mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Fødselsfredag – en hurtig fødsel, der var en frygtelig oplevelse

Som jeg allerede har været inde på nogle gange før, så kan man ikke altid ud fra fødslens forløb fortælle noget om, hvordan fødselsoplevelsen har været. Dagens fødselsberetning ser på papiret ud som om det har været en både hurtig og god fødsel, men set med kvindens øjne, var det en frygtelig oplevelse.

foedselsfredag

Jeg blev uplanlagt gravid med min kæreste gennem 3 år. Jeg var 20 år gammel, ret usikker, men spændt og glad for det lille nye liv vi havde skabt. Graviditeten var rigtig hård med voldsom kvalme de første 20 uger, kun afløst af bækkenløsning, og en forstuvet lænd der ikke ville hele. Jeg havde desuden vanvittige mængder plukveer hele graviditeten og blev sygemeldt i uge 24 fra mit studie.

41+2 – 18/12-2012

Jeg havde fuldstændig givet op på nogensinde at føde. Min kæreste læste til eksamen som en gal, så dagene gik med at spise kage og se tv. Denne dag havde jeg sjovt nok ingen plukveer – jeg var ellers vant til 50-60 om dagen. Jeg var træt og sov en lang lur om eftermiddagen, og da jeg vågnede var jeg frisk og følte mig, for første gang i lang tid, udhvilet. Min kæreste kom hjem ved 18-tiden efter en lang dag på læsesalen. Han gik i seng kl 23 efter at have læst et par timer mere, og jeg så en dokumentar om siamesiske tvillinger og en dokumentar om en kvinde der fik 8-linger på kanal 4. Ret præcist kl 00 fik jeg den første ve. Det føltes som om mit underliv blev revet ud. Alt smerten sad foran over skambenet, det føltes som om der var ild i mig, og jeg spændte helt op hver gang. Veerne kom som perler på en snor med det samme og varede over 1 minut. De var dog ikke reglmæssige, og kom mellem 1-5 min interval.

Jeg prøvede at gå i bad, det var jo min første fødsel, og sådan nogen tager jo maaaange timer. Det er noget med at gå i lange varme bade, få massage og blive sendt hjem fra fødegangen. Men vandet virkede ikke. Det hele blev faktisk bare meget værre da jeg kom op og stå. Jeg fik vækket min stakkels (meget trætte) kæreste, som satte en stol i bruseren til mig. Men det virkede overhovedet ikke, det skide vand. Jeg fik bakset mig ud af bruseren og ringede til fødegangen. Jordemoderen var rigtig sød, hun hørte 2 veer under samtalen og ville gerne se mig. Kl var næsten 02, og vi pakkede de sidste ting, men stressede ikke. Vi blev jo helt sikkert sendt hjem igen! Mine veer var jo ikke engang regelmæssige!

02:30 var vi på fødegangen og jeg blev undersøgt. 5 cm (!!!) åben. Jeg var så glad og lettet. Det gjorde også ondt som ind i helved, så jeg var lykkelig for at det ikke var forgæves. Kl 03 var vi installeret på en fødestue, og badekarret blev fyldt.

Vandet fungerede dog slet ikke for mig, og efter kort tid kom jeg op og fik lattergas. Herfra er fødslen ret slørret for mig. Jeg fik kort tid efter ekstrem presse-smerte (jeg vidste ikke hvad det var på daværende tidspunkt da det ikke føltes som om at jeg skulle skide. Det føltes nærmere som om der var en honningmelon på vej ud af min røv) og kom i sideleje på briksen. Vesmerterne var modbydelige oveni og jeg mistede alt kontrol og skreg bare ind i lattergasmasken. Jeg var allerede udmattet og faldt hen mellem veerne. Jordemoderen snakkede om at hinderne stod og pressede, og overvejede at tage vandet.

Pludselig kom der en fremmed mand ind på fødestuen. En stakkels forvirret mand der var gået ind på den forkerte fødestue. Min kæreste og jordemoderen snakkede længe om ”at det var da utroligt, magen til….”, men jeg fik bedt dem holde kæft. Jeg var så flyvende ligeglad med den skide mand.

Efter en uendelighed med den pressende smerte tog jordemoderen endelig vandet. Hinderne blev med det samme afløst af min søns hoved der blev halvt født i næste ve. To veer senere var han født, kl var 05:37. Helt gasblå og skrigende. Lige da han kom ud var jeg bare lettet. Lettet over at smerten var over, lettet over at min krop var min igen. Og oven på mig lå en lille varm og våd ting, der føltes så fremmed og så kendt på én og samme tid. Jeg havde lidt lyst til at nogen skulle fjerne ham så jeg kunne sove, men jeg turde ikke sige noget.

Efter lidt tid fik jeg bedre, og så blev jeg SULTEN. Vores bakke blev væk i vagtskifte-forvirringen, så da den endelig kom åd jeg det hele. En jordemoder kom og bad mig drikke en hel masse så jeg kunne tisse, så jeg drak. Så kom en ny jordemoder og skældte mig ud over at jeg drak så meget. Så kom en tredje jordemoder, sagde ”så, du er den unge mor….”og fortalte mig at jeg ikke måtte lade ham ligge på puslebordet alene. Så æltede hun mig på livmoderen uden at spørge om lov. Jeg hader hende stadig.

Da vi kom over på patienthotellet var der julefrokost i restauranten. Så jeg åd 5 rugbrøder med karrysild. Dagen efter gik min kæreste til eksamen og fik 12.

Karl Anker var en rolig lille fyr fra starten af på 3850 g og 54 cm <3

 

Når jeg ser tilbage på fødslen er jeg ked af tre ting:

1) at jeg ikke selv var bedre forbedret. Jeg ville ønske jeg havde haft noget vejrtrækning at holde fast i, eller at jeg havde vidst at de sidste timers helved skyldes tidlig pressetrang.

2) at jordemoderen ikke formåede at fortælle mig at jeg oplevede tidlig pressetrang, og det bedste er at gispe sig igennem det. Hvorfor hun ikke fortalt mig det er stadig mig en gåde.

3) at jeg ikke fortalte den sidste jordemoder, der kom med kommentarer om min alder og æltede uden at spørge først, om at skride af helved til.

Mange tror at en hurtig fødsel er lig med en god fødsel, og en fødsel uden for meget smerte og udmattelse. Det var det ikke for mig. Det var faktisk rigtig frygteligt og sad i mig meget længe.

Skriv din kommentar

Kommentarer (3)

  1. Ville ønske det var fødselsfredag hver dag – elsker bare de her opslag 👏🏻👏🏻👏🏻
    Hilsen en preggo 38+0

  2. Det virker så meget som min fødsel, det er helt utroligt. Jeg havde også en meget hurtig fødsel for en førstefødende (6 1/2 time cirka) og jeg kunne slet ikke være i smerterne da veerne blev voldsomme og hyppige efter tre timer efter den første rigtige ve. Jeg havde også tidlig pressetrang, og fik af vide, at jeg skulle trække vejret dybt ned hver gang trangen kom. Jeg gispede automatisk pga. smerten, og det gjorde mig rigtig svimmel. Det hjalp faktisk at fokusere på at trække vejret dybt ned i stedet for.
    I pressefasen stod hinderne også og pressede imod for mig, og jeg brugte rigtig lang tid i pressefasen med ikke rigtig at komme nogen vegne. Jeg var ved at besvime mellem hver presseve. Jordemorderen sagde også til mig, at hvis ikke vandet gik af sig selv inden for de næste par veer, så ville hun tage vandet, og så gik vandet af sig selv. Derefter var det ikke så svært at presse ham ud.
    Jeg havde gået til smertefri fødsel og øvet vejrtrækningsøvelser i en uendelighed, men det hjalp mig næsten ikke under fødslen, smerten var så uoverskuelig, at alt indøvet forsvandt væk da de meget voldsomme og meget hyppige veer kom tidligt i forløbet, så det er ikke sikkert, at det ville have hjulpet på hendes situation smertemæssigt, men måske mentalt, at man ligesom vidste, at man havde gjort alt for at forberede sig.

  3. Tusind tak for det indlæg, det ville jeg ønske min jordemoder havde læst 😉 Jeg havde regelmæssige og kraftige veer stort set fra start af med et minuts mellemrum, og jeg klarede det med vejrtrækning fra smertefuld fødsel – lige indtil jeg fik tidlig pressetrang, så gav jeg bare slip, og tissede og råbte mig igennem, kunne ikke holde på noget 🙂 Jordemoderen synes vist jeg larmede og gjorde hvad hun kunne for at bedøve mig, det virkede bare ikke en dyt. Ikke så lang tid efter var jeg så rigelig åben og fik taget vandet og smut, så kom min datter flyvende 😀 Jeg ville da ønske, at jeg eller min jordemoder havde vidst det med at gispe! Gad vide, om det også er på grund af hinderne, jeg havde tidlig pressetrang! Anyways, det var en befrielse, da jeg fandt ud af, at en hurtig fødsel ikke nødvendig er en god fødsel.. det var som om, det var synonymt, også når det var uden komplikationer, selvom det var så megahårdt og jeg synes jeg manglede den rigtige vejledning undervejs. Håber jeg får lov at prøve igen 🙂 Og tak for dit bramfri sprog, det er en ren fornøjelse 🙂

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven