mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Mommy shaming – det er altså ikke sejt!

img_2166

Heldigvis har der i de senere år været en stigende tendens til at “der skal være plads til alle” når det kommer til måder at være mor på. Jeg formoder – uden at jeg forsøger at være unødigt selvfed – at blandt andet mommy-blogs har været med til at gøre det mere og mere acceptabelt at træde lidt ved siden af sundhedsstyrelsens anbefalinger, fordi vi jo for pokker allesammen er forskellige. Vi lever forskellige liv, har forskellige børn, forskellige værdier og helt, helt forskellige behov.

Selvfølgelig er det mest optimale den situation hvor alle de velmenende anbefalinger falder os naturligt, hvor vi ammer fuldt ud i seks måneder og hvor vi – selvfølgelig – ikke introducerer vores børn for slik før de når børnehavealderen. Hold kæft, hvor ville det være godt, hvis dén slags bare faldt os alle naturligt.

Men sådan er det jo ikke.

Jeg har for eksempel kun ammet mine børn fuldt ud i fire måneder – med Jens, fordi det så vidt jeg husker dengang var anbefalingen, og med Peter fordi jeg simpelthen ikke producerede mælk nok, på trods af omtrent 8 timers amning hver dag. Begge børn spiser også slik; Jens gjorde det først temmeligt sent, hvorimod Peter ikke engang var fyldt et år, før han havde smagt både chokoladekage, is og en enkelt vingummi i ny og i næ. Til gengæld er der ingen af dem, som drikker sodavand – men det giver selvfølgelig kun mening, fordi hverken Thomas eller jeg drikker sodavand til dagligt.

Men jeg blander mig sgu da ikke i hvordan andre gør det. Alle forældre træffer valg for deres børn og med mindre de valg er deciderede farlige for børnene, så synes jeg ærligt talt at vi skal blande os udenom. Noget jeg faktisk også var ganske overbevist om at de fleste af os gjorde.

Og så alligevel så jeg i dag på instagram, at den velkendt tv-personlighed, Mascha Vang, mommy-shamede alle de mødre som – gud forbyde det – havde tænkt sig at købe deres børn en julekalender med økologisk tørret frugt, da hun på instagram viste en kalender frem med teksten “så er man altså den ondeste speltmor fra helvede (aka Østerbro) hvis man køber den #stakkelsunger“.

Seriøst?!

Jeg blev simpelthen så forarget og ærgelig, da jeg så det. Tænk sig, at bare fordi det efterhånden er blevet socialt acceptabelt at vi allerede fra børnene er små giver dem både slik og sodavand, at det så skal gøres til noget dårligt, at nogle vælger et sundere alternativ. Hold kæft, hvor bliver jeg træt, altså.

Mine børn elsker tørret frugt og for dem, er jeg faktisk overbevist om, at en julekalender med tørret frugt ville falde i ligeså god jord, som én med chokolade.

Tænk hvis det samme opslag var blevet lavet med modsat fortegn. Hvis én have postet et billede af en kinder-chokolade-kalender og skrevet “så er man altså den ondeste sukkermor fra helvede hvis man køber den #stakkelsunger”. Så skal jeg love for at der havde været ramaskrig, for hvem i alverden kan dog tillade sig at sige, at man er en dårlig mor, hvis man giver sine børn et enkelt stykke mælkechokolade hver morgen i december.

Selvfølgelig er man ikke en dårlig mor, bare fordi man – uanset årsagen – har tænkt sig at give sit barn en julekalender med økologisk tørret frugt. Ligesom man ikke er det, hvis man giver sit barn én med chokolade og jeg synes ærligt talt at det er helt pinligt, at nogen stadig føler sig berrettigede til at kalde andre for onde mødre fra helvede, på baggrund af et valg de har truffet omkring deres børns kost.

Skal vi i stedet ikke hellere prøve at gøre vores bedste for at favne hinanden og acceptere, at vi alle lever forskellige liv, har forskellige børn, forskellige værdier og helt, helt forskellige behov – også når det kommer til sukkerpolitik i december.

Skriv din kommentar

Kommentarer (82)

 1. Ja jeg blev faktisk også lidt stødt da jeg læste det hun skrev vedr julekalenderen. Jeg syntes personligt at det er helt fantastisk at der endelig er kommet et alternativ til alle chokolade og slik julekalenderene. Min søn på 4 1/2 år spiser nemlig overhovedet ikke slik eller chokolade, vi forstår det slet ikke for vi har intet gjort for at det skal være sådan. Men han vil hellere have frugtstænger eller en banankage (som er det eneste søde han gider spise). Så jeg bliver så nok en af de frygtelige speltmødre der køber sådan en 😜

  1. Det er nemlig pissefint, at der er mange alternativer! Hos os er den eneste “sikre” julekalender faktisk den fra PlayMobil, som i sagens natur slet ikke er spiselig 🙂

 2. Hvor giver jeg dig bare ret, Cana! Jeg blev også helt vildt ked af det da jeg så det. Især fordi jeg først tænkte, “ej hvor lækkert, den giver også meget bedre mening når nu man typisk åbner sådan en bandit som det første om morgenen”. Og jeg er altså ikke specielt sukkerforskrækket. Alt med måde ik 😉 Og stop det der shaming! Altså!

 3. Åh, hvor er jeg enig! Børn og deres smag er bare forskellige, og selv er jeg blevet kigget meget mærkeligt på fordi min dengang 3-årige søn sagde nej tak til gratis is fra Paradis. Han kunne ikke lide is – det var for koldt (!!) syntes han. Husker endda, at sælgeren lige smed kommentaren ‘nå ja, undskyld – jeg har ikke nogle gulerødder” efter os i en pænt nedladende tone. Der var godt nok dømt spelt-mor big time! Gad ærligt talt ikke bruge tid på at forklare, at han for min skyld måtte spise så meget is han ville for min skyld…….
  Tænker faktisk at den kalender m tørret frugt er super god til en eventuelt allergiker. Eller bare til nogen, der synes det er det rigtige for dem. Tror mine unger ville blive pænt skuffede, men det er fordi de eeeelsker det der hæslige vekao-ting, der er i de billige chokoladekalendre….

  1. Ha ha, de der hæslige vekao-ting er jo også fantastiske! Men derfor skal der jo stadig være plads til alle 🙂

 4. Jeg er overbevist om begge mine drenge ville elske den med frugt – selvom de er nogle værre sukkergrise. Jeg stod faktisk og kiggede på en kalender fra Castus forleden, men da den var ti gange dyrere end den med chokolade faldt valget ikke lige på den 😉 Jeg tager ikke den slags indlæg så højtideligt. Nogle er til det ene – og nogle til noget andet. Så længe jeg tror på det jeg vælger at gøre, så kan folks mening rage mig en høstblomst 🙂

 5. Jeg er så enig! Jeg blev lettere irriteret. Om det er preggo-hormoner eller bare mor-irritation ved jeg ikke helt. Min første tanke var at min søn på 4 år rent faktisk ikke kan lide hverken chokolade, is, kage eller sodavand for den sags skyld. Jeg ved ikke lige hvor han har det fra, hvert fald ikke fra mig 😉
  Men at jeg ligefrem skal føle jeg skal “retfærdiggøre” at han nok ender med en frugtkalender, det er altså for underligt.

  1. Ha ha, preggohormoner eller ej, så har du da fuldstændigt ret i at du ikke skal føle at du skal retfærdiggøre det, hvis din søn får en frugtkalender – ligesom du selvfølgelig heller ikke skulle, hvis han fik én af chokolade.

 6. Amen!! Jeg fik det nøjagtig som dig da jeg så opslaget fra Mascha! Jeg orkede ikke engang at kommentere på det.. Jeg blev bare så træt – og lidt gal! Mine børn ville elske den kalender!! Men det må man vel ikke sige uden at “være for meget”.. Trist..

  1. Ja, det er smadderærgeligt, at det skal være “tilladt” at bashe på “speltmødre”. No more shaming, siger jeg bare!

 7. SÅ enig. Og det er virkelig udbredt. Inden jeg læste dit indlæg havde jeg faktisk selv lige gjort opmærksom på det i en gruppe på FB hvor en del mødre havde travlt med at sukker-shame en efterlysning på en sukkerfri fødselsdagskage til en 1-årig. Hvorfor har så mange mennesker så travlt med hvad andre gør? Jeg bliver træt

  1. Årh altså, det er simpelthenså skørt, det med at have behov for at fortælle andre at de er forkerte. Jeg er sikker på at alle gør deres bedste ud fra de bedste intentioner og så må det da for pokker være alle andres opgave at blande sig pænt udenom.

 8. TAK kære Cana! Tak fordi du sætter ord på alt det jeg tænkte og følte da jeg så det billede hun postede!

  Der hvor filmen knækker for mig, er at hun opponerer så kraftigt mod de kvinder som har kommenteret negativt på, når hendes datter spiser chokolade, Chips etc i flere af hendes indlæg/posts, men der er åbenbart frit slag når det går den anden vej rundt – det finder jeg ret usmageligt. Jeg synes egentlig det er det fornuftige valg at give børn sådan en tørret frugtkalender, specielt når de er meget små, end 7 chokoladekalendre (som en af hendes fans pralede med, hendes søn fik!)…

  Sidste år fik min søn sin første chokoladekalendre, og jeg er ikke sukkerforskrækket eller en såkaldt fanatisk speltmor, men jeg lavede en aftale med ham om, at den først måtte blive åbnet når han kom hjem, og ikke om morgenen, og han fik kun en…

  Her til sidst, tak for en dejlig blog, jeg følger dig på alle kanaler, og nyder det i fulde drag – i er en skøn familie! Jeg sender tit Anita (Laue) en kærlig tanke, da det er gennem hende jeg fandt din blog 🙂

  – Maj 🙂

  1. Først tak! Hvor er du bare sød!
   Nu ved jeg intet om hvordan Maschas forhold til sukker til børn i øvrigt er, og jeg tænker også at det – for mig – er sagen uvedkommende. Jeg bed bare mærke i, at der blev shamet på alle “speltmødre” og selvom jeg (langt fra) selv er speltmor, så synes jeg simpelthen at det er så ærgeligt, at voksne kvinder på den måde skal mobbe hinanden på grund af noget så ligegyldigt som vores forhold til sukker.

 9. TAK!!! Jeg er SÅ enig! Min søn (som tilfældigvis også hedder Jens) er også vild med tørret frugt, OG med chokolade… Jeg forestiller mug at han ville blive lykkelig for en af hver 😉
  Men ja, uanset hvad man vælger, er det jo udelukkende ens eget valg! Og hvis det, at jeg vælger at min søn godt må få lidt tørret frugt, betyder, at en vis frk. Vang synes, at jeg er en mor fra helvede… Then so be it! Det klarer jeg nok lige… 😏
  Ret ærgerligt egentlig… Var lige begyndt at få en smule respekt for hende efter hendes indlæg om børnene i Tanzania, men det fik hun ret hurtigt spoleret igen… 😁

  1. Åh ja, én af hver! En frugt om morgenen og en chokolade om eftermiddagen. Det lyder ret beset genialt.

 10. Jeg er helt ligeglad med hvad andre gør eller mener. Vores børn har ikke fået en chokoladekalender endnu og de er 6 og 8 år. Jeg synes klart det er en uvane at man skal starte sin dag med chokolade. Men hvis jeg skulle vælge ville jeg hellere give dem chokolade end tørret frugt – primært fordi de ikke kan lide det. Men mon ikke den står på ganske ordinær adventskalendet som det plejer. God jul uanset frugt eller chokolade!

  1. Jeg har det præcis som dig – jeg kunne ikke være mere ligeglad med hvordan andre gør – og hvor ville det være dejligt, hvis alle andre havde det på samme måde 🙂

  1. Jeg er bedøvende ligeglad med hvilke valg andre træffer på deres børns vegne – det er ikke mit bord og jeg kunne aldrig drømme om at kalde nogen for onde mødre, på grund af deres valg omkring børnenes kost. Aldrig.
   Til gengæld bliver jeg denundenlyneme forarget, når man tillader sig på den måde at shame andre – og selvom det er “for sjov” så er det jo for pokker stadig en sviner. Den er bare pakket “pænt” ind.

 11. Fik trykket lidt hurtigt på knappen:). Det jeg prøvede at skrive var at jeg synes det er så ærgerligt, at vi mødre mister vores humoristiske sans fordi vi bliver så hudløse og sensitive når vi bliver, ja, mødre. Jeg læste indlægget som et humoristisk indslag og selvom jeg både har holdninger og forskellige børn trak jeg på smilebåndet da jeg læste det. Kh Dorte

  1. Jamen du har da helt ret i at det var “sjovt” – men derfor var det altså i min verden satdig en sviner, der bare var pakket “pænt” ind.
   Jeg er på ingen måder selv en “speltmor” og jeg føler mig på den måde altså overhovedet ikke stødt, men jeg synes simpelthen det er så ærgeligt, når nogen der ovenikøbet formentlig er rollemodel for så mange, stiller sig op og shamer på en hel gruppe af kvinder, som man i øvrigt ikke ved andet om, end det man formoder de har lyst til at proppe i deres børn.
   Man kan lave sjov på tusindvis af måder, uden det behøver at gå ud over andre – og dét er i min verden meget, meget bedre 🙂

 12. Uden at følge Mascha sådan helt inderligt, så forestiller jeg mig, at hun ret ofte rammes af “shaming” netop fra disse speltmødre/mormafiaen og derfor har haft et behov for et modangreb/en provokation.
  Det er da også mit indtryk, at det især er denne “mafia”, der “irettesætter” og at der derfor er kommet en modbølge af politisk ukorrekte mødre.

  1. Jeg kender selvfølgelig ikke bevæggrunden for Maschas opslag og jeg er da også temmeligt overbevist om, at hun bare har gjort det for at være “sjov” – jeg synes bare aldrig en sviner til andre på dén måde er sjov. Uanset hvordan den bliver pakket ind eller hvorfor den kommer.

   Med dét sagt, så er jeg enig i, at der i en periode tidligere var enorm tendens til at man skulle være “perfekt” ellers blev man sablet ned, men mit indtryk er dog, at der er kommet en langt højere grad af accept mødre imellem og netop derfor, synes jeg at et opslag som dette er så pisseærgeligt, fordi det ikke skaber andet end splid. Hvis vi nu bare allesammen kunne passe egen bagerbutik og lade andre gøre som de vil, uanset om det er med chokolade, figenstænger eller alt muligt andet, uden at fordømme, så var det hele dog nok lidt sjovere, ikke sandt? 🙂

   1. Jo, og præcis derfor er jeg holdt op med at følge det ene og andet og tredje. For det er så uendeligt ligegyldigt for min måde at være menneske på og har så ufattelig lidt indflydelse på mig. Verden er blevet alt for sort/hvid til at jeg (normalt) gider være en del af det.
    Jeg savner nuancer og rummelighed, og jeg savner at folk mener og forstår, og ikke bare lirer pensum af, fordi det er hvad, censor vil høre (“ja nu taler jeg lissom i metaforer, ikk” 😉 (citat))

 13. Jeg elsker som regel din blog og meninger. Men helt ærligt, så bliver jeg lidt irriteret over dette skriveri. For det første handler det herom, at du synes det her mommy shaming er tarveligt, fred være med det, jeg synes også folk skal passe deres egen børn og ikke blande sig i andres. Men at du så begynder på det jeg synes er blogger mudderkast ved at hænge én anden person ud, synes jeg sku er lige så tarveligt. Det billede med den tørredefrugt kalender har været i diverse medier som noget er skide sjovt, fordi det er ikke set før. Og hun har ligeledes garanteret også delt det i sjov, ligesom Anders Hemmingsen og diverse komikere. Bliver så træt af at man skal hænge hinanden ud, også over en skide frugt julekalender. Lige et lille surt opstød herfra-)

  / Sophie

  1. Jeg er selvfølgelig ked af at du bliver ærgelig over mit indlæg. Jeg har ikke set andre kalde nogen for “onde mødre fra helvede” og det er klart, at såfremt jeg var stødt på det, havde mit indlæg måske været af mere generel karakter. Jeg har muligvis ikke været helt opdateret på de sociale medier 🙂
   Jeg håber at du – trods alt – bliver hængende 🙂

 14. Enig. Mommy shaming er ikke cool, men er blog shaming det? Øv at hænge andre ud på den måde Cana. Jeg synes ikke der er grund til at nævne navne, og lange ud efter andre. Så er man jo ikke bedre end dem, der shamer andre mødre. Får helt ondt i maven over det. Øv.

  1. Åh altså, jeg vil altså tillade mig at være uenig i, at det i dette tilfælde er dårlig stil at nævne navne. Årsagen er, at Mascha har knap 150.000 følgere på instagram, som jeg formoder kan have kendskab til det omtalte opslag. Af de 150.000 formoder jeg at en del også læser med her hos mig – og såfremt det er tilfældet, så synes jeg det ville være en værre omgang *tys tys* bagtaleri, hvis ikke man turde trække katten ud af sækken, så at sige.
   Med det sagt, er jeg temmeligt overbevist om, at Mascha (selvfølgelig) ikke har delt billedet med den nedladende tekst for at være strid, men formentlig for at være sjov. Jeg synes bare overhovedet ikke det er sjovt, at svine andre til på den måde – heller ikke selvom det er pakket ind som en joke. Mit indlæg tager afsæt i det pågældende opslag, men er jo primært bare en bøn til om ikke vi alle kan passe egen bagerbutik, når det kommer til hvad vi fylder i vores børn 🙂

 15. Jeg synes faktisk den kalender er ret genial – min søn er ikke engang halvandet, så et alternativ til chokolade hver dag i en måned er fint.
  Mht Mascha, så er jeg ikke kæmpe fan, jeg synes tit hun skriver ting, der er uovervejede. Jeg bliver desuden lidt træt, når der skal gøres grin med speltmødre. Kan sagtens grine af det, men er i tvivl om ikke den slags jokes i virkeligheden bunder i, at afsenderen gerne vil retfærdiggøre sin egen måde at være mor på. Og du har så meget ret i, at der ville lyde ramaskrig, hvis opslaget var med omvendt fortegn og gik på en chokoladekalender.

  1. Det er jo smadderærgeligt begge veje, når “speltmødre” shamer mødre som giver børnene slik, såvel som når slikmødrene shamer speltmødrene. Either way, er det noget rod.

 16. Jeg er godt nok enig i dem der synes det er dårlig stil det du skriver. Især fordi du pakker en decideret tilsvining af masha Vang ind i at du selv omfavner alle slags mødre – det er vist kvinder når vi er værst.
  Jeg opfatter helt ærligt mashas indlæg meget humoristisk og hvis nogle føler sig stødt så synes jeg godt nok man er fintfølende. I øvrigt tror jeg egentlig ikke tørret frugt er sundere end chokolade.

  1. Jeg synes faktisk ikke jeg pakker noget ind. Jeg skriver jo direkte at jeg blev både forarget og ærgelig over at se opslaget på Maschas instagramprofil, så det er der ikke meget indpakning over. Jeg rummer ikke alle mødre, men jeg blander mig ikke og kalder nogen for “onde mødre fra helvede” i forhold til det mad/slik/frugt/whatever de fodrer deres børn med. Det er jo ingenlunde mit bord, såvel som jeg ikke synes det er Maschas. Og netop dét er min pointe – at der skal være plads til at vi giver vores børn hvad vi selv synes er bedst og at ingen i øvrigt skal kalde os for hverken det ene eller det andet, på grund af det. Heller ikke i sjov – for mig bekendt er en joke, som handler om at svine folk til, ligesom meget en sviner, som en joke – uagtet antallet af smileyer der kommer bagefter.

 17. Tusinde tak. Jeg er nemlig også rigtig ked af, der er så meget mommy-shaming. Og ja, jeg er følsom omkring min rolle som mor, fordi jeg har aldrig brændt for noget så inderligt, som for mine børn. Og nej, jeg er ikke en der er super fanatisk eller fantastisk. Jeg er vist bare en helt almindelig kikset mor, der er mere glemsom end gennemsnittet…. Men jeg har truffet valg som at give mine børn ravhalskæder, når de har ondt i gummerne…. Brugt stofbleer istedet for engangs. Fordi jeg synes vildt godt om princippet og det gav god mening for os. Ja jeg har ammet længe og har ønsket det. Og så vikler jeg mine børn – og vil gerne have tre børn….. Og ja det helt frivilligt og planlagt at vi fik pseudo-tvillinger! Og shit hvor har jeg løjet mange gange. Fordi jeg ikke orkede flere øretæver…. Jeg orkede ikke flere løftede øjenbryn og at blive sat i bås….. For så kunne jeg da slet ikke træde ved siden af, den ide som andre havde om mine formodede idealer. Og dem der følte det, som en voldsom kritik af deres måde at være mor på, udelukkende pga at jeg havde truffet nogle anderledes valg…. Jeg giver også mine børn cola, til festlige lejligheder og hvis vi vil hygge fredag…. og slik….. Fordi vi bare er og lever som det giver bedst mening for os. Ja jeg har også købt brugte sko til min børn…. Jeg har ikke lyst til at blive vurderet og shamet og skammet af andre. Det gør jeg rigeligt selv og samtidig er jeg godt tilfreds som den mor jeg er. Det er jo ikke en konkurrence om hvem der er mest rigtig! Det handler vel bare om at være ægte over for sig selv om sine børn – med alt hvad dette indebærer.

  1. Præcis! Det ene er ligeså godt som det andet og så længe det ikke er til direkte skade for børnene, gør vi sgu nok klogest i ikke at dømme hinanden for de valg vi træffer på vores børns vegne 🙂

 18. Jeg er helt enig med dig Cana. Jeg ville nok ikke selv give mine kommende børn tørret-frugt kalenderen, men jeg kan ikke forstå hvorfor dem der træffer det valg skal kritiseres. Jeg tror på at de fleste forældre forsøger at gøre, hvad de mener er bedst for netop deres børn.

 19. Forstår slet ikke dette indlæg og dit behov for at svine Mascha til. Øv 🙁 Jeg er selv en af de speltmødre fra helvede og jeg synes at det var mega sjovt 🙂 Hav dog lidt selvironi 🙂 Hilsen en stolt speltmor der sikkert skal have den julekalender (men heldigvis stadig har humor og selvironi)

  1. Altså, nu sviner jeg jo ingen steder Mascha til, men skriver at jeg blev forarget og ærgelig over hendes opslag 🙂 Og hvor er du bare både god og sej, at du tager det med et smil 🙂 You rock!

 20. åh nu skulle jeg lige til at blive rigtig træt😄 Jeg er en af de onde speltmødre, der ikke giver min to-årige slik, men til gengæld ammer ham. Og jeg troede lige, at dette oplæg handlede om, at der skal være plads til at være uperfekt, og at vi (heller ikke særligt perfekteke) speltmødre burde klappe i 😂 Jeg blev helt lettet, da jeg så, at det ikke var tilfældet. Jeg er så træt af, at nogle tager mine valg som en provokation.
  Og nu vil jeg så købe den julekalender til både mig og barnet 😍

  1. Ha ha, du må for min skyld gøre som du vil – om du så vil spise 10 kalendre, enten af chokolade eller frugt, er jeg ligeglad. Dog kunne jeg mistænke, at det gav lidt mavekneb at lave dét stunt 😛

 21. Hvad er egentlig grunden til, at du kalder dig selv for professionel blogger og så kalder populære og dygtige blogger Mascha Vang for “tv-personlighed”? Det virker enormt nedladende!

  1. Åh ved du hvad? Der må jeg være dig svar skyldig. Det ved jeg simpelthen ikke hvorfor jeg har gjort – det har jeg slet ikke tænkt over 🙂

 22. åh ja – men hvad der efterhånden kan gøre mig virkelig træt! er alle de der mommy blogs hvor livet KUN drejer sig om deres børn. Det rigtige at spise, det rigtige tøj, den helt rigtige opdragelse …. stakkels børn, lad dem dog også trække vejret selv engang imellem. Da mine børn var små (25 år siden) var de en naturlig del af familien og blev ikke sat på piedestalen og beundret for hver en lille prut.
  Nå, det var også et lidt surt opstød herfra – men lad hinanden leve og glæd jer med hinanden – vi er her kun en gang!
  Rigtig god dag 🙂

 23. Kære Cana
  Jeg har altid haft dyb respekt for din måde at blogge på, du har altid vist god stil og kommet med dine synspunkter på en sober og “voksen” måde. Med Dette indlæg syntes jeg du falder uden for din gode stil, det er ikke nødvendigt at fremhæve nogen for at sætte dem i dårligt lys. Jeg er sikker på du kunne have skrevet indlægget uden eksemplet og alligevel komme frem med dit budskab, hvor du bevarer den gode stil. For det er jo det du gør. Det du er rigtig god til. I alle dine andre indlæg👍

  1. Hvor er du bare sød. Og det kan godt være du har ret og at jeg har været for hurtig på aftrækkeren. Umiddelbart mener jeg dog ikke at jeg har fremhævet nogen for at sætte dem i et dårligt lys, hvorimod jeg henviser til dét sted mit indlæg tager udgangspunkt 🙂 Jeg forstår dog godt hvor du kommer fra og hvor er jeg glad for, at du i øvrigt synes jeg bevarer den gode stil – i mine øvrige indlæg. Tak 🙂

 24. Jeg faldt også over Maschas opslag på Facebook, og kan ikke rigtig se humoren i det. Ikke så meget fordi jeg bliver ramt over, at hun åbenbart synes, at jeg en ond speltmor, fordi jeg hellere vil give min datter en kalender med tørret frugt end chokolade, men fordi jeg simpelthen ikke forstår, hvorfor hun føler sig hævet over, at skulle dømme andre forældres valg. Og som altid bliver jeg dødtræt over den lynchstemning, der kommer i kommentarfeltet… Hold nu op! For lige at være ekstraenig med dig, synes jeg altså heller ikke, at du skal have betænkeligheder ved at nævne Maschas navn. Nå, god dag, Cana 🙂

 25. Haaa haa haa… Cana, du rammer jo PRÆCIST ned i målgruppen af humorforladte, speltfixerede, selvfede blogger-mommies…. Jg smiler mens jeg skriver det, for jeg mener det ikke så hårdt. Blot bliver JEG træt, når humoren forsvinder og I har behov for at tage jer selv so fandes alvorligt… Lighten up ? I bestemmer jo selv, hvad I vil putte i de små. Det skal hverken Mascha eller jeg bestemme ! Men for God’s sake – chill… : )

  1. HAHAHA! Jeg elsker din kommentar 😀 Heldigvis er jeg ikke spor spelt-fixeret og har heller ikke i tankerne at købe mine børn nogen frugtjulekalender, men for fa’en, det er sgu da aldrig særligt pænt gjort at kalde andre for “onde mødre fra helvede” på grund af noget de vælger (eller ikke vælger) at proppe i deres børn 🙂 Humorforladt eller ej 🙂

 26. Kære Cana

  Hvor er jeg bare helt enig. Det er blevet helt lovligt at kritisere mødre, der ikke giver deres børn sukker, mens man for guds skyld ikke må kritisere mødre, der giver deres børn sukker.

  Og det har ikke noget med mangel på humor at gøre.

  Hvorfor kan vi ikke bare give plads til at alle opdrager deres børn, som de selv synes er bedst, uden at man – om ikke andet så i det offentlige rum – kritiserer hinanden enten direkte eller indirekte.

  Min ældste pige fik ikke slik, før hun kom i børnehave og skulle med til en børnefødselsdag, hvor der blev serveret slik. Nogle af mine veninder syntes, at det næsten tangerede børneplageri, men min datter var lige så glad for at få mango, melon m.v. og hun led helt sikkert ikke noget afsavn.

  Min yngste datter er nu 16 måneder og har endnu ikke smagt slik, men jeg er da sikker på, at hun prøver det tidligere end hendes storesøster. Og det har jeg det helt fint med. Bare vi får lov til at tage tingene i vores eget tempo uden at blive kritiseret.

  Jeg håber, at vi alle bliver lidt bedre til at respektere hinandens forskelligheder – også med hensyn til sukkerindtag 😉

 27. Rigtig godt indlæg og fedt du turde tage fedt i det og med navns nævnelsen. Det virker nærmest som om at mommy-shaming er tilladt når bare det er pakket ind som en joke. For så er det helt okay. Sikke et forbillede overfor ens børn. Jeg forstår godt at mobning aldrig bliver udryddet blandt børn og voksne.
  Jeg forstår ikke hvorfor vi skal bruge så meget krudt på at forsvare vores valg hele tiden. Hvorfor står vi ikke sammen og bakker om hinanden? Det er sgu så trættende synes jeg.
  We ser all queens👸

 28. Altså hun må jo joke som hun vil og jeg kan godt se, at det – nok – er ment som en spøg. Men jeg synes det er underligt, at hun ikke kan se hvilke signaler, det muligvis kan sende. Jeg har tidligere fulgt hendes blog og hun er blevet shamet UTALLIGE gange af læsere, fordi hendes datter er optrådt på billeder, hvor hun har spist chips, chokolade, slik, nutella osv. Og folk skal da ikke blande sig i om hendes datter får slik ind i mellem. At de ser et par hyggelige billeder, hvor der er gang i fredags-godterne, er jo ikke det samme som at hun ikke spiser andet. Derfor er det da lidt underligt, at hun så kaster med mudder selv, joke eller ej. Måske hun så føler, at hun rammer dem, som tidligere har sigtet på hende..?
  P.S. Jeg får helt lyst til at købe den kalender!😄

  1. Ha ha, også jeg! Og jeg er helt enig med dig i, at andre selvfølgelig (!) også skal blande sig udenom hvad Mascha giver sit barn 🙂

 29. Det er ikke længe siden at MM skrev noget rettet mod dig på sin blog, hvilket du tilsyneladende blev ked af. Derfor forstår jeg på ingen måde hvorfor du nu selv skyder efter andre bloggere endda med navn.. Dårlig stil! Der skal være plads til alles meninger, og fordi du ikke er enig med Mascha behøver hendes syn ikke være forkert! Du må gerne tilkendegive din mening, men at hænge en anden ud er unødvendigt! GOD KARMA – og god dag ellers. 🙂

  1. Jeg har hverken erklæret mig enig eller uenig med Mascha og retter udelukkende min kritik imod det faktum, at hun skriver at man er en “ond mor fra helvede” hvis man giver sit “stakkels barn” sådan en kalender. Kritikken er rettet mod det ene opslag og intet andet og jeg synes ærligt talt at det havde været dårligere stil, hvis jeg havde undladt at fortælle hvor jeg havde set opslaget, fordi jeg formoder at de fleste godt ved det – og på den måde, synes jeg, at det ville blive noget grimt bagtaleri. Men det er selvfølgelig min mening og jeg er helt cool med at andre kan have et andet syn på sagen 🙂
   God karma 🙂

 30. Jeg er enig med dig langt hen af vejen – men Maschas opslag opfattede jeg altså som ren ironi – og intet andet. Mobning af speltmødre!? Arh vel.

  Forleden så jeg en te-kalender i Magasin. Og jeg elsker te – men vil sgu blive en lille smule skuffet over at få den frem for en chokoladejulekalender 😉 Det kan godt være den sammenligning er helt ude i hampen, men mange børn (ikke alle – det ved jeg godt!) vil nok have det på samme måde med chokolade vs. frugtkalenderen. Ligesom nogle børn så hellere vil have en frugtkalender. Jeg tror ærlig talt at Mascha er fuldstændig ligeglad med, om folk køber den til deres børn eller ej. Men måske man bare skulle se opslaget med det formål, den er sendt – som et humoristisk indslag. I stedet for at fare i flint. Og så købe den kalender man vil, til sine børn.

  Og så synes jeg for øvrigt vi skal stoppe med at det “blog shamning” – altså “negative” indlæg om andre bloggere 🙂 🙂 Kan man ikke bare hoppe over hvis man er uenig?

 31. Nu vi er i gang med at (over)analysere, hvad der i min optik bare var en joke, kunne man vende det lidt på hovedet. Set udefra, som endnu ikke mor, ser jeg en kalender, der implicit mommyshamer og i højere grad udtrykker burde og løftede pegefingre, end jul. En række sundhedsmærker, underoverskriften “ikke tilsat sukker”, titlen osv. Frit oversat og ekstremt karikeret står der jo nærmest: “Bad mom, du giver dine børn det rene gift, hvis du køber den tyske til en 5’er” Giver det mening? Jeg ville ikke kalde nogen onde og nok heller ikke speltmødre, men får faktisk også lyst til at gøre grin med produktet. Samtidig kan jeg sagtens forstå, at folk køber den til børn, der har allergi eller bare bedre kan lide tørret frugt end chokolade. Om det er så meget sundere, kan man nok diskutere 🙂

 32. Jeg ville ønske at kvinder ikke lagde så meget identitet i at være speltmor/chokolademor eller hvad ved jeg. Jeg har ingen børn. Men jeg har veninder med børn. Og jeg går sgu en lille smule i stykker hver gang mødre skaber en stemning. Barn må ikke få salt, barn må ikke få mælk, barn må ikke få jordbær, barn må ikke få gluten, barn må ikke og barn må ikke og barn må ikke. Hvorfor er det nødvendigt at iscenesætte sig selv som en forælder, der tager et bevidst valg om hvad ungen skal have indebords. Hvorfor skal kvinder minde sig selv og hinanden om ‘at vi er gode mødre, fordi ungen ikke får lasagne på glas’. Jeg synes, det er SÅ fint at man efterlever forskellige retningslinjer for hvornår baby er klar til forskellige fødevarer – jeg mener bare ikke at mødre bør bruge de retningslinjer til at klappe sig selv på skulderen over hvor god en mad-mor man er. Kan man ikke stedet definere sig som en god og kærlig mor, som tager hensyn til sit barn. Og ikke som
  en mor, der fjerner sukker, mælk og mel. Jeg går heller ikke og iscenesætter mig selv som en god samfundsborger, fordi jeg ikke stjæler, ikke arbejder sort og ikke maler med graffiti på murene! Det blev lidt rodet, jeg håber det giver mening. Og det er bare et indspark – hverken kritik af dig, Mascha eller andre mødre (selvom det lidt lyder sådan – i virkeligheden håber jeg bare at folk gider slappe af og nyde at være mor)

  1. Det er blevet en konkurrence i dag at være den mest overskudsagtige mor. Og det er så forkert!

   Din kommentar er spot on

 33. Du må føle dig truffet.. og bekræfter på en måde blot fordommene om løve/speltmødre med forsvarsparaderne oppe. Min første tanke var, at jeg troede I var gode veninder, I har også rejst sammen så vidt jeg husker.. Træk på skuldrene og tænk dit inde i dig selv.. Jeg holder ikke med Mascha, men holder heller ikke med dig her.. Hvil mere i dig selv, plejer du at være god til 🙂
  Jeg synes nok tværtimod, at den kalender peger fingre af alle de mødre der køber chokoladejulekalendere. Tænkte også mit da jeg så frugt kalenderen må jeg indrømme. Er da pænt trist hvis jeg selv skal sige det..

 34. Har reflekteret end del over alt det her og nu hvor min 5 årig er i drømmeland og min 3 måneder gamle baby vist også er på vej til drømmeland, så har jeg nu tid til at få det ned på skrift.
  Jeg tænker at vi så småt er godt på vej ifht at respektere hinanden og alle de forskellige måder at være på forælder på. Men for mig at så mangler prikken over i’et som for mig at se handler om at praktisere forskellighederne og på den måde højne respekten for hinanden. Når alt kommer til alt ved vi allesammen godt at børn hverken dør af at få speltboller eller chokoladeboller – men hele korthuset vælter altså når speltspisende Sofie ikke må få en chokoladebolle hjemme ved Anton og omvendt at Anton har en chokoladebolle med i hånden når han skal hjem til Sofie, blot for st undgå speltbollen.
  Hvorfor ikke give hinanden en highfive og tro på at vi alle tager os fint af vores børn også dem vi ikke er forældre til.
  Jeg ved godt når jeg sender min søn hjem til hans kusine og moster at de hygger sig med sodavand, masser af slik osv og til gengæld ved min søster at når min niece kommer her at der er knap så meget slik, masser af grønt/frugt og iskoldt vand – og vi er sq piv gode mødre og mostre for vores unger alligevel.
  Hvis der serveres kage i institutionen så skal alle dælme have lov til at få et stykke og når der serveres en frugttrold skal alle også have lov at få et stykke.
  Stol nu på hinanden og fornuften i at INGEN er ude på at gøre det surt for børn hvadenten når Antons forældre disker op med chokoladeboller eller når Sofies forældre disker op med speltboller.
  Vi skal huske at sætte pris på hinanden og ynde forskellighederne. ☺

 35. Jeg er ligeglad med hvad folk fodrer deres unger med, men jeg forstår simpelthen ikke det ramaskrig her. Hun skrev noget i sjov – tydeligvis ironisk. De fleste siger, at de godt kan se det var i sjov, men at de ikke selv synes det er sjovt. Jeg synes heller ikke alle jokes i verden er sjove eller passende – men I ser ikke mig gå i baglæns flikflak over det. Det kunne selvfølgelig også være fordi min brede mås forhindrer den slags udfoldelser. Men hey. Det er en julekalender som man kan have tusindvis af grunde til at købe – eller ikke købe. Folk kan for min skyld servere tørret frugt hele december – hvis de så bare lader mig fodre min søn med tysk “chokolade” hver morgen også. For det er i min optik det eneste rigtige i en julekalender. Medmindre altså det er en skrabekalender der gemmer på en million. Det kunne jeg nok også godt acceptere.
  Hvis jeres børn elsker tørret frugt, så be my guest og giv dem den kalender. Jeg ved bare jeg aldrig vil få retten til at se fremtidige børnebørn, hvis jeg tager den med herhjem.
  God aften 🙂

 36. Tænker blot, at det er blevet OK at være hende moderen, der giver en fuck til det hele og fodrer sit barn med slik og chokolade, blot fordi man kan. At ens fanden i voldskhed overfor det såkaldte speltsegment kommer som en modreaktion mod en tendens i samfundet, som man enten ikke tror på, ønsker at leve efter eller ikke kan leve efter. Hvad skal vi speltmødre kalde sukker, sodavan- og chokolademødrene? En flok lavsociale amøber, der ikke formår at kene forskel på og efterleve, hvad der er sundt for ens barn, og blot hovedløst kaster sukker og andet snot i hovedet på det, blot fordi man kan? Nej, vel! Vi vil alle vores børn det bedste, så i stedet for at blande os i og have en mening om, hvad alle andre skal og bør, burde vi i stedet tro på, at vi alle er mødre på akkurat den måde vi selv mener er den bedste for vores børn.

  1. Jeg tror, der er så meget fokus på det, fordi der aldrig har været så mange spiseforstyrrelser blandt børn. Nu arbejder jeg selv i branchen, og vi modtager pt. 5-6 årige børn, der er blevet opdraget til fokusere så meget på mad, at det har overtaget deres liv. Derfor mener jeg, at man skal fokusere meget mere på speltmødre end lavsociale amøber, som du kalder dem.

   Da vi selv var børn, var der ingen, der døde af at få en fødselsdagsbolle med smør, efterfulgt af slikposer. Det er i orden, at man ikke vil give sine børn det, men alt med måde – så lærer børnene alt med måde 🙂

 37. Jeg synes der bliver lagt aaaalt for meget i Mascha’s opslag – hendes opslag er da bare en umiddelbar (sjov) reaktion på at der er lavet en sund version af en chokoladejulekalender – som bare er næste ting i rækken af ting man ikke troede man kunne/skulle pille ved, alligevel blev netop det :).

  Jeg synes hele dit indlæg falder til jorden, fordi du hænger Mascha ud med navn (selvom du havde udeladt navn havde man nu nok alligevel forstået hvorfra inspirationen til dit indlæg kom) og fordi det bare generelt kommer til at lyde bittert.

  Min reaktion på kalenderen er nøjagtig den samme som Mascha’s – at det er mega sjovt at der er lavet sådan en version 🙂 (fordi jeg selv er vokset op med chokoladekalender), men dermed ikke sagt at jeg ikke kunne finde på at købe frugtkalenderen fremfor chokoladekalenderen, fordi jeg måske også tror på at det er ligesåmeget glæden ved at åbne noget om morgenen der er vigtig, fremfor det at det skal være chokolade og fordi man alligevel propper sig med så meget andet lækkert hele december 🙂

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven