mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Jordemoderonsdag – når den fødende er syg

Jeg modtager ind i mellem nogle jordemoderfaglige spørgsmål i min indbakke og jeg synes oftest at det er både dejligt og hyggeligt at blive spurgt om både stort og småt og jeg tænker, at jeg i det kommende år af og til vil lægge nogle af spørgsmålene ind her, som en slags jordemoderbrevkasse. Hvis du har fået lyst til at sende mig et spørgsmål, kan du gøre det på canabuttenschon@gmail.com.

img_3751

For nogle måneder tilbage modtog jeg dette spørgsmål, som jeg aldrig har fået besvaret – simpelthen fordi jeg er lidt usikker på hvad jeg skal svare og jeg tænker derfor, at alle jer med børn, må komme mig til undsætning og komme med jeres erfaringer.

“Hej Cana!
Her kommer er virkelig random spørgsmål som jeg håber du kan svare på; det bunder i at jeg lige nu er  galopperende forkølet og influenza agtigt ramt  og absolut ingen gennemgang i næsen har. De to gange jeg har født har jeg været en utrolig flittig bruger af vejrtrækningsøvelser, som har hjulpet mig bedøvelsesfrit gennem begge fødsler. Så slog en tanke mig, at jeg dog var utrolig glad for at jeg ikke var forkølet da jeg skulle føde, for så havde jeg ikke klaret den.
Så tænkte jeg videre og kunne faktisk ikke komme i tanker om en eneste fødselsfortælling eller lign. der har beskrevet at den fødende var syg under fødslen!
Det er meget muligt at jeg bare ikke lige har hørt om nogle der var ramt af influenza eller roskildesyge under deres fødsler, men findes de?? Har du oplevet en fødende der på forhånd var total afkræftet pga virus ell lign? Og i så fald, hva faen gør man så?
– tak for en dejlig blog!
Venlig hilsen
Sara”

Jeg synes det er et virkelig godt og relevant spørgsmål, da jeg ofte har mødt højgravide, som netop har frygtet, at være hæmmede under fødslen af en forkølelse eller værre, en influenza. Det hører absolut til sjældenhederne, at en fødende er så sløj, at det har en direkte indvirkning på fødslen. Faktisk er det min erfaring, at langt de fleste kvinder oplever, at deres snue / influenza bliver sat lidt på stand-by under fødslen, fordi kroppen går i en slags alarmberedskab, hvor den ikke lader sig hæmme af en næse der løber. Den dundrende hovedpine, snotnæsen og de trætte led, bliver ligesom afløst af noget andet og det er altså min oplevelse, at det er yderst sjældent at en kvinde oplever at være “syg” under sin fødsel. I de tilfælde hvor en kvinde ikke kan få luft igennem næsen, kan næsespray eventuelt anvendes og hvis hun har feber, vil man give panodil og antibiotika under fødslen, for at sikre, at der ikke er en infektion, som kan påvirke barnet.

Jeg kan ikke mindes at der findes nogle videnskabelige studier på området og det er meget muligt, at min hukommelse spiller mig et puds, så jeg vil rigtigt gerne høre fra jer, hvis nogen har prøvet at være sløje under fødslen. Mærkede I noget til det undervejs? Og hvordan var det efterfølgende, at være sløj og helt nybagt mor?

Skriv din kommentar

Kommentarer (14)

 1. Hej! 🙂 Da jeg i sommers var højgravid med vores tredje barn var jeg møgforkølet og aldeles tilstoppet. Heldigvis gik forkølelses i sig selv et par dagen inden fødslen, men da jeg en uges tid inden termin fik min ufødte baby vendt var jeg virkelig forkølet! Ligesom ved mine tidligere fødsler gjorde jeg godt brug af vejrtrækningen under vendingsforsøget (det gjorde lige så ondt som at føde, sku’ jeg hilse at sige 🙂 Samtidig fik jeg i timerne op til, rebozo-massage på en hospitalsseng, hvor hovedgærdet var sænket kraftigt – for at hjælpe baby til at vende den rigtige vej. Heller ikke så fedt med tilstoppet næse. En næsespray var løsningen for mig – det sikredede hul igennem til vejrtrækningen og utilpasheden og hovedpinen, ja den lagde jeg dårligt mærke til undervejs, da der var så rigeligt andet at fokusere på. PS. ved andet vendingsforsøg lykkedes det at vende lillepigen.

 2. Få dage inden min sidste fødsel lå jeg (dødeligt, sådan føltes det ihvertfald) syg af influenza. Det var aldeles unfair for jeg havde netop fået vaccine mod dette.
  Jeg nåede at blive sådan semi-frisk, men havde det stadig af H til og da jeg så midt om natten, storsvedende pga feber, fik veer, kunne jeg bare intet overskue.

  Under fødslen var jeg lidt mere mat end jeg havde været da jeg 2 år forinden havde født babys storebror, men min teori er, at veer trumfer al slags sygdom og efter fødslen havde jeg det egentlig ok.
  Ikke på toppen, men heller ikke så dårligt, at jeg måtte ligge i sengen.

 3. Jeg fik feber under fødslen og det var ikke nogen sjov fornøjelse. Jeg kunne ikke arbejde ordentligt med veerne og kunne slet ikke slappe af i kroppen overhovedet. Efterfølgende kæmpede vi et par dage med feber og forhøjet infektions tal hos både mig og baby.

 4. Jeg var forkølet og havde ondt i halsen, og kunne på ingen måde overskue en fødsel i den tilstand. Heldigvis forsvandt symptomerne som dug for solen, lige så snart mine veer begyndte, hvilket jeg er meget taknemmelig for 🙂

 5. Ikke helt det samme, men den dag jeg bliv sat i gang og fødte min søn havde jeg, fra jeg vågnede om morgenen, den ondeste gang hold i nakken.. jeg kunne stort set kun se lige ud og ikke rykke hovedet, men lige så snart veerne kom så gik mit hold i nakken væk..

 6. Hej 🙂

  Jeg fik at vide, at baby som udgangspunkt venter til mor har fået lidt energi igen. Altså at kroppen ikke sætter en fødsel igang midt i en afkræftende omgang roskildesyge. Min ældste søn ventede pænt til jeg var ovenpå igen. Og gik derfor fem dage over tid.

 7. Jeg fik feber under min fødsel. Set i bakspejlet ved jeg, at det opstod få timer efter, vi kom til hospitalet, for jeg frøs og blev ved med at tage mere tøj på (typisk for mig med feber), mens min kæreste sad i T-shirt. De tog min temperatur efter fødslen, og den nærmede sig da også 39. Jeg kunne ikke mærke det, udover at jeg frøs. Jeg tænker, at det der hormonelle festfyrværkeri man er så heldig at få under en fødsel, trænger følelsen af sygdom i baggrunden

 8. Jeg arbejdede engang på en infektionmedicinsk afdeling hvor en højgravid kvinde blev indlagt og med meningitis. Efter behandling i ca 1 døgn gik fødslen igang. Må have været hårdt arbejde, men hun blev sendt på fødeafdelingen, fødte vaginalt og kom så retur med baby til videre behandling for meningitis.

 9. Inden fødsel af mit 2. barn fik jeg influenza omkring termin, frygtede jeg skulle føde midt i det, men han ventede en uge ekstra og fødslen gik først i gangda jeg var frisk igen, så jeg tror måske også lidt på at kroppen venter til man kan klare en fødsel.

 10. Jeg kastede op fra jeg startede med st have veer og så 24 timer frem – de sidste 5 timer af min fødsel kastede jeg ikke op – men jeg havde ingen energi og var simpelthen så træt, allerede inden det gik rigtigt i gang, min kæreste måtte slæbe tykke mig op fra badeværelses gulvet hver gang jeg havde kastet op – ik den fedeste oplevelse. Men baby kom ud helt naturligt og påtrods og jeg føler stadig at jeg er i underskud af de døgns søvn jeg ikke fik – inden han kom.

 11. Jeg fik feber og mavekramper om aftenen, kastede op kl 24 og SÅ startede veerne. 10 timer efter, var vores andet barn født. Tre dage senere var kæresten syg. Så det var nok sygdom. Jeg var dog ikke så plaget af det under fødslen. Kastede op et par gange mere, men ellers var min krop kun præget af selve fødslen, som gik godt.

 12. Jeg var syg med influenza hvor jeg havde feber og en grim forkølelse da jeg fødte min søn en novembernat i 2014.
  Da jeg blev syg aftenen inden var jeg faktisk mest bekymret over at jeg ikke ville gå i fødsel (41+0) fordi jeg havde læst et sted at kroppen udsætter fødslen for at bekæmpe sygdommen først.
  Men jeg fik altså veer alligevel, og jeg havde en kort og komplikationsfri fødsel. Jeg husker latensfasen som meget anstrengende fordi jeg frøs og selvfølgelig havde vesmerter. Jeg havde min egen dyne med på stuen og det hjalp mig altså igennem langt hen ad vejen. Jeg oplevede at jordemoderen tog min temperatur mange gange i løbet af fødslen, men ellers blev der ikke taget særlige hensyn – i hvert fald som jeg husker. Min sygdom blev i hvert fald skubbet i baggrunden da jeg først forsvandt ind i fødselstågen og da jeg lå med min nyfødte søn på brystet var al sygdom forsvundet. Jeg mindes ikke engang at dem vendte tilbage de efterfølgende dage. Enhver snue må have forladt min krop i mine anstrengelser og efterfølgende var jeg dopet af verdens bedste babydrug. Altså er min erfaring at det ikke er afgørende for om man får en god fødsel, eller om man kan klare det. Jeg fik lattergas fra 4-10 cm som kun tog 50 min.

 13. Det er slet ikke det samme, men da jeg fik min datter nr. 2 var min første datter syg. Min fødsel startede med småveer onsdag hvor jeg fik zoneterapi og havde de næste knap 24 timer plukveer der bed. Torsdag morgen vågner mun dengang 20 måneder gamle datter med snot og feber. Jeg holdt hende derfor hjemme fra vuggeren og havde en dag uden nogen tegn på fødsel. Fredag morgen er barnet feberfri og blev sendt hjem til farmor, og derefter fortsatte veerne. Jeg fødte fredag aften.

  Jeg er slet ikke i tvivl om at min krop lige pause en dag imens jeg passede barn.

 14. Hej.
  Jeg fødte med influenza A i 2016 og jeg fik ingen behandling mod influenzaen selvom jeg ringede op og sagde at jeg var i fødsel og havde influenza. Jeg fik kun rygmagsbedøvelse og efter fødslen kom vi i isolation hvor vi knap nok måtte have kontakt med vores datter indtil mine prøver var negative. Ingen besøgende og ingen personale var inde hos os. Vi måtte ikke selv bestemme hvilket mad vi fik ind gennem døren eller hvad vi ville have af drikke eller hvor meget og blev ofte spurgt om vi ikke bare kunne drikke vand fra vandhanerne så de ikke skulle stå og lave en kande sagt til os i ny og næ.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven