mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

JordemoderOnsdag – giver store børn lange fødsler?

Der findes masser af skrøner omkring størrelsen på barnet og fødslens forløb, men hvordan er det nu lige det hænger sammen? Giver store børn lange fødsler? Netop dét modtog jeg forleden et spørgsmål omkring, som danner rammen for nærværende indlæg.
img_4456
Hej Cana,
Jeg har faktisk gået med ét i baghovedet siden fødslen af mit andet barn for knap 2 år siden. Det er slet ikke et liv-eller-død-spørgsmål, men jeg har alligevel tænkt en del over det! Måske kan du hjælpe? Here goes:
Min datter fra april 2012 blev født 40+6 viste sig at være en stor basse på 4500 g – hele 900 g mere end skønnet. Jeg har selv et ret højt BMI,  men fødte vaginalt og ukompliceret, dog fik jeg hjælp fra ve-drop i sidste del af fødslen pga. manglende fremgang – jeg var 10 cm åben i 3 timer uden at pressetrangen rigtig meldte sig…  ved ankomst til hospitalet var jeg 5 cm åben, men min datter var først ude 12 timer senere. Så altså en relativt lang fødsel, men dog ikke unormalt for en førstegangsfødende, som jeg har forstået det.
Da jeg blev gravid med min søn 2 år senere, blev jeg scannet ekstra for at holde øje med hans størrelse. Alle jordemødre/læger var uenige hver gang, både ved skøn og scanninger, om hvor stor han egentlig var – men ved sidste scanning ca 38+0 så det ikke alarmerende ud, så jeg fik lov at gå tiden ud og fødslen gik igang naturligt, da jeg var 40+6, og jeg fødte dagen efter. Igen en fin og ukompliceret fødsel, hvor min søn dog også tog fusen på alle ved at være hele 4989 g! Jeg var ligesom første gang 5 cm åben ved ankomst til fødegangen, og denne gang var fødslen overstået 8 timer senere – igen en relativt lang affære, selvom det gik efter bogen.

Nu er mit spørgsmå så: er der egentlig en sammenhæng mellem størrelsen på barnet og fødslens varighed? Eller er det bare tilfældigt at jeg er en “langsom føder”? Op til begge fødsler gik jeg med småveer hjemme i ca 18 timer, før vi tog afsted.


Det er altid svært at sige noget generelt om fødsler (og deres varighed), da man selvklart ikke aner, hvordan en fødsel kunne være endt, hvis omstændighederne havde været anderledes, men ikke desto mindre, så vil jeg alligevel gerne forsøge at sætte et par ord på hvorvidt der kan være sammenhæng mellem størrelsen på barnet og fødslens varighed.
Det korte svar er ja og nej.
Der er mange faktorer der spiller ind under en fødslen, når det kommer til fødslens fremgang. Èn ting er selvfølgelig at der skal være nogle veer, som er de sammentrækninger der (hos de fleste ganske langsomt) får livmoderhalsen til at trække sig tilbage og livmodermunden til at åbne sig. Noget andet er, at barnets hoved helst skal dreje ned igennem bækkenet efterhånden som fødslen skrider frem, for at hjælpe med at “massere” livmodermunden til hurtigere at åbne sig.
Blandt andet derfor oplever mange kvinder, hvor barnets hoved står lidt skævt i bækkenet, at der opstår dårlig fremgang trods massive og ofte meget smertefulde veer. Det samme ser man af og til gør sig gældende, når barnet er meget stort, fordi passagen for barnet ned igennem bækkenet unægteligt for de fleste bliver lidt mere trang og barnet derfor “skal” dreje sig meget mere præcist ned igennem bækkenet, for at have en positiv effekt på veerne og fødslens fremgang.
Derudover er der selvfølgelig vores genetik, som spiller ind. For nogle er vævet i livmoderen af uransagelige årsager bare mere eftergiveligt og hurtigt til at åbne sig, end hos andre og dén slags kan man selvfølgelig ikke gøre noget ved, ligesom den faktor heller ikke har spor med barnets størrelse at gøre.
Man kan altså ikke direkte sige, at det tager længere tid at føde et meget stort barn end et lille barn, men der kan dog være nogle faktorer som i højere grad skal være opfyldt, for at fødslen kan forløbe så hurtigt som kvinden krop nu tillader det, som stiger eksponentielt med størrelsen på barnet – eller rettere, med diameteren på barnets hoved, hvis man skal være helt korrekt.
Med alt det sagt, synes jeg dog ikke at du, kære spørger, skal tænke på dig selv som “langsom føder”. Bevares, du har ingenlunde styrtfødsler, men i forhold til at det er ganske normalt at man åbner sig 1/2-1 centimeter i timen i den aktive fase og at latensfasen der går forud kan vare flere dage, så lyder det som om at du i virkeligheden er temmeligt gennemsnitlig, hvor kedeligt det end kan lyde 🙂

Skriv din kommentar

Kommentarer (18)

 1. Hej Cana! Jeg er blevet bildt ind, at små kvinder kan have svært ved at have plads til en stor baby og at man ligefrem kan gå i stykker af det. Jeg har selv kendskab til obstetrikken men har aldrig hørt det før. Jeg tænker kun på selve graviditeten, ikke på selve fødslen. Et ja/nej er rigeligt svar 😉

  1. Hej Maiken,
   Jeg er simpelthen ikke sikker på hvad du spørger om? Gå i stykker i graviditeten? Nej, det kan man ikke 🙂

   1. At indre organer fx kunne tage skade. Jeg forstår det heller ikke selv, for jeg har aldrig hørt om noget lign. Nærmere omvendt. At der altid er plads til barnet 😉

    1. Vil ikke skræmme nogen og Cana kan sikkert svars rigtig godt på det her, men min bedstemor blev faktisk ødelagt under graviditeten. Hun er en meget lille kvinde og skulle have tvillinger, som var to STORE tvillinger så hendes diafragma og ribben blev trykket så meget, at hun stadig lider under det. Nu er det jo nogle år siden, så lægerne er jo blevet meget bedre til at reparere folk 😉. Hun er også den eneste jeg har hørt om, og det var en ekstrem situation…

 2. Har prøvet præcis det du beskriver Cana. Mit første barn var en stor dreng (4434 g og 53 cm), åbnede mig vanvittig hurtigt – 1,5 time fra første ve til 10cm – men herfra gik det i stå, 5,5 time inden han er født med meget smertefulde veer og vedrop, han havde stort hoved (38 cm) og havde svært ved at rotere ned i bækkenet. Men stadig en hurtig fødsel.
  Mit andet barn, også stort (4380 g og 54 cm, ikke engang 4 timer fra første ve til hun var ude. Så store børn kan fødes meget hurtigt!! 😊

 3. Min søn, barn nummer to, vejede fem kilo da han blev født. Dén fødsel var så meget lettere og hurtigere end min første der vejede 3800gr. Jeg er en str small og fik kun få rifter anden gang, hvorimod jeg første gang var en time i symaskinen så at sige.

  1. Sååådan! Han må have været enormt “dygtig” til at rotere godt ned i bækkenet, din dreng 🙂 Sejt gået!

 4. Min Alfred (3.barn) kom flyvende ud – 1 time og 17 min efter første ve! Knægten vejede 4710 gr og målte 56 cm. Det sjoveste var min mors medfølende blik imod mine nedre regioner da hun løftede dynen til liften og så kæmpeknægten 😂😂

 5. Eiii, tusind tak for et meget grundigt svar. Jeg kan godt se, at der er mange faktorer i spil – hvor er det skønt at blive lidt klogere. Kh og tak igen!

 6. 2 igangssættelser grundet overtid, 2 store børn – 4500 g. og 4900 g. og 2 hurtige fødsler – 1. gang 3 timer fra første ve og 2. gang lige knap 2 timer fra første ve.
  Gad vide hvad der sker ved en potientel 3. gang. (Gisp). 🙈

 7. Hej Cana, tak for en dejlig blog og nogle informative jordemoderindlæg som jeg suger til mig!
  Min mand og jeg (han er 30, jeg er 26) har prøvet at få barn siden maj måned. I august blev jeg gravid, men aborterede desværre i uge 7. Først fire måneder senere fik jeg min menstruation igen. Nu venter vi på den bliver regelmæssig igen. Og har selvfølgelig jævnligt sex. Lige nu synes jeg godt nok det er hårdt, da jeg synes alle andre nærmest dagligt skriver/fortæller om at de er gravide og det føles som om alle andre bliver mødre før jeg gør.. lidt fjollet men ikke desto mindre sådan jeg føler ind i mellem. Derudover er vores eneste umiddelbare ulempe, at vi begge er lidt overvægtige. Jeg ved godt, det kan være en hindring ift både min og hans fertilitet desværre. Men jeg tænkte om du ville skrive lidt mere uddybende om emnet, og også måske hvad det kan betyde undervejs i graviditeten og for selve fødslen/barnet at kvinden er overvægtig. Du har før skrevet lidt om fx hvad man som maksimum bør tage på hvis man har et højt BMI. Og så kom jeg til at tænke på det igen da jeg læste kommentarerne til dette indlæg. Håber det måske er noget du vil skrive lidt om 🙂 Lige nu prøver jeg at bevare håbet om at vi kan blive gravide au naturel, men prøver også at vænne mig lidt til tanken om vi måske skal have hjælp hvis ikke der sker noget inden for de næste 4-5 måneder. Er det måske noget du også har planer om at skrive om, altså fertilitetsbehandling?
  Undskyld mine mange spørgsmål. Endnu en gang tak for en god blog! 🙂
  Mange hilsner Sofie

 8. Mit barn vejede 4900 g. Min kæreste synes, at det var rart at få sådan en stor og robust basse. 🙂 Fødslen var voldsom, men det handlede mest om, at baby roterede skævt og have en arm foran hovedet. Størrelsen har nok ikke gjort det nemmere, men i sig selv tror jeg ikke det var noget problem for mig.

 9. Jeg føder store børn.
  Første fødsel tog 7 timer og ud kom en 4300gr baby.
  2. fødsel tog kun 2 timer og baby vejede 4780gr. Begge fødsler var ukomplicerede.

 10. Jeg har født 3 børn, nr 1: 40+3, 3870g, det tog 19 timer fra første ve til hun kom ud. Nr.2 40+5, 4050g og 12 timer. Nr.3, 41+0, 4550g og 5 timer. Alle 3 ukomplicerede fødsler, de to første på hospital og gode oplevelser nr 3 er født hjemme, hvilket jeg tror har haft betydning for hvor nemt det gik. Det var også den eneste gang jeg ikke havde en eneste bristning.Så mit største barn kom hurtigst ud.

 11. Min ældste pige var en lille spirrevip på 3155 g, hun er født 40 +4 og fødslen varede 42 timer. Lillesøster blev født 40 +3 og vejede 3370 g, den fødsel tog 13 timer.

 12. Min første fødsel varede 7 timer og resulterede i en hent gennemsnitlig (vægtmæssigt set!) dreng på ca 3600 gram.
  Min anden fødsel varede præcis 5 timer & lillebror vejede 4800 gram og var ude på 2 presseveer. Det var SÅ god en fødsel og jovist var han da stor og det var ikke videre en fornøjelse 😉, men jeg ville til enhver tid hellere føde min store, tykke baby end hans storebror.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven