mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

10 gode råd om amning – jordemoderonsdag

img_5798 annonce

Jeg skal lige love for at det satte sindet i kog hos rigtigt mange, da jeg i sidste uge bød op til ammedans, med et indlæg (som I kan læse HER) om en amning, der bare slet ikke var alt dét, den “skulle” have været. Det var en amning som aldrig rigtigt blev etableret ordentligt; formentlig fordi den allerede fra start havde for dårlige vilkår – noget som jeg med dette indlæg håber på at kunne hjælpe bare et par kvinder rundt om i landet med at undgå.

Man aner det ikke når man er gravid for første gang, men efter fødslen bliver amningen, nærmest med et trylleslag, det altoverskyggende emne i den spæde barselsperiode og man kan derfor naturligvis ligeså godt forsøge at forberede sig bedst muligt til det, for det ér et fuldtidsjob, som kræver hårdt arbejde, masser af gå-på-mod og en lille smule viden, som kan gøre det hele lidt lettere.

Videoen er en uddybning og forklaring på de 10 punkter anført herunder. 

10 gode råd om amning

 1. Ro og hvile. Selvom det kan være fristende at holde sig vågen for at kigge på sin sovende baby, så er det altså smartere at bruge tiden på at sove selv. Kroppen skal have tid til at restituere oven på fødslen, så den kan få noget energi til at få lavet en masse dejlig mælk til baby.
 2. Få amningen set. Allerede når barnet sutter for første gang, er det en god idé at få nogen som véd noget om amning til at se om sutteteknikken er korrekt.
 3. Vent med besøgene. Selvom det kan være svært at sige fra overfor de mange gæster, som gerne vil byde det lille nye familiemedlem velkommen, så vent med de mange besøg indtil amningen kører. Lad kun dem du føler dig 100% tryg ved (og ikke blufærdig overfor) komme i de første dage.
 4. Baren er altid åben! Lad baby sutte når baby vil sutte i de første dage. Des hyppigere barnet sutter, des mere mælk vil der kommer i brysterne.
 5. Drik og spis! Uden mad og drikke duer ammehelten ikke. Prøv for eksempel denne musliopskrift, som skulle være særligt ammevenlig.
 6. Brug gode produkter. Næsten uanset hvor god en sutteteknik du og din baby har, vil brystvorterne blive ømme – og ofte også revnede og ødelagte. Til dét kan jeg varmt anbefale Multi-Mam Balm og Multi-Mam Kompressor, som begge indholder 2QR-komplex, som neutraliserer skadelige bakterier og skaber et plejende miljø, som støtter naturens egen heling. Multi-Mam Balm er smaddergod allerede fra amningens første dag (eller i graviditeten, hvis man døjer med tørre og ømme brystvorter), fordi den hjælper med at genopbygge brystvortens naturlige fedtlag, som baby suger væk, imens Multi-Mam kompressor er eminent, hvis der kommer sår eller revner i brystvorterne, fordi den skaber et fugtigt miljø og forebygger infektioner; begge naturligvis imens det gode 2QR-kompleks holder bakterierne på afstand, som jeg fortæller mere om i videoen ovenfor.
 7. img_5799Det handler om udbud og efterspørgsel. Husk, at des mere du ammer, des mere mælk vil der komme.
 8. Mælk eller ødem? På 3.-4.dagen vil brysterne typisk vokse rigtigt meget, men ofte er det faktisk ikke på grund af mælk, men på grund af væske. Samtidig vil barnet måske have sværere ved at få ordentligt fat og det hele kan føles som noget værre møg. Men hav tålmodighed; efter et døgns tid forsvinder hævelsen og mælken kommer (og brysterne er stadig kæmpestore, men altså, nu fyldt med mælk).
 9. Giv det en ærlig chance, hvis du rent faktisk ønsker at amme. Det kræver typisk mindst én uge før det begynde at spille. Hvis du efter en uge stadig oplever store problemer, er det på tide at få involveret sundhedsplejersken, som kan give ammevejledning.
 10. Tro på dig selv – men stop i tide. Næsten alle kvinder kan med alle disse tips, en god portion vilje og en pokkers masse arbejde sagtens få etableret en succesfuld amning, men husk, at en god mor ikke sidder i brysterne og at amning ikke skal være for enhver pris. Det skal – hvis man vil – selvfølgelig have en ærlig chance, som jeg nævner ovenfor, men hvis man på tredje måned græder hver gang baby skal lægges til brystet, så er man – måske – gået lidt for langt i kampen for amningen.

Derudover er det enormt vigtigt at bruge en masse tid hud-til-hud med sin baby. Når man ligger hud-til-hud med sin baby, frigives en masse oxytocin – kærlighedshormonet – som også er dét, der får mælken til at løbe i brysterne. Så af med tøjet på dig og baby og ind under dynen – og når du så går i bad, kan farmand sagtens overtage tjansen. For hyggens – og deres samværs skyld, selvfølgelig. Bare fordi kvinden ammer, kan manden jo stadig godt have en masse dejlig nærhed med babyen, ikke sandt?

Hvis du har fået lyst til at læse mere om, eller erhverve dig, nogle af Multi-Mams produkter, kan det gøres HER

Skriv din kommentar

Kommentarer (5)

 1. Cana, jeg er ny her på bloggen og må sige, at jeg er vild med dig og dine indlæg. Efter jeg blev gravid fandt jeg hurtig frem til Cecillies blog, da hun var lidt foran end jeg selv i graviditeten. Efter hendes mange anbefalinger har jeg nu gennemtrawlet dine blog indlæg – både jeres kærlighedshistorie og dine jordemoder-indlæg. Jeg er særligt glad for indlæggene, som omhandler tiden efter fødslen. Vi bliver alle opmærksom på at forberede os på fødslen, men det er stadig et gråtområde at tale om de kropslige følger (blødninger m.m.) samt amningen! Tak fordi du tager din jordemoder viden ned i øjenhøjde!
  Et lille spørgsmål: hvilke bind (og hvor mange) vil du anbefale til perioden med blødninger.

 2. Fedt med en lille update. Jeg skal snart føde nr2 og havde brystbetændelse to gange første gang, Av av (vil hellere føde to gange mere!)
  Vil helt klart købe de produkter du anbefaler.
  Jeg brugte, sidste gang, nogle silkeindlæg på brysterne, som jeg fik anbefalet efter brystbetændelserne. De var GULD værd! Havde en fortsat fin amning i 9mdr indtil mit barn ikke ville mere, så det var en klar succes. Indlæggene er fra Cariwell og koster kun 100kr for 6stk. Man kan vaske dem og det er derfor også væsentligt billigere i længden. Jeg har begge gange købt dem hos Babysam.

  Lige et svar til Maria: køb de største og vigtigst af alt tykkeste bind du kan få fingrene i til den første uge. Derefter kan du bruge alm bind tykkelse. Jeg brugte dog de store nightbind, da man sidder meget ned når man ammer.
  Gem resten af Nightbindene til første menstruation – der kan man nemlig bløde mere end man plejede.

 3. De kompression-stykker fra multi-mam reddede min første amning! Mine sårede bryst-vorter helede først, da jeg begyndte at bruge dem. Ingen andre cremer eller lignende virkede. De kan i den grad anbefales!

   1. De købes på apoteket. De er ret pebrede i prisen, men jeg klippede mine over og brugte en halv på hver brystvorte.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven