mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Skal vi lige snakke lidt om… Kønsdele?

kønsdele

Vi har dem allesammen og alligevel snakker vi stort set aldrig om dem. I hvert fald kun sjældent, sådan helt i det åbne og kun med vores allernærmeste. Eller med lægen, åh gys!

Jeg har netop brugt en usædvanligt god time af mit liv, på at glo på ni fremmede mænds pikke og ditto ni fremmede kvinders kusser. (Eller, hvad vi nu skal kalde dem, kusserne?). Og altså, jeg elsker det! Bevares, jeg synes måske nok at det er sjovest at kigge på mænd, frem for på kvinder, fordi jeg trods alt igennem mit virke som jordemoder mener at have “set det meste”, når det kommer til kvinders kønsdele, men ikke desto mindre, synes jeg altid at snakke omkring køn(sdele) er interessante. Vi ser alle forskellige ud, har forskellige følelser omkring os selv og vidt forskellige udgangspunkter for at omfavne os selv, vores kønsdele og vores seksualitet.

I en ny programserie fra DR, Mig og min pik/fisse – i medgang og modgang”, som består af 10 afsnit af 5 minutters varighed, ser man ikke andet end de henholdsvist ni mandlige eller ni kvindelige kønsdele, imens deres ejermænd, eller -kvinder, fortæller om et givent emne eller oplevelser, der knytter sig til deres respektive kønsdele. Der er udseende, kønssygdomme, forskellige sexoplevelser, størrelse, selvkærlighed og meget andet på programmet og det er simpelthen så befriende at se. Slappe, slaskede og meget, meget forskellige pikke, med ejermænd der siger noget der giver så meget mening – og noget der overhovedet ikke gør og fuldkommen ligeså forskellige kusser af kvinder med alle mulige forskellige tanker og oplevelser i bagagen.

Det har på én eller anden måde fået mig til at holde (endnu) mere af min egen. Kussen. Egentlig synes jeg det er sådan et grimt ord, kusse, men det er som at det lidt mere gængse fisse er blevet en kende for vagt for mig. Sådan lidt for porno-fisse-agtigt, hvis I forstår. Og så synes jeg at der på én eller anden måde er noget power over at embrace “kussen”, som en selvstændig, stærk og sexet del af os.

Det er fand’me vigtigt, at vi har det godt med os selv. Også – eller måske især – dernede.

Vores seksualitet bliver allerede grundlagt imens vi er børn og hvor det ganske åbenlyst er tydeligt for drenge, at de har kønsdele, som de allerede ganske tidligt i livet begynder at lege med, kigge på og blive fortrolige med, er det ofte anderledes for piger, som ikke med det blotte øje kan se andet end den lille revne foran. Vi kvinder bliver ikke på samme måde “bare” fortrolige med vores kønsdele, tror jeg. Fordi de er skjult og måske endda, i rigtigt mange familier, fyldt med tabu, sådan som jeg egentlig også af og til oplever at kvinders seksualitet er det, i det hele taget. Og det synes jeg er synd og skam, for nu at bruge nogle ord, som jeg i alle andre henseender faktisk synes er helt skudt ved siden af, når det kommer til snakken om det gode forhold til krop og seksualitet. Vi skal ikke skamme os og det er bestemt ikke nogen synd, at nyde os selv.

I programserien er der flere kvinder, som beskriver hvordan de er – eller har været – kede af hvordan deres kusser ser ud og hvordan nogle af dem, enten altid eller periodevis, “bare udholder” at have sex, fordi det for dem ikke er forbundet med lyst og glæde. Suk, altså.

Det er selvfølgelig klart at kerneopgaven med vores kønsdele ligger i, at reproducere os, men ikke desto mindre, så fylder seksualiteten, som kønsdelene i sagens natur er relativt nært forbundet til, selvfølgelig også på alle mulige andre tidspunkter af livet, udover når vi er, eller prøver på at blive gravide. Seksualiteten er formentlig – eller forhåbentlig – livslang og så er det da bare om, at få det bedste ud af den, ikke sandt?

Ej, men det var bare skide interessant dét program og jeg synes næsten, at vi henover de kommende uger skal tage nogle af emnerne op til diskussion her på bloggen, for jeg vil helt ærligt gerne have nogen at diskutere det med; det er bare som om det ikke lige er dét man snakker med hverken kassedamen, frisøren eller sin gamle tante Jasmin med, vel? Se det lige og meld så gerne ind, hvis I også tænker, at det kunne være en god idé med ugentlig (eller hver anden-ugentlig) køns- og sexsnak. Forslag til første emne er meget velkomne i kommentarfeltet. Jeg tænker måske noget med betydningen af hvordan vi omtaler vores (egne) kønsdele? Eller det lidt mere sprængfarlige: størrelse, måske? På den sobre måde, naturligvis 😉

Skriv din kommentar

Kommentarer (18)

 1. MEGA GOD ide! Jeg vil gerne snakke om størrelse, om udseende og om jagten på orgasmer, for både kvinder og mænd.

  1. Ja, kan vi please snakke lidt om jagten på orgasmer – og måske også hvordan mange mænd tror, at det kommer ved at knipse med fingrene. Måske fordi mange kvinder ikke er fortrolige nok med sig selv til at vide, hvad det rent faktisk kræver?

 2. God idé. I 4. klasse var der 2 af de andre piger i klassen der pegede på mig i bruseren, og sagde at min kusse var en forkert størrelse. De sagde nok ikke ‘kusse’ dengang, men jeg husker tydeligt følelsen og ikke de specifikke ord. Av, det gjorde ondt lige der, og i MANGE år efter. Så lad os endelig tale lidt om hvor forskellige og helt normale vi allesammen ser ud!

 3. Hej vil gerne diskutere nogle af de sygdomme der kan være i kussen. Jeg lider selv af lichen slerosus og har haft det siden jeg var 15 år. (20 år nu) Der er for lidt fokus på de typer af sygdomme i dk og det kan være voldsomt invaliderende både psykisk og fysisk… følelsen af ikke at være en “rigtig” kvinde… ikke at være god nok. Det er hårdt. Derud over er der frustrationen når man mærker der er noget galt men ens læge for 14 gang bare udskriver piller mod svamp fordi de ikke ved bedre.

   1. Hej Sabrina
    Rigtig god idé… Lider selv af LS og aner ikke hvordan jeg skal forholde mig til. Har helt mistet modet som kvinde. Sygdommen er noget nyt for mig.. Er lige blevet 50 år
    Knus Nina

 4. God ide!

  For 25 år siden tror jeg slet ikke jeg vidste det kunne være forskellige. Bevares var der da nogle i klassen der havde fået “dun på” og andre der ikke havde. Måske var der bare flere fællesbade efter svømning og gymnastik i skolen, og alt sport i fritiden.

  Måske der burde snakkes lidt opdragelse også? Jeg ser hvert år på den fælles familietur i Lalandia voksne kvinder, midt 30’erne som jeg selv, men måske flest yngre, der bader i badetøj inden de skal ind i badelandet. Ingen skrubben af hverken den ene eller den anden revne. Der er jeg lige ved at blive sippet.

  De stakkels unge piger, og drenge, har nok bekymringer i forvejen. Forskellighed skal være okey.

 5. Jeg har set den pågældende udsendelse og studsede over, at én af kvinderne fortæller om hvordan hun mistede sin mødom til en gulerod, og at jomfruhinden brast under denne seance. Så hvad med at skrive en artikel om jomfruhinden/kønskransen, så vi én gang for alle kan få aflivet myten om, at kvinder har en hinde, som dækker indgangen til skeden og som brydes ved den seksuelle debut?
  Kh Anne

 6. Jeg er meget interesseret i emnet’omskæring’. Alle kan vel i bund og grund blive enige om at dét at skære en luns af sit lille barn er en rigtig dårlig idé, men hvorfor er det så stadig tilladt? Hvorfor må drengebørn stadig udsættes for kønslemlæstelse når piger går fri? I denne debat er der både emner som kønsdiskrimination, religion, etik og moral- et utrolig spændende og vigtigt emne synes jeg!

  1. I lande der omskærer, omskærer begge køn oftest. Frem til en bestemt UN kongres i starten af 1980’erne så vi i den vestlige verden også på mandlig og kvindelig omskæring som en og samme ting. Men på den kongres – som i øvrigt blev boycottet af afrikanske feminister – blev kvindeomskæring hevet frem som langt mere problematisk. Og sådan har det været siden. Bogen “ørkenblomst” har været med til at cementere omskårne kvinder som nogle stakler, der aldrig kan få et godt sexliv. Det er imodlertidigt ikke en endegyldig sandhed. Heldigvis. God sex er mere end anatomiske forhold 🙂
   Ovenstående fortæller dig hvorfor kvindelig omskæring er forbudt (det blev det i øvrigt ret sent i Danmark!) Mandlig omskæring forbydes rigtigt nok ikke af religiøse grunde. Især nok fordi jøderne har deres omskærelse meget kær og alt der kan tolkes som antisemitisme er av av stadigvæk… Heller ikke den mandlige omskæring kan man dog endeligt påvise forringet sexualfunktion af. Og der synes i vestlige lande at være konsensus omkring at den mandlige sexualitet (modsat den kvindelige) er så stærk, at den let tåler at være forhuden foruden.
   Man påstår at det strider mod religionsfriheden at forbyde det. Men religionsfrihed behøver ikke være lig rituel frihed. I princippet er det også ulovligt i det afskærelse af legemesdele vel må kunne betegnes som vold. Sådan tolkes loven vare desværre ikke.

 7. Hvordan hjælper vi vores børn med at få er naturligt forhold til deres seksualitet – især vores piger!

  Det ligger mig meget på sinde, at min datter skal føle at seksualitet, sex og onani er skønt, dejligt og en stor del af vores liv og ikke kun handler om at “vente” på den rigtige og frygte overgreb mm.

 8. Jeg har haft mange snakke med mine veninder om, at de har svært ved at få orgasmer, når de er sammen med folk, fordi de føler sig utilpas omkring deres kroppe, og derfor ikke kan fokusere på andet end hvordan de ser ud under samleje. Jeg har selv aldrig haft dette problem, og synes at det er interessant at tage op – om det er et stort problem som flere har, at man har det så skidt med sig selv, at man ikke kan nyde sex med en anden person.

 9. Mega fedt emne! Jeg kunne ret godt tænke mig at tale lidt om børn og kønsdele! Jeg har to efternølende søskende på 7 og 9, som i ny og næ bringer emnet op – feks spurgte lillebror på syv, om jeg ville se et trick han kunne med sin tissemand, og jeg synes det er helt vildt svært at finde ud af, hvad der er okay opførsel – som voksen! Altså, om det er at se hans trick (som jeg i øvrigt tror, har noget med forhud at gøre), for at vise, at det er helt normalt, eller om det lige er en tand for grænseoverskridende? ? Jeg synes, det er så dejligt, at de har et afslappet forhold til deres kroppe, men jeg bliver udfordret lidt en gang i mellem!

 10. Hey hvor fedt- har selv sluuugt en masse af afsnittende.
  Jeg syntes behåring kunne være interesssnt st drøfte.
  Efter vi en årerække har været glatte; er det måske tid til at lade mere og mere stå,,,,, og hvordan undgår vi “hitler skægget” hvis vi stadig gerne vil fjerne håret fra læberne.,
  Og ja er vi på kussen eller fissen…..
  Skøn weekend hilsen den 45 årlige

 11. Mega spændende!
  Jeg kunne godt tænke mig at snakke om, hvordan vi kommunikerer vores kusser og deres behov – for der tror jeg, at roden til mange af problematikkerne ligger.
  Hvordan taler vi med vores børn om sex og kønsdele? Hvilke ord bruger vi?
  Hvordan taler vi om, hvad vi godt kan lide under sex? Og hvordan får man ‘øvet sig’, så man faktisk kan sige det i den intime situation, uden at det bliver akavet?
  Jeg tror faktisk, at mange kvinder ved, hvad de godt kan lide – hvordan de kan få orgasmer – men ikke helt tør sige det højt. Måske fordi man ikke vil være i vejen? Hvordan bliver vi så bedre til det?
  Og lige sådan med vores børn – vi ved godt, hvad det er for nogle ting, som vi bliver nødt til at fortælle dem, men hvordan får vi det sagt?

 12. Hej Cana!
  Jada! Jeg vil vældigt gerne diskutere hvorfor DU som jordemoder, der hylder kvindekroppen, for nogle år siden blev delt på facebook med dit “skræv-fjendske” skriv om barbering af kønshår i svømmehallen. Jeg forstår til dato ikke, at seje du af alle har et problem med det…
  Altså. Håret er rent og nyvasket. Altså er håret ikke klamt. Medmindre du har en hårforbi.
  Din bekymring gik vidst også på at konen skød mås og skræv op i hovedet på din unge. Men som du skriver ovenfor, så er kvinder jo som bekendt anatomisk mere skjult end mænd. Din søn havde i et mandeomklædningsrum haft adskillige dillere til frit skue i samme højde. Så hvad var problemet? At han SÅ en skedeindgang? Enlighten me, please!

  Og jo, jeg forstår godt at vi som samfund har vedtaget at det er klamt. Sådan havde jeg også, til jeg dissinerede det ud som ovenfor. For jeg vil ikke være med til den udskamning af en (ren og naturlig) kvindekrop. Fordi det leder til en usikkerhed alt for mange kvinder har alt for meget af.

  1. Nu tror jeg du lægger ord i munden på mig her 🙂 Det grænseoverskridende for mig var ikke at mine børn skulle se en kvinde imellem benene – hvilket de vel ret beset heller ikke kunne, fordi kvinden selv stod begravet i sit skræv. Det var, at jeg synes afbarberede kønshår (især af den lange kaliber) er ulækre at bade i. Simple as that. De tilstopper afløbet og ærligt, så har jeg ingenlunde lyst til at træde rundt i andre kvinders pubeshår, såvel som jeg selvfølgelig ikke har lyst til at skulle pille dem af mine børn, som har siddet på gulvet der flød med dem, efterfølgende. Dér sætter jeg en grænse og så må du kalde mig snerpet alt dét du vil, Jeg synes det var enormt grænseoverskridende.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven