mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Pletblødning når du er gravid

Pletblødning er årsag til hyppig bekymring hos MANGE gravide

pletblødning

Selv hvis lykken ikke strømmer ind over én i dét øjeblik man opdager at man er gravid, så er det alligevel min oplevelse at langt de fleste kvinder, som vælger at gennemføre graviditeten, ret hurtigt knytter sig til det kommende barn. Heldigvis og desværre, kunne man næsten sige. Heldigvis, fordi kærlighed og tilknytning sjældent gør noget skidt for sjælen – desværre, fordi det kan skabe en masse (ofte unødig) angst og frustration. Som det i øvrigt bliver ved med at være tilfældet, også når barnet er kommet til verden. Jeg har i hvert fald aldrig i mit liv været så bekymret, bange og frustreret, som jeg har været det efter jeg har fået børn – fordi jeg elsker dem så tårnhøjt, at det nærmest gør ondt.

Èn af de bekymringer rigtigt mange gravide oplever at stå med (i trusserne) er blødning. Pletblødning i graviditeten. Det er frygteligt! Ikke blødningen, nødvendigvis, men den følelse det kan give, når man opdager den røde plet i trusserne, eller på papiret, når man har tørret sig efter toiletbesøg. Det er jo ikke meningen at man skal bløde, når man er gravid, er det vel?

Og nej, det er ikke meningen, men derfor er det i langt, langt de fleste tilfælde alligevel ganske harmløst.

Noget af det feje ved blødningen er, at den ofte allerede opstår i graviditetens første trimester, hvor baby stadig er så lille, at det er umuligt for moderen at mærke om barnet stadig er i live, som naturligvis er den største bekymring. Er jeg ved at abortere?! For et absolut flertal af gravide som oplever blødning i graviditeten hænger det ingenlunde sammen med abort – slet ikke hvis blødningen er beskeden. Slimhinderne i livmoderen (og næsen og munden) ændrer sig i løbet af graviditeten og ligesom mange gravide oplever at deres tandkød af og til bløder, når de børster tænder, så kan livmoderhalsen gøre det samme. Samtidig gennemstrømmes den voksende livmoder af væsentligt mere blod end sædvanligt, fordi barnet skal ernæres via moderkagen, som derfor skal iltes særligt godt, hvilket sammen med de mere sarte slimhinder altså øger risikoen for blødning. Harmløs blødning, vel at mærke.


Læs også: Blødning i graviditeten – det skal du gøre


Ofte vil blødningen opstå grundet én eller anden form for provokation. Det være sig tunge løft, hård fysisk aktivitet eller sex, men blødningen kan altså også sagtens opstå ud af det blå, uden det gør spor.

Kun hvis blødningen bliver kraftig og ledsages af turevise smerter bør man søge læge.

Så kære gravide, jeg forstår godt, hvis panikken breder sig, når du ser den første lyserøde stribe pletblødning i trusserne, men formentlig betyder det ikke andet end at din livmoder er godt igang med at arbejde, så den kan passe rigtigt godt på dit kommende barn. Pøj pøj!

Skriv din kommentar

Kommentarer (20)

 1. Jeg søgte selv internettet tynd for historier, så jeg deler lige min. Jeg blødte helt amok meget lige pludselig et par timer efter sex i uge 11. Som i: jeg rejste mig op og vupti, blod i trusser, på bukser, på gulvet, nedad benene, på stolen. Min kæreste ringede til vagtlægen, som ikke ville se mig, men jeg skulle ringe til egen læge dagen efter. Blev derfra henvist til gynækologisk ambulatorie “pga psykiske gener”, da blødningen var aftaget til almindelig menstruations-lignende blødning til dagen efter. Blev scannet et par timer senere på gyn.amb. og der var den fineste levende lille en på skærmen, og i dag er jeg næsten halvvejs, og tror nok, jeg mærker liv hver dag 🙂 Jeg blødte i øvrigt fra uge 11 konstant i forskellige mængder til uge 15.

 2. Jeg bliver også nød til at dele min historie til andre, som måske har behov for at vide at det nok skal gå! :
  Jeg aborterede desværre 3 gange i træk, uden at vide hvorfor, men ønskebarnet lod vente på sig. Alle tre gange gjorde min krop det selv og lægerne var ikke bekymrede fordi alt så ud til at være som det skulle være (som det nu kan i den situation)
  4 gang jeg blev gravid gik jeg kun og ventede på at abortere – og ganske rigtig, jeg begyndte at bløde (juleaften) da jeg var omkring 7 uger henne. Jeg blødte indtil jeg var halvvejs i graviditeten! Uden forklaring! Og fra den ene dag til den anden stoppede blødningen – Jeg har i dag en sund og rask pige på 2 år. Ved fødselen kunne de se at moderkagen var dårlig (den fungerede dog fint og som den skulle, men den var ikke af den bedste kvalitet) og jordemoderen formoder at det var den som var skyld i blødningen uden at kunne konstatere det.
  Min efterfølgende graviditet med lillebror er gået fint og helt uden blødning!

 3. Jeg føler også for at dele min erfaring med blødning i en graviditet. Jeg fik nogle kraftige mavekramper i uge 14, og blødte voldsomt. Jeg var på ikke i tvivl om at jeg var i gang med at abortere. Næste dag kontaktede jeg lægen, som sendte mig forbi hospitalet til en scanning. Her viste der sig en livlig lille baby i maven, og ingen forklaring kunne gives for blødningen. Der kunne åndes lettet op. Blødte efterfølgende on/off indtil uge 18, og er nu i uge 35.

 4. Jeg glemmer aldrig den første gang jeg begyndte at bløde, da jeg var gravid med mit andet barn. Det var, som du skriver, frygteligt! Jeg blev så bange og ville virkelig ønske, at jeg dengang havde vist, at det ikke var spor farligt og faktisk ret almindeligt det jeg oplevede. Derfor har jeg tilladt mig at dele dit indlæg i min nye termindsgruppe. Jeg er nemlig gravid igen – heldigvis, indtil nu uden blødning. Det håber jeg er ok ❤️

 5. Jeg har oplevet både store og små blødninger med vidt forskellige konsekvenser:

  I første graviditet havde en mikroskopisk, mørk pletblødning i uge 10 og en ‘dårlig fornemmelse’ (det lyder fjollet, men jeg havde virkelig på fornemmelsen, der var noget galt). Det viste sig til en scanning, at hjertet var holdt op med at slå få dage forinden. Jeg havde ingen smerter, og blødningen blev aldrig kraftig, så jeg endte med en udskrabning. Jeg er derfor ikke helt enig i, at man kun skal søge læge ved stærke smerter/kraftig blødning.

  I anden graviditet fik jeg en styrtblødning i uge 5 og stærke smerter, men baby hang i, viste to scanninger. Det fortsatte med pletblødninger jævnligt og endnu en voldsom styrtblødning i uge 16. Af sted til scanning igen, og heldigvis med sund baby, der nu er en sød dreng på to år 🙂

 6. Synes det er virkelig svært at vurdere om man skal reagere eller ej… jeg oplevede en meget let pletblødning sent i graviditeten, som vagtlægen heldigvis synes jeg skulle tjekkes for. Det var blærebetændelse og 14 dage senere fødte jeg min datter en måned for tidligt 🙁

 7. Jeg har en pige fra april 2016.

  Efter hendes 1 års fødselsdag begyndte vi at prøve på nummer 2. Jeg blev hurtig gravid men testen viste aldrig to streger og måtte til lægen for at få at vide at jeg var gravid. De var usikre og fik taget en blodprøve der viste jeg var gravid. Jeg tog på sommerferie i USA og begyndte at bløde derovre og få ondt. Jeg var sikker på jeg aborterede og blødte meget i en uge altså hele vores ferie i USA. Jeg kom hjem og til læge og sendt videre til sygehuset hvor en scanning viste at min livmoder var tom. Min krop havde altså selv fået foster ud.

  Da jeg blev gravid igen betalte vi for en scanning i uge 6 og her så vi hjertet slå. Nu er jeg i uge 9 og startede med at bløde i søndags efter at have løftet min datter lidt for meget. Jeg har blødt( dog kun pletblødning) i 4 dage og skal på sygehuset i morgen undersøges.
  Jeg er frygtelig bange for at jeg igen er ved at abortere og krydser fungere for at fosterets hjerte stadig slår og at ser fint ud.

 8. Jeg har været gravid en gang – hvad jeg ved af – og sidder nu og ammer en lille pige på 6 uger.

  Jeg oplevede 2 pletblødninger i 1. trimester. En efter tunge løft i uge 7 og en i uge 11, som jeg ikke ved, hvorfor jeg havde. Begge gange blev jeg tjekket og fik tryghedsscanninger. Derfor har vi et fint billede af vores pige, da hun var på størrelse med en vingummibamse 😉

  Jeg havde i starten delvis foreliggende moderkage og en livmoderhals som åbenbart var letpåvirkelig, men der fløj godt nok mange uhyggelige tanker igennem hovedet, før jeg fik set, at der var liv.

 9. Vil også lige dele min historie 🙂
  Er første gangs gravid og har diabetes 1
  Jeg har blødt igennem hele min graviditet er i uge 38 nu og det sker stadig, det kan være efter sex, når jeg har været på toilettet og presset ? eller af ingenting over hovedet, der har været meget bekymring til at starte med før jeg ku mærke hende, men pga af min diabetes er jeg blevet scannet ekstra meget, og der har aldrig været problemer, så derfor har jeg aldrig følt mig nødsaget til at ringe efter hjælp. Men puha det er nervepirrende selvom det åbenbart er meget normalt 🙂

 10. Jeg er så en af dem som har oplevet blødning og ikke været heldig.
  2 gange inden jeg fik min søn i 2012.
  Jeg begyndte at bløde meget lidt i uge 6-7 og begge gange var det en missed abortion. Så blev jeg gravid 3. gang og her oplevede jeg ikke blødning og fik som skrevet en søn i 2012.
  I sommeren 2016 blev jeg gravid for 4 gang og begyndte at bløde uge 6-7. Igen meget lidt. Fik en tidlig scanning. Jeg var dødhamrende nervøs grundet min historik. Og selvom jeg også havde hørt at det var normalt, troede jeg ikke på at alt var ok. Vi kom til scanning og så til stor vores store overraskelse hjerteblink.

  Men jeg blev ved med at bløde og 1 1/2 uge efter til endnu en scanning var fostret vokset lidt, men hjerter var gået i stå.
  Hvis jeg skulle være så heldig at blive gravid igen kommer jeg til at holde vejret indtil den dag jeg har født!

 11. Jeg tænkte på om du evt kunne finde på at tage tråden op omkring spontan aborter? Vi er jo desværre mange der oplever det og for mig var det ekstra hårdt, da det er så tabubelagt! Jeg giver gerne mit besyv med og fortæller min historie.

  1. Jeg er så enig! Da vi tabte en graviditet første gang, fik jeg at vide at det er 1/3 graviditeter der går tabt i 1 trimester. Det ville jeg gerne have været bedre forberedt på at blødningen kunne betyde – så jeg ikke var taget til gyn alene og blevet så chokeret.

 12. Hvor er det godt, du tager emnet om pletblødning i graviditeten op. Jeg googlede nemlig på livet løs, da jeg selv oplevede det, hvilket var en del gange i løbet af min graviditet. Og selvom jeg kunne læse mig frem til, at det var meget normalt, så gav det altså et sug i kroppen og rigtig meget usikkerhed, hver gang det skete – også da jeg let kunne mærke ham, og dermed viste at der stadig var liv. Heldigvis var det jo harmløst, og for mig handlede det vidst bare om, at jeg havde meget irriterede slimhinder. Jeg havde i hvert fald også en del næseblod, og det var nærmest et helt blodbad, hver gang jeg børstede tænder 😉

 13. Dejligt betryggende indlæg. Jeg er lige nu 9 + 2 og oplevede for et par dage siden en lille bitte smule frisk lyserødt blod efter toiletbesøg. Nu her to dage efter kommer der fortsat en lille smule ‘gammelt blod’/helt brunt blod ud, og jeg er hammer nervøs! Jeg skal først scannes om 3,5 uge, og kan næsten ikke overskue usikkerheden. Så derfor; tak for indlægget!

 14. Jeg synes, det er rigtigt svært at vurdere. Jeg er gravid med mit 3. barn, og selvom mine to første graviditeter var vidt forskellige, havde jeg ingen blødninger. Ikke det mindste. Jeg er i 5. uge og har testet positivt snart en uge, men er i dag begyndt at bløde. Ikke så meget at det lander i trussen, men det er der, når jeg tørrer mig. Det er ikke brunligt, men klart rødt og lidt slimet. Ingen klumper. Og jeg har heller ikke smerter. Ikke andet end den murren jeg har haft de sidste to uger. Jeg er i syv sind om jeg skal kontakte læge i morgen eller ej. Tror det er fordi ,jeg synes, det er uklart hvad en lille blødning er :-/

 15. Tak Cana, du har lige reddet min dag! Har oplevet lidt lyserød udflåd i trusseindlægget og når jeg tørre mig, men ingen smerter henover weekenden. Gik i panik, har været nervøs og angst – lægen kunne værken sige kuk eller bø – men gav mig pencilen for en mulig blærebetændelse. Så lidt i tom følelse! Men tror og håber min lille ært har det godt og det bare er min krop der arbejder!

 16. Jeg er gravid i 9. Uge og har her for nylig blødt en lille smule. Jeg gik helt i panik , fordi jeg har mistet et barn før i 6. Uge. Ringede til vagtlægen og ud fra hvad jeg fortalte, mente de at det ‘bare’ er kontaktblødning efter sex. Jeg kan slet ikke overskue tanken om at miste igen. Krydser fingre for at alt er som det skal være – har heldigvis ingen smerter! At læse denne artikel og ikke mindst kommentarene har givet mig lidt mere ro på.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven