mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Synes du ikke det er synd for dine børn?

Så kan man eddermamer tale om at få en mavepuster fra morgenstunden, når spørgsmålet “synes du ikke at det er synd for dine børn [at du er en uansvarlig forælder uden rygrad, red.]?” bliver stillet én – og det endda på national radio. Som altså skete for mig, da jeg gæstede radio 24syv her til morgen.

Bum.

Normalt ville jeg grine af den slags og vide med mig selv, at jeg gør det bedste jeg kan, men lige i dag, rammer den ret hårdt. Er det virkelig synd for mine børn, at jeg nogle gange lader dem se youtube, frem for fx Netflix eller Ramasjang, som anklagen lød på? Er jeg uansvarlig? Har jeg fejlet og udsat mine børn for noget, de er alt for små til at blive udsat for?

Det nemme ville måske være at svare ja. For ja, jeg er ganske overbevist at det er mere trygt for børn på alder med mine på 3 og 6 år at se børne-tv, som er skabt til og for børn, på en ordentlig måde, end det er, at surfe rundt på youtube og risikere at støde på alverdens lorteindhold, som fx dét vanvittige eksempel jeg engang skrev om HER. Et eksempel som faktisk fik mig til at slette youtube fra min telefon i en periode.

Men, men, men… Nu er vi der altså igen. Mine børn ser youtube. Ikke hver dag og ikke i timevis – og slet ikke hvad som helst. De har lært, at de udelukkende må se film, der “ikke er farlige”. Og når jeg har siddet og set det sammen med dem, er jeg ikke i tvivl om, at deres filter er blevet sufficient. De kan sagtens skelne skidt fra kanel og hvis de så – primært min yngste – alligevel får forvildet sig ind på én af de “farlige film” fx hvor Spiderman er ude på at tage Elsa til fange, eller hvor Gurli Gris får en kniv i hovedet, så siger de det til mig og jeg hjælper dem væk.

Simple as that. 

Selvfølgelig ville det være optimalt, hvis jeg aldrig lod mine børn få adgang til noget som potentielt kan være upassende/skadeligt/farligt for dem at se eller opleve, men det er nu engang noget de selv efterspørger og så synes jeg faktisk det er betryggende at vide, at mine børn – allerede i en alder af 3 og 6 år – er begyndt at kunne manøvrere rundt i internettets mange faldgruber!

Jeg er glad for at vi allerede nu har dialogen om, at der findes meget på internettet som man hverken skal tro på, lytte til, kigge på eller bruge sin tid på, fordi det ikke er skabt med gode intentioner. Jeg er glad for, at mine drenge allerede nu har fået lagt god grobund for ikke altid at stole på, at internettet er uskyldigt. Heller ikke selvom det er voksne, der er klædt ud som deres yndlingshelte. Dét må på sigt kunne gøre noget godt, at de så tidligt i livet er blevet rustede til at følge egen mavefornemmelse og at de ved, at de kan stole på, at jeg altid gerne vil hjælpe dem, når internettet viser tænder. Det er trods alt kommet for at blive – både internettet og formentlig også de (heldigvis ganske få) idioter der prøver at gøre det til et usikkert sted at være.

Så nej, jeg synes faktisk ikke det er synd for mine børn at de får lov til at se youtube i ny og næ. Slet ikke, faktisk.

Jeg gør det så godt jeg kan.

Skriv din kommentar

Kommentarer (39)

 1. Sikke da et klaphatte-spørgsmål! Herregud! Vis mig et barn på 3 eller 6 år i dag der ikke ser youtube. Har i bund og grund lidt svært ved at se hvordan man kommer frem til at det er synd for børnene ? Jeg har fulgt dig længe og ud fra det indblik jeg har fået i dit/jeres liv med børnene så gør du det ikke bare så godt du kan, du gør det til UG kryds og slange og hvad man ellers kalder det! Fortsæt som du plejer og bed klaphatte med dumme kommentarer om at hoppe i havnen ?

  1. ❤️❤️❤️ seriøst, jeg har messet “sikke et klaphattespørgsmål” for mig selv hele dagen, siden jeg læste din kommentar. For ja, det var sgu da hvad det var! TAK.

  2. Er helt enig med dig. Hvis vi forskåner vore små poder fra alt; internet, slå sig, problemer m.m. hvordan skal de så nogensinde kunne navigere i den virkelige verden. I mine øjne gør man børn en bjørnetjeneste og jeg synes du gør det helt rigtigt. Ved guidning og samtale kommer man langt og så synes jeg du er pisse sej at du tær stå ved dine handlinger?

 2. Super interessant og youtube er sgu nok kommet for at blive. Jeg synes dog udfordringen for mig med youtube pt er at mine børn lige er et hak ældre end dine. De er 10 og 13 år.
  En ting er når de sidder og ser spil gennemgange SF feks minecraft. Men for pokker alle de YouTubere de følger ? Sproget er jo så enormt grimt og de kan ikke helt skelne at de der Challenges der laves de laves primært for at trække trafik.
  Min mindste vil gerne være you tuber og mener at når han har 1000 Subs så tjener man helt automatisk penge på det ?
  Men så igen, så er det jo nok ikke så anderledes end dengang vi alle drømte om at ville være skuespillere og modeller ?
  Og på trods af at bloggermor her lever af at skrive blog selv og agerer rundt på sociale medier, så har mine drenge faktisk endnu ikke hverken FB, snapchat eller Instagram – heller ikke ham på 13. Men youtube ? Her skal mor virkelig ind i kampen ?

  Kram fra Pernille
  http://www.pforpernille.com

  1. Åhhhhh altså, please don’t remind me at de bliver ældre og at alt bare bliver mere kompliceret ???
   Jeg tror at alt kommer til at gå fint, så længe vi forældre træder i karakter og sætter os ind i hvad vores børn ser (eller producerer) og hjælper og guider dem efter bedste evne ❤️ og tænk engang, vores børn bliver første generation på de sociale medier, som faktisk er vokset op med det og forhåbentligt også blevet opdraget til det.

   1. Åhh so sorry ? Men shit jeg er selv helt på røven over det. Jeg er nødt til at sætte mig lidt mere ind i det her youtube halløj.
    Helt enig med dig i at det bestemt ikke kan gå helt galt og at jeg også tit tænker på det med at de er første generation der nærmest er vokset op med sociale medier.

    Kram herfra ?

 3. Gu er det da ej synd! Min søn på 2 ser også youtube. Jeg har sat forældrefilter på og så er jeg aldrig længere væk, end at jeg kan høre hvad han ser og derfor hjælpe ham væk fra det, hvis han er lommer ind på noget han ikke skal.
  Men han elsker at se engelske børnesange og videoer hvor de fx finder brandbiler, busser osv inde i noget der minder om kinderæg, eller snakker om farver. Så sidde han/vi der of øver engelske ord, hvilket er helt perfekt, fordi han har to fætre der bor i Dublin og primært taler engelsk. Så forstår han en smule. Han har fx helt styr på at firetruck er en brandbil. Så synes på ingen måde det er synd for ham.

 4. Puha – drejede det sig ikke om andet end Youtube??
  Da jeg læste overskriften fik jeg helt ondt i maven, tænkte at det spørgsmål stiller man bare ikke til en kvinde/mand der står i skilsmisse og hvor der er børn indvolveret, hvor er folks pli henne – det er jo bedre at have to glade og gode hjem end et hvor det ikke fungere for mor og far.. så sad i to minutter med ondt i maven.. for youtube..

  Cana; mine børn ser også i perioder youtube, de ser også netflix og viaplay..
  Og sjovt nok kan de også der se noget som måske ikke altid er godt.
  Den mindste på 5, har fødselsdag i dag, sagde lige her til morgen at han havde haft marerit.. havde drømt at hans far fik strøm i hovedet og døde….
  Han har ikke set youtube de sidste mange mdr. Men derimod adgang til børnesektionen på netflex og viaplay.

  Du gør et kæmpe godt stykke arbejde med dine børn, tænk at Jens tænker først på Peter og hans ønsker inden sig selv da han måtte slå sin sparegris i stykker. De udviser så meget empati for andre. Så tag du og træk vejret og nyd livet.

  Og skulle vi så ikke alle lade være med at være sådan efter andre? Vi har alle ting hvor vi gør noget eller giver lov til som andre ikke ville give og omvendt. Vi opdrager forskelligt og det skal der være plads til.

  Kæmpe kram Cana , nyd livet, nyd dine drenge og stol på du gør det bedste for dine drenge. ?

  1. Tak for din søde kommentar, Heidi! For mig var det – måske fordi jeg er i en særligt sårbar periode af mit liv lige nu – et nedladende angreb på min evne som forælder (og altså ikke “bare” youtube), så din opbakning og anerkendelse betyder såååå meget ❤️

 5. Men hvorfor skal børn se youtube? Der er så utroligt mange andre mere sikre valg som fx Netflix, Viaplay, DR og Tv2. Udvalget er enormt så Kaan virkelig ikke se grunden til at børn skal navigere på Youtube.

  Mine børn på 4, 8 og 10 leger som børn nu gør og skal de en sjælden gang se skærm er det aldrig youtube.

  1. Mine har fået lov, fordi de interesserer sig for det 🙂 Andres bevæggrunde skal jeg ikke gøre mig klog på.

 6. Jeg synes ikke det er direkte synd for børnene at se Youtube, men hvorfor ikke skærme dem fra et produkt der egentlig er beregnet for unge OVER 12 år?
  Selvom du kan hjælpe med at fjerne klippet med Gurli Gris der har fået en kniv i hovedet, så HAR han jo allerede set det, og det er sat fast på nethinden.. min pige på 3 år drømmer f.eks om doktor John fra Onkel Reje, så nogle gange virker det bare super voldsomt på de små poder, også selvom det er “børnevenlig”.

  Man gør selvfølgelig hvad man selv finder bedst for de små pus, men jeg synes personligt Youtube er dybt unødvendigt til så små børn. (der findes SÅ meget andet digital børnesikret underholdning ). Mine børn på 3 & 6 år får ihvertfald ikke lov. Og hende på 6 år efterspørger det ikke længere, for jeg har sagt nej mange gange. Sådan er reglerne hos os. Man må spille på Ipad eller se ramasjang/børne netflix. Ikke Youtube.

  Mht snakken med børnene om færden på nettet, så tænker jeg personligy det er liiiige tidligt nok at tage den snak. Altså, at de i så tidlig en alder skal konfronteres med at verden er ond og uforudsigelig, og oven i købet forholde sig kritisk til det de får lov at se. Det synes jeg hører skolealderen til..
  Min pige på 3 ved knap nok hvordan man færder i trafikken, på trods af vi øver det hver dag.

  1. Heldigvis er alle børn – og deres forældre – forskellige 🙂 Min ældste så absolut heller ikke youtube som 3-årig, men den store lærer fra vennerne og den lille lærer fra den store og ved du hvad? Jeg er helt cool med det 🙂 Jeg er jo aldrig mere end halvandet sekund væk.

 7. Heldigvis er det blevet sådan med youtube at du kan sætte nogle ret gode filtre op så ungerne ikke ledes de forkerte steder hen og så findes der jo også en youtube for de mindste, så hvor stort et problem er det egentlig? Du er jo en opmærksom forælder og leder dem væk, når behovet er for det!
  Noget jeg har været mere opmærksom på med mine børn er, at de ikke skal se Nyheder. Jeg husker fra min barndom, når vi spiste aftensmad kørte tv’et med Nyhederne enten fra DR1 eller TV2, så jeg fik krig, død og ødelæggelse ind med aftensmaden! Det vil jeg ikke udsætte mine børn for! Men at de ser en kortfilm med personer, som gengiver scener fra Vaiana eller som spiller Pokemon, kan jeg ærligt talt ikke se noget galt i!

  1. Præææææcis! Herhjemme og nyheder også fuldstændigt forbudt for børn. Altså, helt og aldeles for nyheder i tv-form, mere lempeligt med radio 😀

 8. Hej Cana
  Undskyld sproget, men fuck den kommentar. Der er bare nogle mennesker som dyrker at kunne sætte sine spor hos andre. Desværre.
  Man gør altid det bedste man kan som Mor. Fejl gør også en dygtigere, ikke sandt?!
  Youtube er mange ting. Mine børn er også kloge nok til at vide hvad man skal følge og ikke følge på Youtube.
  Jeg ser Youtube som en læringsplatform fordi begge mine piger bruger det til at lære noget.
  Den store ser videoer om science, planeter og yngste følger andre jævnaldrende med interesse for dukker og leg.
  Mine børn har fået en ekstra bonus ud af at se Youtube og det er sprog. De er begge blevet enormt dygtige til at forstå engelsk og taler begge 2 allerede nu langt bedre end mig selv.
  Det er virkelig godt i skolen.
  Som du selv skriver er Youtube her for at blive og de kan få en masse indsigt og lærdom som de interessere sig for.
  Du er en god mor – fortsæt det gode arbejde.
  Hilsen
  Stella

 9. Selvfølgelig er det ikke synd.
  Jeg har selv været enlig Mor. Til tre. Godt nok mange år siden, hvor der hverken var det ene eller det andet man ” kunne sætte dem til at se “. Men de klarede det alligevel 🙂
  I dag er de voksne og velfungerende alle tre. Ingen af dem har taget skade, ej heller for at de skulle op meget tidlig om morgenen for at dagen kunne begynde godt OG fungere godt .
  Så lev jeres liv som I kan og vil 🙂

  Bedste hilsen fra en Mor på 78

 10. Mine døtre ser stort set kun Youtube. Der er godt nok filter på, men de film du nævner med Spiderman der tager Elsa til fange, ja de dukker altså op. Jeg prøver også at få dem til at gå væk fra de film, men det er svært.
  Vi har vist vores yngste datter på 2 år, hvor hun kan se “rigtige” børnefilm på Netflix eller Viaplay, men hun går hurtigt ud af det, og starter selv Youtube igen.
  Vi er obs på hvad de ser og vi kan høre på lyden, hvor “farlige” filmene er.
  Vi har dog ikke indtrykket af, at de bliver påvirket af Youtube. OG vi ser os selv som ansvarlige forældre ?

 11. Vi vælger altid det bedste for vores poder, jeg kan huske da mine unger ( i dag 45 og 46 år) når de sad og så tegnefilm i TV og dengang var der jo kun et pogram, de syntes det var sejt,
  så begyndte deres far at Dubbe tegnefilm, så vi havde et rand af skuespiller her hjemme,
  og nu syntes ungerne ikke det var så sjovt mere, da de nu kunne se ansikterne på stemmerne og det passede jo ikke på figuren.
  Dengang fik man at vide at der ikke på noget tidspunkt måtte BANDES, og det blev overholdt med hår hånd. Så en dag sad jeg med mit ældste barnebarn og vi så tegnefilm, for er der noget mere uskyldigt, og nu blev der bandet for ver 5 ord jeg var godt rystet, tænkt at de havde fået lov til det, må men det er jo udviklingen, men behøver vores dejlige unger lærer at bande og sige ord der er grimme, før de siger Mor og Far.
  Så udviklingen siger nu Youtub, så med mor ved siden af, så er dine børn godt hjulpet, du er en god Mor Cana.
  Knus her fra Marianne Hvid Degnebolig

 12. jeg hørte dig i radioen i morges og min første tanke var at du havde en enorm god radio stemme og en rar tonation 🙂 Vi hører rigtig meget 24-7 hos os fordi min mand er fan, men som regel slukker jeg efter en rum tid, fordi jeg synes de kværulerer og har en aggressiv tonation, som jeg bliver i så dårligt humør af – uanset om emnet er interessant eller ej.

  For meget eller for lidt you-tube, synd eller ej synes jeg ikke at det hverken er interessant eller relevant at have en fælles holdning til på tværs af familier, strukturer og små individer.

  Er sikker på at dit bedste er noget rigtig rigtig godt!

  1. Hvor er du sød ❤️ Tak! Og ja, jeg er totalt enig med dig i at det af og til kan blive lige “vi skal huske at være kritiske, for ellers er vi ikke dygtige journalister”-agtigt nok til at kunne bibeholde det gode humør 🙂

 13. Selvfølgelig gør du det så godt du kan ❤️ Og det gør jeg også i forhold til mine børn og andre mod deres børn. Jeg er sikker på alle bestræber sig på at gøre det så godt de kan!

 14. Den mavepuster kan du godt ligge fra dig igen. Seriøst min datter er os 3 og ser os nogle gange youtube. Og hvad så, vi er deres forældre og så længe vi er obs på hvad de ser, så går det nok. En anden gang så tyk på spørgsmålet i 15 sek. Og sig ærligt at det var et tarveligt spørgsmål ( gi den radiovært så dårlig samvittighed, at han tar en fridag dagen efter med ondt i maven) og så fyr ellers op på ærlighed.. vi forældre gør hvad vi kan og havde vi gjort det bedre så havde det os været galt !

  1. TAK!’ Jeg ville virkelig ønske at jeg kunne have været cool nok til at svinge den tilbage i situationen, men det kunne min hjerne slet ikke kapere.

 15. Det er ærgerligt, ikke, for det kunne have været en fed, informativ og produktiv diskussion. I kunne have talt om hvilke argumenter der er for + imod youtube til børn, og hvad de gode alternativer er.

  Jeg bliver så trist når mennesker taler sådan til hinanden. Jeg kan ikke se behovet. Hvis lytteren var oprigtigt interesseret, kunne hun have spurgt ordentligt. Ellers skal hun holde mund. Der er desværre bare nogen, der lader sig irritere og provokere af folk, der er anderledes, og gør ting anderledes end dem. Det forstår jeg simpelthen bare ikke.

  Jeg tror desuden der skal meget til før man kan kalde nogen en uansvarlig forælder. Vi gør jo allesammen vores bedste, og vi kommer allesammen til at lave fejl. Vores børn vil også vokse op og have lyst til at opdrage deres børn, vores børnebørn, anderledes end vi gjorde. Sådan er det. Måske vil dine drenge vokse og tænke at deres børn ikke skal have lov til at bruge youtube. Betyder det så at de er blevet skadede af at se youtube? Næppe.

  Lad os lige blive enige om at vi allesammen gør vores bedste.

  1. Det kunne nemlig have været en fin diskussion – og på nogle områder blev det også præcis dét 🙂 Som en lille sidenote, var det dog ikke en uenig lytter, men værten af programmet som spurgte mig om ikke jeg synes det var synd for mine børn, at jeg lod dem se youtube “fordi jeg ikke havde nogen rygrad”. Jeps. Værten.

 16. Hej Cana.

  Jeg hørte interviewet i morges – ja hele programmet faktisk, og der kom rigtig mange gode nuancer på YouTube eller ej – og selvfølgelig et brede perspektiv end blot en enkelt tjeneste. Hvordan lærer vi vores børn at kende skidt fra kanel, som du også selv skriver om? Og er vi vi som deres forældre (og ikke nødvendigvis digitalt indfødte) vidende nok om det, vores børn vokser op med som noget af det mest naturlige. Jeg synes ikke, værten stillede spørgsmålet med en decideret negativ hensigt – blot for at stille tingene på spidsen.

  Mine børn ser ikke YouTube. De er også 3 og 6 år, men det findes ikke på hverken telefon eller tablet. Ikke ud fra en eller anden højhellig overbevisning, men så længe de ikke efterspørger det, behøver de det ikke. Det er min eneste begrundelse. De skal nok komme til det på et tidspunkt, og når de gør, skal jeg nok gå vejen med dem.

  Jeg arbejder i et felt, hvor en af de fremmeste opgaver er at lære kildekritik og at forholde sig til digital dannelse – og det er netop at gå vejen sammen med børnene. Gør man det, som forælder – og taler med børnene om godt og skidt, for og imod og lytter til, om deres og andres grænser, og selvfølgelig hvad de gerne vil og hvorfor – så skal det nok gå – med eller uden YouTube 🙂

  Mvh, Mette

 17. Hej Mette,
  Jeg er helt enig i, at der i løbet af morgenen kom mange fine nuancer frem, men ligefrem – og det endda som vært – at spørge en forælder om vedkommende synes at egne principper er “synd for børnene”, synes jeg er langt under bæltestedet. Bevares, jeg er også i en temmeligt sårbar periode af mit liv lige nu, men jeg synes virkelig ikke det var rart!

  1. Det tror jeg da også, jeg kunne blive, hvis jeg stod i studiet og blev fanget fuldstændig uforvarende i spørgsmålet. Men som lytter, opfattede jeg det ikke som et bevidst stød under bæltestedet <3

 18. Jeg ville ønske at mine børn sagde til hvis de kom forbi noget klamt/uhyggeligt på youtube, men det gør de desværre ikke. Især min ældste på 8, er meget optaget af zombier og kan jo selv stave sig frem til hvad hun synes kunne være interessant. At skrive zombie på youtube giver altså nogle ret grimme resultater! Bla derfor er youtube forbudt hjemme hos os.
  Når det så er sagt, så synes jeg egentlig at hele temaet burde være; hvordan gør vi vores børn til aktive medskabere af medier istedet for passive forbrugere af medier. Den diskussion er da langt vigtigere at tage op, end at klantre helt normale gennemsnitsforældre for at lade deres børn se youtube. Så nej, det er selvfølgelig ikke syndt for børnene, så længe man kender sit barn og kan stole på at det siger til når gurli gris får høvlet huden af som bacon…

 19. Selv om posten her er nogle dage gammel, svarer jeg alligevel.
  Jeg er årgang ’87, tvilling og netop fyld 30 år.
  Min bror havde mareridt som barn, fordi han drømte ar bamse var ond ved kylling.

  Jeg ved også godt, bamse faktisk ikke er helt sød ved kylling. Men altså; børns sind er sarte. Og de indtryk de får, kan blive til mange ting.
  Selvfølgelig skal vi som forældre være obs på, hvad de ser.. men det gælder jo altså både YouTube, Netflix og ramasjang . Personlig synes jeg f.eks. onkel reje på rama INTET har med mine børns alder at gøre (2 og 4) og de ser det derfor ikke. YouTube ser de ind i mellem. Med os på sidelinjen.
  Det er objektivt hvad man mener er ok. Og det er i min optik først uansvarligt, når vi som forældre ikke forholder os til det og er ligeglade. Knus

 20. Nu synes jeg, at spørgsmålet var sat lidt på hårdt op, men altså.. Jeg synes personligt, at det er et kæmpe problem, at børn i dag ser så meget, som deres forældre ikke aner om. I interviewet fortæller du jo også om konsekvenserne, og at du også kigger dem over skulderen. Problemet er bare, at så få forældre gør det. Jeg har flere i min nærmeste omgangskreds, der arbejder på skoler og i børnehaver, der kæmper med at lære børnene om, at fordi det siges på youtube, er det ikke rigtigt. Min venindes mor er skolelærer og fortalte en dag om, at flere af pigerne i hendes 3. klasse snakkede om, at deres største drøm var at få en sugardaddy, så de kunne få en masse gaver, fordi det havde Fie Laursens anbefalet på hendes youtubekanal. Alene det, at forældre lader deres børn have et idol som Fie Laursen, skræmmer mig meget.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven