mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Mindre liv – det skal du gøre

Mindre liv fra baby er én af de ting mange kvinder oplever igennem graviditeten og her får du et overblik over hvad du skal gøre, hvis du oplever det.

Noget af det bedste ved at være gravid er alle de små, søde spark baby giver fra sig igennem maveskindet. I mine egne gravidteter kunne jeg bruge timer på at sidde med hænderne på maven og mærke baby møffe rundt. Når baby tilkendegav sin tilstedeværelse igennem de små bevægelser, følte jeg mig tryg, glad og som sådan én, der skulle være mor (til endnu et barn) med alt hvad det indebærer af kærlighed.

Til gengæld, når bevægelserne ikke længere er som de plejer – eller værre: når de ikke længere er, føles alting pludselig forkert og utrygt. Tænk nu, hvis der er noget galt med baby! Mindre liv kan, i allerværste tilfælde, betyde, at baby er gået til inde i maven, så selvfølgelig giver det anledning til bekymring.

Læs også: Blødning i graviditeten – det skal du gøre

I udgangspunktet er det dig, som er gravid, der kender din baby bedst, men alligevel er der nogle tommelfingerregler, det kan være meget godt at have in mente, hvis bekymringen for om baby har det godt, opstår.

Allerførst kan du først omkring uge 25 forvente at mærke din baby hver dag og selv om du for længst har mærket til din baby mange uger forinden, så er det altså ikke unormalt, hvis du en dag eller to ikke mærker samme aktivitet i maven, som du plejer inden uge 25. Det skyldes, at baby stadig er så lille, at bevægelserne skal ske direkte ud imod maveskindet, for at du mærker dem. I de perioder i løbet af dagen, hvor baby ligger med ryggen ud imod maveskindet, vil du således ikke mærke samme aktivitet, som når babys ben og arme vender ud mod verden.

Hvis du en dag, efter uge 25 mærker markant mindre liv end du plejer – og her ved kun du, hvor lidt eller hvor meget du plejer at mærke – så skal du give dig selv og din baby lidt ro til at mærke efter. Typisk vil du i løbet af eftermiddagen eller aftenen komme i tanker om, at du måske ikke har mærket ligeså mange spark som du plejer og i dét tilfælde, er det bedste du kan gøre, at sætte dig godt til rette på sofaen eller et andet sted hvor du befinder dig godt, og mærke efter. Ofte vil årsagen til de “manglende” bevægelser i løbet af dagen kunne findes ved, at du har været mere aktiv eller optaget af ét eller andet end du plejer, hvorfor du ikke har haft “tid” til at mærke så meget til baby, som sædvanligt. Derfor vil du i de fleste tilfælde også mærke at baby bevæger sig, når du sætter dig og giver tid og ro til det.

Hvis du efter 1/2 times tid stadig ikke mærker til baby, kan du prøve at skubbe lidt til maven. Når en baby sover, ligger den i udgangspunktet stille og det er altså kun i barnets vågne perioder (som kun er få timer om dagen) at du vil mærke tydelige bevægelser, hvorfor du, ved bekymring for om hvorvidt der er liv, kan forsøge at vække barnet. Puf blidt til din baby og se om ikke du kan få gang i et par bevægelser ad den vej. Husk på at barnet er pakket ind i din livmoder og omkranset af fostervand, så du kan ikke gøre nogen skade på barnet ved at gøre det. Hvis der stadig ikke kommer bevægelser, så prøv som det sidste at drikke et glas iskoldt vand, imens du puffer blidt til maven i et sidste forsøg på at vække barnet.

Hvis du efter ovenstående manøvre, som typisk vil vare omtrent en times tid, stadig ikke mærker liv fra din baby, skal du ringe til dit fødested og tale med en jordemoder om din bekymring. Det må du selvfølgelig også gerne gøre, inden du forsøger ovenstående, men mit bedste bud er, at hun vil instruere dig som jeg netop har gjort, hvorfor du altså ligeså godt kan prøve det først og forhåbentligt få ro i hjertet ad den vej.

Med dét sagt, så er det altid dig der ved bedst, når det kommer til din baby og hvis du bliver bekymret for enten det ene eller det andet, så må du altid ringe og tale med en jordemoder. I nogle tilfælde vil hun kunne fortælle dig at alt lader til at være normalt og at du ikke behøver at bekymre dig, imens hun andre gange vil invitere dig ind på svangre- eller fødeafdelingen til et tjek.

Du skal ikke gå og være bange for om din baby trives, men du skal lære at lytte til din krop og stole på, at du kender din baby bedst. Det er faktisk dét, det hele handler om.

Skriv din kommentar

Kommentarer (4)

 1. Min søster bemærkede i 24. uge at hun synes hun ikke rigtig kunne mærke sin baby mere, dagen efter tog hun til rutinekontrol hos jordemoder, hvor det blev konstateret at hendes datter ikke længere var i live 😢 det er to måneder side nu

  1. Årh nej, det gør mig godt nok ondt at læse 🙁 Kæmpe knus til jer allesammen – din søster især!

 2. Jeg har kun været gravid med min søn, men jeg har tænkt på, hvordan det er med tvillinger. Kan man så godt mærke forskel på, hvilken tvilling det er?, for man skal jo være obs på begge to.
  Men ja, det er helt magisk når ens baby bevæger sig i maven, fra de spæde bobler, til rigtige spark ❤️

 3. Hej Cana,
  Jeg har et spørgsmål som ikke har noget med dette indlæg at gøre, men til det indlæg du linker til – nemlig blødning i graviditeten.
  Jeg er pt. i uge 9 men har haft 2 blødninger. Den ene kom der ret meget friskt blod, men heldigvis var der et levende foster med hjerteblink da jeg blev scannet. Anden blødning var ekstrem kraftig og med klumper, dog ingen smerter. Igen var der heldigvis stadig et levende foster, men jeg fik at vide at jeg har et blodansamling i livmoderen. Jeg fik desværre ikke spurgt mere ind til det, men måske du kan fortælle mere om hvorfor det mon opstår, hvad det betyder og om det kan gøre at risikoen for en abort er større? Jeg synes det er så svært at slappe af da jeg er så bange for at miste, og at man jo aldrig ved om man stadig har et levende foster inden i sig.
  På forhånd tak for dit svar.
  Kærlig hilsen Nanna

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven