mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Debat: skal mændene barsle mere?

skaermbillede-2016-10-29-kl-12-39-40 Annonce

I forbindelse med det nye tv-program “Mænd på Barsel” som bliver sendt om mandagen klokken 21.00 på Kanal4, var jeg forleden blevet inviteret med til en paneldebat omkring selvsamme emne. Meningen var, at debatten skulle have været live-streamet på facebook, men som det af og til er med den slags, så drillede teknikken og det blev, hvis jeg skal være helt ærligt, noget værre rod i de videoer, der trods alt kom online på Kanal4s facebookside.

Ikke desto mindre, var det en virkelig spændende debat!

Inden jeg tog derhen var jeg en lille smule betænkelig ved sådan at skulle give mine meninger til kende i debatten, fordi jeg ærligt talt ikke følte mig særligt velovervejet. Mine holdninger var primært mavefornemmelser og jeg tror faktisk aldrig jeg tidligere har brugt tid på at debattere netop dét emne, selvom jeg i virkeligheden synes det er drønspændende.

I mine to barsler har der for os ikke være så meget at rafle om. Begge gange var jeg lønmodtager og jeg havde derfor en mere fordelagtig barselsordning end Thomas, der er – og hele tiden har været – selvstændig og som derfor ikke på samme måde som jeg, kunne holde fri i flere måneder ad gangen. Når man er selvstændig kan det være enormt svært at holde hundrede procent fri fra sit arbejde i en længere periode, men til gengæld, når man er musiker (eller blogger!) har man i vid udstrækning mulighed for at planlægge sit arbejde som man selv ønsker det. Derfor har Thomas i forbindelse med begge drengenes fødsler, sørget for at have en nogenlunde ryddet kalender, hvilket har betydet, at han har været rigtigt meget hjemme i de første måneder af begge drengenes liv. Det har været en kæmpe gave for os som familie – især med Peter, hvor jeg langt om længe havde forstået, hvor vigtig Thomas’ rolle var overfor vores lille nyfødte og hvor han i dén grad fik plads og rum til at knytte bånd til vores baby helt fra start.

Man kan sige meget, men jeg tror altså på, at man knytter markant hurtigere og tættere bånd, des mere man er sammen med sin baby og især des mere fysisk kontakt man har.

For moderen kommer den fysiske kontakt i de fleste tilfælde meget naturligt, fordi hun ammer barnet og derved bruger en hel del timer i døgnet i absolut nærkontakt med sin baby; og altså, selvom det ikke er alle der bryder sig om at amme og selvom det i perioder også kan være mega hårdt og mega træls hele tiden at skulle agere levende madpakke, så er der noget helt fantastisk symbiotisk ved at ernære sit barn via sin egen krop. Noget, som vores mænd aldrig nogensinde får mulighed for at prøve.

Til gengæld kan mændene noget andet. Det kan også elske, pleje, lege med og drage omsorg for barnet; de kan ligge hud til hud og lade følelserne for deres barn vokse sig store og stærke på rekordtid og selvfølgelig er mænd akkurat ligeså gode forældre som kvinder – vi kvinder har måske bare et lille forspring, fordi vi har været gravide og båret vores børn inde i vores kroppe, ligesom vi altså er dem, der i de fleste tilfælde sidder som eneherskere over barnets måltider i hele barnets første halve leveår.

Derfor giver det for mig at se enormt god mening, at vi kvinder har den primære del af barselsorloven. Vi skal først og fremmest komme os fysisk ovenpå at have været gravide og at have født; dernæst skal vi (helst) amme fuldt ud i seks måneder og sidenhen gerne delvist i mindst seks måneder endnu – noget vores mænd altså er fudstændigt foruden og som i min optik altså fratager dem retten til at få øremærket en halv barsel, som nogen foreslår. Som det er lige nu, er der, efter barnet er født, 14 uger til kvinden  (restitutionsuger, kunne man kalde dem) og 32 uger, som frit kan fordeles imellem far og mor, hvor tilfældes hos langt de fleste altså er, at mor tager det hele. Et valg jeg formoder, at de fleste forældre har truffet i samråd.

Jeg ville ønske for alle, at de kunne have ligeså luksusagtige barselsperioder som Thomas og jeg har haft; ikke fordi det har været en dans på roser, men fordi det har være pissefedt for alle, at vi har været så meget hjemme begge to, men jeg ved selvfølgelig godt, at kun de færreste har mulighed for at holde orlov for den enes vedkommende og rigtig-meget-fri for den andens.

Hvis jeg nu nogensinde skulle på barsel igen, ville vores situation se anderledes ud, fordi vi nu begge er selvstændige og fordi vi altså begge to er ret pjattede med vores arbejde, som jeg ikke forestiller mig, at nogen af os ville ønske at tage 100% orlov fra. Det måtte måske blive noget med at splitte i døren og finde ud af om man kunne få lov til at gå på barsel på halv tid, eller noget i dén dur. For hvis der er noget jeg faktisk gerne ville have gjort om, hvis jeg kunne, fra mine to foregående barsler, så er det at have ladet Thomas have noget barsel alene. Måske bare en måned eller to, hvor han stod som den primære omsorgsperson, imens jeg gik på arbejde og hvor det primært ville være op til ham, at få hjemmet til at fungere, som det har været tilfældet for mig, imens jeg har barslet.

Jeg tror nemlig at en periode med mandebarsel ville have været sundt for os og vores forståelse af hinanden og af de roller, som vi hver især har i familien; ligesom jeg også er overbevist om, at det ville have været megagavnligt for Thomas’ og drengenes forhold til hinanden. Ikke fordi de ikke har det fedt sammen, for det har de virkelig og de elsker tydeligt hinanden allesammen, men jeg tror alligevel, at det kunne have været godt for dem allesammen, hvis de havde haft lidt mere tid – uden mig – i drengenes første leveår.

Det er selvfølgelig nemt at sige nu hvor jeg ikke just planlægger at skulle på barsel igen og det kan også være min holdning ville ændre sig hvis jeg nogensinde skulle træffe valget – i samråd med Thomas, selvfølgelig – men jeg kan vitterligt godt se fornuften i – i forhold til “far og barn”, men i særdeleshed også overfor “far og mor” – at far tager noget barsel. Jeg er dog en liiille smule usikker på, om mit moderhjerte ville kunne tåle at “afgive” tiden med vores barn, til fordel for at gå på arbejde og lade Thomas være hjemme, men jeg tror jeg ville håbe det.

Altså, i det hypotetiske tilfælde at vi skulle få endnu et barn, ik’? Just to get that one straight. 

Hvad tænker I om mænd og barsel? Ville I ønske at jeres mænd tog noget (mere) barsel? Og hvorfor – eller hvorfor ikke?

Skriv din kommentar

Kommentarer (28)

 1. Spændende emne. Jeg venter pt. 1. barn og da vi begge er studerende, kommer vi i stor udstrækning til at have samme “ordning” som jer. Med min fuldtids studieinaktiv og farmand hjemme rigtig meget. Når vi så ikke er studerende længere (ved evt. 2. og 3. barn), så har jeg allerede proklameret til min kæreste, at jeg ser det naturligt at han tager en større del af barslen end de 14 dage, som er normen nu. Og det er han 100 % med på. Selvfølgelig er det naturligt at jeg er hjemme først pga.amning o.l., men kunne sagtens forestille mig at 2-3 mdr med farmand alene fra omkring 6-8 mdrs alderen ville være gavnligt for både far, mor og barn. Dog vil det 100 % komme an på barnet og arbejdssituationen. Jeg synes at det er ærgerligt at det ofte er pga. pengene (det høre jeg hvert fald) at mænd ikke holder mere barslen, fordi de tjener mere og familien derfor mister flere penge, når mændene skal ned på dagpenge i barsel periode. Da tænker jeg personligt at det må være noget vi sparer op til eller endda låner penge til, så der stadig kan være råd til at far er hjemme med barnet, hvis det bliver et problem for os.

 2. For vores familie er amning virkelig vigtigt. Vores børn har også været BLW børn og er selvsagt blevet ammet en hel del indtil 1-års alderen, hvilket har fungeret virkelig godt. Min mand ville elske at barsle, men det skulle være fra 1 år i stedet for vuggestuestart, simpelthen pga den måde vores unger har spist på. Det ville være en katastrofe hvis regeringen øremærkede barsel til faren! Det MÅ være op til den enkelte familie hvordan hverdagen skal fungere. Jeg er sikker på at det vil fungere skønt i mange familier, og at det ikke vil i mange andre. Jeg synes faktisk det er en privat sag, som regeringen, eller nogen anden, skal holde sig fra.

 3. Jeg kan slet ikke lade være med at tænke på noget så banalt som amning. Det er ikke fordi jeg er i mod at mænd holder barsel uden mor men der er skisme ikke nogen udefra der skal sparke mig ud på arbejdsmarkedet og dermed kræve at mit barn skal undvære amning i dagtimerne fordi far også skal have barsel. Derudover er det langt fra alle mænd der har lyst – stakkels børn og fædre hvis det bliver øremærket. Lad nu de enkelte familier finde ud af det selv. 🙂

 4. Min holdning er at far skal så meget på banen som overhoved mulig, herhjemme skal han holde 2 måneders barsel til feb og havde hans arbejde gjort det mulig skulle han allerede havde være på barsel tidliger

 5. Herhjemme er vi enige om at øremærkning er en dårlig idé, og at familierne selv burde kunne finde en løsning. Men når det debatteres, synes jeg ofte det bliver glemt, at man godt kan risikere at skulle bruge lang tid på at komme sig fysisk og psykisk oven på en fødsel og ammestart.

  Herhjemme havde manden de sidste 3 måneder alene sammen med vores første barn og de første 3 måneder sammen med mig og vores 2. barn. Begge dele har fungeret godt, og jeg (vi) ville ikke gøre noget anderledes.

 6. Jeg tror det er meget forskelligt fra familie til familie og fra barn til barn hvad der er det bedste at gøre. I vores tilfælde har det desværre ikke været muligt at etablere en successful amning og derfor har begge børn været flaskebørn. Selvom jeg helst ville have ammet, ser jeg også en kæmpe gave i at min mand har været i stand til at give vores børn mad fra en tidlig alder. Det giver ham en anden rolle i familien, og mor og far er “lige gode”. Når det så er sagt har jeg nok også haft ekstra behov for at være der for mine børn i deres første år, og ville have det meget svært ved at skulle overgive noget af min barsel til far. Det er et super egoistisk behov fra min side, men heldigvis har min mand været enig i at jeg tog hele barslen.

 7. Da min mand også er selvstændig, har han holdt 2 ugers ferie som barsel. Han har simpelthen ikke haft mulighed for mere… Derfor vil jeg synes, det var rigtigt ærgerligt, hvis det besluttes at øremærke en større del til fædrene – i hvert fald hvis det så går tabt, hvis far ikke har muligheden. Jeg tænker, at det helt klart er noget, den enkelte familie må planlægge.

 8. Herhjemme tog far noget barsel i forbindelse med sommerferie og efterfølgende vuggestuestart. Mener han tog 2 ugers orlov og tre ugers ferie. Anden gang var han hjemme de første 12 uger. Det var en god blanding af ferie, fædreorlov og forældreorlov. Jeg ville elske hvis han tog mere barsel, men sørme ikke på bekostning af min barsel så jeg skulle tidligere på arbejde! Jeg ammer og påtænker at gøre det fuldt til 6 mdr og delvis til 12 mdr eller længere. Og derudover starte langsomt på mad og dermed amme en del efter 6 mdr.
  Desuden ville jeg ikke kunne undvære min baby i 7-8 timer om dagen tidligere end jeg allerede skal.. 🙁

 9. Min mand havde 2 mdr. Barsel/ferie henover sommeren, så vi begge var hjemme, men hvis der kommer en nr. 2, så skal min mand helt klart prøve at have barsel selv!! Tror mænd har godt af en gang imellem at opleve, hvor meget vi egentligt laver, mens de er på arbejde..

 10. Jeg har taget fuld barsel sidste gang og gør det også denne gang. Min mands arbejder gør at han var sindssygt meget hjemme sidste gang – helt fri hver anden uge ca – og denne gang har han fri frem til slut Januar (jeg fødte i tirsdags).
  Barsel må og skal være noget man beslutter intern i familien. Hvis nogle mænd fravælger barsel pga økonomi, job eller fordi mor tager det hele, så er det altså dén families problem og ikke noget der skal løses politisk.
  Ja, det er da brand ærgerligt hvis far og/eller barn går glip af dejlig samvær, men det må far og mor finde ud af sammen 🙂

 11. Vi bor i Sverige og der er systemet jo lidt anderledes. Vi har tilsammen 480 dages barsel, hvor de 390 af dagene giver 80% af vores løn og de sidste 90 dage er lidt for egen regning (ca. 150 kr. Pr. dag). 60 dage er reserveret til far og 60 til mor, resten må vi fordele som vi vil. Vi kan også selv bestemme hvor meget barsel vi vil tage det første år. Faktisk kan vi vælge at finansiere det første år selv og så gemme dagene, så vi kan være hjemme meget længere. 100%=7 dage i ugen, jeg tager lige nu 4 dage i ugen, så jeg har barselsdage til virkelig lang tid, men det betyder jo så også at jeg får ret lidt udbetalt hver måned. Med vores første barn var jeg hjemme i 14 måneder. Vi tog 2 måneder sammen, og min mand tog 1,5 måned selv og jeg tror vi stadig har over 150 dage tilbage at bruge på vores store dreng. Efter han er 4 år kan vi gemme 90 dage indtil han bliver 12,
  Det er i mine øjne ren luksus at den svenske barsel er så fleksibel og dermed giver øremærkningen også mere mening.

 12. Af økonomiske grunde holder jeg kun fuld barsel. Vi er trods alt lidt heldige da min mand har en arbejdsplan der hedder 1 døgn vagt, 3 dage fri

 13. Vi har delt barsel hver gang. Det har min mand været glad for, og jeg har måske haft nemmere ved at ‘give’ baby fra mig, fordi det var min mand og ikke en dagplejer eller en pædagog, der skulle ‘overtage’ min baby. Jeg har (alligevel) vrælet hver gang.
  Jeg kan ikke se, at det kommer samfundet ved, hvordan en barsel skal foregå. Det er den enkelte families valg, og det valg har mange forskellige nuancer; tilknytning til barnet, arbejdsmarkedet, økonomi, amning, søvn, andre børn og LYST. Kender da mere end en far, som er gode omsorgsgivere uden at de har haft trang til barselsmode.

  Synes vi skal respektere og acceptere de valg, ligesom alle andre valg vi træffer som forældre, som det omgivende samfund ikke skal vurdere. -Altså; INGEN øremærket barsel.

  1. Men du glemmer, at det ER samfundet, der har givet dig retten til så lang barsel, så at sige, at samfundet skal blande sig udenfor, så får man amerikanske standarder, hvor der netop er INGEN garanteret barsel til kvinden og man skal prise sig lykkelig over 8 uger (uger, ikke mdr) betalt barsel. Det er ekstremt vigtigt, at samfundet opretholder en standard for alle at følge, ellers er det for let for folk, der har det nemt her i livet at sige, at alle da bare kan gøre, hvad de gør, no big deal. Problemet ved ikke at øremærke barsel er netop, at mænd skal forsvare deres valg overfor en arbejdsgiver, der fx netop ikke ser værdi i barsel. Hvis det er øremærket og derved standard – så er der ingen diskussion tilbage.

   1. Jeg forstår, hvad du mener Sofie om diskussionen med mandens arbejdsplads. Her i Sverige er det ofte en selvfølge at manden tager nogle måneders barsel, netop fordi 60 dage er øremærket til ham og faktisk får man ekstra bonus jo mere ligestillet barsel man holder. Dog ved jeg at visse erhverv og arbejdspladser stadig ser skævt til mænd der tager barsel, selvom den er øremærket. Desværre…

    1. Det er vildt så store forskelle der er mellem lande, som alle burde være forholdsvis moderne. Her i USA bliver der set skævt til KVINDEN, hvis hun tager de fulde 8 uger. Eller… de er ved at forstå, at sådan er det bare, men deter uhørt at få lov til at tage mere. Mænd? Lol, det kan bruge deres feriedage på fødselen og dagene efter, der er sgu ikke noget, der hedder betalt barsel for mænd!

     Vi tænker nok ofte på barsel som en menneskeret, men sandheden er, at vi i Norden har verdens bedste forhold! Og det har vi netop fordi, at nogen har kæmpet for det. Så det er en skråplan af dimensioner pludselig at glemme, hvor vigtigt samfundets retningslinjer er i den forstand.

     1. Og lige for at komme det i forkøbet: ja, de er ligeglade med amning herovre. Du kan få lov til at pumpe ud på toilettet i din ubetalte frokostpause på arbejdet, but thats it. Babyen eri daycare fra 2 mdrs alderen. Vi har det så fandens godt i DK og jeg ville ønske, at vi ville bruge det til at komme endnu længere frem, frem for at holde mændene ude.

     2. Ohh my!!! Det anede jeg ikke.
      Jeg vidste ikke at de sender deres børn afsted SÅ tidligt! Troede de fik den “klaret” uden løn i et halvt års tid eller lignende.
      Så behøver jeg vist ik have dårlig samvittighed over at jeg var nødt til at sende min søn afsted da han var 9mdr pga rygproblemer.
      Det har ellers plaget mig gevaldigt lige siden.
      Tak for at du satte tingene i perspektiv.
      Min holdning til øremærket barsel er at det vil få flere til at sende deres børn tidligere i institution, da det oftest er manden som tjener mest eller er selvstændig. Personligt ville jeg gerne give min mand den oplevelse at have barsel, men det ville aldrig komme på tale, da han er selvstændig og derfor ikke ville tjene få udbetalt andet end de 14 dage efter fødslen.

     3. Det er også kommet som et chok for mig, at det er så gralt. Så meget, at vi skal sluge en del kameler ved tanken om at få børn herovre. Og jeg er endda virkelig godt ansat i en international virksomhed, tjener mere end min mand og alligevel har jeg “luksus”-vilkår med mine 8 ugers betalt. De fleste kvinder herovre har måske 4 ugers ubetalt eller lign. De ANER simpelthen ikke, at verden udenfor har det så meget bedre. Og nej, man kan ikke bare tage ubetalt barsel, så bliver man fyret. Kombineret med 3 ugers ferie om året, så begynder det at blive vanskeligt at leve som børnefamilie. Vi har set SÅ godt i DK. Jeg vil blive nødt til at efterlade min fremtidige baby efter 2 mdr, men min mand er heldigvis ansat i forskningsverdnen, så han har meget fleksible arbejdstider og kan fx være hjemme om formiddagen.Men som skandinaver er det heart-breaking, at de ikke har bedre forhold. SÅ DK – vi skal huske og kæmpe for vores vanvittige gode liv, for ellers glemmer vi langsomt, at det ikke er standard andre steder i verden.

     4. Ja, det er helt vildt, så stor forskel der er mellem landene. Her I Sverige kan man slet ikke sende sit barn afsted i daginstitution inden de er 12 måneder, og visse steder er det uhørt at man gør det inden de er 18 måneder.

      USA er jo et meget specielt land på mange punkter (har studeret derovre), de anser sig selv som verdens mest moderne land, men det kan man jo næsten kun grine af, når man kommer fra Skandinavien. De fleste amerikanske piger jeg kender, som har fået børn, har valgt et liv som hjemmegående, i hvert fald de første 2-3 år af børnenes liv. Det forstår man jo godt, men ærgerligt, at det er noget man føler, man er nødt til som mor.

 14. Barslen er min. Manden har de der 14 dage samt 6 ferieuge (og så kom påskeferien ;-)). Også er resten min. De sidste fire uger giver mig nedsat tid, så jeg (med længst køretid) kan komme tidligere hjem til familien.

  Hvorfor? Manden har ikke lyst og jeg kastede op i 24 uger og fik konstateret svær bækkenløsning i uge 14. Så min krop er først ved at komme sig og først nu begynder der det at gå fint (fødte for næsten *8 måneder siden) så nu skal jeg rent faktisk også nyde den her tid som jo er fed!

 15. Jeg og vi ville ønske at det havde været økonomisk muligt for os, at min mand havde haft mere barsel end de 14 dage + ferie. Desværre er vores situation den at han tjener markant mere end mig, så derfor var det ikke muligt økonomisk for os!

 16. Jeg er enig i, at det skal være op til den enkelte familie at bestemme, hvordan barslen skal fordeles mellem mor og far. Det jeg ser som problemet er de ulige barselsvilkår. Her i huset kan jeg få 6 måneders betalt barsel fra arbejdspladsen og min kæreste 1 måned. Vi har prioriteret, at min kæreste oveni dette tog 2 måneders barsel på barselsdagpenge. Jeg er bange for at nogle fædre undværer barsel pga økonomi, og det synes jeg er helt vildt ærgerligt! Det kan vi gøre bedre!

 17. Første gang jeg var på barsel var det kun i 6 mdr og jeg var så klar til at komme ud der! Anden gang havde jeg et år og ville bestemt ikke af med noget af den 😉 Min mand har så heller ikke ønsket at have noget. Men vi snakker tilgengæld om at når den store starter i skole til sommer kunne han bruge lidt af den barsel vi har til rest. Det ville jeg elske, da vi alle ville få en pause i hverdagen på den måde. Men tvinge mænd til barsel synes jeg ikke vi skal. Jo de første 14 dage efter fødsel! Der var han uundværlig 🙂 Og så ved jeg godt vi er forvænte og vores formødre bare rejste sig op efter fødslen, tog baby under armen og gik på job. Men godt vi er blevet klogere, for jeg elsker barsel. Og næste gang har JEG også tænkt mig at tage alt jeg overhovedet kan!

 18. Hmmmm, den er lidt dobbelt for mig. Jeg ville gerne unde min mand den nærhed det giver, at være så meget sammen med sit barn. Nu er det så slet ikke en mulighed, da han studerer og vi ikke har råd til, at han skal forlænge sin studietid eller i det hele taget udskyde starten på den egentlige uddannelse, som han tager forberedende kurser til pt.
  Rent praktisk ville det nok alligevel give mig mere at lave, altså fuldtidsjob OG holde hjemmet. Men isoleret set ville det være så skønt for far og søn at få den tid sammen.

 19. Min kæreste havde 3 mdrs barsel, da min barsel sluttede. Da var vores søn 7mdr. Min kæreste havde haft lange arbejdsdage og var væk 13-15 timer i døgnet + weekender, så det var enormt godt for far og søn at de fik deres helt egen tid i de 3mdr. Dog viste det sig, da fars barsel var slut og det igen var mig der blev den primære omsorgsperson, at far igen var lidt ude i kulden og sønnike blev voldsomt morsyg igen. Vi har derfor valgt at når nr. 2 på et tidspunkt kommer, så skal far være hjemme de første 6 uger og så måske en fast fridag om ugen efterfølgende eller endnu en barselsperiode på 6-8 uger senere i forløbet. For os er der ingen tvivl – far skal have barsel.

 20. Min mand havde ca 4 mdr barsel med den vores og kommer til at have ca det samme med vores lille nyfødte når min barsel slutter ca 7-8 mdr fra nu. Han vil gerne have barsel – og jeg vil gerne tilbage på job. Win-win.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven