mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Du laver jo knibeøvelser nu, ikke sandt?

knibeoevelser

Det er de færreste kvinder der tænker over dem, førend de bliver gravide og trykket ned mod blæren bliver så stort, at den pludselig lækker en dråbe eller to, bedst som man skal til at løfte de to tunge indkøbsposer der står for enden af kassebåndet, imens man står dér, med sin store mave og sin alt, alt, alt for hvide kjole og føler at man blotter sig og sit lækkende underliv for hele supermarkedet. Det er selvfølgelig bækkenbunden jeg taler om. Vores allesammens “kære” bækkenbund.

Bækkenbunden er en muskelgruppe som ligger i bunden af bækkenet, som lukker bækkenet nedadtil og som sørger for at du kan holde på prutter, urin og afføring. Samtidig sørger de for at dine organer i underlivet bliver lige nøjagtigt hvor de skal være og den er altså, på dén måde ganske snedig. Så længe den er veltrænet i alle tilfælde.

I løbet af en graviditet kommer der en markant øget belastning på bækkenbunden, som derfor vil kræve træning, hvis ikke den skal “bukke under for presset” og i de tilfælde hvor graviditeten sluttes af med en vaginal fødsel, bliver presset selvsagt bare endnu større. Under en vaginal fødsel strækkes bækkenbunden voldsomt, der opstår et enormt pres og i nogle tilfælde vil dele af bækkenbundsmusklerne blive revet over – og heldigvis syet sammen igen.

Derfor kræver graviditet og fødsel for stort set alle kvinder, at der bliver iværksat noget seriøs genoptræning af bækkenbunden efterfølgende. Både for at kunne holde på luft, vand og dét der er værre, men også for at kunne holde blære og livmoder på rette plads, så man ikke pludselig som 55-årig står med sin livmoder hængende mellem benene. For ja, det er der faktisk – groft sagt – nogen der gør, så det er bare om at komme igang med genoptræningen. Eller sagt mere direkte: Du skal have gang i dine knibeøvelser, søster!

Mange tror ganske fejlagtigt, at man godt kan spænde – eller knibe – i noget af bækkenbunden, men faktisk er det sådan at hele bækkenbunden er forbundet og så snart du spænder ét sted, spænder du over det hele.

Det er selvfølgelig ikke sådan at man bare sådan uden videre kommer til at gå og sjattisse ud over det hele, men der er alligevel temmeligt mange – helt almindelige – situationer, hvor der kommer et øget pres på bækkenbunden, som den altså allerhelst gerne, helt af sig selv, skulle være i stand til at stå imod, uden at lade hverken det ene eller det andet slippe forbi sig.

Det være sig for eksempel:

 • Tunge løft – herunder altså også baby i autostolen, eller barnevognen, der skal løftes op over kanten til bussen.
 • Host og kraftige rømmelser.
 • Løb
 • Dans
 • Når du rejser sig fra stolen – eller sofaen især, fordi den er lavere og du dermed har længere op og øget pres på bækkenbunden.
 • Når du skal undertrykke din trang til vandladning eller afføring.

Normalt vil bækkenbunden under alle ovenstående punkter automatisk trække sig sammen og understå dét pres der måtte komme, men når bækkenbunden – særligt hyppigt efter graviditet og fødsel – er blevet slap, vil du være nødsaget til at være opmærksom og aktivt spænde op – og forhåbentligt opdage, at den er stærk nok til at holde.

For rigtigt mange kvinder vil det dog i nogle tilfælde være umuligt at holde på især luft og urin efter en fødsel, når bækkenbunden belastes i tilfælde som dem nævnt ovenfor. Musklerne er simpelthen ikke hvad de har været og det kan i det hele taget være ganske svært lige at finde ud af hvad der er knib og hvad der ikke er. Men det skal gøres og det er så vigtigt at huske og at pleje sine knibeøvelser. Ja, det er faktisk lige før jeg vil sige til dig, at du fortjener at være sådan én, der er god til at lave knibeøvelser, for helt ærligt, hvem gider at være hende, som altid – selvom det måske kun er to dråber – frygter at hun lugter af tis? Ingen.

Samtidig kender jeg stort set heller ingen kvinder – jeg selv inklusive, i øvrigt – som med hånden på hjertet siger, at de er gode til at huske knibeøvelserne. Desværre, for os, altså!

Det handler jo i virkeligheden bare om at komme igang. Start op med knibeøvelserne så hurtigt som muligt efter fødslen; bare rolig, du kan ikke ødelægge noget, ved at lave knibeøvelser. Tværtimod. Det skal selvfølgelig ikke gøre ondt, men det kan faktisk være ret smart at starte ganske hurtigt efter fødslen, fordi musklerne da vil være ømme og “til at mærke” som en del kvinder ellers har svært ved i ugerne og nogle gange månederne efter en fødsel.


Det tekniske:

Et knib starter altid omkring endetarmsåbningen, hvor du også, hvis du bliver i tvivl, kan mærke om du gør det rigtigt. Når du spænder, vil mellemkødet (og endetarmsåbningen, hvis du hellere vil mærke dér) løfte sig let fremover, samtidig med at du skal slappe helt af i baller og mavemuskler – og samtidig huske at trække vejret.

Det lyder måske svært, men så snart den er fanget, er det faktisk piece of cake.

Okay, piece of cake er selvfølgelig så meget sagt, men det er virkelig ikke svært når først du er kommet igang. Genoptræningen af bækkenbunden – som i øvrigt gerne skal vedligeholdes livet igennem – kræver at du laver knibeøvelser hver dag i cirka 3-4 måneder. Som en tommelfingerregel skal du gerne knibe 10 x 10 sekunder 2-3 gange dagligt.

Hvis du har svært ved at finde dit knib, kan det være fordi der er kommet skader i forbindelse med fødsel og hvis du træner i 3 måneder uden effekt, bør du opsøge din læge eller en fysioterapeut som kan udrede dig for eventuelle skader på din bækkenbund, som kræver behandling.


Det er så “skide” vigtigt at lave sine knibeøvelser, så skal vi nu ikke tage hinanden i hånden og forsøge at give den en skalle? Allesammen? Jeg tænker, at jeg vil starte ud på instagram med nogle stories, hvor jeg forhåbentligt kan minde dem der måtte kigge med der om, at lave knibeøvelser. For alene dét at tale om dem, hjælper. Du sidder jo og kniber nu, ikke sandt?

Du fortjener at tage dig tid til din bækkenbund!” og som en bonus kan det give et bedre sexliv at gøre det!

Skriv din kommentar

Kommentarer (10)

 1. Tak! Jeg er en af dem der bristede voldsomt efter en fødsel. Det er 4 år siden og mine knib er så svære, til gengæld har jeg hoppet en del på trampolin og ved derfor, at jeg må kunne knibe, ellers havde jeg tisset i bukserne. Sygehuset opgav at hjælpe efter et par mdr, jeg kunne ikke knibe, sagde de. Føler lidt det er ingenmandsland for st være ærlig

  1. Ej, det lyder da ganske urimeligt, hvis de siger du ikke kan knibe og ikke vil eller kan gøre noget ved det. Dog tænker jeg som du, at din bækkenbund må fungere fint, hvis du kan hoppe på trampolin uden at tisse i bukserne 🙂

 2. Blot et lille tip:) Jeg brugte app’en GynZone til at huske knibeøvelserne under min graviditet og efter fødslen. Det er en dansk app med små træningsprogrammer for bækkenbunden. Man kan desuden indstille den til at påminde en om at knibe. Jeg ved ikke, om det har gjort en forskel, men jeg har i hvert fald ingen problemer, trods en lang fødsel, der endte med at min søn blev taget med hård kop. App’en koster dog vist omkring 35kr.

 3. Det er simpelthen så mærkeligt!!! Det har jeg lige som i lige nu i de her dage gået og tænkt mega meget på!!! Og konsekvenserne af ikke at knibe er vilde og måske for mange lige præcis hvad der kan være pisken der får dig til at gøre det. Altså knibe! For så vidt jeg kan lure lider ca. 50% af os kvinder under det der sker hvis vi ikke kniber!!! Så knib for pokker

 4. Jeg lærte dem med en elevator – At kniber var at køre med elevatoren op til toppen, lade folk komme ud og ind, og så køre den langsomt ned igen 😊

 5. Jeg fødte for to måneder siden, og jeg har altså glemt det der med at knibe 😬 Men jeg blev da mindet om at komme igang, da jeg kom til at tisse en lille smule ved et nys den anden dag. Øv!
  Men noget jeg ikke forstår er ‘knib ved belastninger’. Jeg kan fx ikke nå at knibe inden et nys, og er det så meningen, at man skal knibe inden man fx løfter og holde knibet imens også? Eller er det bare inden? Jeg synes ikke rigtig at jeg kan koncentrere mig om både at knibe og løfte, så jeg kniber, slapper af og løfter så.. hmm.
  /Anne

  1. Meningen er, at du helst skal kunne knibe imens du løfter, men med dét sagt, så er det selvfølgelig ikke helt nemt, når ikke bækkenbunden er i træning 🙂

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven