mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Jordemoderonsdag – blødning i graviditeten, det skal du gøre

Op mod hver femte kvinde oplever blødning i graviditetenblødning i graviditeten

Blødning i graviditeten er et ganske hyppigt og for de fleste særdeles angstprovokerende fænomen. Faktisk er det helt op imod hver femte gravide der vil opleve blødning i graviditeten og det er altså for langt de fleste, ganske harmløst.

Blødningen opstår hyppigst i den tidlige graviditet, hvor blødningen som oftest også er forbundet med størst angst, fordi man som gravid på dét tidspunkt endnu ikke kan mærke barnet inde i sig og derfor ikke kan have nogen føling med, om barnet er okay. Som en tommelfingerregel kan man dog sige at såfremt blødningen ikke voldsom og ikke er akkompagneret af smerter, er den harmløs. Hvis man “fylder det ene bind efter det andet” med blødning eller hvis blødningen er ledsaget af menstruationslignende – ofte kraftigere end almindelige menstruationssmerter – er det desværre ofte et tegn på abort, som i de fleste tilfælde skyldes, at der hos fostret er nogle anormaliteter, som gør, at det udstødes. Det er altså ikke den gravides skyld og der er, i de tilfælde hvor det ender med abort, ikke noget man selv kan stille op.

Hvis du som gravid oplever at bløde tidligt i graviditeten, så tag den i første omgang med ro og mærk efter. Hvis blødningen er lys og “lille”, fx når du kan se den på papiret når du tørrer dig eller hvis der kommer nogle dråber i et bind eller blodigt udflåd, og du i øvrigt ikke har smerter i underlivet er alt formentlig ok og du behøver ikke at foretage dig yderligere andet end at gøre noget godt for dig selv. Såfremt blødningen er kraftig eller ledsaget af smerter, bør du kontakte din læge.

Blødning i graviditeten kan blandt andet skyldes sarte slimhinder, som følge af hormonelle forandringer

I løbet af graviditeten vokser livmoderen fra at være en lillebitte sag på størrelse med en lille pære, som tidligere ikke havde anden funktion end at skulle holde sig klar til at blive befrugtet,  til at kunne rumme – og næringsforsyne – en baby på 2-3-4-5 kilo og dén slags kræver selvklart noget energi. Derfor får livmoderen i løbet af graviditeten en væsentligt større blødgennemstrømning end normalt, samtidig med at slimhinderne på grund af graviditetshormonerne ofte bliver lidt mere sarte, ligesom de hos mange gør i næsen og i tandkødet hvor det også er normalt at opleve lette blødninger.

Dette gør at kvinden en gang imellem kan bløde ganske lidt fra livmoderen, uden anden årsag, end at nogle af de helt små blodkar i livmodermunden brister og giver en lille blødning, som ofte bare viser sig som blodigt eller brunligt udflåd og den slags småblødninger kan hos nogle fortsætte igennem hele graviditeten. Det er ganske ufarligt og ikke noget man skal være bange for, så længe det ikke er akkompagneret af smerter. Hos rigtigt mange, kan blødningen opstå efter samleje eller hvis kvinden er blevet undersøgt indvendigt af fx jordemoderen. Denne form for blødning kaldes for ’kontakt-blødning’ og er ganske harmløs.

Du kan derfor tage det roligt, hvis du bløder lidt efter samleje. Læg dig ned, tag det med ro og se tiden an. Blødningen kan også vise sig ved, at du har lidt blodigt udflod på toiletpapiret. Blødningen vil typisk aftage eller stoppe helt inden for få timer.


Når du er længere end 24 uger, vil du typisk mærke liv dagligt, hvilket kan være meget beroligende, så hvis du oplever en let blødning, så læg dig på sofaen og slap af og nyd din babys små spark. 


Hvis du får tiltagende ondt, og/eller du begynder at bløde kraftigere, så skal du kontakte sygehuset. Der findes to former for kraftig blødning senere i graviditeten. En mørkrød og ret kraftig blødning, som kan være tegn på, at moderkagen pludseligt er begyndt at løsne sig. I så fald er blødningen ofte kombineret med smerter i mave eller i ryg, fordi livmoderen bliver spændt og hård, fordi den førsøger på at “holde på moderkagen. Eller en kraftig, lys blødning uden smerter, som giver anledning til mistanke om, at der er tale om blødning fra en meget lavt placeret moderkage. I begge tilfælde er det vigtigt at kontakte sygehuset straks med henblik på behandling.

Læs også: Pletblødning når du er gravid

Op imod termin er det meget almindeligt at opleve tegnblødning, som er en relativt frisk blødning fra livmoderåbningen, som ofte er fordgået af en periode med mange plukkeveer. Hos nogle er tegnblødningen tegn på at veerne så småt skal til at igang, imens det hos andre blot er et tegn på at kroppen forbereder sig. I begge tilfælde, er tegnblødning ufarlig.

Hvis du bliver bekymret eller i tvivl, kan du selvfølgelig altid ringe til sygehuset – også selv om du kun bløder ganske lidt.

Skriv din kommentar

Kommentarer (8)

 1. Et kærkomment og særdeles relevant indlæg for mig. I onsdags begyndte jeg ud af det blå at bløde (17+5) meget kraftigt. Så kraftigt at jeg hurtigt blødte igennem håndklæder mv. Først ringede jeg til lægen, fødegangen (der bad mig om at blive liggende, og sagde jeg skulle kontakte akut gynækologisk), derefter akut gyn. der oplyste, at trods den voldsomme blødning skulle jeg bestille tid gennem 1813 først. Hos 1813 hang jeg så i røret i 27 min, hvoraf de 23 var på hold, fordi sygeplejersken også blev ledt gennem og viderestilles til diverse afdelinger. Alt imens jeg var på hold, kom en ny skylle af blod og jeg overvejede at ringe 112, for det løb praktisk talt ned af mine ben, på trods af jeg havde et håndklæde for. Til alt held kom en af min mands håndværkervenner forbi. Han havde lovet at kigge ud i løbet af ugen, men kunne ikke få fat på os. Han regnede med jeg var hjemme (er på barsel med no 1), og kom herud. Han blev ret forskrækket, da jeg kom vraltende, stortudende, med blodige bukser og et gennemblødt håndklæde ud og mødte ham i stuen. Han fik kørt mig til Herlev, og først da vi er to min derfra vender 1813 tilbage, undskylder for ventetiden og diger, at nu må jeg godt tage til hospitalet evt med ambulance, hvis ikke jeg kan køre selv. Både lægen og sygeplejersken på afd. troede jeg var kommet med ambulance, men i mit hoved var jeg alt for chokeret til at ringe 112 og ville heller ikke være til besvær (tænkte nok ikke helt klart). Blødte heftigt hele onsdagen. Klædet på gulvet var ikke nok under den gynækologiske undersøgelse, så fik sat en spand under. Følelsen af blod der løber, og lyden da det ramte spanden glemmer jeg ikke så let. Troede vi havde mistet vores lille pige.. Min moderkage har løsnet sig ca 3 cm og ligger også langt nede, så nu skal jeg holde mig i ro. Den dag kl 09 satte min kæreste satte sig i flyveren mod 5 dages rekreationsferie. Kl. 10 starter jeg med at bløde og kl 13, får jeg fat i ham online (thank god for Norweigian). Han nåede kun til lufthavnen, måtte bestille en billet til Madrid, da de spanske myndigheder – trods pilotens formaninger om, at min kæreste altså gerne måtte få en plads retur uden beregning og uden at forlade flyveren – for så at løbe igennem lufthavnen og tilbage til samme fly, som kaptajnen havde holdt på jorden med 15 mins forsinkelse, for at min kæreste kunne komme hjem samme dag.. Alt i alt en virkelig uhyggelig oplevelse, hvor lægerne ikke gav mange håb om overlevelse for vores lille pige. Jeg blev endda bedt om på forhånd, hvis nu det værste skulle ske, at tage stilling til, om jeg ville se hende efterfølgende. Så selvom jeg ved det godt kan ske, har den oplevelse sat sig spor, og jeg vil ikke være tryg, hvis det sker igen. Heller ikke selvom det er en smule blod, trods mit rationelle jeg ved, at en smule blod er HELT normalt 🙂

 2. Jeg begyndte at bløde i uge 6 og blev ved til uge 12. I de uger var der hele tiden lidt pletblødning og så to voldsomme blødninger i uge 7 og 9. Der var også voldsomme smerter (i dag ved jeg, at de mindede om veer). Vi fik flere gange at vide, at det nok var en abort, men hver gang jeg blev scannet så alt fint ud. I uge 12 stoppede både smerter og blødninger og resten af graviditeten forløb fuldstændig perfekt. Fødslen var også lige efter bogen, og i dag har vi en sund og rask dreng på 1 ½ år. De fandt aldrig ud af hvorfor jeg blødte og havde ondt, men den sidste gynækolog, der kiggede på mig ved en blødning, forklarede, at man altså ser det engang imellem og at hans bud var at nogle kvinder bare er udstyret med en livmoder, der reagerer voldsomt på graviditetshormoner. Han mente i øvrigt, at samme kvinder hr tendens til slemme mens smerter (og det passer på mig).
  Så altså, det kan se helt sort ud og alligevel være helt fint!

 3. Blødte selv fra uge 6 til uge 16. Og det var ikke bare lidt blod, nej jeg brugte bind i de 10 uger. Følelsesmæssigt har det været så hårdt at gå i uvished, da man i starten (uge 6-12) ikke rigtig bliver taget seriøs, da der jo ikke er noget at gøre hvis man er ved at abortere. Shit den har jeg hørt meget på! Efter nakkefold tog de det dog seriøst og fandt også en blødning i min livmoder. Men baby havde det fint og har det stadig den dag i dag (går ind i uge 28 nu). Men synes godt nok det har været hårdt at gå i uvished. Og alt hvad man søger om på nettet om blødning i graviditet, ender altid galt. Så dejligt du normalisere det 🙂

 4. Jeg blødte voldsomt fra uge 6-10. Fyldte nogle dage et bind i timen! Det viste sig at være en blodansamling, som var ufarlig for barnet, så jeg fik heldigvis en sund og rask dreng 🙂

 5. Jeg har lært (af egen krop), at der nærmest ingen regler er. I min første graviditet havde jeg en mikroskopisk, mørk blødning i uge 9, og jeg fik med det samme en fornemmelse af, at der var noget helt galt – og rigtigt nok havde jeg en ‘missed abortion’ med et foster hvis hjerteslag var gået i stå få dage forinden 🙁

  I anden graviditet havde jeg en gigantisk styrtblødning i uge 5 og blev forberedt af lægen på, at det var slut. Men baby hang i! Jeg fortsatte med at bløde og var til kontrol flere gange og havde endnu en mega styrtblødning i uge 16. Men alt endte godt, og vi fik en dejlig dreng.

 6. Dejligt at læse dette for står i en rigtig træls situation.
  Har i en uges tid haft menslignede smerter. Torsdag kom der lidt brunt udflådt og blev så undersøgt på sygehuset hvor de sagde alt så fint ud og den lå i livmoderen. Og det brune udflådt kom ikke derfra men hun viste ikke hvor. Lørdag kom havde jeg fortsat smerter (krampelignende smerter), og mere brun udflådt/frisk blod iblandt. Dog kom der en stor mængde blod da jeg satte mig på toilettet og presset (ca på størrelsen ned 20 kr) og der er efter det indtil igår kommer klumper ud men det er nu aftaget, så kun lidt brun/rød udflådt og smerterne er aftaget. Jeg er ude og rejse og der er ingen læge på denne ø som kan sige noget men min frygt er at jeg har aborteret – hvad er dine tanker? Har virkelig brug for jeres råd for kan ikke få så meget andet hjælp.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven