mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Skal vi lige snakke lidt om… Karse?

Ja, nu spørger jeg muligvis temmeligt dumt, men hvad fanden sker der for karse for tiden? Det er tilsyneladende på vej til at blive en vaskeægte modeurt (i ved, ligesom ramsløg blev det for nogle år tilbage) og jeg kan slet, slet ikke overskue det. Jeg mener, det er karse!

I min verden er karse sådan noget som jeg (eller andre) laver i gamle, pyntede syltetøjsglas sammen med mine børn op mod påske. Det lykkes næsten altid at gro nogle flotte små buske og så ender det næsten altid med, at vi smider dem ud når de ikke er pæne mere. For jeg gider ærligt talt ikke at æde det.

Måske er det traumer fra min barndom, der gør at at jeg ikke kan lide det. I børnehaven hvor jeg gik, skulle vi altid klippe karse ud på vores rugbrødsmadder, når det var færdiggroet i de afskårne mælkekartoner, der havde stået i vinduet og ventet grufuldt. Jeg mindes hvordan de voksne blev skide sure, når jeg endte med, på den store karsedag, kun at spise min pålægschokolademad (som man dengang gerne måtte få i børnehaven) fordi jeg ikke kunne udstå smagen af hverken karse eller det mayonnaise det ofte var klippet ned i. Bvadr!

… Og nu er det nærmest overalt, det dér karse.

I sidste uge spiste jeg en – i øvrigt helt udmærket – frokost på Yolk på Vesterbro (hvor særligt deres croque madame med spinat i stedet for skinke er fuldstændigt latterligt god) hvor de gudhjælpemig havde overdynget hele deres avocadomad med karse. Altså, vi snakker en hel bakke karse på én mad. På min mad. For helvede. Jeg klagede naturligvist ganske tavst min nød og spiste udenom og tænkte, at det da også var uheldigt. Og så ville tilfældet fanderneme, at jeg i torsdags, da jeg var inviteret på Restaurant No.2 af en veninde, ikke behøvede at vente længe inden jeg igen blev præsenteret for karse. No.2 er, til jer der ikke kender den, søsterrestaurant til Trio, som I måske husker at jeg er ret pjattet med, hvorfor mine forventninger var totalt i top. Derfor var der selvfølgelig heller ingen tvivl om, at den skulle have hele armen med restaurantens menu (og tilhørende fantastisk vinmenu i øvrigt!) og alt var sådan set godt, hvis man altså bare lige ser bort fra den forpulede karse, som de gode kokke gavmildt var kommet på intet mindre end tre retter. TRE! Okay, tre ud af ufatteligt mange, men alligevel. Hvad sker der? Maden smagte heldigvis stadig fortræffeligt og det ville da muligvis også være en overdrivelse at sige, at karsen ødelagde noget, andet end i mine tanker, men helt ærligt… Det er karse. Det er jo bare en irriterende børnehavekrydderurt. Det behøver altså ikke at blive tiden store trend. Vel?

… Og så ikke ét ord om, at det allerførste billede jeg nogensinde har lagt ud på instagram er af en krukke karse, som Jens havde produceret i dagplejen (og som jeg var MEGA stolt over), vel? 😉 

Skriv din kommentar

Kommentarer (38)

 1. Ej, Cana! Jeg kunne ikke være mere uenig. Jeg ELSKER karse! På æggemadder, på spegepølse, på leverpostej og på en ostemad med lidt sød sennep under. Mums!

  1. Altså, må jeg bare lige foreslå sig at prøve osten med en mere krads sennep og så lidt ristede løg på toppen i stedet? Dét er lækkert!

  2. Karse skal forblive i dengamle mælkekarton, sammenrend vattet – ingen spiser jo ej hellere vat? ?

 2. Jeg er så enig med dig. Karse hører altså ingen steder hjemme udover i børnehaven, hvis du spørger mig. Jeg klipper gerne lidt ud på mine børns mad hvis de vil have det, men jeg spiser det altså ikke selv.

 3. Neeeej altså. Karse er da lækkert… selvom det rigtig nok kun er noget man minder sig selv om, én gang om året. Det hører ligesom påsken til.
  Vi pleje at så karse. Indrammer det med et bondegårdshegn fra duplo og sætter dyr oven på. Få dage efter står dyrene på græs. Min børn elsker det… altså ikke karsen. Den kan de ikke lide 😉

  1. Ha ha, jeg er vild med dine børn! Og med dig. Og især med idéen med dyr på toppen – det må vi prøve herhjemme, hvor jeg nok ikke kommer udenom at gro en dusk eller to 😉

 4. Kunne ikke være mere enig !
  Jeg forstår heller ikke karse!
  Har det kun fordi børnene har det med hjem fra børnehave…glemmer at vande det og vupti påske slut – farvel indtørret karsehårs kanin ?

 5. Måske er det Chiakarse du har fået..?
  Men enig. Er ikke selv til karse og det pynter kun en uge, så det ud.

 6. Helt enig Cana.
  Det er sjovt at lære børn hvordanman kan få frø til at spire. Og indenfor gartnerverden er det sjovt at bruge som eksempel på vækstmedier og frø. Men selve karsen… jeg ser noget dyrlægens natmad for mig, ig ingen af komponenterne af den mad, er noget jeg spiser. Så helt enig, karse hyggelig børne og lære leg ??

 7. Whaaat?!? Hvordan kan man ikke elske karse?!?!? Jeg er i chok! Karse er det bedste og kan redde enhver mad ???

 8. Engang kunne jeg spise karse på en æggemad. Men idag ellers tak jeg vil heller have noget andet. Min lille søster havde engang lavet den obligatorisk karse i mælkekarton og sagde pænt nej tak, men at det så helt vildt flot ud (som pynt).

 9. Jeg elsker altså karse og har altid gjort det. Dejligt hvis det bliver en modeurt, så får man det flere steder. Karse <3 <3 <3

 10. ???
  Troede jeg var alene der… kan heller ikk li’ karse. Som i overhovedet!! Og tro mig…. lige om lidt er det overalt omkring mig… arbejder i daginst. ???❤️
  #dererformegetkarseiverden

 11. Jeg tror at karse er noget man lærer at spise med alderen. Jeg lærte det først for fem år siden som 34 årig. Har altid hadet æggemadder med karse og har haft pillet det af. Lige indtil jeg blev kæreste med en kok, som ofte brugte karse og andre krydderurter i salater. Blandet sammen og med en god salat, syntes jeg pludselig ikke at smagen var så gennemtrængende og faktisk gør det rigtig godt. Nu kan jeg spiste karse på rugbrødssandwith osv, men må indrømme, at jeg faktisk lidt havde glemt hvor godt det er, da jeg ikke er kærester med kokken mere. Så vil faktisk takke dig for, at minde mig om “urten”

 12. Jeg er SÅ enig med dig, Cana! Jeg kan heller ikke fordrage karse, og jeg er også sikker på, at det er en eftervirkning og et traume fra børnehaven og SFO’en, da jeg var lille, hvor man blev tvangsindlagt til at plante karsen, og så derefter tage dem med hjem til familien, som jo så heller ikke spiste det…! Men i dag som voksen synes jeg nu alligevel, at det er lidt hyggeligt, at se det gro på små vattotter– så længe jeg ikke skal æde det!!?

 13. Jeg er helt enig med dig..

  Karse, det er så overdrevent brugt ?
  Eeeeelsker smørrebrød men som det første ryger karsen af, for der er da ikk noget der smager godt med et hint af grimt grøn karse, som også ofte er klippet så ringe så der sidder de der små ulækre kerner på..

  Vi laver aldrig karse herhjemme, ingen af os (mor og tre børn) gider det…

  Det eneste sjov man får ud af karse er når de der kerner er våde og de smutter rundt imellem fingrene på en ?

 14. Jeg er bare så uenig. Karse og rødebed-/radisespire er simpelthen det nye sidste toutch på madder, salater og meget meget andet ? i love ? Men ok, hvis du får en 3-retters menu og der ér karse på alle 3, så er det måske en smule i overkanten ?

 15. Grøn salat, hjemmelavet rasp lavet af gammelt brød, lidt hvidløg og stegt sprødt i lidt olie. En god dressing OG så med masser af karse. I tell you- karse rocks ?

 16. Jeg er så enig med dig Cana, Karse må godt bare smutte! Må jeg så også lige indskyde at dild og purløg også er groft overvurderet??

 17. Jeg kan godt lide karse på en æggemad f.eks, men foretrækker altså purløg. Jeg synes at det er sjovt hvis der er en karsebølge igang, men nok fordi jeg spiser karse med velbehag.
  Jeg forstår godt humoren i dit indlæg og synes at det er sjovt. Jeg har det på samme måde med koriander!? Ud med det?..

 18. Jeg elsker karse på mine madder, men men men er fuldstændig enig I, at det er et børnehave krydderi. Måske fordi jeg i snart 22 år, har arbejdet i en børnehave…..ps tvinger INGEN børn til at spise karse…. he he

 19. Jeg er på team Cana! Ud med karse! Jeg kan bare ikke arbejde med det!
  Vi bliver aldrig venner ?
  Det smager bare ikke godt, længere er den ikke ?

 20. Karse er min ultimative yndlings krydderurt ? Jeg kan på ingen måde styre mig, når der er karse på frokostbordet! Får ofte at vide, at jeg overdriver, men det er virkelig (i min optik) åndssvagt godt! Mums

 21. Eiiii Cana! Karse er det bedste! Og ananas på pizza er endnu bedre ? Jeg elsker karse på en æggemad og der kan slet ikke komme for meget på. Ligesom der heller ikke kan komme for meget ananas på en Hawaii pizza. Folket har talt, karsen vinder ???

 22. Åh fantastisk at jeg ikke er eneste karse-hader. Lugten af karse som spirer er så skrækkelig og det stinker i hele hytten ?Forstår ikke hvad alle de der madvarer-som-nogen-har-glemt-i-80’erne trends skal til for?

 23. Karse er skønt! Derudover er det en skide billig krydderurt, som efter min mening længe har været en overset spise.
  Og nu er det ikke for at lyde negativ, men jeg bliver ærligt talt ærgelig over, at nogle kan blive så forarget over at der bliver pyntet med karse eller noget andet de ikke bryder sig om. Seriøst? Vi lever i et frit land så det står dig fuldstændig frit for at pille det af inden du spiser maden. Vi er begyndt at leve i en kultur hvor alting død og pine skal være tilpasset til mig mig mig hele tiden. Hvad er det for et budskab at sende til børn f.eks?
  Jeg mener, hvis din søn kommer hjem med en fin bakke karse fra børnehaven, vil du så ikke mande dig op og tage det som en god mor og så smide en spsk karse på din æggemad?
  Ja, undskyld mig, men det er sgu et First World problem af de helt store her.
  Kan vi ret hurtige blive enige om, at der er væsentligt mere vigtige problemer i denne verden end hvorvidt Yolk kommer karse på deres mad?

 24. Er helt klart til karse og gerne oven på en klat mayo ?? Tror dog ikke karse trenden er kommet til Nordjylland endnu.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven