mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

“Jeg mener nu du kunne gøre mere gavn som jordemoder”

Ovenstående fik jeg i en kommentar på min facebookside i går, til et indlæg om min ungdom, mit moderskab og mit liv, som jeg efter en krise for nogle år siden, føler at jeg har fået tilbage. Efter at være stoppet som jordemoder, vel at mærke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg kunne uden tvivl gøre masser af gavn som jordemoder. Faktisk vil jeg næsten gå så vidt som til at sige, at jeg var en rigtigt god jordemoder. Jeg elskede omsorgen, nærværet og den helt særlige forbindelse jeg ofte formåede at skabe til de fødende kvinder og deres partnere, imens jeg hjalp dem igennem nogle af deres livs største begivenheder. Jeg gjorde pissemeget gavn og jeg ville uden tvivl stadig kunne gøre det mindst ligeså godt, hvis ikke bedre, fordi jeg, med alderen, trods alt er blevet bedre til at forstå andre mennesker.

Men hvis jeg havde gjort det, er jeg faktisk ikke i tvivl om, at jeg samtidig havde mistet mit ægteskab og den følelse af både let- og frihed jeg oplever i min hverdag. Jeg ville have levet i evigt jetlag over skiftende arbejdstider og dårlig samvittighed over alt for sjældent at have tid til at gøre det godt nok på mit arbejde, for slet ikke at tale om de samvittighedskvaler jeg ville have haft overfor mine børn, fordi jeg altid ville være træt, aldrig være hjemme når de havde fri og forøvrigt også skulle arbejde juleaften. Og på deres fødselsdage. Og alle andre dage.

Jeg vil simpelthen ikke “gøre mere gavn” på dén bekostning og selvom det garanteret var ment som en kærlig bemærkning, så bliver jeg simpelthen så ked af det, når nogen forsøger at pådutte mig dét jeg aktivt har valgt fra. Ligesom jeg selvfølgelig bliver ked af det, når vores folketing vedtager et uddannelsesloft der betyder, at sådan én som mig, faktisk ikke længere har mulighed for omskoling, med mindre det er et niveau op, hvilket betyder, at det altså skal være indenfor samme genre, for hvis nogen ikke er klar over det, så får man altså ikke bare lige lov til at komme ind på en kandidatuddannelse, medmindre man har en relevant bachelorgrad før den – og så kan I jo selv gætte på, indenfor hvor mange uddannelses- og erhvervsretninger det er relevant at vide alt om graviditet og fødsel forinden man gå igang. Nej vel? Mulighederne er pludselig ret begrænsede og jeg synes simpelthen det er så trist.

Jamen, du har jo fået betalt en uddannelse af staten, så det er da også kun fair at du betaler den tilbage” lyder ét af argumenterne, som jeg kun kan ryste på hovedet af. Det skal nemlig ikke være nogen hemmelighed, at jeg, siden jeg stoppede som jordemoder tilbage i 2012, har betalt et væsentligt større bidrag til statskassen end jeg nogensinde ville komme til som jordemoder. Så lige dér tror jeg ikke der er nogen ko på isen. Ligesom jeg simpelthen ikke kan se hvorfor der skulle være det, ved at kunne tage en ny – selvbetalt – uddannelse, som jeg i sin tid havde planlagt det med psykologistudiet, som jeg blev optaget på tilbage i august 2015. Jeg fatter det simpelthen ikke og jeg synes det er så ærgeligt at vi, i et land hvor vores viden er vores ressource, nu vil til at begrænse hinanden og den udvikling vi går igennem i løbet af vores liv.

Jeg er glad for at jeg ikke længere er jordemoder og jeg tror i og for sig heller ikke, at jeg nogensinde skulle få behov for at tage en anden uddannelse, så på dén måde rammer uddannelsesloftet ikke direkte mig, men man kan jo for pokker aldrig vide – og hvis jeg havde vist dét dengang, er én ting i hvert fald sikker: jeg havde aldrig taget en uddannelse direkte fra gymnasiet! Næh du, så skulle jeg i stedet have brugt adskillige år på at sondere terrænet, for at sikre mig, at jeg ville ramme helt rigtigt, første gang.

Jeg er ikke ked af at have taget min jordemoderuddannelse, som har givet mig en masse indsigt, viden, menneskeforståelse og erfaring, men jeg er samtidig glad for mit valg om at have forladt mit fag, til fordel for mit liv og selvom jeg måske ikke gør ligeså meget direkte gavn, som jeg gjorde da jeg var jordemoder på en fødestue, så gør jeg så meget andet og vigtigst af alt, så er jeg glad, når jeg vågner om morgenen. Også selvom der er nogen, der synes burde gøre noget andet.

Skriv din kommentar

Kommentarer (16)

 1. Så fint skrevet. Er sygeplejerske og har været det siden 2003 men har også været nødsaget til at vælge en anden vej. Blev simpelthen syg af den måde at arbejde, hvor der blev brugt for mange ressourcer. Så jeg vælger også mit liv og min familie til. Er startet på cand.pæd.psyk studiet og det er fedt. Og som du skriver så kan netop uddannelsesloftet gøre de unge tvivlende og rådvilde og netop for længe “finde-mig-selv” årene.

 2. Jeg er enig med hvad du skriver Cana, …. for man kan som ung tænke, jeg skal det her, og tager uddannelsen, og så bringer ens liv noget helt andet med sig, med har fået andre erfaringer, værdier, familie, som spiller ind, en ting er hvad man trænker nær man er 20 år og når man er 35 år,. Det er da også trist, hvis man er kørt så meget surt i det som pædagog, skælder ud, altid sur, ingen gode energi, og bare ikke kan se sig selv i faget, til man skal gå på pension….

  Samtidig tænker jeg, hvor er vi heldig i Danmark, at vi kan få 1 uddannelse, som vi ikke selv skal betale for. Der er hele tiden penge problemer i Danmark, og for det meste går det ud over de syge, ældre og børnene, nu er det dennegsng gået ud over mennesker der vil vælge en ny vej 😔 Og tror det kun vil være de rige, der tør tage en ny uddannelse, fordi de har pengepungen til det, og mange må bare bide tænderne sammen…men jeg er jo så også glad for, hvis de penge vi sparer, kan bruges på ledige, men så håber jeg sku også, at de bliver brugt ordentlig på de ledige, og ikke kun dem, der sidder i situationen nu, men også dem, der ikke har nogen indkomst, fordi de ikke kan få kontanthjælp, efter de ikke kunne modtage dagpenge, de mennesker skal man også huske på…

 3. Hej Cana
  ja det var mig der skrev det og jeg er da glad for at du valgte at uddybe dit valg og selvfølig må du gøre hvad du finder bedst for dig selv ! men syntes stadig at det er ærligt at du valgte det fra
  mvh jan og God Jul til dig og din Fam.

 4. Jeg forstår dig virkelig godt. Og så må jeg sige: Hvor er jeg glad for, at du nævner uddannelsesloftet. Jeg synes at bloggere normalt kan være så forfærdeligt forskrækkede over at nævne noget som helst politisk, og jeg har endnu ikke set andre nævne denne lovændring. Men… Hvor ville jeg ønske, at du havde gjort det før i går, hvor det blev stemt igennem. Jeg tror, at sådan nogen som dig virkelig har pondus til at få et godt budskab ud. “Politisk” eller ej.
  Jeg tror, at der er BRUG for, at I tør tage de emner op. De rammer SÅ mange mennesker. Helt almindelige mennesker 🙂

 5. Jeg synes du gør gavn her og overfor din familie og en masse andre❤
  Og hvad ville dit job være værd, hvis du havde mistet din familie!
  Jeg blev først sent færdig med min uddannelse, da jeg valgte forkert to gange før… Er glad for den uddannelse som jeg har idag og det fælt jeg er havnet indefor som netop kan forenes med familieliv😊
  Rigtig glædelig jul til dig og dine!

 6. Jeg læste til jordemoder, faktisk på årgangen under dig, og droppede ud. Det gjorde jeg bl.a. fordi jeg ikke kunne se hvordan et liv skulle hænge sammen ved siden af. Allerede dengang var der nærmest ingen af de jordemødre med børn der kunne arbejde fuld tid. Mit skulle ikke i den grad indrettes efter mit job! En beslutning jeg den dag i dag, hvor jeg har barn og mand, er glad for. Og det forstår jeg også du er, for dit valg altså! Det må forhåbentligt være vores privatliv der kommer først.
  Til det kan jeg fortælle, at min faste frisør sagde til mig efter jeg var stoppet med jordemoderstudiet, at hun var skuffet over mig… jeg kom så aldrig der igen..

 7. Jeg er uddannet pædagog for 8 år siden, den sikre uddannelse kaldte man det. I mellem tiden har der været så mange besparelser og nedskæringer, at der ikke længere mangler pædagoger (det gør der jo selvfølgelig men de skulle sparres væk) nu har jeg været ledig i snart 2 år og ville derfor starte på en frisk med ny uddannelse til sommer. Goddag min bare r..
  de to års dagpenge jeg har modtaget ville i princippet have dækket 4 års uddannelse. Siger det bare

 8. Puha. Det der rammer mig lige i <3. Det med samvittigheden overfor børnene- følelsen af evig jetlag og af at misse fødselsdage, juleaftner osv- det er grunden til at jeg den dag idag ikke længere er sygeplejerske, efter kun 1,5 år i felten 🙁 Den hårdeste beslutning- for gud hvor er der meget af ens person knyttet til hvad man laver- måske særligt i et omsorgsfag? Og gud hvor er der mangle holdninger til det at "sige sit fag op" .. Men hvem gider være en robust og omsorgsfuld sygeplejerske (o.lign.) hvis man er en træt og knækket mor? Fandme ikke mig!

  Tak for det skønne indlæg! Du er sej!

 9. Folk tror at bare fordi man er bekendt med arbejdstiderne, må man også acceptere dem. Når jeg, som sygeplejerske, er træt af at arbejde jul, nytår og weekender, aftener og nat, har jeg hørt folk sige, jamen det er jo en del af jobbet. Ja, det ved jeg, men fedt er det ikke. Hører også tit st filk tror vi får en god løn for at arbejde juleaften. Det gør vi så heller ikke. Og ja, for at fungere med børn og skiftende vagter, er en passende arbejdstid 30-32 timer. Virkelig god løn man kan hive hjem der. Og videreuddannelse i det offentlige på arbejdspladsen regning er nærmest en umulighed(jeg hørte at Lars Løkke sagde at arbejdspladsen også havde ansvar for at financiere videreuddannelse for sine medarbejde, men han har nok ikke prøvet at arbejde i det offentlige)..
  Forstår så godt dit valg. Jeg vil gerne arbejde som børnesygeplejerske på nedsat tid et par år mere og nok så læse til sundhedsplejerske. Det er dog en uddannelse hvor jeg ugen skal på SU, men lønnen er ca det samme spm den løn jeg får nu med tillæg idet jeg har været sygeplejerske en del år efterhånden. Er der mon nogle mandefag hvor man efteruddanner sig i halvandet år men stadig får den samme løn bagefter

 10. Jeg stoppede min uddannelse til pædagog i sommers, for at gå hjemme med min datter i nogen år – og hvor er jeg dog glad for det! Pædagogen var “den nemme vej” for mig, forstået sådan at det var noget jeg vidste, jeg ville være god til, og et fag, hvor jeg i hvert fald ville lære masse, som kunne bruges bagefter, selv hvis jeg alligevel ikke havde lyst til at arbejde som pædagog. Man bliver så klog på sig selv og på andre mennesker, under den uddannelse.
  Nu hvor jeg har stoppet den, skal jeg eddermame passe på med, hvad jeg starter op på, når jeg engang er færdig med at være hjemmegående. For nu er det ingen vej tilbage, når først uddannelsen er taget.
  Så jeg er i hvert fald en af dem, som udskyder min studiestart betydeligt, for først lige at finde ud af, hvad det egentligt er jeg brænder for, før jeg starter – hvis jeg starter.

 11. Tak for et rigtig godt indlæg, Cana. Jeg har lige rundet de 30 år og kender nu noget mere til, hvad jeg er god til, og hvad jeg synes er fedt at arbejde med, end jeg gjorde, da jeg i sin tid tog min bachelor på Handelshøjskolen. Derfor har jeg på det seneste leget med tanken om på et tidspunkt at bygge videre på mine kompetencer med endnu en uddannelse; men med uddannelsesloftet har jeg kunnet se alle mine tanker drysse lige så stille til jorden. Rigtig glædelig jul til dig og dine kære.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven