mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Sikkerhed på bagsædet: En jungle

img_7316 fdmspons

Det fik en smule (berettet) kritik, da jeg for en måneds tid siden lavede den helt store guide til babyudstyr, fordi der på listen ikke var nævnt en autostol, som man vel nærmest ikke kan leve uden, når man bliver forældre. Okay, der er selvfølgelig nogen – særligt her i byen – som ikke har bil, men de fleste kommer alligevel ud at køre før eller siden og så kan det altså være umådeligt rart – for ikke at sige lovpligtigt – at have styr på autostolenSelvfølgelig!

Men – og der er et men – det er selvfølgelig ikke helt ligegyldigt hvilken autostol man så vælger. Til gengæld kan det desværre være noget af en jungle at finde rundt i, for hold nu kaje, hvor er der mange autostole at vælge imellem, og den ene lover mere guld og flere grønne skove end den anden. Vi har efterhånden været en hel del autostole igennem hjemme hos os og selvom jeg ville ønske at jeg bare kunne svinge sandheden om hvilken autostol der er den bedste, ud til jer, så kan jeg ikke, for jeg aner det ikke. Det afhænger jo i høj grad om behov, ønsker og selvfølgelig om bilen. Vi har for eksempel både haft biler med og uden iso-fix, imens der har været behov for autostole og dén slags gør unægteligt en forskel. Og så er der måske også autostole til bedsteforældrene og de stole man gemmer, til når børnene skal ud at køre med venner, som hverken har ekstrastole eller isofix (som vi selv heldigvis har nu). For den slags gør man altså også ret klogt i at have, synes jeg. Det er nemlig sådan, som mange ganske fejlagtigt ikke ved, at man faktisk som forælder altid er forpligtet til at spænde sit eget barn fast, men ikke nødvendigvis andres børn. Jeps, det giver simpelthen et klip i kørekortet, hvis man henter børn fra fodboldtræning og man spænder nabobarnet fast, frem for sit eget, hvorimod det modsatte ikke giver så meget som en påtale! Det virker helt skørt, men ikke desto mindre er lovgivningen altså sådan på nuværende tidspunkt. Derfor har vi ekstra autostole i kælderen til vores drenge, som vi tager frem hvis de skal ud at køre med venner, fordi vi kun på den måde kan sikre os, at de bliver spændt fast – og så er det selvfølgelig også lækkert at have stolene til når det er os, der kører med andres børn 🙂

Men dermed blev valget af autostole jo ikke spor lettere. For mig blev det ret hurtigt klart, at mit allervigtigste behov var sikkerheden. Blandt andet derfor sad Peter i en bagudvendt stol indtil han blev et godt stykke over 2 år, selvom det ofte var fristende at sætte ham i køreretningen fordi det på dén måde ville være nemmere at nå om til ham og hjælpe med nedfaldne sutter eller juicebrikker som lækkede.

Nu er begge mine drenge kommet op i den tredje og sidste kategori af autostole, hvor de begge sidder forudvendt og et fastspændt ved hjælp af bilens seler og hvor jeg nu ser, at vi med den nyeste autostol på stammen, faktisk har gjort os et ret godt køb, da den ligger nummer 4 på FDMs liste over autostole i vægtklassen 15-36 kg. For dét kan de selvfølgelig også, FDM, som jeg efterhånden har snakket ret meget om, lave tests af autostole, så man som forbruger og forælder kan få en uvildig og grundig vurdering af autostolene og på den måde få en håndsrækning når det kommer til at vælge. Når sikkerheden er i top, så kan alt det sjove komme ved siden af; farven og form og dén slags, som selvfølgelig også betyder noget. I kan se resultatet af hele testen HER, hvor der altså er testet i de tre kategorier af autostole. Fra nyfødt: 0-13 kg, fra tidligst 9 mdr: 9-18 kg, og op til 12 år: 15-36 kg.

Særligt ved testen er jeg ret vild med at der er relativt mange stole, som faktisk kun får 1 ud af 6 mulige stjerner, fordi FDM simpelthen vurderer at de ikke er gode nok til avlen af vores kærlighedsfulde udskejelser og dét er noget jeg kan forstå! Tjek det ud hvis I har lyst – og husk så lige det dér med nabobarnet, ik’?

Skriv din kommentar

Kommentarer (5)

  1. I forbindelse med valg af autostol vil jeg virkelig gerne slå et slag for hjemmesiden autostol.dk! Der kan du taste dine behov ind og så kommer der en guide over hvilke autostole der opfylder det behov, virkelig smart i junglen af autostole 😊

    1. Tjek! Det ville i hvert fald være smart at gøre sammen med FDMs test, så man også kan vide sig sikker på at dén stol der rent behovsmæssigt passer bedst, så også er sikker nok 🙂

  2. Husk, at det ikke kun er vægten, der skal tages med i betragtning, når der skal vælges autostol. Mange glemmer, at de større børn ikke skal sidde i autostol, når deres hoved kommer over kanten af autostolen, selvom de vægtmæssigt stadig kan “passe” stolen. Hvis de er for høje, skal man skifte til selepude dog meget gerne med ryg.

  3. Jeg synes også at det er værd at nævne at man ikke behøver at vende barnet i køreretning fordi man synes benene er blevet lange – sålænge barnet trives med bagudvendt og der stadigvæk er plads kan man fortsætte med det. Børnene kan sagtens sidde behageligt selvom deres ben er bøjet. Men det er igen forskelligt fra barn til barn. 🙂

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven