mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Hvis nogen synes jeg er en værre proletar…

Jeg tror at min aversion imod dem startede allerede da jeg var barn og de voksne snakkede om, hvordan “Det” havde ødelagt alt livet i byens ellers ret hyggelige gågade i Kolding. De voksne vidste jo hvad de snakkede om…

I virkeligheden elskede jeg “det”, Kolding Storcenter, og jeg glemmer aldrig den sommer jeg var på en uges ferie hos en veninde (og hendes familie, selvfølgelig – vi var jo børn!) i Viuf lige udenfor Kolding. Vi solbadede, spillede 500, lavede uendelige dansetrin til Take That og tog ind til Kolding Storcenter for at købe sæbekugler til en krone og udforske alle de frække sager i Ærlige Bent – verdens bedste spøg-og-skæmt-butik, hvis nogen spørger mig. Jeg elskede at gå rundt i centret sammen med min veninde og lige pånær en ferie til Spanien da jeg var omtrent 12 år gammel, så er dagene i Kolding Storcenter mit mest eksotiske barndomsminde. Overhovedet.

(Ja ja, så kan vi altid snakke lidt om barndom og minder og om hvorfor noget så simpelt som dét, kan være mit mest eksotiske, men det må blive en anden god gang). 

Som voksen lærte jeg fortsat – af de andre voksne, som ofte var dem, som var smartere end mig – at de ikke spor seje, indkøbscentrene. De var for proletarerne og hvis der var noget man ikke gad at være, så var det da, at være proletar.

Det hele handlede om at være sig selv og hvis man var sig selv, så var der ingen chance i verden for, at man godt kunne lide de samme ting som alle andre. Slet ikke indkøbscentrene. Eller Rasmus Seebach; ham kunne man slet ikk lide.

Ak ja, jeg har virkelig hadet indkøbscentrene (og Rasmus Seebach, selvom jeg synes han har lavet nogle fantastiske skråle-med-numre) for alt det de var. Bekvemmelighed, popkultur og mennesker, som var der, fordi de ikke kunne finde på noget bedre at give sig til…

Altså, lige indtil jeg huskede på – og turde at stå ved – at jeg rent faktisk elsker dem. Indkøbscentre (og Rasmus, bevares. Det skal bare ikke handle mere om ham for nu) er sgu da for nice! Alt er under ét tag, der er toiletter på alle etager og hvadenten man er sulten efter mad, tøj, spil, legetøj, bøger eller en tur i biografen, så er de  fleste indkøbscentre leveringsdygtige i det hele. I tørvejr, vel at mærke. Og med retten til og mulighed for at slæbe alle éns nyerhvervelser rundt i en indkøbsvogn. What is not to like? Ja, jeg spørger bare.

Okay, jeg kan godt se, at det er ærgeligt i de byer hvor lokalmiljøet og de gågader der engang var fulde af liv, lider under det. Min egen lille hjemstavn, Sønderborg, er i disse år særligt udsat og jeg bliver så trist over at gå ned igennem den spøgelsestomme gågade. Det ændrer dog ikke ved, at jeg samtidig også elsker indkøbscentret, der har været årsag til det hele…

Jeg synes indkøbscentre er ret skønne og hvis jeg nogensinde havde været i tvivl, så er min begejstring for alvor blevet cementeret de seneste to dage, hvor jeg har haft Simon og drengene med i henholdsvis Fields og Lyngby Storcenter. Shiiiiit, hvor har det været nice, altså!

Vi startede i Fields i går; Det var overhovedet ikke planlagt, men da vi klokken 14 trådte ud fra koncert (med hipsomhap, som er et sejt børne-hip-hop-band) på Islands Brygge og kunne konstatere at det fortsat silede ned, besluttede vi at køre derud. “Der er vist sådan et ret fedt lege/hoppeland” lokkede jeg drengene med – og et kvarter senere havde vi parkeret bilen.

Allerede inden vi havde ramt elevatoren fornemmede jeg, at vi havde gjort noget genialt. Der stod nemlig skilte med “Sjov i Vinterferien”-halløj over det hele og jeg mindedes pludselig hvordan nogle af mine bloggerkollegaer tidligere har lavet samarbejder med forskellige indkøbscentre, som netop har reklameret med hvilke gode aktiviteter de laver for børnene (og børnenes forældre) i ferieperioderne. Som mine kollegaer altså har skam-rost.

Ganske rigtigt var det genialt! For 100 kroner per barn fik vi flere timers underholdning, små fine gaver og en tur i den mega seje trampolinpark. Hallelujah, mand!

Det var en kæmpe succes og jeg var derfor ikke sen til at foreslå noget lignende i Lyngby Storcenter, da Jens i morges solgte en ordentlig stak af sine pokemon-kort, og fik penge som i hans verden først er noget værd, når de er omsat til legetøj. Det viste sig – selvfølgelig – at være en ligeså stor succes. Med ansigtsmaling, børnehæfter og den vildeste børneservice jeg nogensinde har oplevet i et supermarked, da vi sluttede dagen af med at handle ind i Føtex, hvor Jens – i dét de kalder børnekassen – fik lov til at scanne alle varer og sørge for betalingen, som en rigtig kasseassistent. Han fik tilmed et lille diplom og en pakke Smarties for sin fine indsats og hvis ikke det var fordi jeg stadig ikke er blevet min influenza kvit, havde jeg kysset den søde kasseassistent af lutter begejstring og taknemmelighed.

Det kan godt være, at det ikke er så smart eller sejt eller modeagtigt at slentre rundt i et shoppingcenter sammen med “alle andre”, men jeg synes altså at det er ret så dejligt! Og så er jeg sådan set fuldkommen ligeglad med, om nogen måtte synes at jeg er en værre prolotar 😉

Skriv din kommentar

Kommentarer (17)

 1. HALLELUJA!!! Kan kun være bragende enig. De lange shoppingture i, for mit vedkommende, øgaderne i Århus er udskiftet med Bruuns Galleri. Det lyder ikke særlig fedt – og dog… med en baby på 6 måneder og en treårig som shopping-makkere er livet sgu bare lidt nemmere i et storcenter. At tage dem med på slæb i de små (og bevares – lidt lækrere) butikker ville være det samme som at skyde sig selv noget så eftertrykkelig i foden😱 Og at centrene så gør oplevelsen så fed for ungerne (og forældrene) ifm ferier er bare et kæmpe plus!

 2. Kolding Storcenter og Ærlige Bent, shit det vækker minder. Jow jow, DET var tier 😉
  I dag er jeg ik lige den store center-fan. Men det kan nu alligevel noget

  1. Ærlige Bent var jo den bedste butik!! Ha ha, jeg gad så godt at se den som voksen – jeg mistænker, at jeg ville hade den i dag 😀

 3. Vi er jo alle forskellige. Personligt kunne jeg aldrig drømme om at opsøge et storcenter for ‘hyggens’ skyld. Jeg får hovedpine af indeklimaet, spat af alle menneskene, kuk af manglen på vinduer og forbrugsallergi af det hele.
  Men jeg kan da godt se, at det kan være praktisk. Indendørs, alt samlet et sted og sådan.

  1. Jeg har det på helt samme måde! Jeg får også totalt spat af folk i shoppingcentrene, så for mit vedkommende kommer jeg kun i shoppingcentre af tvingende nødvendighed og så gælder det ellers om at få pinen overstået så hurtigt som overhovedet muligt. 😱
   Jeg kan naturligvis godt se det praktiske i det med nem parkering, tørvejr og vogne så man slipper for at slæbe, men det gør overhovedet ikke at jeg hader shoppingcentre mindre. 🙈

  2. Wow, vildt hvis det ligefrem giver dig hovedpine! Så forstår jeg godt at du ikke synes det er spor fedt 🙂

 4. Er kommet i div. shoppingcentre siden jeg var gravid/ på barsel med nr.2 – fantastik aktivitet for børn fra 1 1/2 år.
  Herefter er det blevet fast tradition, at har vi mere end 1 fridag i streg, ja så er den ene dag afsat til shoppingcenter tur 😀 – det er begge børns fortrukne aktivitet.
  Vi har fast rutine med kaffekøb og kagespisning, derefter besøg på indendørslegeplads og evt. besøg i BR (da de fandtes) – så madpakkespisning og evt. is el. slushice og legeplads igen. Så har moren altid et håb om at der også kan være tid/godt humør til tøjindkøb, men det er sjældent det sker 😜

 5. Tak!! Bare tak! Jeg har også altid ELSKET Næstved Storcenter (opvokset i selv samme by)! Der er bare ‘noget’ og det… men det var altid KUN smart at hænge ud i Næstved By… hmm…! Jeg glædes over at dele følelse med dig – og formentlig rigtig mange andre! Der er intet galt i at være blive kaldt en proletar – bare man er glad!

  1. Præciiiiis! Og bare fordi man godt kan lide et indkøbscenter, betyder det jo ikke at man ikke OGSÅ kan lide de mere traditionelt hyggelige shoppegader og små finurlige butikker 🙂 Det er bare noget helt andet.

 6. Prolotar hvorfor det? Vi tager vel alle i storcentet og slår tiden ihjel engang imellem. Her er der en masse for ungerne og vi forældre kan også “slappe” lidt af. Her hos jer på børnenes præmisser og det er vel egentlig det, det handler om. Børn er ikke så krævende bare de kan få opmærksomhed fra deres forældre og få lov til at lave børneting så er deres dag reddet! Hurra for at i har haft nogle fantastiske dage i storcenteret. Du er ikke alene Cana.

 7. Ej!! Jeg elsker det her indlæg 😃 for det er jo rigtigt. Og sjov. For netop det samme er lige gået op for mig. Er flyttet til Silkeborg for 1 år siden, og her er jo skønt, som alle siger. Men jeg skulle lige “hjem” forbi og ved samme lejlighed forbi Kolding Storcenter for at shoppe. Og det er lige som du skriver.

  1. Det er simpelthen SÅ mange år siden jeg har været i Kolding Storcenter, men jeg håber at få mulighed for at komme tilbage engang.

 8. Jeg kan huske, at jeg som barn elskede at få lov til at løbe ned i Sædding Centeret med en veninde, når hun og jeg var på ferie hos min voksne søster. Der var ikke et center, hvor jeg boede; så det var super eksotisk og spændende… både at få lov til at gå ned og købe tuscher med frugtduft og Bobby & Kate viskelæder og at få lov til at løbe derhen uden voksne.
  Nu er mine følelser for storcentre blandede. Det er enormt dejligt, at butikkerne ligger tæt og man kan ose lidt af hvert.
  Mine unger gider ikke rigtig det der kom-og-køb-og ha’-det smaddersjovt-imens ferieunderholdning. Jeg gider det endnu mindre; men da børnene var små, kiggede vi på juleudstillingerne.
  Jeg tager nogle gange de to teenagepiger med på ose-tur; og mindstemand er ved at dø langsomt, hvis han bliver nødt til at tage med. Generelt er det som regel en dyr fornøjelse for mig, og efter endt tur, er pigerne tilbage i deres vanlige sur-teenager humør… Så jeg kan ikke helt afgøre, om det er hyggeligt eller ej. Men det er dejligt at hygge over en kop cappucino… og det er dyrt.
  Jeg kan helt klart bedst lige storcentre udenfor de store ryk-ind perioder. Altså midt på dagen på en helt almindelig hverdag. Så er der plads og ro til at nulre rundt i eget tempo, og der er ledigt i prøverummene.
  Sådan har jeg det også med museer, Zoo, forlystelsesparker….you name it. Jeg gider ikke blive flået for penge (og det bliver man, når man bevæger sig ud på tur tre-fire voksne og et barn) for bagefter at stå og glo ind i nakken på andre gæster – så kan jeg lige så godt stille mig op midt på Strøget. Hvis jeg går i Zoo, vil jeg se dyrene; jeg gider ikke betale for at bruge det meste af en dag i kø til forlystelser. Lige dér er det fedt med vagter på jobbet (og ellers ikke); det er bare ærgerligt, at ungerne skal passe deres skole, så de ikke også har fri. Nå… tilbage til storcentre….
  Da jeg trillede med barnevogn eller klapvogn, var det lykken med et sted at tisse og skifte ble på baby.
  Men jeg synes egentlig, at det er lidt synd, at langt de fleste butikker i storcentre er mere eller mindre kedelige kæde-butikker med samme vareudvalg i alle centre. Der er alt for meget polyester eller acryl og drømmer jeg om noget andet, end hvad mange andre har, er det sandsynligvis ikke i et storcenter, jeg finder det.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven