mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Sur mælk på nye flasker

I lørdags blev en kvinde smidt ud af en butik, for at amme sin baby – og helt ærligt, det er simpelthen på tide at sige stop!


Mange steder kunne man måske forvente det; at en kvinde ville få en påtale for at amme sin baby, på et sted som hverken er i hendes private hjem eller i det offentlige rum. På en dyr restaurant, for eksempel. Ikke fordi det gør det mere okay, men som fortaler for at alle kvinder (selvfølgelig) skal have ret til at amme alle steder, tænker jeg egentlig heller ikke at det, de steder hvor man ikke ønsker at huse ammende mødre, handler som meget om selve amningen, men måske nærmere om babyen, som selvklart kan være noget utilregnelig i lyd og udtryk. Jeg nægter simpelthen at tro på, at ammefobien handler om hverken modermælk eller let blottede bryster. I stedet tror jeg, at der i højere grad er tale om, at nogle steder i virkeligheden nærmere kan have en “undskyldning” for ikke at få så mange babyer indenfor dørene. Babyer – de fleste i hvert fald – græder og skriger og laver lort og gylper og er på dén måde måske ikke det mest ønskværdige selskab for nabobordet, som sidder og forsøger at nyde en personlig samtale over den perfekt stegte bøf med tilhørende cabernet sauvignon, som i øvrigt koster mere end den dér slyngevugge, som mange forældre går og overvejer om det er værd at investere i. Babyer ér bare ikke nødvendigvis særligt fede (for alle andre) at være i selskab med i de kontekst, som måske primært var tiltænkt voksne. Og altså, selvom jeg godt gad at have lidt længere hår under armene og råbe et kor op af kvinder, som jamrer hvor vigtigt det er at ammende kvinder ikke bliver afskårede fra omverdenen, så synes jeg nu engang alligevel at det er helt okay, at bruge sin sunde fornuft og tage en lille smule hensyn til målgruppen af mennesker på de steder man (gerne vil) færdes – også når man ammer. Man bliver jo ikke spor afskåret fra omverdenen, fordi det måske er lidt upassende at tage sin baby med på Geranium. Hell, jeg ville ikke engang have lyst til (hvis jeg havde råd), at tage min 3-årige med derop, af frygt for at hans tilstedeværelse og barnagtigt gode humør ville forstyrre alle de andre gæster. Ham ville jeg tage med på burgerbar eller noget andet uprætentiøst i stedet.

For der er jo masser af børnevenlige steder rundt omkring og såvel som der er steder der kalder mere på mig og min 3-årige (og min 6-årige, selvfølgelig), så er der også nogle steder der virker helt åbenlyst mere venligt indstillede overfor ammende mødre end andre. Det være sig for eksempel caféer med pusleborde på toiletterne eller butikker, der sælger ting til børn, som det hele jo i bund og grund drejer sig om. Butikker, som Disney Store, for eksempel.

Og lige akkurat her hopper kæden af for mig, for i lørdags skete det – for mig – utænkelige: En ammende kvinde blev bedt om enten at pakke mejeriet og den sultne baby væk eller at forlade butikken, da hun havde sat sig ind bagerst for at amme.

Hun blev bedt om at pakke mejeriet og den sultne baby væk, eller at forlade butikken omgående.

I en Disney-butik! Som udelukkende sælger ting til børn – og som ovenikøbet har sådan en lille “hyggekrog” bagerst i butikken, hvor børnene kan sidde på små stole og se lidt Disney-film imens man shopper og hvor det, i hvert fald i mit hoved, virker fuldstændigt oplagt at sætte sig og amme, hvis man pludselig har en akut sulten baby på armen!

Det måtte man åbenbart ikke og jeg er fuldkommen chokeret over det! Jeg forstår simpelthen ikke, hvad Disney på nogen måder skulle have imod det. At børn ser andre børn få mad? At der – oh gys – skulle være blevet blottet et bryst i halvandet sekund, inden baby fik ordentligt fat? At en mor sørger for at trøste sit barn på bedst mulige måde i en butik, hvor der i forvejen er mere end rigeligt højt støjniveau?

Jeg. Forstår. Det. Ikke.

Sidenhen har medierne selvfølgelig forsøgt at få en kommentar fra Disney omkring episoden, men de har altså ikke ønsket at udtale sig og jeg synes det er så pinligt for dem. Det eneste rigtige havde selvfølgelig været, at gå ud og give kvinden en offentlig undskyldning og i øvrigt erklære, at Disney selvfølgelig går ind for, at babyer altid har ret til at få mad, når de er sultne – uanset om de bliver ernærede ved bryst, flaske eller hvad-som-helst-andet.

… Ikke sandt?

Skriv din kommentar

Kommentarer (22)

 1. Man bliver så træt af den slags historier. Det er lige præcis dem, der er skyld i, at jeg ofte er endt med at sidde og amme på et toilet, fordi jeg har frygtet konsekvenserne af en offentlig amning.
  I øvrigt har du skrevet omskåret fra omverdenen. Du mener vist afskåret ?

 2. Jeg ammer når baby er sulten. Jeg prøver at være diskret så jeg ikke støder nogen med mit bare bryst, og hvis nogen kunne finde på at bede mig om at forsvinde eller stoppe med at amme mit barn så ville de satme få med mig at bestille ??? der findes ikke noget mere naturligt end det, og hvis nogen ikke kan lide at se på det må de kigge den anden vej. Basta ?

 3. Jeg bliver simpelthen så ked af det! Jeg har ikke selv børn, men min veninde havde kæmpe issues med at amme offentligt.. hvis hun oven i det (da hun endelig fik taget mod til sig) havde fået sådan en kommentar! Ej helt ærligt.. jeg synes det er snævertsynet og ja… åndssvagt… og så er jeg da i øvrigt enig i at ikke alle steder er lige velegnede, men… Disney… ??‍♀️

 4. Jamen. Det er vel ikke så sært. I Disneys univers er der ingen kropsfunktioner udove at spise og drikke af service. De går aldrig på toilettet og ses aldrig afklædte. Et par ammebryster i en Disney butik er vel det nærmeste Disneys univers nogensinde har været på en blottet barm, om man så kan se barmen eller ej.
  Men jeg forstår ikke, at hun blev smidt ud. Sad hun og skød mælkestråler efter de børn, der så tegnefilm?? Eller sad hun og lufttørrede brysterne, så de svingede frit? Jeg tvivler på, at det var tilfældet.

 5. Jeg tror desværre det har noget med bryster og brystmælk at gøre og ikke så meget med babyer. Ellers ville det som du også selv beskriver ikke give mening for en Disney-butik at smide en ammende kvinde ud; butikken er jo i forvejen fyldt med larmende børn i forskellige aldre. Jeg tror det handler om det forkvaklede og forskruede syn vi har på seksualitet og på kroppen, især kvindekroppen. Det er så trist og jeg håber virkelig det kommer til at ændre sig.

  1. Jeg tror du at fat i det helt rigtige! En krop er en krop, og den er ikke altid seksuel. Bryster bruges til at amme med, og det er der intet seksuelt over. Jeg ammer min søn på 14 mdr, og et par af mine veninder uden børn er tydeligt skræmt over det, hovedsageligt fordi de mener at mine bryster en en seksuel kropsdel, og ikke noget et barn på 14 mdr skal sidde og sutte i…
   historier som den fra Disney er desværre sikkert med til, at flere gemmer sig.. en krop er en krop!

 6. Jeg må indrømme at jeg ikke kommer til at tjekke det her indlæg igen efter det her er sendt. Jeg har ikke lyst til at lægge øre til det forventede svar, som jeg har set så mange gange på “mor-spørgsmål” når man er uenig med det politisk korrekte. Men jeg må indrømme at jeg synes amning i offentligheden er upassende. Det er intimt og noget særligt mellem mor og barn, og ikke noget jeg har lyst til at være en del af. Hvis man tager det ned på det fysiske niveau har jeg heller ikke lyst til at se bare bryster steder hvor nøgenhed ikke er forventet (det være sig i soveværelset, i et omklædningsrum på vej i svømmehallen, whatever). Det har altså ingenting med babyen at gøre, og det er da vældig naturligt, men ikke desto mindre ikke noget jeg vil være en del af. Hvis jeg en dag skal gøre det bliver det absolut heller ikke i offentligheden (så må jeg have en flaske med hvis jeg skal ud tænker jeg. Selvom jeg ved at man ofte ikke må have en holdning uden børn).I forhold til den eksakte hændelse kunne butikschefen måske lidt mere elegant have henvist til Illums dertil indrettede rum, som vist eksisterer ganske få meter nede ad gangen. Jeg håber jeg har formuleret mig tilpas, så der ikke er nogen der bliver trådt over tæerne, for emnet er som sagt vist ret kildent.

  1. Jeg holder altså også lidt med Lotte her. Eller det vil sige, at jeg egentlig ikke har et problem med amning i offentlige rum. På cafeer, på bænken i parken, i diverse ammeområder som mange byer tilbyder m.v. Men jeg synes altså det er dybt upassende at amme i en butik. Også selv om der er et børnehjørne bag i butikken. Baby skal ha mad, ja. Men mon ikke barnet lige klarer turen til nærmeste bænk eller lign. Jeg har selv ammet – også i det offentlige rum og jeg synes der skal være plads til babyer og ammende mødre. Men ikke i en butik, hvor der ikke direkte er lavet plads til det.

   1. Altså jeg har et barn jeg har ammet i 9 måneder og er gravid med nr 2 og jeg har altså heller ikke lyst til at tage brystet frem alle steder. Og mine bryster er altså ikke sprunget endnu. Jeg er enig i at der er steder i bybilledet der er helt ok at amme. Cafeer, bænke, ammerum osv. Men nej butikker er i mit hovede heller ikke et sted man ammer. Jeg har en gang arbejdet i en Fona hvor en dame satte sig på en subwoofer og tog brystet frem. Mega upassende synes jeg. Jeg planlagde da altid når jeg skulle ud forhold til hvornår baby sov og skulle have mad og jeg er aldrig blevet nød til at tage brystet frem i Bilka eller på en bænk. Men selffølgelig kan man komme i en situation hvor baby er ked af det og kræver mad, men det kan godt vente til man kommer ud af butikken. Derudover bliver jeg faktisk en smule provokeret af dens er “ holden på sin ret” om at når baby vil have mad så skal baby have mad, ligegyldigt hvad andre tænker eller hvor man er. Vi skal ALLE tage hensyn til hinanden og så er det altså bare sådan at hvis en butik eller restaurant ikke ønsker mødre der ammer, jamen så er de jo i deres gode ret. Og du er så i din gode ret til at stoppe med at handle eller spise der. Men skal vi så ikke også bare stoppe der. Det behøves fanme ikke være en shitstorm hver gang

  2. Helt enig Lotte. Jeg har ikke noget imod amning som sådan, men jeg gider virkelig ikke glo på andre kvinders blottede bryster på eksempelvis restauranter. Det er lidt som om folk efterhånden har tabt enhver form for almindelig pli og dannelse, og bare hiver helt mejeriet ud til fuldt skue for andre mennesker – tag hensyn, ligesom ammende gerne selv ønsker at der tages hensyn til dem. I min optik går den begge veje, og jeg mener også at man som det mindste kan dække sig lidt til eller gå et privat sted hen.
   Og selvfølgelig må private butikker selv bestemme hvilken slags adfærd de ønsker, det synes jeg kun er fint.

   Ift. selve indlægget, så kunne jeg nærmest ikke være mere uenig, og synes at der er en totalt misforstået opfattelse af hvad der ligger til grund for at mange ikke ønsker at glo på en ammende kvinde. For nej, det har jeg sgu ærligt talt ikke lyst til og det gør mig utilpas.

 7. Vi boede i Skotland, da vi fik vores første. Der er der en lov, som sikrer barnets ret til at få mad, når det er steder, som det ellers lovligt må opholde sig (caféer, restauranter, butikker, udendørs). Det gav mig en kæmpe selvsikkerhed ift. at amme, når baby meldte sig. Jeg er faktisk lidt nervøs for at blive bedt om at gå, når jeg til sommer skal amme nr. 2.
  Det, der også undrer mig, er, at det i DK er normen at amme, mens det i UK er under 5%, der ammer. Jeg ville derfor forvente, det var mere almindeligt at se offentlig, hvorfor folk ville være ligeglade.

 8. Hvis jeg nogensinde skulle blive bedt om at forlade et sted pga amning, ville jeg i protest blive siddende og pænt bede personalet ringe efter politiet hvis de mente jeg overtrådte loven. Jeg har heldigvis aldrig oplevet det, men tager hjertens gerne kampen hvis det skulle være.
  Offentlig amning er HELT LEGITIMT og SKAL IKKE GEMMES VÆK!

  1. Ej, hold nu.. Selvfølgelig har en butik lov til at frabede sig blottede bryster på deres egen matrike – de sætter helt og holdent rammerne for hvad de vil acceptere af forskellige typer adfærd o.l., og det synes jeg personligt er nøjagtig som det skal være. Så ja, jeg mener absolut, at hvis en butiksejer beder dig om at pakke brysterne væk og finde et andet sted at amme, så har man partout at rette ind. Det er sgu helt almindelig opdragelse og pli.

 9. Nogle gange må man af nød amme de mest besynderlige steder. Og ja, det kan sagtens være sært at hive brysterne frem i offentligheden. At sidde på en bænk i kulde eller regn er ikke altid den bedste løsning.
  Men når det så er sagt… Man skal virkelig meget tæt på og kigge meget godt efter for at få et lille glimt af noget, der kunne ligne et bart bryst i en ammesituation. Jeg vil næsten tro, at modstanderne mere er modstandere af tanken om muligheden for er blottet bryst end selve synet af et. Eller måske det intime i at en mor sidder og ammer sit barn. For nøgenhed er der virkelig ikke meget af. Der er mindre nøgen hud end når kvinder lufter dybe udringninger og meget korte kjoler.
  Jeg ser jævnligt ammende mødre, og det gør mig så glad. Jeg har endnu ikke set bare bryster, men hvis jeg havde, kunne jeg ikke være mere ligeglad, når det er i sådan en sammenhæng.

 10. Jeg forstår simpelthen ikke det amme hysteri. Nu tager vi bare lige denne disney butik, en varm sommerdag med meget let påklædte mennesker, hvor tøjet nogen gange knap nok dækker hverken foran eller bag til, hvor mange mennesker har de smidt ud der?? Men ammende kvinder der tit og ofte, dækker til, for lige netop ikke at støde andre mennesker, skal smides ud?? Hvad er forskellen?? Jeg kan ikke se den, ej heller forstå det. Jeg er selv ammende, med 5 barn, og jeg må indrømme jeg ammer hvor det passer mig, når mit barn er sulten, trækker lidt væk hvis det er muligt og dækker også, så meget som muligt, lige netop for ikke at støde, kropsforskrækket snerpede mennesker. Vi lever i 2018, og kvinder har ammet i hvor mange år?? Burde det ikke snart være ovre at blive stødt over det eller er det bare mig der tænker sådan hmm ved det ikke ?. Håber i alle får en fantastisk dag alligevel ?

 11. Jeg prøvede det samme i Lego butikken på strøget, en rigtig ubehagelig oplevelse og min datter skreg på mad. Min mor boede i saudi Arabien dengang hun ammede mig og selvom kvinderne jo bar tørklæder og ofte sad i rum for sig, så kunne hun amme alle steder. I butikker, på gade hjørner osv. Holdningen der var, at det jo bare var mad og helt naturligt. Ville ønske det var sådan herhjemme.

 12. Jeg er altså lige nødt til at høre jer som helst ser at amning foregår diskret og på såkaldt passende steder; hvad er det helt præcist der er i vejen med amning i offentlige rum? Jeg har brug for en forståelse af jeres standpunkter før modstanden giver mening for mig

  1. Altså jeg synes ikke der er noget i vejen med at amme i det offentlige rum. og jeg er egentlig ret ligeglad med at se på folks bryster, det rør mig ikke. jeg er selv ret blufærdig, så jeg har de tikke selv godt med at pakke madkassen ud foran andre. da jeg ammede gik jeg også gerne ind i et andet rum hvis svigerforældre eller andre var på besøg, synes simpelthen at det er for privat for mig.. MEN for mig så er det offentlige rum ikke butikker og restauranter osv. det er private mennesker der driver en forretning og sælger en vare. hvis de ikke ønsker at man skal amme hos dem, så synes jeg faktisk det er ok. ja de vil nok miste en del kunder, men der er jo også undersøgelser der viser at der faktisk er ret mange mennesker der ikke synes det er ok at man ammer i offentligheden, specielt ældre, og så har de jo valgt at behage disse. jeg synes bare det er for meget at sætte en shit storm igang og shame disse butikker. bevares vi kan da godt blive enige om at det er en smule underligt at Disney smider en ammende kvinde ud, men hvis det er deres politik, og måske er den amerikansk, så er det jo sådan det er. så kan man jo købe sine ting et andet sted. på en eller anden måde kan jeg godt finde på at sammenligne det lidt med en 2 årig der kommer ind med mad i butikken. måske kan han godt styre det og står pænt og spiser det, måske er der lige om lidt is ud over tøj og legetøj som butikken gerne vil sælge. på samme måde kan man måske som butiksejer blive lidt utryg over om der kommer mælk eller gylp på de varer de gerne vil sælge. måske er det uvidenhed eller dumt, men på en eller anden måde synes jeg også man skal respektere deres grænser. det ville for mig være noget HELT andet hvis en kvinde der sad på en bænk i en park, blev antastet og bedt om at gå.

 13. Cana – bliver simpelthen nødt til at sige, at det billede, du har foroven i indlægget er sååååååååå skøøøøønt! 🙂 🙂 🙂
  Kh M, der glad har ammet tre børn

 14. Jeg elsker at amme! Er gravid med nummer 3, og jeg glæder mig såååååå meget til det!
  Jeg kan amme alle steder – i parker, i marker og skov! Og jeg har aldrig skammet mig oer det! Overhovedet!

  Men det ligger meget mig naturligt at være så diskret som muligt. Jeg lader ikke – min store og endnu større med mælk i – hænge til frit skue, men dækker altid til med en stofble. Efter de første amninger synes jeg hurtigt man lærer lige at få dækket af. Både af hensyn til andre men nok mere til mig selv – jeg har ikke lyst til at flashe babs, men jeg har heller ikke lyst til at støde andre. Og jeg synes, at alle – ammende eller ej – har pligt til at tage bestik af en situation og vurdere, om ens egen adfærd kan støde andre.

  Mange af kommentarerne her, som bl.a. siger, at folk (og her må vel menes ammende kvinder) ikke har nogen pli overhovedet, synes jeg er VOLDSOMT overdrevet. Jeg har aldrig nogensinde set en kvinde amme, som ikke tog hensyn og slet ikke nogen, som stødte mig.

  Jeg kan egentlig også godt forstå, at der omkring visse rigtige restauranter er en aura, hvor børn og mælkende babser ikke er sådan RIGTIG velkomne. Men det tror jeg altså også, at laaangt de fleste ammende kvinder har en ret god fornemmelse af.

  At Disneybutikken ligefrem vælger at sende hende ud, synes jeg måske også er ret fjollet. Synes ikke hun som sådan har RET til at amme der, og jeg ville selv nok have fortrukket til en bænk udenfor eller smuttet i Illum. Men samtidig tænker jeg også, om det er SÅ stort et problem i Disney, at de ikke bare kunne lade hende amme og så evt. lige sige “En anden gang vil vi egentlig foretrække, at du smutter over i Illum”, når hun alligevel skulle ud. De kunne evt. også have spurgt, om hun lige ville sidde i personalerummet imens.

  Hensyn begge veje må være vejen frem.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven