mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Jordemoderonsdag – 9 (u)sikre tegn på fødsel

Stort set altid, når jeg møder en gravid som har termin indenfor en overskuelig fremtid, bliver jeg spurgt, hvornår mon fødslen går igang. Jeg oplever at mange “fisker” efter om jeg ikke nok kan fortælle dem, at fødslen er ved at gå igang og selvom jeg ville ønske, at jeg ved bare at sige nogle gyldne ord, kunne sørge for det, så er sandheden selvfølgelig, at jeg ikke aner noget som helst om hvornår fødslen mon sker. Der er ikke rigtigt nogle regler på området og dem der er, kan altid gradbøjes.

Alligevel er der selvfølgelig en masse små tegn, som kan indikere at fødslen er ved at gå igang.

NI – mere eller mindre – sikre tegn på fødsel
 1. Slimproppen. Det er muligvis det mest ucharmerende ord i bogen om graviditet og fødsel, men ikke desto mindre, så har alle gravide altså en slimprop, som er en samling sejt slim, som igennem graviditeten har siddet i livmodermunden og beskyttet baby mod udefrakommende bakterier. Den er derfor usandsynligt snedig at have i graviditeten, men efterhånden som livmoderen gør sig klar til at skulle føde barnet, vil den ofte løsne sig og det er altså i dén forbindelse, at mange gravide vil opleve at “slimproppen går”. Der kan slet og ret komme en klump sej slim i trusserne og det føles mildest talt ret ulækkert, når det sker. Når slimproppen går, er det altså et tegn på at fødslen nærmer sig – men om det er indenfor dage eller uger, er desværre ikke til at sige.
 2. Tyngdefornemmelse. Efterhånden som barnet bevæger sig længere ned i bækkenet, vil de fleste gravide mærke en øget tyngdefornemmelse. Det kan – især for fleregangsfødende – sågar nærmest føles som om, at man bliver nødt til – rent fysisk – af og til at “holde på barnet” med hænderne. Det er meget forskelligt hvor tidligt i graviditeten denne tyngdefornemmelse opstår og selvom det ofte kan være et tegn på snarlig fødsel, så er der altså også kvinder, som går med denne fornemmelse i ugevis, inden baby melder sin ankomst.
 3. Hyperaktivitet. Du får pludselig en trang til at gå lange ture i skoven, at gøre alle køkkenskabe rene og få fikset alt dét, du har udskudt igennem din barsel indtil videre. Den slags pludselige behov kan selvfølgelig opstå for enhver, men jeg har alligevel erfaret, at det kære redebyggergen ofte kan sætte ganske udtalt ind, umiddelbart inden fødslen går igang. Som en slags underbevidsthed, der lige sørger for at alt er klar, inden verden bliver forandret med tilblivelsen af verdens dejligste baby.
 4. Træthed. Ovenpå hyperaktiviteten, opstår der ganske naturligt en vis træthed og det er altså her, jeg oplever, at rigtigt mange kvinder rent faktisk går i fødsel. For at kroppen kan producere veer, skal den have et højt niveau af oxytocin, som har super gode betingelser, når kroppen trives. Typisk i forbindelse med berøring, sex – og afslapning. Hermed selvfølgelig ikke sagt, at man kan forvente fødsel, hver gang man er træt, men et pludseligt øget behov for at sove, kan alligevel være en godt tegn på, at der er noget på færde.
 5. Diarre. I know, det lyder ulækkert, men det er ærligt talt temmeligt smart, at kroppen hos rigtigt mange kvinder, lige sørger for at komme af med det meste af den afføring der måtte være i endetarmen, inden fødslen går igang. Mange kvinder vil opleve at få mavekneb, som så sidenhen “sætter sig” som veer. Som en lille bonus, så bliver tarmen hos langt de fleste dog ikke helt tømt, så hvis jordemoderen foreslår et lavement, vil jeg altid anbefale at man tager imod det – også selvom dét heller ikke just er en fest. Slet ikke, når man har veer oveni hatten.
 6. Rødmossede kinder. Man kan næsten se på en kvinde, at hun går i fødsel, i timerne inden veerne starter, fordu hun blusser op i ansigtet. Næsten altid, for selvfølgelig er det ikke et sikkert tegn på at du føder om natten, hvis du vågner op med røde kinder.
 7. Tegnblødning. Nu begynder vi at nærme os de mere sikre tegn på fødsel. Når først livmoderen begynder at gøre klar til at producere veer, er det meget almindeligt, at der kommer noget tegnblødning. Det ses typisk i forbindelse med plukkeveer og ses som lidt øget udflåd (eller slimprop) med frisk blødning i. Det er ganske ufarligt og skyldes bare, at nogle af de små blodkar omkring livmodermunden brister, når den begynder at gøre klar til at åbne sig. Hvis der kommer en større mængde frisk blødning, skal du selvfølgelig kontakte fødegangen, men i udgangspunktet er tegnblødning helt normalt.
 8. Vandafgang. “Vandet er gået – nu skal jeg føde” tænker rigtigt mange kvinder og det er selvfølgelig på sin vis ganske korrekt, men faktisk betyder vandafgang ikke altid at fødslen “bare lige” er på trapperne. Mange kvinder oplever at vandet går, uden veerne starter, hvorfor en del kvinder altså ender med at få veerne sat igang med vestimulerende drop. Det gør man fordi der opstår en øget risiko for infektioner hos baby, hvis det er mere end 24 timer siden der gik hul på fosterhinderne.  Så altså – hvis vandet går, er det ikke sikkert at kroppen af sig selv sørger for leverancen af en baby, men i så fald, støder der lidt hjælp til og baby er lige på trapperne.
 9. Veer. Hermed det eneste sikre tegn på fødsel. Ingen fødsel – medmindre man skal have et kejsersnit, selvfølgelig, i hvilket tilfælde nærværende indlæg er ganske irrelevant – uden veer. Veerne skal dog, for at man for alvor kan regne med dem, gerne være nogenlunde regelmæssige og gøre så ondt, at man ikke umiddelbart kan koncentrere sig om andet end at “være i dem”, inden man kan vide sig rimeligt sikker på, at de ikke går i sig selv igen.

… Og tilbage er der ikke andet at sige, end skide meget held og lykke. Det kan være rigtigt fedt, at føde og det allervigtigste er, at forsøge at følge med og at stole på sin krop undervejs. Uanset om den skal have lidt hjælp eller ej, så kan den – og du – godt.

Skriv din kommentar

Kommentarer (14)

 1. Jeg havde INGEN tegn på fødsel overhovedet, før jeg fik veer. Slimproppen og tegnblødning kom først efter veerne gik i gang og vandet gik først da han blev født. Og så var jeg så en af dem der var forstoppet dagene op til, i stedet for at have diarré. Og jordemoderen glemte at tilbyde klyx. Ikke en fantastisk kombi. ?

 2. Hej Cana!
  Da jeg var gravid med mit 2. barn havde jeg veer allerede i uge 32 og igen i uge 37 – begge gange gik de heldigvis i sig selv igen, selvom de nåede at blive regelmæssige.
  Da jeg var gået en uge over skulle jeg til tjek på sygehuset og jeg bad jordemoderen om at løsne hinder, hvilket hun sagde, at hun gerne ville. Det viste sig dog, at de veer jeg havde haft i ugerne før havde gjort mig mere klar til fødsel og jeg gik rundt og var 4, næsten 5 cm åben!
  Ja, jeg fødte så et halvt døgns tid senere og havde første ve på vej hjem i bilen fra sygehuset af!
  Kh Louise

 3. Er en gammel krage på 60. Har født 4 børn vaginalt. 2 børn er født til tiden og 2 børn nogle uger for tidligt. De 2 sidste er født efter at jeg blev opereret for kræft i livmoderhalsen. ( Derfor er de nok født lidt for tidligt.) Men by the way.. Jeg synes ikke der er nogle entydige tegn på at en fødsel er nært forestående. Måske noget med lidt heftige plukveer, måske noget med en anderledes tyngdefornemmelse i underlivet. Og at fosteret bliver mere stille. Nogle gange så stille, at man bliver urolig.
  I øvrigt har jeg aldrig været en fan, af at være gravid. Men har alligevel 4 styks.

 4. Ved min 3. Graviditet for 27 år siden, fik jeg bækkenløsning. Det var så skrækkeligt. Og så vanvittigt smertefuldt. Kunne hverken kravle eller gå. I mange måneder efter fødslen, gik jeg til genoptræning. Min 4 graviditet forløb uden problemer. Men nu mærker jeg senfølgeskaderne af en bækken løsning. Avs og for pokker. Den slags skal tages alvorligt. Og til alle jer, som får at vide, at det er noget psykisk….nej det er det ikke. Fuck de læger, som siger det.

 5. Troede der var længe til, da min slimprop gik en nat. Havde hørt det med dage,uger og evt gendannelse. Jeg var førstegangs og var “kun” 1 dag over temin. Men vupti veer kom med det samme og ret så intenst, nærmest non stop og 5 timer efter slimprop var gået hjemme, der sad vi med den smukkeste dreng i armene. Det hele gik meget stærk og endte også med at måtte syes i over 2 timer efter fødslen. PS. Det kan ikke anbefales af smide sig på bagsædet med veer på vej til hospitalet, man skal jo også kunne komme ud igen! ??

 6. Hej Cana

  Jeg var en af dem, hvor vandet gik uden veerne rigtig kom igang. Startede med en pille og kom hjem et par timer… derefter vedrop. Gud hvor hadede det drop, som jeg ikke slap for før baby var ude.
  Nu står der 24 timer i dit indlæg… men de sagde 18 timer til mig på fødegangen. Jeg nåede det på 17,5 efter vandafgang ☺️
  Jeg ringede egentlig til fødegangen et døgn inden, da jeg følte vandet var gået. Blev hele tiden lidt våd i trusserne. Men da jeg ikke kunne gøre en stofble våd på en time, så ville de ikke se mig. Da han blev født, var han utrolig tør.. de troede alle jeg var gået over tid, men fødte faktisk 9 dage før termin. Har sådan tænkt på efterfølgende, om vandet måske alligevel var gået/sev den foregående dag.

 7. Jeg er gravid i uge 36 med vores 2. barn. Første gang havde jeg plukveer hele torsdag, slimproppen gik og jeg havde lidt tegnblødning i løbet af dagen. Torsdag aften gik vandet og en time efter begyndte veerne. Det blev en lang omgang veer – 30 timer! – han stod skævt i mit bækken og ville ikke ud. Av for helvede, en ufattelig smerte!!! Han blev dog født uden nogen form for hjælp lørdag morgen <3
  Jeg håber det går lidt hurtigere denne gang…

 8. Første gang startede det med plukveer en hel nat. Dagen efter skete der intet før kl 15 hvor veerne kom og var regelmæssige med det samme. Ingen slimprop, ingen tegnblødning og fostervandet gik først på sygehuset da de prikkede hul. Fødte ham kl 01.01 8 dage over termin.
  Anden gang startede veerne kl 8 og igen ingen slimprop, tegnblødning eller fostervand. Han er født 13.52 3 dage efter termin.
  Nu er jeg gravid i uge 36 og glæder mig faktisk til at der snart sker noget. Har selv en ide om at jeg ikke når terminsdagen men man ved jo aldrig…

 9. Øv, her sidder jeg en uge over termin og googler alt muligt omkring fødsel m.m. Jeg havde en frygtelig første fødsel, og har været/er rigtig bange for den forestående fødsel. Jeg har brugt så meget tid på at sætte mig ind i hypnobirthing og i det hele taget ændre min tankegang omkring det at føde.

  Når jeg begynder dette indlæg med øv, så er det fordi, du slutter dit indlæg med at skrive “Det kan være rigtigt fedt, at føde og det allervigtigste er, at forsøge at følge med og at stole på sin krop undervejs.” Skrevet på den måde, sidder man tilbage som læser/gravid og får følelsen af, at en fødsel stort set aldrig er en fed oplevelse, medmindre du er meget heldig.

  Bare sådan en lille sætning kan sætte mig flere skridt bagud – og jeg ville virkelig ønske, at jordemødre var bedre til at snakke om fødsler på en langt mere empowering måde og dermed give kvinder troen på, at fødsler ikke er noget man skal frygte.

  Jeg håber, at du forstår mine tanker og hvor jeg vil hen, og hvor meget bitte små ordvalg/ord i kursiv kan påvirke.

  Mvh. Anne

  1. Hej Anne,

   Jeg er ked af at du læser det sådan. For mig er det stik modsat og jeg synes at sætningen netop minder os om, at det kan være mega fedt at føde 🙂

 10. Hej! Jeg er 2.gangs fødende og 36+4 uger henne.
  Er det normalt at have en stor tudedag inden fødsel? Maven er sunket, har haft en uge med menstruationssmerter, kraftige plukveer, stakåndethed og hyperaktivitet… Nu er jeg udmattet, har én stor plukve uden smerter og kan ikke lade være med at græde….
  Sidste gang blev jeg sat igang og fik kejsersnit..

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven