mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Jordemoderonsdag – om at rejse og flyve når man er gravid

Jeg sidder i skrivende stund ved gaten foran flyet, som om ganske kort tid flyver mod New York i selskab med Cecilie, min mest højgravide veninde. Der venter os en lige knap otte timer lang flyvetur forude og jeg har nærmest ikke tal på hvor mange gange jeg er blevet spurgt om, hvorvidt det nu også er ansvarligt at flyve når man er gravid, som min veninde.

Flyve når man er gravid

Det korte svar er ja, det er fuldt ud ansvarligt.

Der er mange ting at tænke på, når man er gravid og ønsker at rejse og først og fremmest er der selvfølgelig mavefornemmelsen og lysten til at forlade sit vante gænge og sit hjemland, man skal tænke på. En graviditet er jo, populært sagt, ikke nogen sygdom men en naturlig tilstand hvor man gror et andet menneske inde i sin krop og der foreligger altså derfor, når graviditeten i øvrigt er ukompliceret, ikke noget til hinder for at man hverken rejser eller flyver, så længe man følger sit flyselskabs retningslinjer, som typisk lyder på, at man gerne må rejse indtil uge 36, hvorefter der som oftest kræves en lægeerklæring, for at man kan få lov til at gå ombord på et fly. Dermed dog ikke sagt, at man bare ganske uhæmmet skal rejse verden tynd, når man venter sig.

Afhængigt af hvorhen i verden man påtænker at rejse, er der forskellige forholdsregler man naturligt som gravid, er nødt til at tage sig. For eksempel kan der være nogle udfordringer i, at rejse til malariaramte steder, da den gængse profylakse mod den farlige sygdom ikke anbefales når man er gravid, ligesom man naturligvis skal gøre op med sig selv, om man ville have lyst til at besøge de lokale sundheds- eller graviditetsklinikker, i de tilfælde hvor der undervejs i rejsen, måtte opstå behov for lægehjælp. Der er jo altid i en graviditeten en (lille) risiko at noget i graviditeten måtte gå galt; man kan få akut opståede blødninger, præmature veer eller akut opstået svangerskabsforgiftning, for at nævne nogle  og det er mig derfor magtpåliggende at sige, at man som gravid, er nødt til at overveje disse situationer; hvis nu de måtte opstå.

For min veninde, som er i uge 34 og altså på vej til New York sammen med mig, er det naturligvis ingen undtagelse. Hun har også måttet gøre sig overvejelser om, hvordan hun ville have det med – i værste tilfælde – at skulle blive indlagt på et hospital i New York med komplikationer. Komplikationer der lige nu naturligvis ikke er tegn på vil opstå, men som hun alligevel skal have gennemtænkt. Samtidig er der, når man er gravid, ofte nogle forsikringsmæssige spørgsmål man er nødt til at sikre sig, fordi det altså desværre er de færreste rejseforsikringsselskaber, der dækker graviditetskomplikationer i udlandet; især når man er længere henne end uge 28. Alt det er der dog styr på. Min venindes graviditet er fuldstændigt ukompliceret og hun kan altså sagtens tage afsted.

Som det i øvrigt gælder for alle der flyver – især lange ture – er der for gravide en øget risiko for blodpropper i benene under en flyvetur og det er derfor vigtigt at man som gravid sørger for at drikke rigeligt med væske under flyveturen, ligesom det er vigtigt at man kommer op at gå undervejs; eller alternativt i hvert fald lave nogle solide venepumpeøvelser undervejs, for at hjælpe blodet i benene til uhindret at kunne løbe tilbage til hjertet. Som en tommelfingerregel siger man, at man skal op at gå cirka 10 minutter per time. Hvis ikke, øges risikoen for væskeophobninger i benene og dermed blodpropper.

Det er ikke farligt hverken at rejse eller flyve når man er gravid, så længe man bare tager sine fornuftige forholdregler og hvis man skulle være i tvivl, kan man naturligvis altid tale med sin læge eller jordemoder om det.

Skriv din kommentar

Kommentarer (2)

  1. Altså, noget jeg aldrig har forstået er : det er primært at man sidder stille der er problemet og ikke at der er par kilometer til jordens overflade? Altså man kunne vel lige så godt sætte sig i en stol med lidt benplads i en biograf i Vanløse i 8 timer og så var risikoen for blodpropper den samme?
    Måske du kan opklare sagen? Vh Amanda

    1. Det spiller en rolle for udviklingen af blodpropper, at man er over jordens overflade. Ud over den stillesidende stilling, der er meget lige op og ned og ofte i “almindeligt” tøj, bidrager lufttrykket i kabinen til den øgede risiko. Lufttrykket i en flykabine svarer til lufttrykket i 2.400 meters højde, hvilket er med til at aktiverer koagulationen grundet lavere iltmætning perifert og det, at der er tale om en relativt hurtig opstigning når man flyver og derfor ikke rigtig nogen aklimatisering. Desuden menes dehydrering at spille en rolle og da luftfugtigheden i fly normalt er lavere end i vores almindelige omgivelser er risikoen større for dehydrering.

      Så Vanløse bio er ikke så slem som et fly. Nogle gravide med halsbrand sidder også op og sover (fx. mig) og det giver mig heldigvis ikke blodpropper😝

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven