mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Gode nyheder: Det virker

Det har – set med mine øjne – altid været et kæmpe stort problem, at kun de historier om sex, død og ødelæggelse for alvor har kunnet skabe spalteplads i vores mediebillede. Det gik sådan for alvor op for mig, da jeg for små 10 år siden begyndte at blive opmærksom på hvordan HIV var blevet fremstillet i medierne igennem årene. Dengang i firserne, hvor folk døde på stribe skabte det – selvfølgelig – et værre palaver af forsider, overskrifter og den ene store artikel efter den anden. I 1996 fandt man, til hvad der i mine øjne burde have været verdens største lettelse, endelig en metode til at kunne holde HIV-virus nede på et niveau, således den smittede rent faktisk kan fungere fuldstændigt som en ikke-smittet person. Et gigantisk gennembrud, der – igen, set med mine øjne – burde have sendt chokbølger af lettelse, glæde og fejring igennem verden, fordi behandlingen rent faktisk betyder, at såfremt alle smittede får den, vil vi i løbet af ganske få generationer kunne udrydde HIV.

Der blev bare ingen overskrifter. Fordi de gode nyheder ikke sælger nær så godt som de dårlige.

Selv 15 år senere, da fødte mit første barn, som jeg havde lavet i samarbejde med en HIV-smittet (og velbehandlet, selvfølgelig) mand, var der stadig mange, som ikke anede, at man kunne leve – og dét endda helt som alle andre – med HIV hængende over hovedet.

Og netop derfor blev jeg simpelthen så kisteglad, da jeg for et øjeblik siden slog min computer op, imens resten af familien stadig sover, og blev mødt af overskiften på dr.dk:

HPV-vaccine virker: markant fald i forstadier til kræft

HPV-vaccine virker: markant fald i forstadier til kræft

Ja tak, mand! ENDELIG.

Jeg ved selvfølgelig godt, at den slags næppe skaber samme antal kliks og postyr som en overskrift med modsatte fortegn ville have gjort, men hvor er det dog bare vigtigt, at vi får det ud over stepperne! Vi skal vide de her ting. Vi skal kende de gode historier og vide hvad der kan hjælpe os og det sker altså kun, hvis vi (også) læser denne her slags artikler.

HPV-vaccinen virker rent faktisk efter hensigten – ikke fordi jeg nogensinde har været i tvivl om det (og ja, jeg er også selv vaccineret) som I nok ved hvis I for eksempel også læste med i indlægget “dengang hun døde” jeg skrev for et lille års tid siden – men ovenpå alle de skræmmehistorier vi efterhånden har fået tudet ørerne fulde af, i forbindelse med vaccinen, så synes jeg edderbroderme, at det er en vigtig nyhed. Livmoderhalskræft er sådan en kræftform som unge kvinder rent faktisk dør af. Unge mødre, koner, veninder og døtre, som dør fra alt det de har, fordi de har fået kræft. En ubarmhjertig sygdom, som vi rent faktisk har fået nogle midler til at holde fra døren for helt op imod 90% af alle tilfælde. Dét synes jeg er en vigtig, vigtig nyhed og jeg håber derfor, at I vil fortælle det til jeres venner og veninder, så vi – selvom overskriften ikke skaber hverken kliks eller likes – kan få spredt den gode nyhed.

Der skal være plads til de gode nyheder også!

Skriv din kommentar

Kommentarer (7)

 1. Godt og ikke mindst VIGTIGT indlæg. Jeg har selv fået foretaget keglesnit for 10 år siden pga HPV og celleforandringer, og senere selv blevet vaccineret. Jeg har tre drenge og har netop valgt selv at betale for, at min ældste søn kan blive vaccineret. Det er bevist at også drengene kan drage gavn af denne vaccine. Det er forkasteligt at ikke også drengene får tilbudt dette gratis. Jeg synes slet ikke dette emne får den spalteplads det fortjener. Sidst jeg læste, et meget lille indlæg, vel og mærke, handlede det om, at langt de fleste drenge der blev vaccineret boede i højindkomstområder. Den er jo helt gal. Alle mine drenge skal have den vaccine.

  Som mor til to små drenge, ville det da være meget oplagt hvis du skrev et indlæg og belyste dette. Så flere får øjnene op, ikke mindst politikerne.
  Tak for en god blog ;O)

 2. Desuden skal man være opmærksom på, at vaccinen også virker imod flere typer for kræft hos drenge <3 Endnu en grund til, også at sørge for at drenge bliver vaccineret!!

 3. Jeg har selv betalt (eller mine forældre gav den til mig) for at få HPV vaccinen, da jeg var for gammel til at få den gratis. Jeg har to drenge og har også besluttet mig for, at de begge skal have den, når de når den alder; også selvom det bliver for egen regning.

  Jeg synes, det er ærgerligt, at den kun tilbydes til piger, men jeg synes, det er endnu mere ærgerligt, at effekten hos drenge slet ikke bliver kommunikeret. Jeg kender mange som bliver overrasket, når jeg fortæller at den også er relevant for drenge.

  1. Mette, hvilke bivirkninger mener du? Det er netop den meget unuancerede fremstilling af bivirkninger, som især har floreret i pressen, som har ledt til, at mange forældre i en periode fravalgte vaccinen til deres døtre. De bivirkninger hos de såkaldte “HPV piger”, som var meget oppe i medierne, har ved talrige videnskabelige veludførte undersøgelser på store kohorter vist sig, ikke at kunne kobles til vaccinen. Og dette med fuldstændig videnskabelig sikkerhed (statistisk signifikans på fagsprog). Effekten ved vaccinen overstiger i høj grad de bivirkninger, som ses ved vaccinen!! (Som altså ikke er anderledes end ved andre vacciner i fx børnevaccinationsprogrammet, dvs fx “smerter ved indstikssted”, “allergisk reaktion” osv). Desværre fik “bivirkningerne” og “HPV pigerne” uforholdsmæssig meget plads i medierne, hvilket tragisk nok betød en nedgang i antallet af vaccinerede piger. Meget uoplyst og netop unuanceret perspektiv på vaccinen. Forhåbentlig vender dette nu!!!!
   Mvh lægen

   1. Præcis, Anna. Kunne faktisk ikke have formuleret det meget bedre selv, for det er så skammeligt at medierne har fået skabt fænomenet “HPV-piger”, som intet hold har i virkeligheden.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven