mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Flere som ham, tak!

Heldigvis fik historien den eneste rigtige udgang, da en kunde forleden overfuste en 16-årig medarbejder i Føtex. Kunden kom angiveligt ind i butikken og bad om hjælp til at finde et par cowboy-bukser, hvorefter han blev præsenteret for én af de ansatte i herretøjsafdelingen; en 16-årig pige med tørklæde. Ja, normalt ville detaljen om tørklædet selvfølgelig være fuldkommen ligegyldig at nævne, men lige i dette tilfælde er det altså ret essentielt, eftersom det vakte anledning til at kunden højlydt gav til udtryk, at han ikke vil betjenes af pigen. På grund af tørklædet og hendes dermed tydelige tilhørsforhold til Islam. “Jeg vil bare gerne ekspederes neutralt, og jeg ønsker ikke at blive påduttet nogen religion” skriver Amtsavisen (HER) at manden til sit forsvar havde sagt.

Lykkeligvis prellede mandens argument af hos varehuschefen, som tydeligt påpeger, at kunden må finde et andet sted at handle, hvis han ikke kan acceptere at medarbejderne kan og må være iført tørklæde i Føtex. Ja, faktisk fremhævede han i samme omgang at: “Jeg har overhovedet ikke noget udestående med de af mine medarbejdere, der bærer tørklæde. De har lige så meget ret til et arbejde i Danmark som alle mulige andre. Den pågældende medarbejder i sagen her er en sød pige, hun taler flydende dansk, og hun yder kunderne en super god service. Det har jeg slet ikke noget at udsætte på, tværtimod” (Amtsavisen, HER). 

Selvfølgelig, tænker jeg. Og hvor er jeg bare glad for, at historien sidenhen har spredt sig for alle vinde, så vi (igen) kan få anledning til at minde hinanden om, hvor fuldkommen afsporet det er, at diskriminere kvinder med tørklæde.

“Jeg vil ikke påduttes islam” lyder argumentet, men helt ærligt, det bliver man sgu da heller ikke af hverken at se på eller at tale med en muslim – heller ikke selvom hun måtte bære tørklæde. I hvert fald ikke så længe man bare snakker om vind og vejr – eller om cowboybukser, som i tilfældet her, for dén sags skyld. Det svarer til at sige at jeg ville blive “påduttet” at møde op i hallen hver lørdag klokken 11 for at spille håndbold, bare fordi jeg så eller – gys! – snakkede med nogen iført træningssko. Det bliver jeg ikke. Muligvis tænker jeg “dine sko afslører at du måske spiller håndbold” når jeg står i situationen, men ikke i ét sekund bliver jeg påduttet selv at gøre eller noget som helst håndboldrelateret. Bevares, jeg kunne måske blive inspireret, men så var det sgu nok fordi jeg syntes at håndbold var interessant.

Hvis det virkelig var så let at rende og “pådutte” hinanden alt muligt, så ville samtlige reklamebureauer verden over jo lukke, fordi virksomhederne bare kunne sætte et skilt op over en befærdet vej, med et billede af deres produkt – og bum, så ville vi allesammen blive hjernevaskede til at købe det. Det holder jo ikke en meter.

Hvis mødet med en pige der bærer tørklæde virkelig ender med at få dén effekt på nogen, at de får tanker om at indtræde i Islam, så er det sgu nok fordi de i forvejen (eller efterfølgende) har sat sig rigtigt godt ind i hvad Islam er for en fisk – og at de kan lide det. Det nytter simpelthen ikke at vi render og tror at andre er så dumme, at de ikke selv formår at træffe fornuftige beslutninger vedrørende egen religion og jeg synes faktisk at det er direkte pinligt, at nogen i Danmark – et land hvor vi altid taler om tolerance og forståelse som nogle af vores fundværdier – stadig kan få sig selv til direkte at nedgøre andre religioner end dem vi selv tror på.

Til sagen sagde Martin Henriksen (politiker fra Dansk Folkeparti): “Når man bærer et så markant religiøst og ideologisk symbol, så siger man også: Jeg er muslim, og det skal I alle sammen vide, og hvis I ellers har problemer med islam, må I bare finde jer i det” (Jyllandsposten, HER).  Vi er – Martin Henriksen og jeg – naturligvis ikke enige om fortolkningen af hans ord, men ikke desto mindre, så synes jeg faktisk at han rammer hovedet på sømmet. Det kan da godt være at det bliver helt tydeligt, at piger som bærer tørklæde i én eller anden udstrækning lever efter Islam, men det må vi andre sgu da nemlig bare finde os i. Det har ikke noget med os at gøre, og hvad andre mennesker tror – eller ikke tror – på, kan simpelthen ikke være op til andre end dem selv. Punktum.

Derfor vil jeg som en afslutning bare gerne lige sende en kærlig tanke og et tak til den søde varehuschef som i dén grad har forstået vigtigheden af at udvise godt og stærkt lederskab, ved at kære sig om sine ansatte og – selvfølgelig – passe på dem, når de bliver uretfærdigt behandlet af vrede kunder. Tak for det og for at statuere det gode eksempel på, at de kunder der ikke måtte være i stand til at affinde sig med, at gode medarbejdere ikke er afgjort ud fra religiøse overbevisninger, må gøre deres indkøb andetsteds. Det er eddermamer en stærk udmelding og jeg er vild med den. Flere som ham, tak.

Skriv din kommentar

Kommentarer (23)

 1. Jeg har også altid haft lidt svært ved at forstå den voldsomme aversion mod tørklædet, som om det var en slags automatisk konverteringsmaskine. Jeg ser det meget på linje med mennesker, som vælger at bære det kors – om det er om halsen i form af et smykke eller som en rosenkrans i hånden – det er et tydeligt symbol, et signal om, hvem man er, men sgu da ikke et forsøg på at omvende dem, der ser det. Nu må det stoppe. Hvorfor er det også, at korset aldrig bliver nævnt i de her diskussioner? Det er da om noget et religiøst symbol.

  1. Jeg tror nu egentlig også at korset ofte bliver nævnt i de her diskussioner, men det er – oplever jeg – som om at det, af dem som råber højest, desværre bliver negligeret for at tydeliggøre deres i øvrigt irrationelle had mod muslimer.

 2. Godt brølt, Cana. Kan ikke være mere enig. Har selv boet i flere lande i Europa og er altid blevet behandlet med respekt og det forventer jeg også af vores landsmænd – og kvinder. Større rummelighed TAK

 3. Hvor er jeg enig med dig! Da jeg først læste om episoden blev jeg simpelthen så ærgelig. Tænk at et voksent menneske tillader sig at opføre sig så ubehøvlet overfor et andet menneske, som tilbyder ham hjælp og vil udføre sit arbejde. Jeg krummer tæer over hans opførsel og bliver så ked af at der skal markater på mennesker på den måde. Om det er muslim, kristen, jøde, indvandrer, etnisk dansk eller noget sjette… Hold nu op! De er mennesker, borgere i dette land og vi skylder dem at tale ordentlig til og om dem – uanset hvem de er!
  Så tusind tak Cana for et rigtig godt indlæg! ♥️

  1. Lige akkurat! Problemet ligger jo med al tydelighed i at nogen rent faktisk tillader sig at behandle andre så nedværdigende som kunden gjorde mod medarbejderen i tilfældet her. Det er dybt frustrerende at der findes mennesker som på dén måde tillader sig at dømme andre ud fra religion – eller sågar ud fra påklædning som kan tolkes som værende af religiøs karakter.

 4. SÅ enig, og hatten af for en chef der er personalets mand! 🌹
  Og så længe man opfører sig ordentligt, er det da ligegyldig om man har tørklæde eller arbejdsbukser på, eller om man bærer dagmar-kors, kalot eller hvad der nu ellers kan være af symboler på dit og dat.
  Her er det kunden der ikke kan arte sig, så ud med ham!
  Da jeg var barn, lå der, i Brønshøj af alle steder, en form for nonnekloster, en kæmpevilla der var beboet af et antal katolske nonner, der iført deres “uniform” jo også stak ud fra alle os andre. Lå durk overfor den skole hvor jeg gik. Husker ikke en eneste gang at der var negative reaktioner, lidt nysgerrighed fra især de smås side om hvorfor de havde fx ens tøj på, javel, og positiv nysgerrighed = interesse, det er altid i orden
  Men hvis denne mandsperson ikke kan tolerere et tørklæde, hvad bliver det næste…? Rødhårede, skeløjede, overvægtige, undervægtige, hjulbenede elller……
  Vi er heldigvis alle forskellige, i sind og skind, og påklædning osv.
  Kan man ikke lide lugten i bageriet må man smutte, og det har man lov til, men det kan man gøre uden at kæfte op og være ubehagelig over for en sød ung pige, med eller uden tørklæde!
  Igen, alle mulige og umulige regler kan undgåes hvis vi bare opfører os ordentligt, og det BURDE sgu da ikke være svært!

 5. Når jeg læser dette indlæg tænker jeg dig mere værende empatisk og stå ved dine værdier, og ikke som værende en skrappedulle, som du nævnte på ig. Jeg vil selvfølgelig ikke være smagsdommer for hvordan du ser og beskriver dig selv, men det er interessant nu hvor du selv bringer det på bane. Hvis det nu havde været Simon som havde skrevet dette indlæg, havde du også læst det som værende skrevet af en skrappedulle, eller havde han været en mand med gode sunde værdier?
  Dette er skrevet i al søsterkærlighed, og hvis det på nogen måde er skrevet negativladet, så er det bestemt ikke meningen! Jeg har 2 syge børn og har ikke sovet i en uge, så jeg er ikke helt skarp på formuleringerne.

  1. Hvor er du sød. Jeg læser det på ingen måder som negativt og jeg synes det er dejligt at du udfordrer mig på mine udtalelser om mig selv 🙂 Jeg tror det bunder i, at vores opfattelser af en skrappedulle er forskellig og dét synes jeg er interessant 🙂 Så tak!

 6. Kan heller ikke se problemet med tørklæder… Min gamle mormor og farmor havde altid tørklæde på når de skulle ud…

  1. Ha ha, hvor er du god! Jeg mindes også at have set Dronning Margrethe iført tørklæde ad flere omgange 😉

 7. Godt indlæg 🙂
  Desværre støder jeg alt for tit på denne slags fordomme, ikke kun mod muslimer, men mod:
  kraftige, for tynde, syge, gamle, fremmede, anderledes……………………………
  Jeg er selv opdraget med 3 vigtige ord : Respekt, Tolerance og accept – med disse kommer vi alle rigtig langt 🙂
  Rigtig god weekend til du og dine 🙂

 8. Hvis man går med tørklæde skilter man med at man er muslim.
  Hvis man går med et kors (som halskæde?) er man kristen.
  Hvis man går med kalot er man jøde.
  Undskyld mit sprog, men SO F*CKING WHAT!
  Jeg syntes det er så forkert at et menneske “omtales” som muslim, det er en religion, vi går jo heller ikke hen til en etnisk dansker og præsenterer vedkommende som kristen vel?

 9. Hej Cana!
  Det var mig, der i sin tid skrev til dig, at jeg syntes, du skulle fjerne beskrivelsen af dig selv som en værre skrappedulle. Det synes jeg stadig!
  Dette indlæg er på ingen måde et skrappedulleindlæg, men en ærlig mening fra et engageret menneske, der tager afstand fra nedgørelse af anderledes tænkende og udseende mennesker og hylder en chef, der er der for sine medarbejdere, også når de er i stormvejr.
  Hvorfor ikke bare skrive: Du er landet hos en blogger med hang til …..osv.

  1. Kære Inger,
   Jeg har tænkt på dig så mange gange og ofte overvejet at skifte mit “skrappedulleblogger” ud på baggrund af dine kærlige argumenter til mig. Jeg tror vores “uenighed” omkring ordet bunder i, at vi opfatter det forskelligt, så tak for at have givet mig anledning til god refleksion 🙂

   1. Jeg tror, du har ret. Jeg er lige knap 68 år, og du er allerførst i 30’erne, så vi kan sagtens have forskellige opfattelser af ords betydning. Jeg opfatter ordet skrappedulle som negativt, og det synes jeg bare slet ikke passer på dig.

    Ved et opslag siger Den danske Ordbog således om ordet:
    • skrap, streng eller rapkæftet kvinde eller pige – nedsættende

    Altså negativt!!

    Kh Inger

 10. Tak, fine Cana. Det er så vigtigt med positive tilkendegivelser som din i en hårdt prøvet tid! ❤️

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven