mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

Kære sygeplejerske…

… I går aftes, en septemberaften, der bortset fra mørket der var faldet på, mest af alt mindede om en sommeraften, delte min mand, Thomas Buttenschøn en artikel fra politiken, hvori der stod beskrevet at 6 ud af 10 sundhedsfaglige ikke ved, at velbehandlet hiv ikke smitter.

Kom-nu-fuckin-on, altså!

Jeg har selv stået der, i den både hvide, blå og grønne kittel. Jeg har arbejdet med blod, sved og alle mulige andre kropsvæsker fra første parket og jeg ved godt, ligesom alle andre, der står i de samme træsko, at man altid skal tage sine forbehold – uanset hvilken patient man har med at gøre.

Men – for der er et men – hvis en patient kommer ind og er hiv-positiv og i øvrigt er i behandling, så er der altså én mindre faktor at skulle tage hensyn til og nu skal jeg fortælle dig hvorfor. Dem der smitter med hiv, er nemlig ikke dem, som véd at de smittede. Dem som smitter er dem der endnu ikke ved de har det livsfarlige virus i kroppen, fordi de i sagens natur derfor ikke er i behandling.

Derfor gør det mig simpelthen så usigeligt ked af det, når jeg i ovennævnte artikel læser om hvordan en hiv-positiv er blevet mødt med noget der vel nærmest bedst kan beskrives med angst og afsky, på grund af hendes hiv-status.

Selvfølgelig er jeg klar over, at man som sygeplejerske eller som en-hvilken-som-helst-anden sundhedsfaglig ikke kan vide alt om alle sygdomme, men jeg vil nu alligevel vove at påstå, at det er relevant for alle sundhedsfaglige at vide, at velbehandlet hiv ikke smitter. Både for patienternes skyld, men i særdeleshed også for jeres egen skyld. Der er ikke noget værre, end at skulle behandle en patient, man er bange for og det kan derfor alt andet lige, ikke andet end at give en øget arbejdsglæde, når først alle sundhedsfaglige forstår, at man ikke længere skal være bange for mennesker med det store røde stempel på journalen “HIV-positiv”

Som pureung jordemoder, da jeg trådte mine folder på Hvidovre Hospital, oplevede jeg ikke sjældent, hvordan nogle af mine kollegaer blindt nægtede at tro på, at velbehandlet hiv ikke smitter.

Det er jo skide farligt og jeg skal altså ikke nyde noget

En sætning jeg udmærket forstår grundlaget for, med massive skræmmekampagner og kæmpestore tvivlsspørgsmål tilbage i 1980’erne om, hvad pokker man skulle stille op imod den blandt andet seksuelt overførte sygdom, men problemet er bare, at vi er kommet videre siden dengang.

Min mand, Thomas, er i dag 31 år gammel, hiv-positiv, lever i absolut bedste velbefindende, deltager i dette års udgave af Vild med Dans, er far til to – naturligt producerede – børn og gift med mig, som altså ikke er smittet. For han kan ikke smitte mig, så længe han tager sin medicin og virus på den måde bliver holdt så langt nede, at det stort set ikke kan måles.

Det er 2016 og vi er simpelthen nødt til at forstå, at dét vi engang skulle være så bange for, ikke længere udgør nogen trussel. Vi er nødt til at vide, at dem der potentielt kan smitte os med hiv, er dem der siger at de ikke har det.

Det var bare lige det; og så håber jeg i dén grad, at I vil hjælpe med at sprede budskabet. Tak.

hivsmitterikke

Skriv din kommentar

Kommentarer (19)

 1. Som sygeplejerske er jeg sikkert lidt nærtagende – men hvorfor er det sygeplejersker, der fremhæves i overskriften, som de uvidende, når nu du selv længere nede fortæller om jordemødre med den manglende viden? 🙂

  1. Hej Daniella,
   Som du formentlig allerede har forstået ud fra indlægget, så handler det ikke specifikt om sygeplejersker, men om alle sundhedsfaglige. Min tanke bag at “bruge” sygeplejersker i overskrifter er, at det er blandt de største faggrupper 🙂
   God dag,

 2. Som sygeplejerske gennem 25 år er jeg sådan set fuldstændig ligeglad med hvad en patient evt kan smitte med. Alle patienter bliver i min verden behandlet ens. Der hvor man skal bruge handsker, har jeg brugt handsker, dvs ved risiko for kontaminering med sekreter – ellers ikke.

  Det er patienter/ mennesker!! Vi har med at gøre og at være så panisk angst for berøring eller så uoplyst i år 2016 er mig vitterlig en gåde.

  Med god håndhygiejne og sund fornuft kommer man langt . Så smitter man heller ikke selv en patient!

 3. Hej Cana
  Jeg er fuldstændig enig……. Dog er der en anden side… I mine 14 år som spl har jeg kun mødt 2 pt med en velbehandlet hiv… Ofte har de været indlagt med sygdomme der har skubbet deres tal og behandling skæv eller ikke har haft complience til at styre deres behandling.
  Med det vil jeg så sige, at tidligere nævnt så drejer det sig bare om handsker og god hygiejne.
  Jeg vil vove den påstand at de personer/ fagpersonale der behandler den hiv-smittede pt anderledes, er nogen der har fordomme de desværre er for snæversynet til at ryste af sig.
  God dag fra Charlotte

  1. Hej Charlotte,
   Handsker eller ej, så smitter den velbehandlede hiv ikke 🙂 Men når det så er sagt, så tror jeg at du har ret i, at der er nogle meget tunge fordomme, som er svære at komme til livs – desværre!

 4. Kære Cana
  Stort respekt til din (og din mand) for ofte at sætte fokus på HIV og forsøget på at give et bedre kendskab til det. Sætter stor pris på at følge din blog – bl.a. fordi du ofte inddrager erfaringer/historier fra dit arbejdsliv.
  God dag:)

 5. Jeg er altså imponeret over, at der stadig er folk, der tror dette. Og særligt, at man ikke som sundhedsfaglig bliver orienteret herom under sin uddannelse. Hvis der er så mange, der ikke ved det, at der er udbredt dele der ikke vil behandle de smittede, må de da lave et modul om det på skolerne 😮 Det er jo også et problem rent praktisk, udover den naturligvis åbenlyst pinlige og uretfærdige stigmatisering.

  Altså, jeg er selv ergoterapeut-uddannet, og er derfor sjældent udsat for særligt blodige affærer, men jeg ved da udemærket, at jeg ikke er i risikozonen, såfremt jeg skulle have en borger/patient med hiv i behandling, der nøs mig i øjet 😉 Men det har jeg jo egentlig vidst i al almindelighed, og ikke kva min uddannelse. Så ja, vi må da håbe det tages til overvejelse at inkludere det som en del af uddannelserne, og derudover spreder det i fx sexual-undervisning/biologi, så det når ud til den gængse befolkning i en tidlig alder (:

  – A

  1. Det er nemlig verdens bedste idé, at få det ind i seksualundervisningen allerede på tidligt folkeskoleniveau, men man kunne – desværre – mistænke, at det også halter med den rigtige viden i den sammenhæng. Jeg håber og tror dog at vi er på vej mod bedre oplysning, trods alt 🙂

 6. Kære cana 🙂
  Fint skrevet og jeg er også helt enig med dig. Men bliver som Daniela også lidt provokeret over at du startet med Kære sygeplejerske – du burde enten skruve kære sundhefspersonale- eller også nævne i flæng – læge – jordemoder ,,, jeg har oplevet rigtig mange jordemødre med berørings angst for hiv smittet .., det er ikke forebeholdt sygeplejersker.

  1. Tak 🙂 Jeg skriver i teksten at det gælder alle: “…Selvfølgelig er jeg klar over, at man som sygeplejerske eller som en-hvilken-som-helst-anden sundhedsfaglig ikke kan vide alt om alle sygdomme…” 🙂

 7. Ja, det er jo helt latterligt at folk der er sundhedsfagligt uddannede ikke ved det! Når det så er sagt, skal man jo huske at ikke alle patienter tager sin medicin, som de siger de gør.. Jeg tror bestemt langt de fleste HIV-smittede er super gode til at tage ansvar for deres egen behandling – men ligesom med alt andet medicinering må man som sundhedsfaglig ansat altid huske at det er muligt at ikke alle tager sin medicin som ordineret. Når fx patienten i blodtrykssænkende behandling kommer ind med for højt blodtryk, kan det jo være decideret farligt at tilføje mere blodtrykssænkende medicin, hvis problemet er, at patienten ikke tager medicinen som ordineret.
  Når det så er sagt så skal man jo altid følge samme procedure – HIV-smittet eller ej – for nåle-hygiejne osv., og gør man det er der jo ingen risici. Så absolut INGEN grund til fordomme og stigmatisering.

  Jeg er selv medicinstuderende, og har været med i en frivillig forening – Sexekspressen – i mange år, som laver seksualundervisning på folkeskoler. Jeg nævner ALTID for de unge, at velbehandlet HIV ikke smitter. Jeg synes det er så vigtigt at vide.

 8. Jeg er også jordemoder, og for et par måneders siden havde vi en diskussion i kaffestuen, hvor en af mine sygeplejerske kollegaer Ikke mente at vores hiv smittede barsels patient selv måtte hente mad ved madvognen på lige vilkår med de andre med indlagte – Jeg var virkeligt rystet over hvor Dan fordomme i bedste 80er stil stadig lever. Så vigtigt et budskab!

 9. Jeg har aldrig været bange for at blive smittet med noget som helst i mit job som sygeplejerske og jeg er i virkeligheden ret forundret over, at det er et ‘tema’ – som sygeplejerske og nu som sundhedsplejerske er jeg uddannet til at tage de samme forholdsregler over for alle. Da man jo ikke altid ved hvem, der er potentielt kan smitte og nogen gange ved den enkelte jo ikke engang selv at de er potentielle smittekilder. Og det er ikke kun hiv jeg tænker på, der er også hepatitis, MRSA mm. Så hvis jeg skal i kontakt med blod, sekreter o.lign bruger jeg hansker og jeg sørger for en god håndhygiejne. Og det gør alle vel uanset om de står med en rask, en velbehandlet hiv-positiv eller en person med AIDS i udbrud😘

 10. …..men når det så er sagt kan man ikke altid vide om folk er HIV smittede – f.eks en akut dårlig patient på en akutmodtagelse, endsige stole på, at den HIV smittede, der ved at vedkommende er smittet tager sin medicin. Så selvfølgelig skal man beskytte sig mod kropsvæsker – også for at beskyttes sig mod alle de andre blod, spyt og fæces bårne sygdomme der findes. Uanset hvilken patient man behandler.

  Det er klart at du ved alt om, hvordan din mand gebærder sig ift sin medicin og var langt hans cd4 tal er nede – men det ved det sundhedsfaglige personale ikke nødvendigvis i en akut situation.

  Vh Lægen der tager imod på akutmodtagelsen

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven