mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Til dig der er (veninder med en) gravid

 

Som med så meget andet her i livet, er det svært at skære alle over én kam, når det kommer til gravide. Selvfølgelig er det dét. Alligevel er der én fællesnævner – udover det åbenlyse, at man som gravid bærer på et barn, som på ét eller andet tidspunkt skal fødes – som i mine øjne er uomtvistelig. Alle gravide er fucking seje. Ja, jeg skrev fucking, for jeg mener det af fuld kraft og så meget, at jeg får lyst til at stikke langemanden lige i fjæset på dem, der måtte synes at tro noget andet.

Alene det faktum at en kvinde er blevet gravid, er så super sejt, som noget jeg overhovedet kan forestille mig. Bevares, jeg er selvfølgelig klar over at manden med en lillebitte sædcelle (og forhåbentlig en rigtigt god rusketur, som gav begge parter gode orgasmer) har hjulet lidt til, men ikke desto mindre, så er det jo ikke bare kvindens æg, der skal tage imod. Det er hendes krop, der skal tage imod, beskytte, bevare og ernære det befrugtede æg, som i løbet af noget der minder om 9 måneder, bliver til et ægte lille menneske.

DET ER SÅ FUCKING SEJT ET KUNNE GRO ET ANDET MENNESKE!

Hendes krop ved hvad den skal. Hendes kredsløb – altså, den måde blodet løber rundt i hendes krop – ændrer sig, således livmoderen gennemstrømmes af mere blod og barnet dermed får de bedst mulige betingelser for at vokse. Også kirtelvævet i hendes bryster vokser, fordi kroppen ved, at den skal gøre klar til også at kunne er nære baby efter nedkomst. Bare sådan.

Det er så sejt.

Samtidig – og fordi kvindens krop arbejder på højtryk for at beskytte det lille kommende menneske indeni – er  rigtigt mange kvinder hårdt prøvede af deres graviditeter. De fleste oplever en træthed som uden sammenligning overgår hvordan man har det ovenpå en uge på Roskilde Festival dengang i 2007, hvor alt var sjasket til i regn og man ikke havde andet end sit iglo-telt og en gennemblødt sovepose at varme sig på om natten. De fleste får også kvalme. Døgnkvalme. Eller, månedskvalme skulle man måske hellere kalde det. Og så er der smerterne i lænd, bækken og usandsynligt hævede fingre, som mange også oplever. Det er sgu ikke just nogen fest og jeg synes at alle, der går igennem det fortjener anerkendelse og applaus. Det er så mega sejt.

Allersejest synes jeg dog næsten det er, at man som gravid i dag, skal gå igennem det hele med folkedomstolens onde øje skulende i baghovedet. Når man er gravid, står det nemlig ikke til diskussion at man skal gøre sit bedste for at passe på sin kommende barn. Selvfølgelig skal man dét. Vi glemmer nogle gange bare, at vi ikke ved hvad andres bedste er. Vi ved bare hvad sundhedsstyrelsen har sagt og så skal vi nok sørge for at sende onde øjne mod de gravide, der ikke efterlever dét. Det forventes ligesom bare, at gravide sagtens kan lægge deres livsstile om til at passe ind i de ret hård optegnede kasser, som sundhedsstyrelsen efterhånden har bøjet i neon for os. For de er jo gravide.

Gravide, som stopper med at ryge, med at drikke alkohol, med at bruge parfume og som spiser som et y, som aldrig mere farver hår (imens de er gravide) og som gudhjælpemig også bliver nødt til at skille sig af med katten, fordi der ikke er andre i husstanden, som gider at tømme kattebakken. Gravide, som gør alt de over-hele-hovedet kan og som sgu ikke engang får et “fuck, hvor er du sej” med på vejen. De er jo bare gravide.

Nej, ved I hvad. Man er ikke “bare” gravid. Man er GRAVID og det er mega sejt! Og hvis I har lyst til at læse mere om hvorfor, så har jeg skrevet en klumme til BT om det samme, som kan læses lige HER.

Nårh ja, jeg har selvfølgelig også skrevet en bog om graviditet, men det ved I jo allerede 🙂 

Skriv din kommentar

Kommentarer (7)

 1. Tak for peptalken – det er dejligt, at der er nogen der hepper på os 😀
  Jeg er selv studerende indenfor sundhedssektoren, og vi hører selvsagt rigtig meget om, hvad der er godt og ikke godt for gravide. Men jeg tror nu stadig allermest på, at hvis jeg i det store hele har det godt, så har min baby det også godt. Nogle gange betyder det, at jeg spiser daimchokolade til den store guldmedalje, andre gange har det betydet, at jeg har taget en velkomstdrink til en fest – og så må folk altså tænke, hvad de vil. Til gengæld føler jeg mig bare så glad og har det lige nu rigtig dejligt i min graviditet, og det er sådan set næsten det vigtigste for mig at holde ved ☺️
  Jeg tænker også tit på, at i forhold til, hvor meget der har mulighed for at gå galt rent fosterdannelsesmæssigt, så er det altså helt vildt hvor få gange, det egentlig går den vej, en ret betryggende tanke synes jeg – og i sundhedsverdenen ved man jo om nogen, hvordan det nogle gange kan gå.
  God weekend ☀️

 2. Tak tak tak!!!! Tak for dine ord!!! Fra en anden gangs gravid, som synes det er endnu mere kvalmende end første gang🙄
  Tak for dig!!!

 3. Haha tak Cana. Synes overhovedet ikke jeg får nok credit for at bygge en baby. Jeg har haft verdens nemmeste graviditet indtil videre uden særlige gener, har en måned endnu til termin. Så det er jo skønt.
  Men det giver heller ikke meget ros og anerkendelse at min krop bare har styr på det. 😉
  Synes heldigvis selv jeg er sej og ser hamrende godt ud! 😀 Godt man kan peppe sig selv!

 4. Tak! Bare tak!
  Jeg har – igen – hyperemesis gravidarium og har nu haft kvalme stort set uafbrudt siden jeg for ca 13 uger siden fandt ud af at jeg er gravid. Jeg går til væske to gange om ugen, tager b vitamin 3 gange dagligt, får akupunktur. Jeg er træt som bare pokker og skal også lige være mor for vores 4 årige. Jeg kan pt ikke arbejde. Hvis det bliver ligesom sidst, så stopper det ikke før jeg føder. Men jeg er jo “bare gravid” og det er ikke en sygdom. Det er jeg lidt træt af at høre på!

 5. Skønt indlæg😊 Fødte en dejlig pige i sommers. Kender godt både trætheden og kvalmen, alligevel holdte jeg mig aktiv og fortsatte meget af min vanlige træning – selvfølgelig tilpasset min voksende mave. Mødte mange kommentarer til min aktive livsstil – særligt bekymrende miner om, hvorvidt det nu var godt at være SÅ aktiv.
  Da jeg ramte terminsdatoen, måtte jeg så høre på kommentarer om, at jeg bare skulle ud og gå laange ture, løbe på trapper osv. 🙄
  Det var juli, 30 grader og jeg vidste præcis hvad min krop havde brug for – hvil på sofaen, sodavandsis og tour de France😎
  Fødte 10 dage over termin og havde en rigtig god fødselsoplevelse.
  Tak for den ros, jeg har længtes efter😘

 6. Tak! Fra en højgravid 2. Gangs mor, der glæder sig til at lillebror kommer ud (any day now) så min krop kan finde tilbage til ‘normalen’ og til gulvet med legetøjsbilerne 😊

  Og du har ret! Det er mega sejt og vi skal sgu huske at give hinanden et klap på skulderen, flytte os for hinanden i bussen/toget og sige – HEY hvor ser du godt ud (også med dine +15kg) 😍

 7. Tak for søde ord til os gravide..😃
  Jeg kan tilføje at det faktisk også gælder den modsatte vej – hvis man følger for mange anbefalinger kan man blive mødt med; “nu skal du heller ikke blive for hysterisk. Da jeg var gravid måtte vi da godt spise tun bla bla bla” .. Ja det er sgu lige med at finde en gylden middelvej 🙈

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven