mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Er det okay at holde fri med sit barn?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mor, jeg tror altså jeg har lidt ondt i maven, sagde han i morgens, imens han stod og vaskede sine små fingre. Må jeg ikke godt blive hjemme i dag?

Jo, for fanden!

Ovenpå min lille krise over at min Jens allerede om et halvt år for alvor skal til at træde ind i et liv med forpligtelser, faste mødetider og alt det andet der følger med skolelivet, kan jeg næsten ikke få nok af fridage sammen med ham og når han samtidig har fået en vældig stor passion for at tegne pokémons, så er det altså heller ingen sag at have ham med på kontoret, så selvfølgelig måtte han få fri. Også selvom jeg ikke tror han havde spor ondt i maven. Han har i hvert fald glad spist både boller fra bageren, snebolde fra Andedammens slikskab og en hel pose pommes fra den lokale Max.

Det har været så hyggeligt og jeg elsker simpelthen de her dage, hvor vi er sammen, bare ham og mig, hvor vi selv bestemmer hvad vi har lyst til og hvor hyggen for alvor er i højsædet og jeg kan næsten ikke rumme, hvis det skal til at være forbi, når han skal starte i skole.

Jeg fatter simpelthen ikke hvordan man gør, eller bør gøre, når éns børn går i skole. Holder man så slet ikke fridage mere? I ved, de dage hvor alle andre er på arbejde og i skole og man kan tage hinanden i hånden og løbe gadedrengeløb ned igennem de halvtomme butiksgader, imens man synger bjældeklang for fuld rabalder. Må man slet ikke dét mere? Jeg tænker selv, at man jo i udgangspunktet må hvad man vil, når man er barnets forælder, men at man selvfølgelig skal have respekt for skolen og for at barnet indgår i nogle fællesskaber, som det ikke altid er smart at trække barnet ud af “fordi det er hyggeligt”, ligesom jeg også ser en stor værdi i at barnet lærer at man (selvfølgelig) overholder sine forpligtelser, da det jo gerne skulle forplante sig ud i voksenlivet også, hvor jeg naturligvis håber på at mine drenge bliver til nogle ansvarlige mænd, som overholder deres aftaler og møder til tiden og den slags. Så hvad gør man så? Hvordan balancerer man? Hvad gør I? Eller hvad ville I allerhelst gøre?

For at være sikker på at få masser af besvarelser, har jeg lavet et lynhurtigt spørgeskema, som jeg håber at alle jer med skolebørn vil svare på – og så skal alle (skolebørn eller ej) selvfølgelig være velkomne til at åbne debatten og komme med jeres holdninger og erfaringer i kommentarfeltet også, for jeg synes altså at det er et vældigt interessant emne.

Og så vil jeg i mellemtiden tage min store dreng i hånden, finde bussen mod Østerbro og køre hjem til de to andre og glæde mig over at der heldigvis stadig er et halvt år til at jeg for alvor behøver bekymre mig om skoleskema og forbudte fridage.

Skriv din kommentar

Kommentarer (50)

 1. Jeg elskede at holde en fridag af og til med min ældste søn,da han var lille og jeg havde anderledes arbejdstider (flekstid). Nu hvor han går i skole (børnehaveklasse) og den yngste i børnehave, ville jeg, som du ønske at vi stadig en gang imellem kunne tage en fridag ud af skemaet og bare hygge, men jeg har også indse, hvor meget der kræves af fællesskabet i dag i folkeskolen og hvad han misser (han har selvfølgeliv haft et par sygedage), nrå han ikke er der. Jeg holdt selv en gang imellem en fridag/pjækkedag med min mor da jeg var barn, men først da jeg var lidt ældre (2-3-4. klasse) og jeg havde mange venner og var rigtig godt med i skolen, ellers havde min mor aldrig tilladt det.
  Jeg er nok lidt kedelig, men jeg tror på, at vi som forældre er vores børn støttepæl/rettessnor og begynder vi først at snyde, så tror børnene det er i orden, og når de så får skældud senere for at gøre det vi gør, så bliver det dobbeltmoralske (shit, jeg lyder som min gamle far;)

 2. Nu er det kun den yngste på 12, der egentligt er gældende.
  Hun er noget sensitiv og trænger på en andensvis til “fridage for at hygge”.
  Hun får ikke lov såååårh tit, men hvis hun om morgenen kigger op og siger “Jeg har den forkerte slags ondt i maven” så får hun lov til at blive hjem til en dag til at bearbejde hverdagene.

  Men jeg tror det handler om barnet og alderen. Der er nogle forældre i klassen, der hiver ungerne ud for en dag i tivoli eller en familie ferie, så det må vel være forældrenes beslutning, så længe skolen ikke mener der er et problem i det 🙂

 3. Hej.
  Som mor kan jeg godt se kvaliteten i at holde en fridag med sit barn og bare nyde nuet.
  Men, som lærer er jeg overhovedet ikke vild med de forældre der synes, at barnet fortjener en fridag, fordi de synes det kunne være hyggeligt.
  Vi forbereder undervisningen ud fra at alle børn er tilstede, og danner grupper ud fra vores professionelle synspunkt, at alle børn bidrager med noget(også i 0. kl.)
  Det er bare så træls at møde klassen og der mangler nogen, der kan selvfølgelig være sygdom, og dagen efter møde et barn der kommer og fortæller at han/hun har holdt fri, fordi mor synes. Så føler man sig lidt “pisset” på(af mangel på mildere udtryk)

  Mvh “hende på den anden side af bordet” 🙂

 4. Jeg er skolelærer.
  Hold for guds skyld fri, når dit barn har behov eller når du har lyst af den ene eller den anden grund. Jeg antager, at du og andre forældre er gode til at vurdere, om det tager overhånd. Men en fridag her og der. Det dør baby sgu’tte af.

  1. Dejlig kommentar. Jeg er helt enig. Vi kan alle have brug for en fridag og forskellen på at gå i skole og på at arbejde er at langt de fleste som arbejder har mulighed for at planlægge en fridag her og der. Det har man ikke i skolen da ferier er fastlagte. Jeg synes det er helt okay hvis man f.eks. inden skolernes sommerferie ønsker en rolig tur med familien i zoo eller i december har en tradition for en hyggedag på en helt almindelig tirsdag. Og jeg synes faktisk også det er okay hvis ens barn engang imellem bare har brug for en dag hjemme på sofaen. Det skal i min optik hverken være hver uge eller hver måned, men engang imellem synes jeg er okay.

  2. Åh hvor er det dejligt at læse fra en skolelærer; alt med måde, ikke? Både det strikse og det bløde 🙂

 5. Som skolelærer ser jeg ikke det store problem i et par fridage/hyggedage i løbet af et år (og her tænker jeg Max 5).. Men man skal være forberedt på, at det betyder, at barnet er bagud de næste par dage, og det derfor kræver mere lektielæsning, og at I er obs på evt lektier der skal laves..

  1. Fem synes jeg egentlig også er ret mange 🙂 Og god pointe med at der skal være tid de efterfølgende dage til at “hjælpe barnet tilbage på sporet” 🙂

 6. De har vel ferie indlagt hvor de kan holde fri, og hvis der er noget i skoletiden man vil/skal, må man bede skolen om fri i stedet for at pjække. Tænker også at mindre børn godt kan komme til at tale “over sig” og på den måde stilles i et dårligt lys eller bliver nødt til at lyve om sin “sygedag”…

 7. Umiddelbart tænker jeg at der generelt er mange forældre der simpelthen “ikke lige” KAN holde en fridag, bare fordi barnet gerne vil (folk går vel på arbejde – eller pjækker de også derfra?!?)
  Men som de skolelærere der har skrevet herover, så synes jeg generelt heller ikke at man “bare” skal holde en fridag sammen med børnene der går i skole, for der forventes noget af dem på en anden måde, end i vuggestue/bh…
  Der skal meget gode grunde til, set fra mit synspunkt af…:-)

  1. Jeg tror du har helt ret i at mange ikke “bare lige” kan tage børnene med på arbejde en halv dag og holde fri hist og pist – og jeg føler mig i dén grad priviligeret fordi jeg kan 🙂 Også selvom det, for den stores vedkommende, formentilg snart slutter 🙂

 8. Min far og jeg har altid haft minimum en hyggedag om året, hvor bare ham og jeg har lavet noget – taget i biografen, zoologisk have, har lavet mad osv. Det er aldrig gået ud over min skole, og det er nogle af de bedste minder jeg har, da det virkelig var rart at have en dag hvor man absolut ikke skulle noget

 9. Min søn får ingen pjækkedage. Både fordi det ikke er muligt for mig med kort varsel at holde fri, men faktisk også fordi jeg synes han skal lære, at man er vigtig i sit fællesskab, skal have respekt for de planlagte aktiviteter og fordi jeg grundlæggende tror at andet giver en dårlig arbejdsmoral. Det er selvfølgelig helt op til forældrene (og skolen!!), men hvis der skulle gives fridage, så ville jeg som udgangspunkt ikke give efter på dagen, men så planlægge den. Så kan barnet jo for det første glæde sig, og så lærer det også, at hver morgen ikke starter med ” hvad har jeg lyst til i dag”. Man må selvfølgelig se på det enkelte barn, man skal bare huske, hvad man lærer dem og viser dem.

  1. Kan ikke være mere enig. Tænk hvis alle forældre synes deres barn skulle blive hjemme, hvornår mon der så ville være en samlet klasse. Bevares et barn kan være sygt og derfor have behov for at blive hjemme, men ellers er det skole – når barnet bliver større (voksen), skal man så også lige holde en fri dag. Fedt at du har muligheden n6, men det er altså ikke alle der er så priviligeret, at man lige kan holde fri, bare fordi ens børn synes.
   Er faktisk lidt forundret over hvor mange der synes det er ok at holde en pjækkedag med sit barn.

  2. Det er virkelig en god overvejelse, om man vil lære sit barn at starte hver dag ud med “hvad har jeg lyst til” eller om der i højere grad skal holde sine forpligtelser og eventuelt have enkelte planlagte fridage at se frem til 😀 Tak for den!

 10. Jeg er gymnasielærer – og pjæk er et af vores helt store problemer! Man kan ikke undgå at få nogle huller i sin viden, hvis man vælger at blive væk. Så: Hent ham lige fra skole, hyg med ham om eftermiddagen og i weekenden, men gør ham en tjeneste ved at lære ham at indgå i forpligtende fællesskaber, også når noget andet kan være sjovere…kh Dorthe

 11. Hvis folk svarer rigtigt, så er der på nuværende tidspunkt 21 af besvarelserne, der holder fri med barnet flere dage om måneden. Det er vanvittigt. Jeg forstår godt, hvis barnet har brug for at koble af en dag, men fordi mor og barn trænger til en hyggedag? Nej, det synes jeg er tåbeligt. Vi har en folkeskole, som skal forberede børnene bedst muligt. Med flere fraværsdage på en måned synes jeg både man ødelægger er flow, men samtidig lærer man sit barn, at det er ok at pjække!
  Børnene har faktisk ret meget ferie og de har faktisk også weekend. Og det er altså ikke synd for hverken mor, far eller barn at man må spise krydderboller lørdag kontra tirsdag formiddag!

  1. Ha ha, vanvittigt ved jeg nu ikke om jeg vil kalde det, men jeg er også overrasket over hvor meget fri mange tilsyneladende holder – og endnu mere over hvor mange der gerne ville holde meget fri 🙂

   1. Jeg har sat kryds i ønsker at kunne holde fri. Fordi jeg ville elske at have et job så fleksibelt at jeg kan tage uplanlagte fridage. Men jeg ville nu aldrig give mine børn fri fra skole “bare fordi”
    Min yngste datter har døjet meget med ondt i maven og der har vi taget sygedage efter behov og i dialog med skolen. Men det opfatter jeg ikke som pjæk.
    Til gengæld elsker mine unger at blive hentet lige efter skole en gang imellem, og altså springe sfo’en over. Det er vores luksus.

 12. Da vores piger var små – indtil 12 års alderen havde vi en aftale om, at hvis ikke der var faldet sne i Danmark ville vi køre til Sverige 1. februar! Det skete nu aldrig! Man kan komme ud for at ens barn har brug for en fridag, men jeg synes at man skal betragte skolen som ens barns “arbejde” og derfor ikke pjække/holde fri. Man bør respektere lærernes arbejde. Du er heldig, at du selv bestemmer! Vi har ALDRIG haft den mulighed. Der er stadigvæk noget der hedder arbejdsmoral og det er et dårligt signal at sende. Dine børn vil formentlig også engang få et job, hvor det ikke er velset at “tage en fridag”! Som arbejdsmarkedet ser ud pt går det bare ikke. Vi kommet til samtale, hvis vi har 6 sygedage eller 3 perioder inden for et halvt år. Disse “omsorgssamtaler” lægges i personalemappen! Og dem blir der kigget på når der skal insskrænkes!

 13. Vi har hele min folkeskole og gymnasie-tid holdt fri d. 1 december for at juleshoppe, gå på cafe og hygge med julegaveindkøb med vores mor – det havde vores klassekammeraters forældre vist også delte holdninger til, men lærene tog det i stiv arm 😀 God fridag til jer – alt fryns med måde, er jo skønt.

  – A

 14. Da jeg var barn havde vi to slags sygedage, fysisk og mental sygedage. Min mor var af den overbevisning at man nogen gange simpelthen havde brug for en omsorgsdag med fuld opmærksomhed uden tre søskende. Det skete et par gange om året og hun skrev helt ærligt i kontaktbogen; H havde brug for en hyggedag. Det er super vigtigt at lærer sine børn pligt, mødetider og vigtigheden af fællesskaber, men også at passe på sig selv og lytte til hvornår ens krop og psyke siger pause, også selvom det ikke passer ind i dagens samfund. Som voksen kan vi lidt lettere argumentere og forklare en selv at det er weekend om tre dage. Børns verden kan ikke rumme helt den samme logik tror jeg. Jeg var heldig at jeg havde lærer der støttede fuldt om at disse dage da de vidste vi ikke fik lov at komme bagud med skolearbejdet 😊

 15. Jeg synes det er enormt vigtigt at vi forældre bruger tid på at spejle vores børn så de med tiden bliver skarpe på at italesætte deres behov helt reelt. Altså at mavepine ikke bliver et synonym for

  1. Hov….. Jeg trykkede send før tid.
   Ondt i maven må bare ikke blive et synonym for ‘jeg er træt/savner dig/bliver drillet.’
   Det må ikke blive et tabu at fortælle hvordan man har det og så må man som forældre vurdere om der skal tages en øvdag ig hvis det bliver hyppigt, så at tage stilling til om weekenderne skal ændres etc fordi barnet mangler ro osv.
   Jeg tænker ikke øv dagen skal forkæles væk med shopping eller tivoliture – der må man være reel og så tage en slapper i mors/fars favn hjemme på sofaen hvis det hele bare er surt.
   Og så vær reel overfor lærerne, fortæl hvad fridagen blev brugt på og hvorfor og vær lydhør hvis man ikke selv har opdaget at det har taget overhånd og læreren mener det sker for tit.

   1. Jeg er meget enig med dig, Henriette. Men ofte har børn rigtig svært ved at udtrykke, hvad der er galt – om det er træthed/jeg savner mor/jeg bliver drillet, så kommer det ofte til udtryk ved “jeg har ondt i maven”. Derfor er det også bare rigtig vigtigt at mærke efter, hvad det virkelig er, barnet mener. Selvfølgelig afhængigt af barnets alder, men det er altid nemmere for et barn bare at sige “jeg har ondt i maven”.

 16. Jeg er både skolelærer og mor til et barn i 0. Klasse. Jeg synes, børn har nogle meget lange dage og tror ikke det skader med nogle forældredage. Jeg har selv holdt fri med min datter, og hun har også haft fri med sine bedsteforældre, og jeg tror faktisk, at hun kommer til at have et par fridage om året resten af sin skoletid. Husker selv lykken, når min mor hentede mig tidligt om fredagen, og vi spiste frokost og orangestænger(dengang gik man jo også kun i skole til ved tolvtiden, og det var nemmere at hente tidligt). Når forældre til mine elever (udskolingen) ønsker fri til en dag sammen eller ferie ønsker jeg dem en dejlig dag (ferie). Jeg tror, de fleste formår at gøre det med måde og i respekt for fællesskabet, heldigvis er det sådan at de fleste gerne vil i skole og være en del af fællesskabet. Og så nyd det i børnehaven, for det er ret svært, det der med, at man ikke kan aflevere eller hente, når det passer en.

 17. To aspekter:
  Som mor forstår jeg dig til fulde. Jeg kan genkende dine tanker og husker dem fra da jeg studerede og min søn var børnehavebarn. Elskede den frihed den gav og havde enormt meget sorg over st miste den.
  Jeg giver aldrig min søn, der går i 4. klasse en uplanlagte fridag. Dels kan jeg ikke, dels mener jeg ikke det er god stil overfor fællesskabet i skolen. Til gengæld har jeg brugt mine omsorgsdage til f.eks. en planlagt fridag med tilladelse fra skolen (oftest ifb. noget vigtigt som f.eks. lægebesøg). Hvis han er meldes syg skelner jeg mellem fysisk dårlig og psykisk udmattet, for det ved jeg selv, hvor hårdt er at være.

  Som lærer forstår jeg dig også godt. Og vil bestemt give tilladelse til en fridag, hvis ellers barnet klarer skolen godt og ikke har alarmerende meget fravær pga. sygdom eller ferie skoletiden (det sidste er der MEGET af i folkeskolen!) Det har dog konsekvenser at blive væk, både fagligt og socialt, men det er jeg ikke i tvivl om, at alle forældre ved. Alt med måde. Glade børn lærer bedst!

 18. Hej!
  Jeg tør vove at påstå, at min høje arbejdsmoral og mødepli stammer fra min egen opdragelse. Vi havde aldrig pjækkedage og ekestrentlavt sygefravær. Jeg har sidenhen modtaget flidspræmier på to studier pga minus fravær – det er jeg da stolt af! Nu er jeg mor til 3, en i skole og to i børnehave. Vi bor på en gård og vores arbejde er jo ikke et 8-16 job – det er en livsstil… datteren i skole får ikke fri på hverdage. Til gengæld bliver hun taget ud af undervisningen når vi skal på ferie. Vi kan ikke holde ferie i sommerferien da vi høster, så det bliver altid efter, men det har skolen heldigvis stor forståelse overfor. Hun går på en lille skole hvor de får fri hver dag kl 13.50, så hendes dag er heldigvis ikke lige så lang som på andre skoler, hvilket måske gør det nemmere at “knibe ballerne sammen”. Vi bruger både skole og sport til at lære vores børn om fællesskab, vigtigheden af ALLE i dette og det sammenhold de får af et være en del af noget:)

 19. Efter jeg fik en kæreste, der er lærer, er det gået op for mig, hvor meget det påvirker deres arbejde, når forældre gør sådan noget, og når de generelt ikke bakker op om, at skolen er noget, man skal have respekt for. Jeg forstår ønsket om fridage, men går ikke længere ind for det.

 20. Kan huske skrækken inden min ældste startede skole. Skulle vi aldrig hygge mere? Men bare rolig, det er stadig hyggeligt. Min dreng får en hyggedag måske 2 x årligt. Men når de så er planlagt, så hygger vi på højt plan og laver ikke noget fornuftigt. Det er så dejligt. MEN jeg synes også det er vigtigt at have med, om
  Barnet fungere i skolen. Både socialt og fagligt. Min dreng er godt med og derfor harjeg ingen kvaler ved at holde fri engang imellem. Men havde han svært ved undervisningen ville jeg nok tøve mere.
  Min yngste starter også til somme, så er det også “slut” med mange fridage for ham. Jeg er ikke sikker på han får det lige så nemt i skolen. Men så
  må han have en enkelt frirumsdag med mor. Så han har kræfter til at kæmpe videre de andre dage.

 21. Min børn har aldrig fået lov at holde pjækkedage.. for det er jo hvad det er når man bliver hjem uden grund… var de sløje, og også kun lidt sløje, så blev de hjemme.. men planlagte dage uden grund er pjæk, og det synes jeg ikke at jeg skal lære dem – og bekræfte dem i,at det er ok??? De har 10 ugers ferie om året som kan bruges sammen og det burde række…

  1. Mine børn får en fridag 3-4 gange om året ud over ferie, hvis jeg vurderer de har behov for det. Iøvrigt med lærerens fulde billigelse!
   Jeg kunne også godt finde på at tage dem ud afskolen en uge uden for ferien for at tage et varmt sted hen…

 22. Min søn startede i skolen i sommer, altså 0 klasse. Da han gik i børnehave holdte han fri en gang i mellem. Han har nogle gange lidt svært ved at rumme hverdagen.. Og vi mærker det tydeligt, han bliver lidt, lys og lyd følsom. Så det var faktisk lidt med gru at han skulle starte i 0 klasse.. Da vi havde første forældremøde med hans lærer talte jeg med hende om det.. Og hun sagde at hvis jeg stadig havde mulighed for det, så synes hun da bare han skulle holde fri indimellem.. Så han har haft 2 fridage siden august – tilgengæld ingen sygedage.. Dagene er givet vildt godt ud, vi har et nyt barn når han har lavet ingenting en hel dag.. Egentlig strider det mod min overbevisning at børn skal have lov at pjække.. Men han har simpelthen behov for det, for ikke at kokse fuldstændig i hans lille hovedet ❤️

 23. Nu har jeg sagt “ja selvfølgelig” til at man kan holde sit barn hjemme fra skole. Jeg mener at man kan gøre det i ny og næ, og samtidig mener jeg at børn kan få meget mere på en fridag med fuld opmærksomhed, end de mister på en skoledag. Men min grundholdning er sådan set at børn skal passe skolen, så det kræver også at børnene ikke har en masse fravær pga forlænget ferier og sygdom.

 24. Jeg tvivler på der er et endeligt facit og et korrekt “hvad MÅ man” i det her spørgsmål og ved også at det er enormt følsomt. Og naturligvis må forældre gøre, som de hver især finder bedst.
  Stadig så mener jeg nu også, man er nødt til at relatere sig til den virkelighed børnene er i og de relationer, de skal gebærde sig i. Jeg tror, det er vigtigt, at børnene lærer, at der også er forpligtigelser og at man nogen gange skal noget, man måske lige i situationen, ikke rigtig har lyst til. Derudover, så sammenligner man tit dét at give børnene en fridag med selv at have fleksibel arbejdstid, men det giver jo ingen mening. Børnene kan jo ikke bare tage de missede dansktimer om aftenen, hvor man selv kan klare lidt mails og andet arbejde. Det, de ikke deltager i, er misset – både det faglige/læringen, og oplevelsen/det sociale. Og det synes jeg, man skal overveje, om man vil.
  Min svigermor er folkeskolelærer og er i perioder enormt frustreret over forældres impulsive fridage, ferier uden for skoleferierne, møden senere fordi forældrene har mulighed for det etc, for det gør det uendelig svært at skabe en klasse, et team, et sammenhold i klassen, når der hele tiden er nogen der er fraværende. Og det vanskeliggør den fokuserede undervisning, når der ofte er nogen, der lige skal opdateres på det sidste nye, der er gennemgået. Og det synes jeg faktisk ikke, man kan være bekendt overfor dem, der forsøger at give vores børn en fornuftig skolegang.
  Både min mand og jeg er lærerbørn og jeg må nok konstatere, at vores børn kommer til af være de stakler, der altid skal i skole på skoledage (udover ved sygdom), til gengæld skal vi nok så vidt muligt holde fri, når de har fri, så jeg tror på, vi får hygget alligevel:-)

 25. Da jeg læste dit indlæg tænkte jeg med det samme; selvfølgelig skal man da have lov til det! Min barndom har selv været fyldt med hyggedage med min mor, hvilket har medvirket til at vi har et virkelig tæt forhold i dag. Jeg har altid følt, at hun virkelig havde lyst til at være sammen med mig.
  Men da jeg så tænkte nærmere over det, så tror jeg egentlig aldrig, at vi havde hyggedage uden om skoleferierne. Så man kan vel sagtens finde en balance i at passe sin skole og have hyggedage i ferierne, når der alligevel er så mange og de er så lange.

 26. Jeg synes, at det er et rigtig godt spørgsmål du stiller, som der er rigtig mange nuancer i. Overordnet set synes jeg ikke, at det er i orden. Der er 200 skoledage på et år, hvilket efterlader 165 dage, hvor man kan gøre alt muligt andet – hvis bare forældrene tager fri der i stedet. Jeg tror også at det her ønske om en fridag midt i hverdagen opstår, fordi mange børnefamilier pakker deres weekender og ferier med alt muligt andet end afslapning derhjemme – som jo er det du og andre her i tråden efterspørger til jeres børn.Jeg siger selvfølgelig ikke, at det er det, du gør, men jeg synes det er vigtigt at overveje om man kan retfærdiggøre en masse travle weekender, for så at hive sit barn ud af skolen, så det kan ‘lade op’ – det er jo det, som de 165 dage er til for.

  Når det er sagt synes jeg dog også, at man skal lade sit barn blive hjemme, hvis han/hun er sløj, selvom det måske ikke er den mest smitsomme sygdom, fordi det hurtigt kan blive meget værre, når man som elev i skolen ikke altid har muligheden for at sige til og fra eller lige tage en 5 minutters puster, ligesom man har, hvis man arbejder på et kontor.

  Desuden er det vigtigt at man som forælder ikke projicerer sit eget behov for en solo-hygge-dag med barnet over på ungen ved selv at opfordre til det. Derfor er det vigtigt at kunne have nogle gode snakke med sine børn, hvor man kan tale om, hvordan de har det og hvad de føler. Noget af det, der kan være mest stressende for et barn er faktisk at gå glip af ting – både dem i underviningen og i frikvartererne. Når de kommer i skole dagen efter har de andre børn haft nogle oplevelser uden dem, som sætter dem en smule ud af fællesskabet, og de skal så bruge lidt ekstra energi på at finde ind igen efter fravær. Slutteligt vil jeg også lige sige, at det påvirker klassefællesskabet og undervisningen i sindsyg høj grad, hvis børnene ikke lærer, at skolen godt kan skippes og ikke er noget der skal prioriteres. Hvis alle børnene i klassen får den oplevelse føler de sig ikke forpligtet på hinanden eller på deres lærere, som så får rigtig svært ved at skabe god og spændende undervisning, fordi børnene ikke oplever undervisning (og kammeratskaberne) som værdifulde – det har forældrene jo vist dem ved, at det ikke er lige så vigtigt at komme, som at hygge med mor.

  Jeg håber, at det fremgår af min kommentar, at det ikke er det indtryk, som jeg har af dig, men at det er nogle af de forkskellige elementer, man som forældre skal overveje 🙂

 27. Kære Cana

  Jeg vil også meget gerne knytte en kommentar til dette rigtige gode emne.

  Ud fra de, til nu indkomne kommentarer, lader det til, at det er fra folk med nogenlunde almindelige arbejdstider?
  Fra 1. december frem til påske, arbejder jeg mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, lørdag og søndag. Dvs. kun fri fredag. Hvis jeg på nogen måde, skal kunne have noget kvalitetstid med mine to børn, vil jeg vælge at give dem hver en enkelt fri fredag i ny og næ over de næste 5 mdr. Jeg kan jo ikke bare planlægge hygge med dem i weekenden, der arbejder jeg jo. Og jeg tænker, der må være andre end mig, der også gør det? Ud over det, så er mine ferieuger arbejdsgiver-bestem (og ligger som oftest ikke samtidig med skolernes), så jeg har heller ikke mulighed for at planlægge der. Jeg har tre ugers sommerferie, der ligger samtidig med skolernes. OG selvom det er utroligt dejligt, så mangler vi bare tiden sammen hen over året.
  Jeg vil med god samvittighed tillade mig, at give ungerne en fridag eller to over det næste halve år. Og som den ansvarlige forældre (jeg naturligvis er), skal jeg nok sikre mig, at der er styr på lektier osv. 🙂

  Det er super spændene og lærerigt, at læse alle de forskellige holdninger og meninger til emnet. Og rigtig dejligt, at alle er så gode til at holde “den gode tone”:-)

  1. Her er jeg helt enig. Hvis man som forældre ikke har et job, hvor man selv er særligt meget herre over egen ferie, og ikke har weekenderne fri, er det en helt anden snak. Men kun, hvis det er – som du skriver – en sjældenhed og ikke reglen.

 28. Jeg tillader mig lige at smide en kommentar, selvom det muligvis ikke er 100% indenfor emnet og det du spørger om.
  Personligt har jeg altid været meget “pjækkesyg” – jeg ved simpelthen ikke, hvor det kommer fra, men jeg har været sådan lige siden, jeg startede i skole. Og mine forældre har ladet mig blive hjemme alt for meget, selvom de måske godt vidste, at jeg ikke var syg (der er grænser for, hvor mange gange om måneden man kan være syg). Nu sidder jeg som 20-årig og ville virkelig ønske, at mine forældre havde sat flere grænser – tvunget mig i skole mere eller mindre. For det blev alt for nemt for mig at pjække, og det har jeg desværre taget med mig lige siden, også nu hvor jeg er færdig med skole og i stedet er på jobmarkedet. Og det er jeg SÅ ked af. Ens mentalitet er rigtig svær at ændre på det punkt, når det på en eller anden måde ligger så dybt i én, at det er okay at droppe skole.
  Jeg synes, at en fridag i ny og næ kan være helt fin, hvis barnet virkelig har brug for det. Men jeg synes man skal overveje, om det er barnet eller ens eget behov, man dækker. Gem fridagene til de dage, hvor barnet virkelig HAR det dårligt eller er ked af det og har brug for en hyggedag med mor eller far. Det ville jeg have ønsket for mig selv i hvert fald.

  1. Sikke et spændende indput og så relevant ift at overveje, hvad det er for nogle værdier, vi giver vores børn. Tak for det 👏

 29. Som lærer må jeg sige at når jeg får beskeden “ja lille x holder altså fri i morgen” så vurderer jeg meget ud fra det enkelte barn om jeg synes det er okay. Er det en af den slags familier der hiver deres børn på ferie konstant uden for skolens ferier, som synes det er nemmest at holde alle børn hjemme fordi en af dem er syg, og som i øvrigt ikke giver grund til mange fridage, så synes jeg faktisk ikke det er okay. Er det derimod et barn der sjældent er væk af andre grunde end sygdom, et barn der har en svær periode af forskellige grunde eller en familie som sjældent er samlet og som i øvrigt gider stå ved hvorfor de føler et behov for en fridag, så er det mere forståeligt. En sjælden, god og rar hyggedag med sit barn er slet ikke en dum ting, men det skal lige tænkes igennem.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven