mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Da der pludselig stod ild i min lejlighed

Jeg kan nærmest ikke mindes, at mit hjerte nogensinde har hamret så hårdt, som det gjorde i sekunderne efter jeg havde fået slukket den meterhøje flamme der pludselig stod i stuen, imens mine børn – heldigvis bag lukkede døre – sov på hver deres værelser. Fuck, altså. Pisse meget fuck.

Der skete heldigvis ingenting, men jeg fik pludselig en helt klar fornemmelse af, at det havde været et spørgsmål om sekunder – eller i hvert fald minutter førend det kunne være gået ravruskende galt!

Sidst på eftermiddagen, da solen var gået ned, tændte vi et par stearinlys; et par stykker i vinduerne og et enkelt på den hvide kommode. Vi har altid nogle ret fantastiske eftermiddage i dagene efter drengene har været hos deres far, fordi vi samstemmigt har savnet hinandens selskab og det virkede derfor helt perfekt, med levende lys, masser af hygge, brætspil og hotdogs på menuen, inden jeg puttede drengene i seng.

Min neglelak var ikke for pæn, så imens drengene faldt i søvn, gik jeg på badeværelset for at ordne negle. I ved, på jeg-har-masser-af-tid-måden, hvor jeg både fik skubbet til et par neglebånd og smurt hænderne ind i et ekstra lag creme. Midt i andet lag på højre hånd hørte jeg pludselig en knitren, som jeg straks genkendte fra de mange, mange lejrbål jeg har siddet omkring i løbet af min opvækst og jeg undrede mig over, hvor lyden mon kom fra. Satte i en ubevidst bevægelse neglelaksbørsten ned i lakken og kiggede ud mod gangen, for ligesom bedre at kunne lokalisere lyden. Der var et andet lys end der plejer. Flakkende. Som skabt af et bål. Som jeg FUCKING KUNNE HØRE!!!

FUUUUUUUCK!!

Jeg hamrede ind i stuen, hvor min ellers elskede lille komplet udtørrede (med engang virkeligt pæne) blå lyngplante på min hvide kommode stod i en flamme, som strakte sig et godt stykke op over mit hoved og jeg overvejede hurtigt, imens jeg løb derhen om jeg mon ville kunne hamre den ud igennem et vindue. Fuck, tænk hvis ruden holdt og ilden blev inde. Fuck, fuck, fuck. Uden overhovedet at tænke pustede jeg af mine lungers fuldstændigt latterligt fulde kraft imens ilden forvandlede sig til et virvar af gløder, som jeg trampede på for at slukke, imens jeg greb den glødende – og storrygende – plante og smed den ud i håndvasken på badeværelset, tændte for vandet og løb tilbage til stuen for at sikre, at de små gløder ikke havde fået fat i andet.

Røgen hang tykt i loftet, ilden var slukket og mit hjerte hamrede så hårdt, som aldrig før. Plantens tilstand vidner om, at den ikke har brændt mere end de få sekunder der gik fra jeg hørte en knitren til jeg igen stod på badeværelset og hældte vand direkte i gløderne, men med de kæmpe flammer den i mellemtiden alligevel nåede at kaste af sig, tør jeg slet ikke tænke på, hvordan det kunne være endt.

Hold kæft, hvor var det tæt på, mand.

Og hold kæft, hvor er det dumt, at vi ikke har nogen røgalarmer. Bevares, de havde nok ikke gjort nogen forskel denne gang, fordi røgen så vidt jeg husker først udviklede sig, da jeg slukkede ilden, men tænk nu, hvis jeg havde stået bag en lukket dør og hverken havde hørt lyden eller set lyset forandre sig for ilden. Tænk nu, hvis jeg bare havde været i køkkenet med en lydbog i ørerne, som jeg så ofte er i den første times tid efter drengene er lagt i seng. Tænk nu hvis.

Derfor har jeg i dag investeret i røgalarmer til hele hytten og jeg kan kun opfordre jer allesammen til at gøre det samme, hvis ikke allerede I har nogen. Og hvis I har, så tjek for guds skyld bare lige batterierne, ik’? Jeg forestiller mig at julen må være højsæson for ildebrande og jeg synes bare lige at vi skal love os selv, hinanden og alle dem vi kender, at vi lige gør alt hvad der overhovedet står i vores magt for at undgå at det får alvorlige følger.

Verdens største chok og verdens største krammer herfra!

Skriv din kommentar

Kommentarer (11)

 1. For pokker da!!! Godt du var vaks! Stod lyset for tæt på planten eller hvordan mon det pludselig fik fat?

  Jeg tror at en røgalarm ville have reageret også selvom der ikke var synlig røg, da jeg mener at de reagerer ved de små partikler der trods alt kommer fra en større flamme.
  Vores hyler ihvertfald bare vi åbner en varm ovn.

 2. Hvor var det godt at du reagerede så hurtigt og der ikke nåede at ske noget.
  Jeg har i flere år benyttet muligheden for, at donere en gratis røgalarm eller brandslukker til nogen jeg holder af. Det har i hvert fald ofte været en mulighed gennem vores forsikringsselskab alm.brand. Jeg mener også at TrygFonden giver mulighed for, at forære en røgalarm til en man vil passe på. Bare et lille tip hvis nogen kan bruge det.
  Kys dine drenge en ekstra gang og klap dig selv på skulderen over din hurtige og handlekraftige reaktion.

  Kram

 3. Køb dig en pulverslukker! Bare en lille 2 kg. Bevares designlækre er de ikke. Stil den bag en dør eller noget andet. Centralt i lejligheden. Så lang tid du kan få hurtigt fat i den.

  Det kan sagtens være en billig model (200-400 kr.) MEN sørg for der er Dansk Varefakta-godkendelse på den.

 4. Godt det ikke udviklede sig ??
  Prøv evt. med batterilys. Dem fra Sirius, det holder 100 og er rigtig pæne. også de tynde stagelys. ???
  Bonus er at de så heller ikke er sundhedsskadelige.
  ?

 5. Jeg var til førstehjælps kursus for nogle år siden. Har virkelig taget mange af dem, men dette var andeledes. Falckredderen spurgte om vi havde røgalarmer derhjemme, jeg var en af dem der ikke kunne række hånden op og sige, ja.
  Så viste han nogle videoer af, hvor hurtigt en brand udvikler sig. Og én, hvor et diskotek (tror det var i Tyskland) bryder i brand under en koncert. Ord kan ikke beskrive den følelse jeg sad tilbage med. Skræmmetaktik og det virkede.
  Det var så dumt, hvorfor havde vi ikke røgalarmer? De gør en forskel. Så jeg skyndte mig at få dem købt og hængt op.
  (Og jeg prædiker til alle jeg møder om vigtigheden.) Jeg købte desuden en brandslukker også.
  Godt at du kunne nå at reagere så der ikke skete noget. Og godt du har fået købt røgalarmer.
  Min veninde bor i lejlighed, hun har desuden et reb liggende, så de kan komme ud af vinduet hvis dørene er spærret.
  Det kan lyde en smule, overdrevet. Men hvis det en dag bliver nødvendigt og kan redde liv, så er det nok ikke så åndssvagt.

 6. Shit! Åh, får helt ondt i maven – brand er meget højt oppe på min liste over worst fears! Vi har også en lille pulverslukker – sådan én som også er nævnt længere oppe i kommentarerne, og det er altså rart at vide, at den står klar. Især nu, hvor der er stearinlys overalt, og hvor sæsonen for juledekorationer og juletræ nærmer sig <3

 7. Jeg fik en gang ved et uheld tændt en kogeplade hvorpå der stod en juledekoration. Her var det også den knitrende lyd der alarmerede mig. Jeg kan så meget genkende din hjertebanken.
  Lektien er: ALDRIG ALDRIG ALDRIG stil noget brændbart på komfuret.

 8. Vi havde desværre brand i vores lejlighed da en lille pilfinger havde ramt komfuret. Heldigvis havde vi en lille brandslukker som vi fik ilden slukket med, og vi endte med “kun” at være genhuset i ti måneder. Så en opfordring må være at få en lille brandslukker, lige der var den guld værd. Uden den havde ilden nok spredt sig til det meste af køkkenet inden brandvæsenet nåede frem. Så jeg forstå godt dit chok. Godt at der ikke skete mere og sejt at du reagerede så hurtigt 🙂 min forsikringsdamen sagde at der ofte sker uheld med fyrfadslys fordi folk simpelthen ikke tror der kan ske noget, når nu de er så små. Men min respekt for alt med ild og levende lys er nu steget en held del, klog af skade.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven