mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Penetrationstyranni? En snak om sex

“Vi skal af med vores forventninger til hinanden når det kommer til den seksuelle akt. Man må ikke forvente sex – og slet ikke penetration eller måske endda ligefrem ejakulation.”

Sådan – frit fortolket – sagde psykolog, parterapeut og forfatter Frej Prahl i P1, som jeg af uransagelige årsager var kommet til at tune ind på her til formiddag – og jeg synes det er et dybt interessant emne.

Der er jo formentlig ikke noget nyt under solen, i forhold til udviklingen i vores sexliv, som måske lidt karikeret blev fremstillet som, at vi er meget aktive, nysgerrige og udforskende, indtil vi slår os ned med en fast partner og rutinen, hverdagen og behovet for andre ting – søvn, for eksempel – sætter ind og ødelægger (en del af) vores lyst til sex.

Jeg kender det i hvert fald fra mig selv og jeg skal på ingen måde gøre mig for fin til at indrømme at have prøvet at ryge i parforholdsfælden, hvor sexlivet måske ikke blev vedligeholdt, sådan som man egentlig godt kunne have tænkt sig. For at sige det pænt.

Man får dårlig samvittighed over sin ulyst og det bliver svært at tale om – og selv, hvis man faktisk godt kan snakke med sin partner om det, påvirker det ikke nødvendigvis lysten i positiv retning.

Føromtalte psykolog sagde, at jagten skulle tilbage i soveværelset. Manden (eller den der har den største lyst) skal forføre sin partner og tåle et nej, fordi der udelukkende kan kun blive tale om et kurtiseringsspil, hvis det rent faktisk er tilladt at sige nej. At flirte med både nej og ja. Hvor den seksuelle akt i virkeligheden starter længe, længe før penetrationen eller sågar den fysiske berøring overhovedet finder sted. Hvor spændingen imellem mennesker, energierne og både det sagte såvel som det usagte, kan få lov til at indgå som en del af seksualiteten, som på dén måde må vokse.

Han gik så vidt som til at kalde det penetrationens tyranni, fordi det for så mange virker som det komplette mål, at have samleje, frem for at have sex i den omfavnende form, hvor hele spillet op til den fysiske akt bliver en del af seksualiteten. Af sexlivet. Så længe vi er så forhippede på målet – penetrationen eller ejakulationen – glemmer vi måske at nyde alt det andet undervejs og dét er da en særdeles skam!

Nuvel, jeg synes i alle tilfælde at det er enormt interessant tese. Endnu mere interessant synes jeg måske det er at undersøge – ganske uvidenskabeligt, som det er sig tilfældet her på domænet – hvordan det egentlig står til i soveværelserne rundt om hjemme i Danmark og her kommer I altså ind i billedet. Jeg vil nemlig bede jer om at svare på ét spørgsmål i mit lillebitte spørgeskema herunder, så vi kan tage temperaturen på sexlivet rundt omkring. Dét tror jeg, at der kunne komme meget sjov – og endnu mere samtale – ud af. I er selvfølgelig anonyme i jeres besvarelser.

Skriv din kommentar

Kommentarer (13)

 1. Jeg hører totalt hvad han siger! For omkring 5 år siden var jeg i et (langt) behandlingsforløb på en sexologisk klinik for det der hedder vaginisme.. en del af dette var gruppeterapi. Det var ofte oppe at vende at vi alle følte at man ikke kunne have sex uden at have samleje – hvilket jo er noget pjat! Denne Forestilling var blot med til at gøre følelsen af at være ‘forkert’ og ‘i stykker’ endnu større – og med til at skabe en endnu større tabuisering af emnet..

 2. Jeg har bestemt også været der, hvor sex var mere af pligt end af lyst.. Nu er det til gengæld noget andet, heldigvis… Dengang jeg blev alene efter et langt forhold gik det op for mig at det egentlig var okay at jeg også havde nogle lyster og ønsker.. Det har virkelig gjort en forskel for mig.. Og ja, sex behøver ikke handle om at man absolut skal ha den stukket ind, det er så meget mere 😉

 3. Hmm, jeg endte med at svare ja. Ved ikke om jeg tænker mit svar tæller med… fordi jeg egentlig synes fuldstændig synes det er min egen skyld jeg ikke har noget sexliv for tiden. Jeg er single as fuck, og gider ikke de tilfældige one night stands, så derfor har jeg ikke noget sexliv for tiden. Og selvom jeg gerne vil ha det, gør jeg pt ikke så meget ved det der dating halløj.

  1. Ha ha, well, jeg tænker nu at dit ja er legitimt nok, selvom du ikke lige gør det store for at komme nærmere målet lige for tiden. Jeg tænker, at de fleste af os har tørre perioder, hvadenten der handler om dating, sex, veninder eller alt muligt andet 😀

 4. Jeg har været på Prep-kursus hos Center for familieudvikling, hvor Frej Prahl var en af underviserne. Der fortalte han også om det magiske ved at sige nej. Og det virker, når der er en, der bliver ved med at være interesseret, og en anden, der bliver ved med at være okay med at sige nej. Indtil man slet ikke har lyst til at sige nej mere.

  1. Det er simpelthen sådan en spændende tanke – jeg tænker dog at det vireklig må kræve meget af den, der kontinuerligt får et nej 🙂

 5. Jeg er tilfreds med mit sexliv, men det er da bestemt ikke det samme sol ar det ikke kunne blive bedre… efter 11 års parforhold går der nogle gange lidt for meget hverdag i den, så tror da kun det er sundt at ønske sig mere… der er plads til forbedring de fleste steder, men det er ikke det samme som utilfredshed med hvad jeg har lige nu… jeg tror, at når man holder op med at stræbe efter mere, så bliver det kedeligt…

 6. Hvor er det sandt! Jeg har før været i et langt forhold (okay langt for mig) 6 år, hvoraf 2 af årene helt uden sex. Vi havde ingen flirt tilbage, vi lagde ikke op til hinanden overhovedet.
  Min “nye” kæreste som jeg har været sammen med længe også og bor sammen med, og jeg bruger meget energi på at flirte. På at fortælle uden ord hvordan vi er tiltrukket af hinanden. Han blinker til mig. Vi taler indforstået til hinanden i selskaber, så ingen udover os ved hvad vi taler om når vi taler dirty offentligt så at sige 😉 hold op det betyder og har betydet ALT for vores sexliv.

 7. Uhh ja hverdag – men når vi så tager væk fra børn og opvask og trækker stikker med en tur til eks. Ystad hvor der kun er fokus på os, så sker der masser af magi. Og for mig er det vigtigt at det “blot” er hverdagen der gør det og egentlig ikke lysten til hinanden, det er der også en ro i at acceptere <3

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven