mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

JordemoderOnsdag – baby sanser mere end du tror

Det kan være svært at finde ud af hvad en helt lille nyfødt baby egentlig kan og hvad man skal stille op, udover at amme og skifte bleer, for hvad har en baby egentlig brug for?

Man skal ikke mange år tilbage i tiden, før det var den generelle opfattelse at babyer blev født som “uduelige kødklumper” der først efter fødslen, skulle til at lære at bruge sine sanser, men heldigvis ved vi nu, at baby sanser fint med samtlige 5 sanser – og hvorfor så ikke gøre vores bedste for at drage nytte af dem, så det bliver nemmere at forstå og stimulere baby på den bedst mulige – og mest skånsomme – måde.

Baby sanser

Synssansen

Synssansen er faktisk den eneste af barnets sanser, som ikke er fuldt udviklet ved fødslen. Spædbarnet har jo ligget inde i livmoderen i totalt mørke i 9 måneder og det må derfor være voldsomt, at blive født ud til lyset. Hvis man tænker på sig selv, når man tænder lyset på badeværelset om morgenen, kan det nærmest skære i øjnene – så må det virkelig være voldsomt for en baby der bliver født. Derfor kan man – ved vaginale og i øvrigt ukomplicerede fødsler – sagtens snakke med sin jordemoder om, at man ønsker dæmpet belysning, for at skåne babys øjne mest muligt. Det er selvfølgelig ikke farligt, at få lys i øjnene for den nyfødte baby, men jeg forestiller mig, at det må være mere skånsomt, at få lyset lidt gradvist.

I de første dage efter fødslen kan barnet ikke fokusere mere end 20-30 centimeter væk. Meget belejligt svarer det dog for de fleste til afstanden mellem moderens bryst og hendes øjne, når hun kigger ned på baby ved amning –  eller i samme position, hvis hun (eller partneren, selvfølgelig) giver flaske.

Alene udsigten til et ansigt med mimik og bevægelse er i begyndelsen nok til at stimulere babys synssans.

Høresansen

I stedet for synssansen som i begyndelsen er noget indskrænket hos barnet, vil det i høj grad benytte høresansen. Hos nogle børn er der fosterfedt og/eller fostervand som blokerer for høregangene i de første par dage, men oftest vil hørelsen være skarp fra starten. Barnet bruger hørelsen til at kunne kende sine voksne og man kan derfor opleve, at barnet vil blive afslappet ved nogle lyde, som det er blevet præsenteret for igennem graviditeten. Det kan for eksempel være, hvis moderen i løbet af graviditeten ofte har sunget den samme sang, ligesom moderens stemme i sig selv, ofte vil berolige barnet.

Lugtesansen

Barnets lugtesans er fuldt udviklet allerede ved fødslen, men fordi barnet har ligget beskyttet i fostervand, har det aldrig oplevet det væld af forskellige dufte der findes i vores hverdag. Derfor er barnets lugtesans selvfølgelig sart og det kan være en rigtigt god idé, at tænke over ikke at præsentere barnet for alt for skarpe dufte, da det formentlig kan forårsage ubehag. Det være sig parfume direkte på huden, som kommer tæt på barnet.

Barnet kan lynhurtigt lære at identificere mennesker ved deres dufte og det kan derfor anbefales at være så neutral som muligt, da det vil øge muligheden for barnet for at kunne skelne mellem de vigtigste mennesker, mor og far, i dets liv.

Smagssansen

I den første tid er det eneste barnet præsenteres for, rent smagsmæssigt, selvfølgelig modermælk eller modermælkserstatning, som er sødt og mildt i smagen, men når barnet fra 6-måneders alderen skal præsenteres for mere fast føde, kan det være udmærket at stimulere dets smagssans og vænne barnet til andre smage, ved at introducere fx hvidløg og ingefær, som kan kommes i fx grøntsagsmos.

På den måde lærer barnet at det er naturligt med mange forskellige smage.

Følesansen 

Umiddelbart efter fødslen er følesansen formentlig den allervigtigste blandt de fem sanser. Det er sådan barnet mærker sine forældre og føler sig tryg. Efter at have ligget helt nøgen i 37 grader varmt vand i 9 måneder, kommer barnet ud i den kolde luft, bliver iklædt tøj og bliver ikke længere omfavnet af moderen på samme måde, som inde i livmoderen, men man kan alligevel sagtens forsøge at efterligne det lidt.

Man kan vente med at give barnet tøj på, indtil det er absolut nødvendigt. Ifør eventuelt barnet i en ble (eller lad være – barnets afføring og urin det første døgn er helt sterilt og altså ikke fyldt med bakterier) og lad det ligge på det afklædte bryst af enten mor eller far, dækket til med en blød dyne.

Den direkte hud-til-hud kontakt frigiver en masse oxytocin, vores kærlighedshormon, som skaber tilknytning og som for kvinden faktisk hjælper med at fremme amningen, så det kan virkelig noget. I de tilfælde hvor barnet umiddelbart efter fødslen får tøj på, kan man selvfølgelig sagtens tage tøjet af igen ved lejlighed og ligge med barnet. Faktisk gør det sig gældende, i mange måneder efter fødslen, at det kan være fordelagtigt både for tilknytningen og for amningen, at bruge meget tid hud-til-hud. Helst i helt rolige omgivelser, hvor barnet “bare” kan nyde sin mor eller far, som det er ved at lære at kende. Lydene, lugtene, synet, fornemmelsen og for moderens vedkommende, smagen.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven