mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Som helt spritny, ung jordemoder…

Det er i dag akkurat otte år siden jeg stod med et træstetopskop i hånden og skålede i champagne på, at jeg var blevet jordemoder.  Ung jordemoder, endda. Jeg fatter ikke hvor tiden er blevet af. Til gengæld fatter jeg heller ikke, hvor ung jeg rent faktisk var. For jeg var kun 22 år gammel, da jeg kunne brøste mig med titlen som jordemoder. Det har uden sammenligning været det 3,5 mest lærerige år, i den tid jeg gik på jordemoderuddannelsen, hvor jeg, særligt i mine praktikperioder, lærte hvem jeg var – eller i hvert fald hvem jeg gerne ville være. Både som ung jordemoder og som menneske. Men det var altså ikke helt nemt at skifte skiltet med studerende ud med det meget ansvarsfulde jordemoder.

ung jordemoder

Som helt spritny, ung jordemoder…

… Var jeg seriøst lige ved at kalde på en voksen, første gang jeg gik ind på en stue og lukkede døren bag mig, velvidende, at der ikke ville komme en erfaren jordemoder efter mig. Hvordan skulle jeg dog håndtere det kæmpe ansvar?!

… Følte jeg mig enormt priviligeret over, at få mit helt eget skab i omklædningen. Som godtnok lå nærmest i den anden ende af hospitalet, men det var mit!

… Var mit værste mareridt, at blive spurgt om min alder.

… Troede de mænd jeg mødte i byen altid at jeg var fuld af løgn, når jeg fortalte dem om mit job.

… Blev jeg altid intimideret af alle de kvinder, som resolut fortalte mig om deres egne fødsler, fordi jeg troede at jeg skulle kommentere på dem. Sidenhen har jeg lært, at det er nok at lytte og at det i øvrigt er enormt hyggeligt at høre om.

… Sagde jeg altid med et smil at jeg var mor til fire drenge, når nogen spurgte om jeg havde børn. Velvidende, at den som spurgte ville vide, at jeg løj.

… Gjorde jeg intet ved mine mørke rander under øjnene i mine natte- eller døgnvagter, i håbet om at se lidt mere autoritær ud.

… Iførte jeg mig ofte en pangfarvet perlehalskæde som min dengang 4-årige niece havde lavet til mig, fordi jeg tænkte, at det ville få mig til at ligne en mor.

… Troede jeg faktisk, at der var temmeligt meget sandhed i fordommen om, at man bliver en bedre jordemoder, når man selv har født. Som jeg HER beskrev hvorfor man ikke gør.

… Skulle jeg helt klart have nydt det noget mere. Jeg skulle have ladet brok i kaffestuen passe sig selv og bare have gjort dét jeg var allerbedst til. For selvom jeg var både usikker og ny, så fandt den fødende og jeg stort set altid melodien – og jeg vidste jo for fa’en hvad det drejede sig om. Jeg vidste nærmest alt der var at vide og jeg satte mig trolig på fødelejet at var der, sammen med den fødende. Lige hvor jeg skulle være.

Skriv din kommentar

Kommentarer (8)

 1. Tak! Bare tak!
  Hilsen en kommende nyudklækket ung jordemoder, der også har lyst til at kalde på en voksen på trods af at jeg ved, at jeg er kompetent.

 2. Hej Cana. Du gjorde det SÅ godt! Efter jeg begyndte at følge din blog fandt jeg ud af, at det var dig som hjalp mig gennem min første lynhurtige fødsel. Det var verdens bedste oplevelse og du var så kompetent, sød, sikker og god. Du trissede roligt rundt, tog en kop kaffe og sagde ikke en lyd da mit vand gik i en skylle lige i træskoene (og måske lidt i hovedet) på dig. Alder er ligegyldig! Du var min klippe.
  Kh Julie

 3. En lidt sjov tanke. Jeg har født tre gange og jeg har ikke på noget tidspunkt tænk over hvor gammel de jordemødre var, som jeg havde. Og jeg har støt på den del. Både ved alminde konsultation og under mine fødsler har alle gangene født midt i er vagtskifte😉 Har altid følt mig tryg. For en jordemoder er en med et hjerte af guld (bilder mig ind det er et af adgangs kravende for st komme ind på studier😉)

 4. …tror i et kort øjeblik tanken strejfede mig, Wauv den jordmor med de store briller ser måske lidt ung og modelagtig ud (jo, altså du har også hjulpet til ved min fødsels i Sønderborg) .men ret hurtigt tog jeg mig en pause (ind i mig selv) midt i al postyret, når det pludseligt går stærkt på en stue med mindst 15 personer som hele tiden præsenterer sig og vil beder én om at sige sit navn og personnummer midt i veer og en kommende sædefødsel). Så mon ikke brillerne også var en anden slags “voksen forklædning”??

 5. I løbet af min graviditet og fødsel mødte jeg 10 jordemødre og 3 jordemoderstuderende, lige fra unge til ældre og de var alle fantastiske!
  En ekstra kærlig tanke til den jordemoderstuderende der, da min mand stod med vores ny-udtagede søn i armene på operationsstuen, fiskede min mands mobil op af hans lomme og tog et billede af den nybagte far 🙂

 6. Jordemoderens alder er ikke så vigtig, når man først ligger der og skal føde. Den bedste jordemoder, jeg mødte under min laaange fødsel, var en ung studerende, som var så entusiastisk og engageret, at jeg ikke kunne andet end at føle mig i gode hænder. Det gør hende ekstra sej, at hun havde givet sig selv bistik bare for at vide, hvor ond det gør. Og det gør jo sindssygt ondt, nærmest værre end at føde.

 7. Uh jeg tænker stadigvæk jævnligt på den stakkels meget unge jordemoder som tog imod mit andet barn og som måtte finde sig i en ret så karakterfast neonatal sygeplejerske fødende der 3 veer efter at være 6 cm nærmest skød den lille unge dame ud i hendes arme. Eneste advarsel hun nåede at få på den ankomst var da hendes sosu assistent spurgte “sig mig presser du” og jeg resolut svarede ” JA og hvis I (som i jordemoderen og den lægestuderende) vil nå at være med, så bliver hun født NU!
  Havde virkelig ondt af hende bagefter for hun havde lige haft en superviser inde og tage skalpph fordi baby var påvirket og hun havde slet ikke set det komme. Sjældent har jeg set nogen så bleg.
  Jeg var bare glad for at hun greb 😂

 8. Dit indlæg gør mig SÅ glad, Cana! Jeg er selv ret ung (21), og drømmer om at studere til jordemoder – venter på svar om studieplads eller ej. Og dit indlæg giver mig ekstra meget mod på det hele og ikke mindst mig selv. Så TAK!

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven