mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Søndagshygge, rettigheder og en tegnekonkurrence

De leger hele tiden, vores børn. Altså, når de ikke lige spiser, sover eller slås, naturligvis. Det er sådan børn lærer. Igennem leg, glæde, kreativitet og fysiske udfoldelser. Og det har de selvfølgelig ret til, alene i kraft af at de er børn. Det siger FN i alle tilfælde i deres Børnekonvention og jeg giver dem hundrede procent ret. Vores børn, verden over har selvfølgelig ret til at udvikle sig som mennesker, til at bearbejde deres følelser og til at lære hvordan man indgår i gode sociale relationer; og dét gør de altså rigtigt godt igennem leg.

Hjemme hos os er selvfølgelig ingen undtagelse. I hverdagene er jeg ikke altid så god (som jeg gerne ville være) til at lege med drengene, men i weekenderne, hvor vi typisk har lidt bedre tid til at fordybe os i den enkelte leg, får den fuld skrue og jeg elsker at se, hvordan en lille smule voksen vejledning kan få fantasien til at blomstre hos mine drenge. Peter bygger flyvemaskiner, robotter og alskens dyr ud af alt der overhovedet kan sættes sammen i former, imens Jens knuselsker at lade fantastien og kreativiteten få frit løb, når han tegner. For tiden har han gang i en lille lommebog, som jeg købte med hjem til ham fra Nepal, som han er ved at lave til sin helt egen billedbog, med en tegning på hver side. Muligvis affødt af at begge hans forældre holder sig en sidegeschäft som forfattere, men ikke desto mindre, vanvittigt sødt!

[Peter har ikke rigtigt ro i kroppen til at sidde og tegne for længe ad gangen – til gengæld er han fuld af fart og fantasi. Her forlader han tegnebordet til fordel for en selvbygget racerbane ud af farvet papir]

Heldigvis er der rigtigt mange der har forstået vigtigheden af børns mulighed for – og ret til – at lege og som en tung spiller på banen, har IKEA (igen) meldt sig under fanerne for at støtte FNs gode arbejde med børns rettigheder verden over, med lovning om at deres IKEA Foundation donerer (mindst) 335 millioner danske kroner til formålet i løbet af de kommende tre år.

Derfor var der selvfølgelig heller ingen tvivl, da jeg spurgte Jens om ikke han ville være med i IKEAs børne-tegnekonkurrence der løber i hele november måned; en kæmpestor international konkurrence hvor børn verden over kan tegne deres bud på det perfekte tøjdyr, som de 10 heldige vindere får sat i produktion i den gode sags tjeneste. Jens ville gerne være med, fordi han elsker at tegne (og fordi han gerne vil vinde) og jeg klapper i hænderne over, at få (endnu) en anledning til at snakke med mine børn om børns rettigheder verden over – og om, hvordan vi herhjemme fra kan være med til at gøre en lille, men vigtig, forskel for nogle børn, som lever under mindre priviligerede vilkår end os selv.

Siden Jens er startet i skole, er han for alvor også begyndt at forstå konceptet med børns rettigheder, fordi det faktisk også er noget de beskæftiger sig en del med i skolen, som er en “Rettighedsskole”, som altså arbejder målrettet ud fra Børnekonventionen. Det er ski’e smart, fordi alle undersøgelser peger på, at børn, som kender deres rettigheder og forstår dem i praksis, trives og behandler hinanden med respekt og værdighed og hvis man igennem en øget forståelse for egne (og andres) rettigheder kan opnå dét, ja så synes jeg faktisk kun det kan gå for langsomt med at komme igang med at snakke med børnene om det. Med at vise dem, hvad børns rettigheder er og hvordan de kan hjælpe andre. For eksempel ved at deltage i IKEAs fine tegnekonkurrence, som er et oplagt sted at starte i dialogen omkring at børns rettigheder selvfølgelig er de samme, uanset hvorfra man kommer i verden.

… Og uanset hvad, er det jo bare helt vildt hyggeligt at tegne med sine børn. Eller, det er det i hvert fald for mig med mine børn.

Det er selvfølgelig gratis at deltage i konkurrencen; eneste krav er, at man afleverer sin tegning i et af IKEAs fysiske varehuse, at kunstneren er under 12 år og nogen i husstanden er medlem af IKEA FAMILY. Sidstnævnte er i øvrigt også helt gratis, fyldt med fordele (i hvert fald hvis man, som jeg, bor relativt tæt på og ofte kommer i IKEA) og hvis man ikke allerede er medlem, kan man blive det lige HER.

Skriv din kommentar

Kommentarer (4)

 1. Kære Cana.
  Tak for et super godt indlæg. Jeg er på nuværende tidspunkt igang med at skrive bachelor om børneinddragelse og børns demokratiske dannelse. Jeg blev helt vild med det du skrev omkring, at undersøgelser viser, at børn, der kender deres rettigheder og forstår dem i praksis, behandler hinanden med respekt og værdighed.. Er der nogle konkrete undersøgelser/forskningsartikler eller andet, du kender eller har set et sted omkring lige netop det? I så fald vil jeg virkelig gerne have fingrene i dem så jeg kan bruge dem i mit projekt 🙂
  KH Trine

   1. Børns ret til at tegne, den sætning kan jeg godt lide. Jeg har i mindst 25 år vist og fortalt om børns tegninger og har skrevet masser af artikler og en bog om, hvor godt og superudviklende det er for børn at tegne. Herunder også om, hvor tumpet det er at give børn billedpædagogisk junkfood i form af kopier af fortegnede tegninger. Og det sjove e
    r, at børn elsker den rene vare, selv at tegne.

 2. Lækkert indlæg.
  Jeg så en reklame på BT, hvor der stod noget med tegning, børn og konkurrence vistnok. Jeg kan ikke huske om der stod noget om formålet med konkurrencen(?).

  Nevermind.

  Herhjemme elsker vi også at tegne! -og alt andet kreativt. Så jeg tror også det er en oplagt indgangsvinkel til at lave en tegning sammen ud fra et tema.

  Der sker noget med mine tvillingedrenges (5 år) tegneudvikling, når det er en mere konkret opgave. I sommers var der konkurrence i landsbyen her, hvor de skulle tegne hvad de tænkte i forbindelse med: bondegård. Skønt for mig at se de meget grundige og detaljerige tegninger, der kom ud af det. ?
  Min datter på nu 6 og et halvt har elsket at tegne siden jun var meget lille. Da hin var to, kunne hun allerede tegne et ansigt med øjne, mund og næse! Vi er meget stolte. ?
  Jeg kan anbefale en magnet-tavle og evt bruge den som afstresning inden sengetid. Selv idag tegner mine børn ofte i sengen og og putter sig bagefter.

  Jeg vil fortælle om dette i min datters 0’te klasse og børnehaven, hvor de i tiden arbejder med anti-mobning og begreber som respekt kommer på banen. Jeg synes Børnenes Rettigheder passer utroligt godt sammen med børnehavens “længere varende” projekt. Og jeg har også skrevet mig bag øret, at du måske direkte eller mellem linierne nævner, at hvis børn kender sine rettigheder, så vil det også give dem forståelse for andre børns rettigheder – både nær og fjern.

  Jeg er glad fordi jeg snublede over dit indlæg/konkurrencen.

  Sidegevinster er så, at mon ikke mor lige får lov til at brænde lidt cash SF i IKEA? ?

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven