mærke efter din babys bevægelser, som uden sammenligning er den vigtigste indikator for, hvornår du skal henvende dig. Det er meget almindeligt, at bevægelserne i løbet af den kommende måned til halvanden måned vil ændre sig og blive mere bløde og glidende. Men ikke desto mindre skal de altså blive ved med at være der, og hvis du pludselig føler, at du mærker mindre liv fra din baby, så ring til din jordemoder. Det er ikke altid, hun vil invitere dig ind på føde- eller svangreafdelingen, men om ikke andet vil hun med garanti kunne tale dig til ro, hvis du er nervøs.

Derudover skal du henvende dig, hvis du får plukkeveer, som gør ondt, eller hvis du begynder at bløde. Ofte er begge dele ganske harmløst, men det er selvfølgelig noget, både du og din jordemoder skal tage alvorligt, så ring hellere en gang for meget
end en gang for lidt. Du er ikke til besvær, når du oprigtigt bekym- rer dig.

Afslutningsvis skal du – når vi nu taler sådan helt overordnet – henvende dig, hvis du bliver alment dårlig på en måde, som ikke umiddelbart kan sættes i forbindelse med almindelig sygdom. Det er klart, at man sagtens kan få både hovedpine, feber og influenza som gravid, hvilket er helt ok, men hvis du går og føler dig svimmel, har hovedpine eller er utilpas uden at være ”almindeligt” syg- domsramt, så ring – enten til din læge eller din jordemoder. Ofte kan det være nok at ringe til lægen og få en tid til at få undersøgt din urin og dit blodtryk i de tilfælde, hvor din henvendelse drejer sig om dig. I de tilfælde hvor din bekymring handler om din baby, gør du derimod klogt i at ringe til din jordemoder (eller altså, til dit fødested, hvor du kan tale med en jordemoder).

Og husk så: Det er dig, der ved bedst, og der er ingen grund til unødig bekymring, så ring bare. Virkelig. 


40 Uger Inden kan – ligesom dens storesøster, 40 Uger Efter, der handler om livet som nybagt mor – købes i boghandlere landet over.

Skriv din kommentar

Kommentarer (6)

  1. Søde Cana, jeg vil blot føje én ting til: “Og selvom du næsten lige HAR været til en kontrol på hospitalet hvor alt var normalt, er du stadig IKKE til besvær hvis kontakter dem igen, fordi noget ændrer sig eller det stadig føles forkert”.
    Du ved, nogle gange er det et forløb. Første gang ser alt fint ud. Men så kommer kvinden nogle dage senere, fordi det stadig ikke føles rigtigt eller decideret forkert og så fanger vi det 🙂

  2. Er der nogen tommelfingerregel for, hvor tidligt i graviditeten man kan ringe til sin jordemoder? At være nervøs tidligt i graviditeten er jo også absolut normalt, men kan man ringe til jordemoderen og blive tjekket i uge 10? Eller i uge 7?

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven