mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Slik uden gris, tak

img_7495

[sponsoreret af Katjes]

Jeg tror ikke jeg har været andet end 10-12 år gammel, da mine forældre første gang fortalte mig om de døde dyr, der tilsyneladende findes nærmest overalt i vores mad. Vores ost, der er lavet ud af osteløbe, som i virkeligheden “bare” er et pænere ord for noget der kommer fra en ko-mave og vores slik, som er lavet ud af alt dét, man ikke kunne bruge fra en gris. Hud, øjne og knogler og dén slags. Jeg blev vist både ked af det og vred på mine forældre over det; på samme måde som jeg blev det, dengang det gik op for mig at julemanden ikke fandtes. Noget af dét jeg allerbedst kunne lide, blev på én eller anden måde spoleret. Døde dyr i mit slik? Det kunne næsten ikke passe.

Men jo, det passer faktisk og det er jo bare hvad det er. Et dyr der alligevel er blevet slagtet, hvor man så ganske snedigt bruger restproduktet til noget fornuftigt, frem for bare at brænde skidtet af. Jeg elsker tanken om, at man bruger alt man overhovedet kan komme til, når man gør sig den ulejlighed at slå et dyr ihjel og jeg synes derfor, rent principielt, også at det er ret skønt at vide, at de smågrisebassers kroppe bliver udnyttet til fulde, efter de har fået en kugle for panden.

Alligevel synes jeg altså stadig at det er ret klamt at tænke på, at jeg spiser griseknogler og grisehud, når jeg sidder her i min sofa, fredag efter fredag, og kører en kæmpestor skål slik indenbords.

Heldigvis er jeg blevet klogere siden dengang, for 18-20 år siden da ordet gelatine fandt ind i mit lille univers. For selvfølgelig findes der også – som med nærmest alt andet, efterhånden – vegetarisk slik. Slik uden døde dyr, for at sige det som det er. Og så skete det vidunderlige: For nogle dage siden var jeg så heldig, at Katjes åbenbart havde luret, at jeg er sådan én der godt kan lide at tage stilling til hvor mange døde dyr jeg putter i munden, hvorfor de sendte mig den sødeste lille gavekurv fuld af slik og en lille blød og helt vildt grim gris, som jeg simpelthen ikke kunne stå for. De udfordrede mig til at tænke på et sted, som jeg ville synes det var ligeså unaturligt at møde en gris, som det er i min skål med fredagsslik. Det var meget passende, nu når gavekurv og gris var blevet sendt til kontoret, ved mit lille skrivebord i Andedammen. Alligevel vil jeg faktisk nærmest hellere have en gris på skrivebordet, end en gris i posen; i hvert fald når det er sådan en sød og grim gris, som denne her:

img_7492

Nu lyder det måske pludselig som om jeg er blevet ganske modstander af almindeligt, gelatineproppet slik – det er jeg ikke. Men jeg er kæmpe fortaler for, at kunne træffe et valg om, hvorvidt man vil spise døde dyr i sit slik, eller ej. Og altså, når slikket smager så godt som dét jeg fik tilsendt fra Katjes, så kunne jeg godt blive tilbøjelig til at vælge det vegetariske lidt oftere, når fredagsskålen skal fyldes. Især de sure jordbærstænger og de bløde tappsy er jeg kæmpe fan af. Mums! Godt det er fredag 🙂

img_7497

Og som en lille ekstra bonus, så har Katjes simpelthen været så søde, at give mig lov til at udlodde en gaveæske magen til dén jeg modtog på kontoret, til én af jer. For at deltage i konkurrencen skal I bare dele et billede på Instagram, hvor I placerer en gris – digitalt (fx en grise-emoji) eller fysisk – og bruger hashtagget #veggiejesjesjes, som jeg har gjort på mit lille griseopslag.

Held og lykke!

Skriv din kommentar

Kommentarer (3)

  1. Jeg er også glad for, at der findes den slags slik. Men jeg glæder mig til, at de dropper bivoks i deres slik også, for ikke kun undgår jeg døde dyr i min mad (og kosmetik, garderobe osv.), så undgår jeg generelt al form for udnyttelse af dyr, hvor det med stor sandsynlighed forringer deres levestandard – herunder bl.a. udnyttelsen af bier. Så indtil videre glæder jeg mig over de få varianter der både er fri for gelatine og bivoks og håber, der kommer flere 😊

  2. Håber, der kommer en dag, hvor vi heller ikke finder døde dyr i maden, vi generelt spiser. Men det er nok et ønskescenarie. 🙂

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven