mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Hjemmelavet koldskål (kokkens opskrift)

Der er få ting her i verden jeg forbinder mere med forår end hjemmelavet koldskål. Det er uden sammenligning noget af det bedste jeg ved.
Hjemmelavet koldskål

Da jeg var barn, lavede mig far ganske hyppigt hjemmelavet koldskål og jeg husker det som én af mine evige favoritter derhjemme – særligt når det blev serveret med ristede havregryn til. Uhm, hvor var det lækkert!

Jeg husker hvordan han hældte den helt afkølede koldskål op i tallerkenerne om bordet, imens han fiksede de ristede havregryn, som blev serveret direkte fra komfuret, så det sydede i den kolde koldskål, så snart de ramte overfladen. Den lyd er for mig lidt som den helt særlige lyd af den første gang man åbner en dåse nutella; magisk og fuld af gode minder.

Sidenhen har jeg fundet ud af, at jeg faktisk bedre kan lide det, hvis mine ristede havregryn får lov til at køle lidt af, inden jeg kommer dem på koldskålen, fordi det hele ellers ret hurtigt bliver sådan en lunken omgang. Og det er der altså ikke meget ved, hvis du spørger mig.

I årevis har jeg selv lavet de ristede havregryn (med stor succes) men af én eller anden årsag har jeg aldrig rigtigt formået at lave min egen hjemmelavede koldskål så den smagte helt rigtigt. Altså, lige indtil nu, hvor jeg har lokket en opskrift ud af min yndlingskok i hele verden: Simon Thrane, mine damer og herrer.

Faktisk grinede han lidt af mig, da jeg spurgte, for han mente at alle da kunne lave en super lækker hjemmelavet koldskål, men jeg siger bare lige hurtigt, at jeg altså ikke kun, før jeg prøvede at gøre det på hans måde. MEN NU KAN JEG!!

Det smager så åndssvagt godt og altså, selvom jeg godt kan se at det er en værre sukkerbombe, så spiser vi det altså af og til som aftensmad herhjemme, hvor jeg tænker at det – i hvert fald i kombination med de ristede havregryn og en håndfuld frugt – går nogenlunde an. Hvis du er mere sukkerforskrækket (eller bare ikke synes sat koldskål er aftensmad) så fungerer begge dele selvfølgelig også fremragende som dessert 🙂 Og morgenmad, men det synes jeg sådan set at det meste gør.

Hjemmelavet koldskål Hjemmelavet koldskål Hjemmelavet koldskål

Hjemmelavet koldskål med ristede havregryn

6 personer
10

Ingredienser

Hjemmelavet koldskål

 • 8 æggeblommer (gerne pasteuriserede)
 • 250 gram sukker
 • 1 vanillestang (eller 1 tsk vanillesukker)
 • 1 liter kærnemælk
 • 1 liter tykmælk
 • 2-3 citroner (øko)

Ristede havregryn

 • 300 gram havregryn
 • 50 gram sukker

Sådan gør du

Hjemmelavet koldskål

Pisk vanille, æggeblommer og sukker indtil det bliver hvidt og luftigt (cirka 5 minutter). Tilsæt kærnemælk, tykmælk og saft og skal fra citronerne. Rør rundt, køl af og server.

Ristede havregryn

Kom havregryn og sukker på en pande ved middelhøj varme. Rør kontinuerligt rundt når sukkeret begynder at smelte. Når havregrynene er gyldne og sukkeret karamelliseret tages panden af varmen, havregrynene afkøles og så er der serveret.

… Og altså, jeg er med al tydelighed ikke den eneste som elsker hjemmelavet koldskål – se selv Peter her, efetr første portion og godt igang med anden.

Hjemmelavet koldskål Hjemmelavet koldskål

Skriv din kommentar

Kommentarer (9)

 1. Man kan altså også bare piske 4 hele æg med 6 spsk sukker og lidt vanilje- tilsætte en 1 l yoghurt naturel og 1 liter kærnemælk. Den smager også godt og ryger fint ned herhjemme 😊

  1. Det lyder ret meget sådan som jeg plejede at lave koldskål – og det lever altså ingenlunde op til det her 😍 Selvom jeg er enig i, at det sagtens går an!

 2. Der findes vidst ligeså mange variationer af koldskål, som der findes familier… kunne f.eks. aldrig finde på at putte citroner i min koldskål, den skal være sød og absolut ikke sur som citroner. Det syrlige står kærnemælken for 😉….

  Men derimod er jeg ganske enig i, at koldskål er en fantastisk aftensmad. Elsker selv min med corn flakes og bananer…

  1. Den bliver slet ikke sur – seriøst, lov mig at du prøver det, bare én gang 🙏🏼 kokken kan noget helt særligt!

  2. Det er seriøst den BEDSTE koldskål nogensinde.!!! 😋
   Vi kommer aldrig til at købe koldskål igen 🤣 Min datter på 4 år udbrød glad “NAM den er helt perfekt” og min mor blev helt nostalgisk og tænkte på sin barndom ❤

 3. Kunne din kære Simon ikke udvikle en koldskål lavet uden (ko) mælk❓Jeg eeeeeeeeelsker koldskål, men jeg tåler ikke så godt ko mælk🤔😬 Rigtig god aften til jer😘

  1. Altså nu ved jeg godt den ikke er hjemmelavet 🙈 Men den laktosefri koldskål fra Thise mejeri er SÅÅÅ god.

 4. Jeg er helt vild med din (jeres) opskrift 👏🏼😍 Tusind tak for den!
  Det er ikke sidste gang, den skal laves. Den smager nærmest så godt, at man ikke behøver noget til overhovedet 😃 Men jeg ristede dog også nogle havregryn 😉
  Da jeg var barn, brugte min mor også lidt smør til ristningen, så det tror jeg lige, jeg prøver næste gang ❤️

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven